GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3 ... 5   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ako na geotagging (Geocoding) fotiek  (Prečítané 15758 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
geohladac
Sr. Member

Príspevkov: 447

Zobraziť profil
« kedy: Júl 04, 2008, 11:52:12 »

Co to ten Geotagging je si mozes precitat tu: http://gps.favoriteam.sk/archiv/geocoding-geotagging-co-to-je.html.

Geotagging fotiek je vcelku jednoduchy, podmienkou je mat vo fotaku rovnaky cas ako na GPS (teda presny), ked je casovy rozdiel, tak sa to da riesit, ale musi byt znama casova odchylka GPS - Fotak v case fotenia...  V GPS musis mat zapnute logovanie trasy. Ked prides domov, stiahnes fotky do PC, stiahnes log do PC, pustis program, ktory na zaklade porovnania casu v exife fotky a casu a suradnic v gps logu priradi suradnice k danej fotke a zapise ich do jej exifu.

Freewarove riesenie geotagovania a zaroven zobrazovania fotiek a polohy na googlemape je napr Microsoft Pro Photo Tools http://www.maxiorel.cz/microsoft-pro-photo-tools-geotagging-a-uprava-metadat-u-fotografii.

Ja osobne pouzivam polofull verziu Zoner Photo Studio z CD pribaleneho k PC casopisu, zoner mi jednoducho vyhovuje  .
« Posledná zmena: Júl 04, 2008, 11:53:58 od geohladac » Zaznamenané

SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Júl 04, 2008, 12:28:14 »

Ano, Zoner je na tento ucel vyborny, podstrcim mu gpx tracklog a on sa uz postara o ostatne velmi rychlo a jednoducho. Dokonca sa da nastavit korekcia casu.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
lafin
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 1140

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Júl 04, 2008, 12:41:46 »

Ano, Zoner je na tento ucel vyborny, podstrcim mu gpx tracklog a on sa uz postara o ostatne velmi rychlo a jednoducho. Dokonca sa da nastavit korekcia casu.
Vidim, ze je to jednoduche... Mrknutie
Ale zisiel by sa mensi navod, ako to vsetko urobit v tom Zoneri... aby i ostatni chalani, co budu mapovat, zbierat udaje mali v tom jasno, a vsetci to robili rovnako, nech nemusime to potom prerabat...
Zaznamenané
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: Júl 04, 2008, 12:46:23 »

lafin: pre zoner nakukni sem: http://tomaseq.cz/gps-souradnice-do-fotky
Zaznamenané

SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: Júl 04, 2008, 01:17:12 »

lafin: pre zoner nakukni sem: http://tomaseq.cz/gps-souradnice-do-fotky
OK,
to je presne to, co potrebujem...dnes som fasoval fotak, tak to cez vikend hned otestujem...
Zaznamenané
Amater
Hero Member

Príspevkov: 1331

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: Júl 04, 2008, 01:33:17 »

Lafin a je ten foťák odolný voči dažďu ?

Hlásia pršať, ale môj foťak je odolný voči dažďu tak ja to otestujem tiež.  Mrknutie

Som zvedavý či je to také jednoduché ako píše suttorad.

Doma mám fotky z minulých výletov a k nim aj tracky. Som zvedavý či to pospája ten Zoner  Mrknutie
Zaznamenané

Navigácia Ťa dostane do miest, kade by si v živote nešiel a potom Ťa s tade zložito vymotá, aby si mohol povedať:
Ako dobre, že tú navigáciu mám, inak by som sa stratil.
lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: Júl 04, 2008, 01:56:18 »

Lafin a je ten foťák odolný voči dažďu ?
Hlásia pršať, ale môj foťak je odolný voči dažďu tak ja to otestujem tiež.  Mrknutie
Som zvedavý či je to také jednoduché ako píše suttorad.
Doma mám fotky z minulých výletov a k nim aj tracky. Som zvedavý či to pospája ten Zoner  Mrknutie
Vyfasoval som fotak Olympus SP-570UZ...snad nieco vydrzi...ak nie kupia iny... Úšklabok
Skusim to i ja, mam na plane nejaky cyklo vyjazd do Malych Karpat, zaroven skontrolujem i nasu Nadstavbu a po vikende ju opravim, doplnim...
Zaznamenané
Patrick
Hero Member

Príspevkov: 658

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: Júl 04, 2008, 02:27:50 »

Prave tuto temu riesim a pripravujem clanok pre GPS blog a perspektivne pre NAVIBOX 2, Zoner je fajn ale nemate niekto skusenost s funkcnou a jednoduchou online alikaciou pre geotagging? Komplikovanych a nefunkcnych som nasiel kopec  Gúľam očami

Predstava: uploadnem fotky, pridam k nim track z GPSka a ono mi to cele pekne pospaja a hodi na google maps a ja si vytvaram albumy vyletov, linkujem kamosom a pod. Ak ste nieco podobne niekde na nete stretli tak sa prosim podelte o skusenost, podmienkou vsak je jednoduchost. Vdaka
Zaznamenané

Nokia N96 + Sygic Mobile Maps
TomTom XL IQ Routes
Garmin eTrex
Mio A702
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: Júl 04, 2008, 02:36:55 »

Patrick: Skus Picassa od google, je to program do PC, kde spravis fotky, priamo v nom pridas gps track, spravi geotagging, odosle na webalbum google a priamo zlinkuje obrazky s Google Earth Úsmev http://picasa.google.com/intl/sk/web/learn_more_picasa.html o geotagovani pomocou picassa http://picasa.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=43896
« Posledná zmena: Júl 04, 2008, 02:42:16 od geohladac » Zaznamenané

maro_ba
Full Member

Príspevkov: 106

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #9 kedy: Júl 04, 2008, 07:02:32 »

Vyfasoval som fotak Olympus SP-570UZ...snad nieco vydrzi..

lafin, posli mi potom fotky v plnom rozliseni prosim, aj sa trosku hraj s casom a clonov, chcel som kupit tento olympus a velmi ma zaujima ako foti. diky
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Júl 04, 2008, 07:16:14 »

Vyfasoval som fotak Olympus SP-570UZ...snad nieco vydrzi..

lafin, posli mi potom fotky v plnom rozliseni prosim, aj sa trosku hraj s casom a clonov, chcel som kupit tento olympus a velmi ma zaujima ako foti. diky
Hej rad poslem, ale najprv musim vychodit vysoku skolu, aby som spoznal vsetky funkcie tohto fotaku..Šok)
Je to dost zlozite, taky maly pocitac...Šok)
Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: Júl 04, 2008, 07:26:55 »

Maro_Ba : skus pozriet www.dpreview.com, su tam vyborne testy. Ak chces fakt dobry fotak, skus sa obzriet po Fuji S100FS (recenzia na http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms100fs)

Teraz k tomu Zoneru (v9) : Oznacis fotky, prava mys, Informace -> GPS -> Priradit GPS udaje. Otvori sa okno, kde sa nacita tracklog vo formate gpx, kml, wpt plus nejake dalsie, podla potreby sa nastavi  casova korekcia (ak sa rozchadzal cas fotaku a GPS) a Aplikovat na vse.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: Júl 04, 2008, 07:29:46 »

Teraz k tomu Zoneru (v9) : Oznacis fotky, prava mys, Informace -> GPS -> Priradit GPS udaje. Otvori sa okno, kde sa nacita tracklog vo formate gpx, kml, wpt plus nejake dalsie, podla potreby sa nastavi  casova korekcia (ak sa rozchadzal cas fotaku a GPS) a Aplikovat na vse.
Diky moc suttorad,
uplne jasna napoveda, zajtra idem do terenu tak si to vyskusam... som zvedavy i na ten novy fotak, takze bude to zaujimave..Šok) Keby som este tak natrafil na nejaku pikosku, to by bola fajn reportaz...  Úšklabok
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7575

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: Júl 06, 2008, 12:51:25 »

Kedze Zoner nepouzivam, poobzeral som sa po niecom inom z kategorie free.
Zameral som len na taky SW, co vie automaticky vygenerovat EXIF pomocou GPS tracku.
Online nastroj s takouto vlastnostou som nenasiel.

Po prehladani webu sa mi ako najlepsie FREE programy javia byt tieto:
GeoSetter
gpicsync od Google
Prune

Na zaklade tohoto clanku, autor ktoreho vyskusal a porovnal viacero nastrojov, som sa rozhodol vyskusat GeoSetter. Rozhodne nie som sklamany!  Smiech

Vlastnosti:
- Obrazky: Cita JPG, TIFF a RAW formaty niektorych fotoaparatov
- GPS tracky: Cita GPX, PLT, KML, KMZ, Sony a Magellan LOG, NMEA a niektore dalsie - pozri obrazok nizsie
- Integracia Google Maps priamo v programe, takze vsetko mate na 1 obrazovke
- Moznost nastavenia casovej zony pre casove udaje z GPS tracku
- Nastavitelna casova korekcia medzi casom fotografovania a casom v GPS track logu
- Ceske GUI
- Export trasy a pripojenych fotiek do Google Earth (format KMZ)
- Editovanie EXIFu
- Zobrazenie polohy oznacenej fotky na Google mape
- Zobrazenie fotky, ktora zodpoveda polohe znacky na Google mape
- Natiahnutie viacerych GPS trackov do Google mapy. Tracky mozno farebne rozlisit.
- Moznost zobrazit len vybrane segmenty viacsegmentoveho tracku na Google mape
- Oznacenie polohy trasoveho bodu na Google mape
- Vytvorenie Oblubeneho miesta z kliknuteho bodu na Google mape. Z internetu ide don natiahnut vyskovy udaj a dalsie parametre, ako stat, nazov oblasti (napr. spolkova krajina), nazov blizkej obce. Je mozne ku oblubenym miestam pripisovat vlastne komentare.
- Ulozenie tras a Oblubennych miest v GeoSetter formate pre neskorsie nacitanie

* GeoSettler_TrackSync.jpg (152.21 KB, 929x614 - prehliadnuté 254 krát.)

* GeoSettler_TrackFormats.jpg (13.39 KB, 196x105 - prehliadnuté 195 krát.)

* GeoSettler_ClickOnMap.jpg (253.1 KB, 839x908 - prehliadnuté 281 krát.)
« Posledná zmena: Júl 07, 2008, 09:01:48 od bogi » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7575

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: Júl 06, 2008, 05:55:36 »

Trocha som sa s tym este pohral a aktualizoval som popis aj obrazok v prispevku vyssie.

Mam z toho free softu dobry dojem!  Smiech
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 ... 5   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.09 sekund, 21 otázok.