GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ako vytvorit svoju vlastnu mapu (layer) pre Garmina  (Prečítané 12864 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
geohladac
Sr. Member

Príspevkov: 447

Zobraziť profil
« kedy: Júl 27, 2008, 11:33:08 »

Automatizovane nastroje su popisane tu:
http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,2720.msg27950.html#msg27950
(edit by bogi)
==========

Ako vytvorit svoju vlastnu mapu (layer) pre Garmina

Co potrebujeme:

1. Program MapEdit, staci neregistrovana verzia (pripadne Open GL Mapedit+) http://www.geopainting.com/en/#last
2. Cgpsmapper, staci free verzia http://cgpsmapper.com/buy.htm#free
3. Podkladovu nakalibrovanu rastrovu mapu v podporovanom formate alebo GPS tracky, v pripade neregistrovanej verzie Mapeditu moze mat mapa max 2999 x 2999 PIX
4. Poklial chceme mapu posielat a prezerat cez Mapedit, tak potrebujeme aj GMapTool: http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool

Nainstalujeme Mapedit a Cgpsmapper

- Spustime Mapedit, File - Open, otvorime si podkladovu rastrovu mapu, alebo GPS zaznam trasy

- File - Map properties:
   - Header:
      - Type set: Garmin
      - ID: XXXXXXXX (hocake 8 miestne cislo buduceho IMG, ale take, aby ste ho nemali uz v Mapsource nainstalovane, pre SK sa odporuca 421xxxxx )
      - Name: meno vasho vytvoru
      - Code page: 0
      - Coding schema: American
   - Levels:
      - klikneme na Insert Before, pridaju sa Level 0 a Level1
      - oznacime si Level1 a klikneme na Insert Before, prida sa dalsi level
      - takto si naklikame pozadovany pocet levelov, kazdy level potom bude moct zobrazovat len urcite objekty (cesty, vrstevnice, vodne plochy...) pri urcitom zoome
      - kliknutim na kazdy level si nastavite v Bits zoom pri ktorom sa bude dany level zobrazovat a v MS zoom range si nastavime postupne cislo od 0 pre Level1 az po x pre posledny level, rozne levely nemozu mat rovnake cislo pre MS!
      - klikneme na pouzit Úsmev
   - Cgpsmaper:
      - map is transparent:
         - N - netransparentna mapa, vhodne pre solo mapu, nie ako layer / doplnenie uz existujucej mapy
         - Y - transparentna mapa s objektami na pozadi, vhodne ako layer / doplnenie uz existujucej mapy s roznymi doplnujucimi objektami ktore nie su transparentne, ale na pozadi
         - S - transparentna mapa, vhodne ako layer / doplnenie uz existujucej mapy s roznymi doplnujucimi objektami ktore su transparentne (pouzivam pri Topo layeri)

Tvorba ciest:
   - klikneme na: View - level a zvolime level, do ktoreho ideme pridavat cesty, level 0 by mal obsahovat vsetky cesty, preto by som odporucal zacat nim Úsmev
   - kliknime na trojuholnicek vedla "magickej palicky" (create object) a vyberte Polyline
   - teraz mozeme kreslit trasu (podla podkladovej mapy alebo GPS zaznamu), klik lavym tlacidlom mysi zacne kreslit ciaru, kazdy dalsi klik lavym tlacidlom mysi prida bod, od ktoreho mozeme tahat ciaru inym smerom, ked mame ciaru nakreslenu, stlacime "Enter" Tam kde planujeme pripojit dalsiu cestu inym smerom, je nutne taktiez kliknut lavym tlacidlom mysi a pridat bod, inak nebude neskor mozne vytvorit routing!
   - vyskoci okno "select type", kde si zvolime typ cesty, neodporucam pouzivat typ 0x000, ktory sa neskor nemusi podarit skonvertovat do garmin IMG
   - po odkliknuti vidime vasu hotovu ciaru a biely obdlznik, kde mozeme (ale nemusime) dat meno prave vytvorenej ceste
   - takto vytvarame dalsie cesty, pokial chceme, aby cesty nadvazovali, zaciname novu cestu v uz hotovom uzle (node) starsej cesty

- pokial mame uz naklikanych par tras, ulozime si takyto ciastocny vytvor pomocou:
   - File - Save map as, zvolime meno nasho vytvoru na HDD Úsmev

- po ulozeni doporucujem zmenit nasledujuce:
   - File - Map properties:
      - Header:
         - Elevation units: Meters
         - po potvrdeni mapu opat ulozime, staci uz len klik na "disketku" (save)

- pokracujeme v klikani novych tras a nezabudneme vytvor obcas ulozit Úsmev

Pokial nechceme mat vo vyslednom subore zapisanu aj cestu k podkladovej mape, klikneme na "sipku" v nastrojoch, klikneme na kraj mapy, tak aby sme neoznacili ziaden nami pracne vytvoreny vektor, podkladova mapa by mala zosednut, dame "delete" a nezabudnime mapu ulozit  Mrknutie alebo ako mi napisal Lafin: Na hornej liste stlacit tlacitko View, potom slacit Attachments, vysvietit si mapu, ktoru chceme odpojit a stlacit Detach... A mapa je fuc...

V neregistrovanej verzii Mapeditu (nie Mapedit+) je mozne mat otvorene 2 podkladove rastrove mapy, takto prave doplnam chybajuce cesty v SK Topo2, podmienkou je otvorit "suradnicovo" vacsiu mapu ako prvu a mensiu ako druhu, vzdy musi byt jedna mapa vacsia, inak nedojde k subeznemu zobrazeniu oboch! Subezne zobrazenie (split) sa zobrazuje az od zoomu pod cca 300m!

Tento postup je vhodny aj na upravu a doplnanie "Nadstavba SK Topo V2 - Male Karpaty" v threade http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,993.0.html, ale len pokial mate zdrojovy subor vo formate *.mp (ziskate ho odo mna po dohode cez sukr. spravu cez forum). Pre spravnu kompilaciu vysledneho IMG pre garmin je *.mp nutny (suttorad si s tym poradi aj bez *.mp, ale je to omnoho zdlhavejsie a vysledok neisty  Úšklabok ). V tejto nadstavbe pouzivame nasledujuce typy ciest:

- Oznacenie - Typ   (poznamka)
- SC           - 0x6   (v SK Topo2 nezakreslena spevnena cesta)
- NC1         - 0x7   (v SK Topo2 nezakreslena nespevnena dobre prejazdna cesta)
- NC2         - 0xa   (v SK Topo2 nezakreslena nespevnena horsie prejazdna cesta)
- CH          - 0x16   (v SK Topo2 nezakreslena nespevnena zle prejazdna cesta alebo chodnik pre pesich)

* Header1.jpg (139.07 KB, 941x776 - prehliadnuté 382 krát.)

* Levels.jpg (82.21 KB, 715x586 - prehliadnuté 248 krát.)

* cGPSMapper.png (11.46 KB, 482x500 - prehliadnuté 226 krát.)

* Polyline.jpg (43.32 KB, 941x214 - prehliadnuté 190 krát.)

* Object properties.jpg (487.61 KB, 1600x1200 - prehliadnuté 331 krát.)

* Header2.jpg (42.81 KB, 484x498 - prehliadnuté 219 krát.)
« Posledná zmena: Máj 01, 2010, 10:18:45 od bogi » Zaznamenané

SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Júl 27, 2008, 11:33:45 »

Oprava a editacia uz vytvorenych tras:

- pokial potrebujeme zmenit typ cesty alebo nazov cesty, klikneme 2x na "sipku" v nastrojoch a nasledne na cestu, ktoru chceme upravit
- pokial potrebujeme pridat "node" bod (pre naviazanie dalsej cesty) alebo potrebujeme upravit tvar cesty, kliknime na "edit nodes" (vedla magickej palicky), klikneme  a tahame alebo pridavame body Úsmev
- pokial potrebujeme rozdelit cestu na 2 cesty, kliknime na "edit nodes" (vedla magickej palicky), klikneme na "node" v ceste v ktorom chceme cestu rozdelit (ked nie je postupujeme podle odstavca vyssie) a klikom pravym tlacidlom mysi sa nam zobrazi ponuka, kde vyberieme "Split Polyline"

Tento postup je vhodny aj na upravu a doplnanie "Nadstavba SK Topo V2 - Male Karpaty" v threade http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,993.0.html, viac info o prispevok vyssie Úsmev

Aby to nebol len suchy text, tak si mozete vyskusat upravu a pracu v Mapedite so suborom "BA Cyklotrasy priklad.mp" , je to vyvojova verzia Cyklotras pre BA Mrknutie

* BA Cyklotrasy priklad.mp (4.99 KB - stiahnuté 130 krát.)
« Posledná zmena: Júl 27, 2008, 12:56:11 od geohladac » Zaznamenané

SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Júl 27, 2008, 11:34:10 »

Export do Garmin IMG

Pridam neskor
Zaznamenané

geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: Júl 27, 2008, 11:35:50 »

Vytvaranie inych objektov ako ciest:

Pridam neskor
Zaznamenané

geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: Júl 27, 2008, 11:36:18 »

Tvorba routingu:

Pridam neskor
Zaznamenané

geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: Júl 27, 2008, 11:36:34 »

Ako vytvorit / zmenit TYP subor

Na vyrobu a aj zmenu uz existujuceho TYP suboru mozete pouzit online nastroj na: http://ati.land.cz/gps/typedit/editor.cgi
« Posledná zmena: Júl 27, 2008, 04:39:02 od geohladac » Zaznamenané

geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: Júl 27, 2008, 11:36:43 »

Rezerva Úsmev
Zaznamenané

geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: Júl 27, 2008, 11:36:52 »

Rezerva Úsmev
Zaznamenané

geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: Júl 27, 2008, 11:37:52 »

V tomto vlakne by som chcel rozoberat postup "ako na svoju vlastnu mapu pre garmina". Postupne by sa mal postup rozvijat, doplnovat, opravovat podla mojich a vasich skusenosti, preto ta "Rezerva" a doplnim neskor Úsmev, je to preto, aby sa tema dala postupne doplnat, ale aby bol navod pokope na zaciatku a diskusia pod navodom...
« Posledná zmena: Júl 27, 2008, 11:40:05 od geohladac » Zaznamenané

lafin
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 1140

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: Júl 27, 2008, 12:28:14 »

Dik za navod,
urcite to pomoze viacerym ludom tu na fore... nielen mne...  Mrknutie No asi by bolo dobre postup mapovania koordinovat, aby dvaja nerobili to iste... Prosim dajte sem vediet, ak sa rozhodnete vazne nejaku cast spracovat..
Pripadne vytvorime vlakno, kde sa budeme venovat len Nadstavbe mapy SK Topo...
Zaznamenané
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Júl 27, 2008, 12:31:42 »

Dik za navod,
urcite to pomoze viacerym ludom tu na fore... nielen mne...  Mrknutie No asi by bolo dobre postup mapovania koordinovat, aby dvaja nerobili to iste... Prosim dajte sem vediet, ak sa rozhodnete vazne nejaku cast spracovat..
Pripadne vytvorime vlakno, kde sa budeme venovat len Nadstavbe mapy SK Topo...

Lafin, ved my sa uz koordinujeme Úsmev, ja teraz cakam na tvoju kategorizaciu a nik iny okrem teba zatial *.mp nema Úsmev Ja sa teraz hram s buducim cyklo layerom a popri tom sem pisem poznamky, ako som dospel ku vysledku...
Zaznamenané

lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: Júl 27, 2008, 12:37:51 »

@geohladac:
Jasne, ze medzi nami to klape... Úšklabok Ale myslel som novych zaujmcov, ktori by chceli vytvorit novu oblast...
Na moju kategorizaciu ciest a opravy si chvilu pockas...odhadujem to tak do stredy... Je tam dost toho co treba poopravovat... su to miesta, kde nikdy ani mapy VKU nesedeli... Som v rozpakoch
Zaznamenané
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: Júl 27, 2008, 12:46:20 »

@geohladac:
Jasne, ze medzi nami to klape... Úšklabok Ale myslel som novych zaujmcov, ktori by chceli vytvorit novu oblast...
Na moju kategorizaciu ciest a opravy si chvilu pockas...odhadujem to tak do stredy... Je tam dost toho co treba poopravovat... su to miesta, kde nikdy ani mapy VKU nesedeli... Som v rozpakoch

Novy zaujemcovia mozu kludne tvorit nove oblasti nezavisle (ak sa oblasti nebudu prekryvat) a vysledok sa potom zluci, tu problem nevidim, kazdy sa moze hrat na vlastnom piesocku a raz za cas sa to zluci a zverejni ako spolocny projekt (ak bude zaujem)... Ale ak sa to ma zlucit, mali by mat vsetky projekty rovnku kategorizaciu a typ ciest... (doplnene doporucenie do navodu - prvy prispevok, na konci)
« Posledná zmena: Júl 27, 2008, 12:57:21 od geohladac » Zaznamenané

lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: Júl 27, 2008, 12:48:41 »

@geohladac:
Bolo by preto vhodne do navodu doplnit i kategorizaciu ciest, aby novo tvorene oblasti mali ten isty kluc kategorizacie ciest, aby sa to neskor dalo zlucit do jedneho layera...
Zaznamenané
idiver9088
Newbie
*

Príspevkov: 3

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: Jún 30, 2009, 09:11:25 »

Chcem len doplnit, ze tvorit mapu sa da i nad MP suborom. Tento dostane kazdy, ked GPSMapEdit-om otvori lubovolny IMG subor a ulozi ho ako MP. (FILE + SAVE AS + Polish format)
V aplikacii GoogleEarth som si potom kreslil svoje objekty (polygony, polyline, poi), ktore sa ukladaju ako "MyPlaces".
Takto mozno doplnit potrebne detaily do mapy, ktora ich neobsahuje (napriklad ak sa dakde chystate). Hodi sa to ale len na mensie plochy - napr. ostrov, alebo urcita vymedzena oblast.
Tieto objekty si GoogleEarth uklada do textoveho (xml) suboru KML
c:\Users\Administrator\AppData\Roaming\Google\GoogleEarth\myplaces.kml

Odtial sa daju vyseparovat dajakym napisanym programkom a behom par sekund, mate svoje vrstvy do MP suboru, kam ich len pridate, aj tym ze mozete nastavit aj LEVEL.
Zadane meno objektu je v tagu <name> a suradnice v <coordinates>.
Inak podrobny navod v anglictine je tuna
http://gpsmadman.sweb.cz/makeowngpsmap_en.html
Ak mate cas a trpezlivost da sa vytvorit uplne nova a dost podrobna mapa so vsetkym co vam GoggleEarth ukaze.
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.089 sekund, 21 otázok.