Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
GPS forum.sk
>
Názory a pripomienky
>
Sekcie GPS fora, GPS softver
Strán: [
1
]
2
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: Sekcie GPS fora, GPS softver (Prečítané 9218 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7575
Sekcie GPS fora, GPS softver
«
kedy:
August 17, 2008, 05:55:30 »
Tymto prispevkom reagujem na nejasnost, ktora vznikla v suvislosti s mojou nedavnou ziadostou o presun vlakna z diskusie GPS navigacia v mobile do diskusie GPS navigacia v PDA. Slo o vlakno
Porovnanie HP, MIO, HTC...
admin sa v sukromnej poste najprv vyjadril, ze presun nie je potrebny, pretoze vela ludi povazuje tieto zariadenia za chytre telefony. Nizsie uvedenymi argumentami som ho vsak presvedcil o presunuti. Rad sa s Vami o tieto argumenty podelim a potesi ma Vas nazor. Prepacte dlhsi prispevok. Je to v zaujme presnosti a zrozumitelnosti.
Hranice medzi tymito typmi mobilnych zariadeni nie su vobec ostre. Dokonca sa da povedat, ze vyrobcovia mobilnych zariadeni ich jasnemu rozliseniu prilis nenapomahaju. Tyka sa to najma pojmu smartfon.
Pokusim sa o volny opis zakladnych vlastnosti tychto typov zariadeni s prihliadnutim na to, ze sme GPS forum. Pokial mate namety na zmenu ci upresnenie, sem s nimi.
Mobilny telefon
... Mobilne zariadenie, ktore sluzi na telefonovanie. Dnes prakticky kazdy telefon podporuje doinstalovanie Java aplikacii. Bezna je podpora bluetooth, cez ktory sa telefon da sparovat s externym GPS prijimacom. Existuju Java aplikacie, ktore spolupracuju s GPS modulom. Prikladom su napr. Google Maps Mobile a TrekBuddy. Obycajne telefony neobsahuju operacny system (OS), ktory by umoznoval instalovat klasicke aplikacie.
Smartfon
je mobilne zariadenie, ktore sluzi predovsetkym na telefonovanie, umoznuje vsak spustat dalsie aplikacie. Smartfony su typicky postavene na baze nejakeho OS. Najrozsirenejsie su smartfony, zalozene na OS Symbian. Mensinu na trhu tvori OS Windows Mobile pre Smartfony a dalsie OS. Ide najma o Nokie so Symbianom. Maju lepsiu implementaciu telefonnych funkcii, nez PDA s Windows Mobile. Typicky smartfon nema dotykovy displej. Zariadenie bez dotykoveho displeja sa totiz lepsie hodi na jednorucne ovladanie a to sa od mobilu typicky ocakava. Z tohoto dovodu smartfony vzdy obsahuju numericku klavesnicu. Mozu obsahovat aj alfanumericku. Kedze smartfony su predovsetkym telefony, z praktickych dovodov je snahou vyrobcov nerobit ich prilis velke. Z tychto dovodov mavaju smartfony mensi displej, nez typicke PDA. Smartfony typicky podporuju bluetooth, ktorym sa vedia spojit s externym GPS prijimacom. Mozu mat aj zabudovany GPS prijimac. Prikladmi GPS aplikacii su Garmin Mobile XT, TomTom ci SmartCom GPS.
PDA
je mobilne zariadenie, ktore sluzi predovsetkym na prevadzku mobilnych aplikacii. Typickymi prikladmi su mobilne verzie kancelarskych aplikacii, multimedialne aplikacie a aj navigacne aplikacie. K dispozicii je obrovske mnozstvo komercnych aj free aplikacii - viac, ako pre smartfony. Je pravidlom, ze PDA ma dotykovy displej. PDA typicky umoznuje ovladanie stylusom, avsak v poslednom case rastie pocet aplikacii a aj systemova podpora pre ovladanie prstom bez stylusu. PDA nemusi disponovat hardverovou numerickou, ci alfanumerickou klavesnicou. Avsak moze. Na trhu su aj PDA s numerickou, ci alfanumerickou klavesnicou pod displejom a modely s vysuvnou alfanumerickou klavesnicou. Hoci prve PDA neobsahovali telefonnu cast, dnes sa uz predava viac PDA s integrovanym telefonom, nez bez. Telefonna aplikacia je zaintegrovana do OS ako jedna z beziacich aplikacii. Typicke PDA ma vacsi displej, nez typicky smartfon. PDA bez telefonnej casti maju casto az 3.5'' displej. PDA telefony maju najcastejsie 2.6'' az 2.8'' displej. Vela dnesnych PDA obsahuje zaintegrovany GPS prijimac, avsak vela modelov ho neobsahuje. Externy GPS prijimac je mozne pripojit cez bluetooth. PDA su zalozene na roznych OS. Vacsinu trhu ma OS Windows Mobile. Dalej je zastupeny najma Palm OS. Typicke GPS aplikacie su iGO, TomTom, Garmin Mobile XT a OziExplorer.
Skutocnost, ze aj PDA coraz castejsie obsahuju telefonnu cast, vedie ku nejasnosti pojmu smartfon. Pokusim sa teraz najma
pre ucely nasho GPS fora
objasnit, preco nie je vhodne PDA telefony zaradovat ku smartfonom a oddelovat ich takto od netelefonnych PDA.
Najrozsirenejsou kategoriou PDA a prakticky jedinou, zastupenou na nasom fore, su tzv.
Pocket PC
. Ide o PDA, zalozene na OS
Windows Mobile
. Microsoft poskytuje pre PocketPC dve verzie OS - jednu pre zariadenia bez telefonu a druhu s telefonom. Podpora telefonovania je prakticky jediny rozdiel medzi tymito dvoma verziami OS. Znamena to, ze na PDA telefone a PDA bez telefonu bezia tie iste aplikacie. Este to spresnim: Bezia v nich
tie iste verzie aplikacii, nainstalovane z toho isteho instalacneho balicka
. Preto mozem so suttoradom, ktory ma PDA bez telefonu, diskutovat o tej istej verzii Mobile XT, iGO8 ci OziExplorera, aj ked mam PDA telefon. O aplikacii Mobile XT spolu diskutujeme v diskusii "GPS navigacia v PDA". Kedze pouzivame tie iste verzie GPS aplikacii, vlastnime ten isty typ zariadenia. To su prakticke dovody, preco tvrdim, ze PDA telefon nie je smartfon.
Najrozsirenejsou a prakticky jedinou na tomto fore zastupenou skupinou smartfonov su
Symbian mobily
, najma od Nokie, ale aj od inych vyrobcov. Kedze na smartfon nie je mozne instalovat ten isty instalacny balicek ako na PDA, nemozem napr. s triktrakom diskutovat v jednom vlakne o tej istej verzii aplikacie Mobile XT. Preto priaznivci Symbianov Amater a triktrak diskutuju o Mobile XT v diskusii "GPS navigacia v mobile".
Som rad, ze velka vacsina clenov tohoto fora automaticky pouziva nacrtnute rozdelenie. Prispevky, tykajuce sa Symbian smartfonov sa doteraz zhromazduju v diskusii
GPS navigacia v mobile
a prispevky, tykajuce sa PDA a PDA telefonov sa zhromazduju v diskusii
GPS navigacia v PDA
. Ku doterajsim argumentom pridavam este jeden: Poznam viacerych majitelov PDA telefonov, co tieto zlozite zariadenia nepouzivaju ako telefon. Nechcu si odvykat od ich telefonu, ktoremu dokonale rozumeju a vedia, ze ich nesklame. Implementacia telefonnych funkcii v OS Windows Mobile ma svoje nedostatky a stabilita OS Windows Mobile je nizsia, nez trebarz stabilita typickej Nokie.
Pozri tiez:
http://www.webopedia.com/DidYouKnow/Hardware_Software/2008/smartphone_cellphone_pda.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Mobile
«
Posledná zmena: September 11, 2008, 12:16:22 od admin
»
Zaznamenané
geohladac
Sr. Member
Príspevkov: 447
Re: Terminologia: PDA, PDA telefon a Smartphone
«
Odpoveď #1 kedy:
August 17, 2008, 08:26:31 »
Bogi, ku GPS aplikaciam pripis:
- GPSVP - obdoba Garmin XT, dokaze natiahnut vektorovy IMG, ale aj specificke rastrove mapy, je zadarmo a je pre Smartphony a aj pre PDA s OS WM.
http://gpsvp.com/
- Sygic Mc Guider - navigacny soft do auta, funkciami a vzhladom podobny Tomtomu, mapy teleatlas, kvartalny update map, slovensky vyrobca, soft je pre symbian, WM smarty a aj PDA, dokonca pre PC Win a Linux
http://www.sygic.com/mobile/index.html
- GPS Dash - navi soft pre rastrove mapy pre Smartphony a PDA s WM
http://wimobi.com/gpsdash/overview.ppc2.php
Urcite je ich este viac, ale tieto pouzivam v Smartfone s WM5, lebo su dobre
Garmin XT v Smartfone bol pre mna sklamanim, z maleho displeja na telefone dokaze spravit este mensi, vypocet trasy nad 100km sposoboval zakusnutie v 50%, ovladanie mizerne, zato GPS VP fungovalo v pohodicke, ale GPS VP nedokaze autorouting, je vhodne len na free (nezamknute) topo mapy, na autonavigaciu je na smarte super Sygic. Pre objektivnost priznavam, ze GMXT som mal vo fone pred cca rokom, odvtedy sa mohla situacia zmenit.
K java programom pre "tupe" telefony by som pridal aj VlkGPS
a pre geocaching je super HandyGeocaching, ktory sa mi podarilo rozbehat aj na PDA s WM
Vela programov je aj pre PDA aj pre WM smarty a aj pre symbiany, preto sa budu vzdy v diskusii prispevky prelinat, tomu prilis nezabranis a novacik to supne aj tak tam, kde to najmenej cakas
«
Posledná zmena: August 17, 2008, 08:31:42 od geohladac
»
Zaznamenané
SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
V12
Hero Member
Príspevkov: 3652
«
Odpoveď #2 kedy:
August 17, 2008, 08:37:49 »
Medzi rastrove navigacie pridavam Noni GPSPlot (
http://aeguerre.free.fr/Public/PocketPC/NoniGPSPlot/EN/index.php
), na to, ze je free je vazne vyborny, asi ako jediny rastrovy navigator dokaze rastrovu mapu otacat podla pohybu. No ma jednu nevyhodu - nezvlada prilis velke mapy. No spravni zalesaci pouzivaju samozrejme OZI Explorer
Geohladac :
Za skoro rok sa GMXT velmi nezmenil - stale je pomaly a tazkopadny (zlate GarminQUE), hoci s tou rychlostou je na tom lepsie, nez prve verzie. No nepada uz tak zurivo, ako volakedy. Jediny dovod, preco ho pouzivam je ten, ze v pripade map SK sa da co - to poriesit s opravou, s iGOm je to podstatne horsie, okrem toho MapSource je vyborny planovac (hoci iGO8 PC sa na toto taktiez da pouzit). No a este treba spomenut, ze Anicka (GMXT) ma prijemnejsi hlas, ako Andrejka (iGO / MIO)
«
Posledná zmena: August 17, 2008, 08:46:15 od suttorad
»
Zaznamenané
Jazdim s Jankou Sygicovie
geohladac
Sr. Member
Príspevkov: 447
«
Odpoveď #3 kedy:
August 17, 2008, 08:38:07 »
Ono by sa asi celkom hodilo, spravit prehlad navigacnych programov aj s odkazom na vyrobcu triedenych podla platformy, co ty na to bogi ?
Pre novacikov by to bol dobry odrazovy mostik, boli by tam aj komercne a aj free programy... Ja na to teraz nebudem mat minimalne tyzden cas, takze mate ring volny
Zaznamenané
SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #4 kedy:
August 17, 2008, 10:38:53 »
geohladac, suttorad: V tomto vlakne som si nekladol za ciel katalogizovat GPS aplikacie podla platforiem a podla skusenosti pouzivatelov. Avsak informacie, ktore ste tu uviedli, su velmi zaujimave a mozu inym pomoct. Hodilo by sa pre ne nove vlakno v spravnej sekcii.
Citácia: geohladac August 17, 2008, 08:26:31
Vela programov je aj pre PDA aj pre WM smarty a aj pre symbiany, preto sa budu vzdy v diskusii prispevky prelinat, tomu prilis nezabranis a novacik to supne aj tak tam, kde to najmenej cakas
Ano, to mi je uplne jasne. Ako prvy krok som povazoval za potrebne vysvetlit rozdiely a pokusit sa zjednotit si pohlad na terminologiu.
Druhym krokom by mohlo byt sprehladnenie niektorych popisov diskusii na hlavnej stranke. Pripadne vlozit do jednotlivych diskusii uvodne vlakno, kde sa napise, o co v diskusii ide. V niektorych diskusiach to uz tak mame. Nespravnemu zaradeniu novych prispevkov tymto sice nezabranime, avsak budeme mat popisanu zelanu strukturu fora, na ktoru sa mozeme odvolat. Ziadosti o presun nie je a az tak vela, ze by mali sposobovat technicky problem pre admina.
Tretim krokom by podla mna malo byt sirsie prehodnotenie clenenia nasho fora na sekcie a diskusie. Uvediem len niekolko dovodov, preco sucasny stav nevyhovuje.
(o) Pred casom som inicioval vznik sekcie GPS software. Dovod bol ten, ze najma pre multiplatformovy SW a online sluzby sme na fore vobec nemali vhodne miesto, kam by sme vedeli zaradit prispevky. Aj z dovodu chybajucich sekcii a diskusii niektore prispevky vznikali v minulosti v trocha divnych sekciach. Po vzniku sekcie GPS softver to chcelo, aby boli do tejto sekcie presunute relevantne vlakna. Zial, stalo sa tak len velmi ciastocne. Nikto okrem mna nedal dalsie navrhy na presun. Ja sam som bez zapojenia sa druhych nemal dost energie snazit sa vec dotiahnut. Ale skrie ma, ze mame neporiadok.
(o) Podla mojho nazoru je treba celkom vynat dodatocne instalovany SW z diskusii GPS navigacia v mobile, GPS navigacia v PDA a GPS navigacia v PC. Tieto diskusie by sa mali zaoberat tym, co clovek rozbali, ked si zakupi taketo zariadenie a ake su moznosti pouzitia tychto zariadeni. Dalej napr. tym, ako tieto zariadenia konfigurovat (napr. pripojenie BT GPS) a rozsirovat (SD karty, kable, ale aj drziaky, baterky atd.). Typicky spravny obsah je prave naposledy presuvane vlakno, kde su porovnane 3 modely PDA. Temy ako iGO 2006, iGO8, GMXT a pod. by mali byt presunute ku GPS softveru. Diskusia GPS navigacia v PC by mala na tomto mieste zaniknut a presunut sa tiez do sekcie GPS softver. Bez vykonania tohoto, co pisem, stale nebude jasne, kam GPS softver vlastne patri.
(o) Podla mojho nazoru by mala zaniknut sekcia Download a vlakna by mali byt prerozdelene do inych sekcii. Predpokladam, ze najma do sekcii GPS Software a Mapy. Ono totiz v inych sekciach nez Download casto uvadzame linky na download a naopak obsah sekcie Download je pouzity na diskutovanie o vsetkom moznom, ked ludia nevedeli, kde maju vytvorit vlakno. Ked tak neurobime, nezabranime duplicitnemu rozdelovaniu prispevkov o tom istom do viacerych vlakien.
Priklad ineho clenenia fora - trocha som vyuzil a adaptoval zakladne clenenie z fora gpspassion. Ide o hrube delenie, ktore mozno zjemnit - uvadzam ho pre pochopenie principu clenenia.
GPS VSEOBECNE (toto vobec nemame, mame GPS poradna, avsak su aj pokrocilejsie temy)
HARDWARE
- GPS prijimace do auta (tak, ako mame)
- GPS prijimace pre turistiku (tak, ako mame)
- PDA a PDA telefony (vznikne vytriedenim toho, co mame v GPS navigacia pre PDA)
- Mobily a Smartfony (vznikne vytriedenim toho, co mame v GPS navigacia v mobile)
- GPS prijimace pre PDA a PC (cize BT a USB prijimace, take nemame)
- RDS-TMC prijímače (mame, len by sa to sem presunulo)
SOFTWARE
- GPS softvare pre Garmin (tak, ako mame)
- SW pre autonavigáciu (tak, ako mame)
- Offroad GPS SW (tak, ako mame)
- GPS SW do notebooku (vznikne presunom z GPS navigacia v PC)
- Ostatny GPS SW (tak, ako mame)
MAPY (tak, ako mame)
Chyby v GPS mapách (tak, ako mame)
POI (tak, ako mame)
GPS poradňa (tak, ako mame, alebo presunut hore do GPS VSEOBECNE)
GPS bazár (tak, ako mame)
GPS Forum.sk (tak, ako mame)
Len tak (tak, ako mame)
Taketo clenenie je podla mna zrozumitelnejsie a zabrani prerozdelovaniu toho isteho obsahu do viacerych sekcii.
Prosim, keby ste sa vyjadrili.
«
Posledná zmena: August 18, 2008, 06:04:18 od bogi
»
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
Príspevkov: 607
WAREZ !?
«
Odpoveď #5 kedy:
August 18, 2008, 08:03:49 »
Len na doplnenie GPS terminologie:
PNA
= jednoucelova navigacia do auta (napr. Garmin 2xx / 3xx / 7xx, MIO c510 / c710, MIO Moov,...)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #6 kedy:
August 18, 2008, 09:08:00 »
triktrak, dakujem za doplnenie!
Rad by som najma skusenejsich clenov GPSfora vyzval na vyjadrenie nazoru:
- Terminologiu Mobil/Smartfon/PDA (+ triktrakov doplnok PNA), ktoru som sa v 1. prispevku snazil co nejpreciznejsie vymedzit, by sme mohli dat do diskusie Zaciname s GPS. Prihovaram sa za jej oznacenie "spendlikom" tak, aby ostala vzdy hore v zozname vlakien (uz tak mame v niektorych diskusiach)
- Prosim predovsetkym suttorada a geohladaca, ktori su velmi dobre zorientovani v oblasti GPS softveru roznych kategorii, aby sa vyjadrili ku navrhovanej zmene struktury sekcii a diskusii nasho GPSfora (moj predchadzajuci prispevok). Taktiez by ma velmi zaujimal nazor Patrika, Amatera, triktraka, afinka - clenov, ktori az tak nevrtaju do tolkych kategorii softveru, ale su velmi dobre zorientovani v GPS produktoch. Samozrejme potesi nazor aj od dalsich clenov. Mozno bude so sumarizaciou treba pockat, lebo geohladac ohlasil, ze nebude mat tyzden cas a afinko je na dovolenke.
«
Posledná zmena: August 18, 2008, 12:31:14 od bogi
»
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
WAREZ !?
«
Odpoveď #7 kedy:
August 18, 2008, 10:14:12 »
@
bogi
: To
PNA
som len "dohodil" aby bol tvoj zoznam uplny. V podstate to ma len jeden vyznam: aby diskutujuci (hlavne zacinajuci) vedeli o com je rec. Ta skratka je totiz na zahranicnych forach velmi casta.
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
WAREZ !?
«
Odpoveď #8 kedy:
August 18, 2008, 10:22:48 »
Co sa tyka zmeny struktury:
Moj nazor je vytvorit dve zakladne vlakna: 1. PDA/mobil/smartfon a 2. PNA (jednoucelovky). Tieto vlakna by sa potom dalej delili podla typov/znaciek navigacii.
Zaznamenané
Patrick
Hero Member
Príspevkov: 658
«
Odpoveď #9 kedy:
August 18, 2008, 11:58:52 »
Terminologiu Mobil/Smartfon/PDA (+ triktrakov doplnok PNA), ktoru som sa v 1. prispevku snazil co nejpreciznejsie vymedzit, by sme mohli dat do diskusie Zaciname s GPS. Prihovaram sa za jej oznacenie "spendlikom" tak, aby ostala vzdy hore v zozname diskusii (uz tak mame v niektorych diskusiach)
Good idea! Vzniklo by tak v sekcii
Zaciname
vlakno resp. dve vlakna
Mobil/Smartfon/PDA
&
PNA
s kvalitnymi informaciami pre zaciatocnikov, ktore by mohlo byt zamknute cim by sa dosiahla prehladnost a predislo by sa prispevkom novych dezorientovanych clenov typu "Aka navigacia pojde na mojom Ericsson GA628?".
Ja sa hlasim k vytvoreniu topicu "
Prehlad PNA
", kto ma chut nech sa prida
Zaznamenané
Nokia N96 +
Sygic Mobile Maps
TomTom XL IQ Routes
Garmin eTrex
Mio A702
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #10 kedy:
August 18, 2008, 12:19:47 »
Citácia: triktrak August 18, 2008, 10:22:48
Co sa tyka zmeny struktury:
Moj nazor je vytvorit dve zakladne vlakna: 1. PDA/mobil/smartfon a 2. PNA (jednoucelovky). Tieto vlakna by sa potom dalej delili podla typov/znaciek navigacii.
triktrak, to je clenenie, ktore staci na pokrytie oblasti Tvojho zaujmu, nepokryva vsak vsetky aktivity tohoto fora.
Napr. SW pre tvorbu Garmin map, SW pre upgavu GPS dat (tracky, poi, ...), online mapy s sluzby nejdu priradit tym dvom kategoriam. Dalej na fore mame aktivity ohladom oprav map, zbieraju sa POI a tracky ...
Mal som na mysli diskusiu o strukture, ktora by pokryvala vsetky oblasti aktivit na nasom fore takym sposobom, aby bolo jasne, do ktorej diskusie danu temu zaradit. Momentalne to zial nie je jasne - najma v oblasti GPS softveru nie. Dal som vyssie navrh, ktory je inspirovany najma strukturou na gpspassion. Zakladom navrhovanej zmeny je oddelit od seba zariadenia (Turisticke GPS/PNA/PDA/Smartfony/Mobily/GPS moduly) a dodatocne instalovatelny softver (do Mobilu/PDA/Smartfonu/PC). Vsetok SW by sa sustredil v sekcii SOFTWARE.
Oddelene sekcie pre hardver (alebo ludskejsie povedane - zariadenia) a softver maju vsetky vacsie fora. V casti pre zariadenia toho ktoreho typu (PDA, mobil ...) nerozoberaju navigacny softver tak ako my. Pozri napr:
http://www.gpspassion.com/forumsen/default.asp?group=2
http://www.pocketgpsworld.com/modules.php?name=Forums
http://forum.pocketnavigation.de/
http://www.garniak.pl/
Aj PDA forum
http://www.ce4you.cz/forums/
ma oddelene od seba zariadenia a softver.
Dovod, preco to maju oddelene je podla mna ten, ze inym sposobom je tazke siroku skalu aktivit na gps fore logicky konzistentne rozclenit. V dlhom prispevku vyssie som sa snazil detailnejsie vysvetlit dovody pre moje navrhy.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #11 kedy:
August 18, 2008, 12:28:09 »
Citácia: Patrick August 18, 2008, 11:58:52
Ja sa hlasim k vytvoreniu topicu "
Prehlad PNA
", kto ma chut nech sa prida
Patrick, toto velmi vitam!
S PNA som prisiel do styku len velmi okrajovo a potesia ma prehladne informacie od cloveka, rukami ktoreho ich preslo velmi vela!
Do vlakna Mobil/Smartfon/PDA by som zapracoval doplnenia od suttorada a geohladaca z tohoto vlakna (Noni GPSPlot, GPSDash, Sygic, gpsVP...).
«
Posledná zmena: August 18, 2008, 12:32:17 od bogi
»
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
WAREZ !?
«
Odpoveď #12 kedy:
August 18, 2008, 01:00:54 »
Citácia: bogi August 18, 2008, 12:19:47
triktrak, to je clenenie, ktore staci na pokrytie oblasti Tvojho zaujmu, nepokryva vsak vsetky aktivity tohoto fora.
Napr. SW pre tvorbu Garmin map, SW pre upgavu GPS dat (tracky, poi, ...), online mapy s sluzby nejdu priradit tym dvom kategoriam. Dalej na fore mame aktivity ohladom oprav map, zbieraju sa POI a tracky ...
Chapem. Ja som navrhol iba tu najbazalnejsiu kostru ktora by sa vetvila dalej. Keby som vychadzal zo sucasneho stromu tak by som uvazoval asi takto:
- Vitajte na GPS forum
- Pravidla diskusie (ponechat ako povinne citanie)
- Navody (pravdepodobne "rozhodit prispevky) -> toto je dost sporna oblast lebo sa tu mixuju rozne temy a rozne typy navigacii
- FAQ
- Poradna (Zaciname s GPS - pojmy, princip fungovania atd., Ako si vybrat spravnu GPS a pod.)
- Nazory a pripomienky k foru
- Ukradnute navigacie (podla mna velmi sporny topic - pomohol uz niekomu?)
- Sutaze
- GPS navigacie resp. GPS soft
(delit to
(podla mna)
na auto a turistiku ani nema velky vyznam, pretoze vela ludi to pouziva aj aj)
- pre PDA / smartfony / mobily (nasledne rozdelit podla jednotlivych znaciek + kategoria ostatne)
- pre PNA (nasledne rozdelit podla jednotlivych znaciek + kategoria ostatne)
- pre notebooky
- Mapy
- pre GPS (nasledne rozdelit podla jednotlivych znaciek)
- POI
- slovenske (nasledne rozdelit podla jednotlivych znaciek)
- zahranicne (nasledne rozdelit podla jednotlivych znaciek)
- RDS / TMC (vseobecna diskusia - je to aj tak malo frekventovany topic)
- Download (rozdelit podla jednotlivych znaciek)
- Mapy
- Manualy
- Upgrady FW a pod.
- nezaraditelny soft (tvorba POI, tvorba a konverzia map apod.)
- Poradna (vsehochut)
- Bazar
- Kupim
- Predam
- Vymenim
- Pokec (len tak)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #13 kedy:
August 18, 2008, 01:48:27 »
triktrak, v mnohom mozem s tebou suhlasit, len ten softver, ktory je pre mna velmi dolezity, tam nejako chyba. Resp. je tam niekde schovany do Downloadu ako nezaraditelna vec.
Je vidno, ze nie si clovek sirsie orientovany na softver rozneho druhu a a preto ti v podstate sucasna struktura fora vyhovuje.
Som presvedceny, ze GPS forum ma poskytovat priestor pre sirsi zaber aktivit - vratane specifickych outdoor tem, SW pre rastrove mapy, webovych sluzieb aj nemapoveho charakteru, tem vyvojovych nastrojov pre tvorbu Garmin map atd.
Tento priestor aj teraz na fore je. Moja snaha je sustredit dodatocne instalovatelny softver na jednom mieste a vynat ho z diskusii o zariadeniach. Tym sa podla mojho nazoru forum sprehladni.
Bude ma zaujimat najviac suttoradov a geohladacov nazor, pretoze oni maju ku softveru najblizsie.
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
WAREZ !?
«
Odpoveď #14 kedy:
August 18, 2008, 02:37:19 »
@
bogi
:
Ad1) Ani ja nie som dokonaly a ako sa tak divam na ten moj predchadzajuci navrh - uz by som aj na nom co-to zmenil. Urcite to treba "skresat" a hlavne nerobit v hlavnom koreni vela vetiev.
Ad2) Mas pravdu. Orientujem sa vylucne na Garmin a iGO. Okrem toho pouzivam vylucne origo mapy takze tvorba vlastnych map mi nehovori nic. BTW: Co som si vsimol - tvorba vlastnych map na tomto DF zabera dost malu cast prispevkov.
Ad3) Co sa tyka toho softu: Podla mna problem "rozdrobenosti" (do roznych topicov) spociva prave v tom ze nie je celkom dobre navrhnuty strom DF. Vacsina SW je urceneho pre PDA-cka potom o nieco mensi podiel maju smarty / mobily a nakoniec idu notebooky. Okrem toho pre PNA (hlavne zn. Garmin) nie su dostupne okrem upgrade FW ziadne dalsie speci softy. Preto by som siel cestou delenia:
zariadenie -> typ navi
alebo naopak
typ navi -> zariadenie
.
T.j. Ak sa vytvori topic so softom pre PDA/smarty tak sub-vlakna by mohli byt GARMIN, iGO, ... a nasledne delenie do jednotlivych topicov alebo naopak ak sa vytvori topic so softom pre GARMIN tak sub-vlakna by mohli byt GMXT (PDA/smatrfony), GMPC (PC), Garmin autonavi atd...
Inak:
kedze mapy od roznych znaciek navigacii NIE SU VZAJOMNE KOMPATIBILNE tak by som sa klonil k navrhu rozdelit forum podla znaciek a v nich potom sub-forka ohladom softu, upgradov, tvorby map, tuningu a pod.
Okrem toho by som zaviedol LOCK-ovanie prispevkov a mazanie OT prispevkov. Hlavne tie OT-cka odvadzaju diskusiu od hlavneho problemu.
Zaznamenané
Strán: [
1
]
2
Tlačiť
« predchádzajúce
ďalšie »
Skočiť na:
Prosím vyberte cieľ:
-----------------------------
Vitajte na GPSforum.sk