GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: 1 [2]   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Sekcie GPS fora, GPS softver  (Prečítané 9218 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7575

Zobraziť profil
« Odpoveď #15 kedy: August 18, 2008, 04:14:43 »

triktrak, je vela GPS softveru, ktory sa neda priradit znacke GPS zariadenia a dokonca ani typu zariadenia. Temy napr. "ako vyhodnotit track", alebo "ako zobrazit track na online mape" nepriradis mape ani vyrobcovi navigacneho zariadenia. Dalsi taky nezaraditelny priklad je OziExplorer, ktory pouzivaju nielen majitelia PDA, ale aj priaznivci turistickych Garmin navigacii. V OziExploreri naklikany track ci vytvorene waypointy si prenesu do Garmin navigacie a naopak data (track, waypointy), zosnimane v terene, zobrazia po vylete na rastrovej mape a pripadne ich dalej spracuju. Da sa najst dalsie priklady. Mas pravdu, mapy nie su kompatibilne, avsak GPS data ako waypointy a tracky sa lahko konvertuju a napr. GPX format je siroko podporovany. Vacsina GPS softveru je specificka skor pre tu ktoru platformu (PDA, Smartfon, Mobil, PC) a nie znacku navigacie.

To su dovody, ktorymi som admina pred par mesiacmi presvedcil ku zriadeniu osobitnej sekcie pre softver. Pozri tu: http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,939.0.html. V diskusii s adminom bola dohodnuta sucasna struktura tejto sekcie. Toto su tiez dovody, preco som skor proti tvojmu navrhu "rozdelit forum podla znaciek a v nich potom sub-forka ohladom softu, upgradov, tvorby map, tuningu a pod.". Logickejsie mi pride softver sustredit v jednej sekcii, nez ho roztriestovat po znackach. Takto je to na vacsine velkych GPS for.

Z praktickeho hladiska nechcem az tak vela zmien. Chcem predovsetkym oddelit softver pre PDA/Smartphone/Mobil od tem, v ktorych sa rozoberaju tieto zariadenia ako take. Tento softver (iGO, GMXT...) chcem spolu so softverom pre notebook (GMPC, ...) preniest do uz existujucej sekcie pre softver. Jednoucelovych navigacii by sa mnou navrhovane zmeny nedotykali. Vsetko, co je sucastou dodavky zariadenia a co poskytuje vyrobca (napr. upgrady firmware) by sa nadalej rozoberalo v diskusiach pre jednotlive typy zariadeni ako doteraz. Diskusiu pre Garmin specificky softver,  ktory nie je sucastou balenia navigatora, uz mame pod sekciou Softver vytvorenu: http://www.gpsforum.sk/index.php#14

Suhlasim s tebou v tom, ze niektore temy su tu naozaj v zaciatkoch a este nemaju vela vlakien. Avsak nie je to tak davno, co som napisal prve prispevky do novovytvorenych diskusii Offroad GPS software a Ostatny GPS software. Niektore vlakna tychto kategorii boli prehliadnute viac tisic krat. Viaceri novi clenovia sa prave na tychto temach zachytili. Je to pomaly rozbeh, ale je to smer, ktorym sa nase forum moze rozvijat. Snad sa casom podari viac pritiahnut na GPSforum aj odbornikov napr. z mtbiker a geocaching for, kde sa SW temy a veci okolo rastrovych map viac preberaju. V kazdom pripade vsak mam zaujem na tom, aby struktura fora pokryvala cely mozny okruh tem novych prispevkov a aby softverove temy neboli totalne roztriestene po roznych sekciach.

Neviem, ci som ta presvedcil, ze SW pre PC/PDA/Smartphone/Mobil je vhodne sustredit do uz existujucej sekcie Softver, ale snazil som sa. Mrknutie

EDIT: Preniesol som vymedzenie pojmov PDA/Smartfon/Mobil do Zaciname s GPS, ako navrhol Patrick.
Zaroven by bolo asi vhodne premenovat toto vlakno, v korom sa dalej venujeme strukture GPSfora a organizacii software v nom.
admin, mohol by si premenovat?
« Posledná zmena: August 19, 2008, 07:51:10 od bogi » Zaznamenané
triktrak
Hero Member

Príspevkov: 607

WAREZ !?

Zobraziť profil
« Odpoveď #16 kedy: August 18, 2008, 05:06:32 »

bogi,
To co som pisal ja bol len moj nazor. Som tak trochu technokrat ktory ma rad veci roztriedene. Nikdy som vsak netvrdil ze to tak musi naozaj byt. Po precitani tvojho prispevku by som mozno uvazoval o subfore (sekcii) tykajucej sa GPS v spojeni outdoorovymi aktivitami - tvorba vlastnych map a trackov, turistika, cyklotrasy, a pod. Cely cas sa totiz venujes "alternativnym zdrojom".

Mne je to jasne: KTO TO POTREBUJE? Predsa TURISTI, CYKLOTURISTI / BIKERI, TREKKERI, VODACI a pod.

Ostatni - t.j. TRUCKERI, RIDERI, AUTOTURISTI, DEALERI pod. si v pohode vystacia s original mapami avsak potrebuju poradit v uplne inej oblasti (napr. kod DEMO, ako vybrat navigaciu, ako exportovat viac map z Mapsource a pod.).

V konecnom dosledku to predsa len nejako dopadne. Verim to bude pre dobro tohoto DF.

K tomu triedeniu podla znaciek: Bolo by to jednoduchsie - Vsetko pre Garmin by bolo na jednej kope (t.j. majitel/fanusik tejto znacky by uz nemusel bludit po inych topicoch), to iste pre TomTom a iGO a pod.

Co sa tyka "nezaraditelnych tem" ako si pisal (vyhodnocovanie trackov a pod.): Vzdy sa najde tema ktoru nebude mozne jednoznacne kategorizovat. V tom pripade je nutne volit nejaky univerzalny nazov sekcie - napr. "GPS - vsetko ostatne"  Mrknutie

EDIT: V podstate by som navrhol "zostihlit" ten hlavny kmen DF a naopak "rozvetvit" to v nizsich urovniach. Prienik ku hladanej informacii by bol urcite rychlejsi.
« Posledná zmena: August 18, 2008, 05:08:21 od triktrak » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #17 kedy: August 18, 2008, 06:34:30 »

triktrak, nase pozicie sa myslim vcelku vyjasnili Mrknutie
Len ma napadlo, ze mozno som nebol celkom dobre pochopeny. Pises:

T.j. Ak sa vytvori topic so softom pre PDA/smarty tak sub-vlakna by mohli byt GARMIN, iGO, ... a nasledne delenie do jednotlivych topicov alebo naopak ak sa vytvori topic so softom pre GARMIN tak sub-vlakna by mohli byt GMXT (PDA/smatrfony), GMPC (PC), Garmin autonavi atd...

S tym nemam problem, aby sa sekcia pre Softver dalej vnutorne clenila. Som za co najvacsiu prehladnost.
Lisime sa v pohladoch na to, ci mat osobitnu sekciu Software (ktora uz ajtak existuje), alebo nie. Pokusim sa porovnat ukazku casti struktury z tvojho a mojho pohladu.

Ty chces mat (ak ta dobre chapem, vychadzam z http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,1134.msg11306.html#msg11306):

======================
GPS navigacie resp. GPS soft
- Pre PNA
  - Garmin
    - Garmin navigacie (vlastnosti, ovladanie, ake ma predinstalovane mapy, firmware a jeho upgrade ...)
    - Softver pre Garmin (MapSource, gmaptool, MapSetToolkit...)
- pre PDA / smartfony / mobily
  - PDA zariadenia - Chces to mat strukturovane podla znaciek - To si neviem predstavit, ze by sme mali mat taky kosaty strom. Navyse, ludia chcu skor porovnavat a nechat si poradit z viacerych PDA.
  - PDA softver
    - iGO
    - GMXT
    - OziExplorer pre PPC
    - TourNavigator
    - Sygic pre PDA
- pre notebooky
  - GMPC
  - nRoute
  - ma sem ist OziExplorer pre PC ?? Ak nie, tak kam?

GPS - vsetko ostatne
  - TrackAn
  - Google Earth
  - Googleak
  - GPS TrackMaker
======================

Ja by som rad:

======================
ZARIADENIA
- Navigacie Garmin
  - Automobilove (vlastnosti, ovladanie, ake ma predinstalovane mapy, firmware a jeho upgrade ...)
  - Turisticke (vlastnosti, ovladanie, ake ma predinstalovane mapy, firmware a jeho upgrade ...)
- PDA (ake PDA vybrat, aky ma zabudovany GPS cip, ake v tom bezia navigacie, kolko vydrzia baterky a pod.)
- GPS moduly (BT, USB)

SOFTVER
- SW pre Garmin (MapSource, gmaptool, MapSetToolkit...)
- Navigacny SW do automobilov (iGO, GMXT pre vsetky platformy, GMPC, nRoute, Sygic pre vsetky platformy ...)
- Offroad SW (OziExplorer pre PC aj PPC, TrekBuddy, TourNavigator, ...)
- Ostatny SW (vyhodnocovanie trackov - napr. TrackAn, veci okolo online map a sluzieb - napr. Google Earth, Googleak, konverzia trackov, waypointov - napr. GPSTrackMaker, ...)
======================

Mne sa vidi to spodne prehladnejsie.
« Posledná zmena: August 18, 2008, 08:53:37 od bogi » Zaznamenané
pega111
Sr. Member

Príspevkov: 276

Senec

Zobraziť profil
« Odpoveď #18 kedy: August 18, 2008, 11:32:06 »

Ahojte!
So záujmom sledujem túto diskusiu, lebo som presvedčený, že vedie k veľmi dôležitej veci - k prehľadnosti informácií uvádzaných na fóre. Som veľký začiatočník v problematike GPS, zatiaľ sa snažím iba vstrebávať poznatky okolo navigácie, veľa vecí mi nie je ešte jasných.
Ale možno Vás zaujme aj názor laika.
Ak niečo hľadám, vždy sa to snažím nájsť podľa výrobcu navigátora. Preto sa prikláňam k názoru, že triedenie - strom informácií by mal byť na základe výrobcu navigácie. Samozrejme, iba do tej úrovne, kde je to ešte oddeliteľné.
Spoločné veci ste už umiestnili a pripadá mi to logické.
Zároveň Vám ďakujem za vynakladané úsile, nebyť Vás, ešte stále som hlboko sklamaný, ako som bol týždeň - dva po kúpe môjho prvého navigátora. Ale otvorili ste mi oči, prezradili čo - to o tajomstvách GPS-iek.
Bogi, Lafin.... +spol - držím palce, a ak viem, pomôžem!
Zaznamenané

garmin nuvi 760
nokia 5530 + OVI maps
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #19 kedy: August 19, 2008, 07:27:15 »

pega111, dakujem Ti za nazor.
Pridam svoj nazor ohladom znaciek vyrobcov navigacii vo vztahu ku SW.
Bavime sa stale o SW rozneho druhu, ktory typicky nie je (alebo nemusi byt) sucastou dodavky navigacie/PDA/Smartfonu/Mobilu a je mozne ho nainstalovat/doinstalovat.

Zachytme sa na dvoch najrozsirenejsich skupinach softveru:
- Navigacny softver (typicky pouzivany pre navigaciu v aute)
- Tzv. Moving Map Software (tazky preklad do slovenciny) - sem patria GPS programy pre rastrove mapy, co vedia ukazat aktualnu polohu na rastrovej mape. Je ich velmi vela. Najznamejsi v nasich koncinach je OziExplorer.
Cize bavime sa o casti vsetkeho mozneho SW - o tom, ktory umoznuje sa spojit s GPS prijimacom a dokaze pracovat s natiahnutou mapou, najmenej vie ukazat polohu a moze vediet aj navigovat.
Vylucil som tymto "ostatne" druhy SW, ktore nie su az take typicke.

No a pozrime sa, na akych typoch zariadeni a znackach tieto skupiny SW najcastejsie bezia.

1. Najviac softveru tychto dvoch skupin je vytvoreneho pre platformy PDA a smartfon.
Mensie skupiny predstavuju
2. SW pre PC
3. Java aplikacie pre mobil.
4. Pomerne malu skupinu SW predstavuju tie, co sa daju nainstalovat do WinCE PNA. PNA su totiz predovsetkym jednoucelove zariadenia, ktore sa (az na vynimku kratkodobej kontroverznej akcie Orava 007 GPS v Carrefour) vzdy dodavaju uz s nainstalovanym softverom/firmwarom. Hranica medzi pojmami SW a FW vobec nie je ostra. V pripade Garmin PNA (napr. nuvi) hovorime o firmware, v pripade WinCE PNA (Mio, Becker, DreimGo...) hovorime o SW. Casto ide o neoficialne postupy, ako trebarz do Beckera dostat iGO. Dalsim prikladom je OziExplorer, ktory sa dodava aj vo verzii pre WinCE PNA.

Zhrniem to:
Drviva vacsina GPS softveru je urcena pre PDA, Smartfony, PC a mobily a velka mensina pre jednoucelove navigacie PNA. Ked je aj nejaky SW pre PNA, dolezitejsi ako znacka PNA navigacie je operacny system, na ktorom aplikacia bezi.

Pozrime sa na to, ake otazky tu bezne padaju. Napr.: Aka navigacia bezi na PDA ASUS 639?
Odpoved je: Taka, ako na kazdom Windows Mobile 6 PDA. Cize iGO, Mobile XT, TomTom, Sygic, Navigon ... velmi vela. Nema zmysel sa sustredovat prave na znacku ASUS.

Co z toho vychadza?
Nie je zmysluplne a prakticky ani mozne delit GPS softver podla znaciek GPS zariadeni.
Striktne delenie podla znaciek by neprinieslo vacsi prehlad.

Jedinou zvlastnou vynimkou je Garmin svet. Pren existuju specificke nastroje na tvorbu map a kopa dalsich nastrojov, len niektore boli na nasom fore diskutovane. Garmin svet je velmi specificky. Toto je uz odrazene v strukture existujucej sekcie SOFTWARE.

Dovolim si voci deleniu podla znaciek oponovat nazorom geohladaca, ktory v jeho prvych dvoch prispevkoch tohoto vlakna nabada ku vytvoreniu prehladu SW PODLA  P L A T F O R I E M, NIE PODLA ZNACIEK. To je nazor cloveka, ktory je siroko zorientovany v GPS SW a ja s nim plne suhlasim. Mnohy SW je navyse multiplatformovy pre rozne mobilne platformy, napr. Mobile XT, Sygic, TomTom. Dalsie SW, napr. OziExplorer, maju cast pre PC a druhu cast pre PDA, pricom ide o efektivnu spolupracu tychto 2 casti.

Myslim, ze pre vela ludi je tema SW pre GPS nie moc jasna a preto mi vobec nevadi, ze sa v tomto vlakne pokusam o trocha osvety (neviem, ci sa mi to dari Mrknutie ).
« Posledná zmena: August 22, 2008, 07:55:21 od bogi » Zaznamenané
triktrak
Hero Member

WAREZ !?

Zobraziť profil
« Odpoveď #20 kedy: August 19, 2008, 09:07:59 »

Ja by som rad:
======================
ZARIADENIA
- Navigacie Garmin
  - Automobilove (vlastnosti, ovladanie, ake ma predinstalovane mapy, firmware a jeho upgrade ...)
  - Turisticke (vlastnosti, ovladanie, ake ma predinstalovane mapy, firmware a jeho upgrade ...)
- PDA (ake PDA vybrat, aky ma zabudovany GPS cip, ake v tom bezia navigacie, kolko vydrzia baterky a pod.)
- GPS moduly (BT, USB)

SOFTVER
- SW pre Garmin (MapSource, gmaptool, MapSetToolkit...)
- Navigacny SW do automobilov (iGO, GMXT pre vsetky platformy, GMPC, nRoute, Sygic pre vsetky platformy ...)
- Offroad SW (OziExplorer pre PC aj PPC, TrekBuddy, TourNavigator, ...)
- Ostatny SW (vyhodnocovanie trackov - napr. TrackAn, veci okolo online map a sluzieb - napr. Google Earth, Googleak, konverzia trackov, waypointov - napr. GPSTrackMaker, ...)
======================

@ bogi:

1. Nemam nic proti. Ako som to uz pisal. Ide len o to aby niekto dozeral nad spravnostou "ketagorizacie" prispevkov - dam krk na to ze o rovnakych otazkach (najma ohladom map) sa bude diskutovat v sekciach automobilove GPS, turisticke GPS aj sekcia o Mapsource...  Smútok

2. Ked som hovoril o "znackach" urcite som nemyslel znacky PDA (ASUS, HTC, HP a pod.) ale znacky navigacii a navigacnych softov - to co ty nazyvas PLATFORMA (a tych nie je zas az tak vela - 3-4 majoritne a 4-5 minoritnych). V tomto smere malo GPS sekciu dobre rozdelene PPC forum  Mrknutie
Zaznamenané
triktrak
Hero Member

WAREZ !?

Zobraziť profil
« Odpoveď #21 kedy: August 19, 2008, 10:02:33 »

Pozrime sa na to, ake otazky tu bezne padaju. Napr.: Aka navigacia bezi na PDA ASUS 639?
Odpoved je: Taka, ako na kazdom Windows Mobile 6 PDA. Cize iGO, Mobile XT, TomTom, Sygic, Navigon ... velmi vela. Nema zmysel sa sustredovat prave na znacku ASUS.

Preto si myslim ze by bolo vhodne v kazdej sekcii "prispendlit" vzdy ako prvy prispevok FAQ ktory by bol LOCK-nuty (adminom priebezne upravovany) kde by boli tieto nozaj zakladne veci jednoducho vysvetlene.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #22 kedy: August 19, 2008, 10:07:04 »

triktrak, dakujem za upresnenie.
Ak ta dobre rozumiem, chcel si jednoucelove navigacie (PNA, turisticke) a navigacny SW (auomobilovy) drzat v jednej sekcii typu "Navigacia alebo navigacny softver". Cize v tejto sekcii by bol ako Garmin, Mio, tak aj iGO, Sygic a pod.

Moje dalsie argumenty pre oddelenu sekciu SOFTVER su tie, ze aj offroad programy pre rastrove mapy sa daju pouzit rovnocenne a mimo ciest casto aj lepsie, nez navigacny SW typu Mobile XT alebo Garmin Que. Nevidim vecny dovod na oddelenie navigacneho SW pre automobily a offroad softveru. Jeden aj druhy typ predsa plni v zasade tu istu ulohu - ukazuje ti na mape, kde sa nachadzas a pomaha ti v tom, kade mas ist dalej. Cloveku, co to drzi v ruke, moze byt ukradnute, ci ide o rastrovu mapu, alebo vektorovu. Pred 2 tyzdnami v Alpach som podla dostupnosti map pre danu lokalitu pouzival ako Mobile XT s mapou Topo Oesterreich, tak aj OziExplorer a Fugawi pre rastrove mapy. Takze je tu otazka, ktory SW by este mal byt zacleneny do "Navigacia alebo navigacny softver", ktory uz nie a preco.

Mne sa ako ovela cistejsia javi byt samostatna sekcia Softver s vnutornym clenenim, ktore samozrejme mozeme diskutovat.
« Posledná zmena: August 19, 2008, 10:25:09 od bogi » Zaznamenané
triktrak
Hero Member

WAREZ !?

Zobraziť profil
« Odpoveď #23 kedy: August 19, 2008, 10:28:16 »

Ak ta dobre rozumiem, chcel si jednoucelove navigacie (PNA, turisticke) a navigacny SW (auomobilovy) drzat v jednej sekcii typu "Navigacia alebo navigacny softver". Cize v tejto sekcii by bol ako Garmin, Mio, tak aj iGO, Sygic a pod.

Asi tak nejako (toto cele beriem ako proces "krystalizacie" - vsetko moze byt uplne inak).

PRIKLAD: ako som uz pisal: existuju ludia ktori maju outdoorovu navigaciu (napr. Garmin c60x alebo Colorado) a tu podla potreby zvyknu niekedy pouzivat aj v aute. Preto by bolo podla mna vhodne rozdelit sekcie podla znacky/platformy (Garmin, iGO, MIO, Navigon,...) a kazda z nich potom vo vnutri na HW, SW a mapy. V HW by sa preberali problemy rydzo "zeleza" (napr. "olupuje sa mi farba", "pristroj netesni voci vode" a pod) v SW zase upgrady FW, tuning a pod. a v sekcii mapy len mapy (ich nedostatky, ake su dostupne mapy, upgrady map a pod.).

Urcite by bolo vhodne vytvorit prehladnu sekciu pre zaciatocnikov:
- aby zistili co mozu vobec od navigacie ocakavat (vela ludi si GPS navigaciu pletie s autopilotom)
- aby ziskali aky-taky obraz o tom co je vobec na trhu (z coho si mozu vyberat)
- aby ziskali obraz o tom aka navigacia by bola pre nich najvhodnejsia
- aby vedeli o +/- jednotlivych znaciek

Urcite by bolo vhodne drzat sekciu POI osobitne.
« Posledná zmena: August 19, 2008, 10:31:57 od triktrak » Zaznamenané
roman55
Jr. Member
**

Príspevkov: 65

Zobraziť profil
« Odpoveď #24 kedy: September 13, 2008, 11:22:19 »

páni pekná debata.hoci už od posledného príspevku ubehol skoro mesiac rád by som sa ako totálny laik a určite menej  IT zdatný ako vy , ktorí tu permanentne prispievate zapojil .myslím si , že naozaj my začínajúci pre ľahšie zorientovanie sa v mori info , ktoré tu ponúkate by sme privítali asi najzákladnejšie rozdelenie napr. formou tabuľky .Samozrejme by to malo byť prišpendlené a zamknuté niekde na vrchu , ako ste už spomínali.

nechcem mudrovať som tu prikrátko  no skusím naznačiť: rozdelenie na PDA  a PNA ,následne zastúpené značky na trhu od najznámejších a najčastejšie používaných, ktorým je tu venovaná veľká pozornosť až po menej známe ,ale za to dostupné na trhu doma alebo v blízkom zahraničí .Ku každej značke v ďaľšom riadku by sa pridal typ OS , ďalej typ máp,aj u tych menej známich ak by sa podarili údaje zistiť.Mohlo by tam byť aj rozdelenie podľa modelov a následné hodnotenie , ktoré je však subjektívne ,avšak som si všimol že sa viete páni častokrát zhodnúť.

Tiež som sa k vám dostal cez hľadanie info o Medione,ktorý u nás asi moc nefičí./príspevok bol však viackrát otvorený a možno aj medioňákmi  Smiech /.Možno príde onedlho mne podobný aj s ďaľšou špecialitkou ...... A tak  -  ak by bola chuť a čas  našli by sa trebárs
3 základné info v googli a doplnili by sa do tabuľky.Nechcem samozrejme , aby sa vyhľadávali všakovaké rarity , ale len to o čom by sa tu niekto zmienil a zatiaľ by tu o tom neboľa žiadna zvesť.

Nechcem aby to vyzeralo , že chcem tu z vás ,ktorý ste už niekde inde spraviť hľadačov  možno zbytočných údajov.
Rád by som priložil ruku k dielu trebárs k tomu vyhľadávaniu .Po viacerých zistených totožných info vo vlákne by mohol niekto ....
zamknutú tabuťku doplňať.

Neviem či je to k niečomu , čo som tu popísal , či to má nejakú hlavu a pätu .Nezviknem nikde písať a zúčastňovať sa podobných fór.
Doteraz ma viedli k tomu osobné skúsenosti , že keď bol niekde zapojený do debaty laik bol skôr na srandu.

Tu ma to nejako chytilo a mám z vás dobrý pocit . / aj , aj   Smiech /

Takže čakám na reakcie , kľudne mi naložte  Šok
Zaznamenané
Strán: 1 [2]   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.083 sekund, 20 otázok.