Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
GPS software
>
Ostatný GPS software
>
Editacia Tracklogu
Strán: [
1
]
2
3
...
6
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: Editacia Tracklogu (Prečítané 15823 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
maro_ba
Full Member
Príspevkov: 106
Editacia Tracklogu
«
kedy:
September 19, 2008, 11:56:24 »
Je nieco take mozne? Potrebujem editovat tracklogy, chcem v nich editovat nadmorske vysky a rychlost pohybu.
mam venture cx a nechal som si robit tracklog z poslednej cyklocesty okolo kompy. No aj ked to bola rovina, vysky mi dost skakali. to chapem, skacu vzdy na pristrojoch bez barometra, ale co ma este hneva, skakala aj rychlost, mal som pripad, kes som siel 89 km/h. zatial som to riesil tak, ze som tie body z tracklogu vyhadzoval, ale radsej by som upravil tu rychlost.
Potom bude ale asi problem s casom a vzdialenostou. Neviem ci nieco na editaciu existuje, ak mate skusenosti, rad si necham poradit.
Zaznamenané
V12
Hero Member
Príspevkov: 3652
Re: Editacia Tracklogu
«
Odpoveď #1 kedy:
September 19, 2008, 12:56:07 »
Tracklogy z GPS budu vzdy nepresne a to hlavne tam, kde je slaby signal. Tomu sa nevyhneme. Existuje mosnost tracklog natiahnut do MapSource a tam ho nechat filtrovat, to by Ti nepomohlo ? Ina vec by bolo potom urobit program, ktory to nejako prefiltruje a evidentne chybne segmenty odstreli a takto upraveny GPX by ulozil do ineho suboru. Toto by nemal byt velky problem. Mozno nieco take aj existuje, no ja si tracklogy nejako zurivo nesledujem, takze ma to az tak moc netrapi.
Zaznamenané
Jazdim s Jankou Sygicovie
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7575
«
Odpoveď #2 kedy:
September 19, 2008, 03:10:43 »
Suhlasim s vami, ze nepresnost urcenia GPS polohy sa prejavuje v kazdom jednom bode tracklogu a skresluje vsetky namerane a z nich vypocitane udaje. Tympadom je pouzitie tracklogu na vyhodnotenie trasy dost obtiazne.
Su nejake moznosti, ako:
a) manualne korigovat trackpointy
b) filtrovat alebo modifikovat kompletny track prostrednictvom softveru
a) Manualna korekcia trackpointov
Podobne ako maro_ba, aj ja zvyknem z prejdenych trackov vyhadzovat uletene body. Vacsinou idem na to tak, ze vyhodim body, ktore vykazuju prilis velku rychlost pohybu. Na toto by sa dalo napisat aj jednoduchy skript.
Je to velmi pracne, ale da sa jednotlive trackpointy aj manualne editovat. Moznosti je viacero - napr. cez gpsbabel prekonvertovat track do vhodneho textoveho formatu a potom ho editovat v obycajnom textovom editore. Taktiez sa da track prekonvertovat do CSV formatu a potom ho pohodlne editovat v Exceli. Dalsiu moznost ponuka program
GPSve (GPS View and Edit)
od slovenskeho autora. Ten dokaze editovat trackpointy, natiahnute z OziExplorer .plt suboru. Cize vies pre lubovolny trackpoint zmenit polohu aj nadmorsku vysku.
b) Filtracia alebo modifikacia kompletneho tracku softverom
Zaujimave moznosti poskytuju
filtre v programe gpsbabel
:
- Moznost vylucit body s vysokym HDOP, VDOP (DOP = Dilution Of Precision, ide o GPS udaj o presnosti urcenia horizontalnej a vertikalnej polohy).
- Moznost vylucit body, ktore su blizsie nez x metrov. Zhluk bodov, ktory vznikne pocas statia na mieste, je takto mozne nahradit jednym bodom.
Zaujala ma aj jedna zaujimava moznost programu
TopoFusion
. Aj free verzia umoznuje nahradit nadmorske vysky v tracku vyskou, ziskanou z DEM dat na internete. Pre Slovensko su k dispozicii data s rozostupom okolo 90m (po 3 sekundach). Nie je to bohviejaka podrobnost (pre USA su k dispozicii po cca 30m), avsak pre vyhodnotenie tracku sa DEM data mozu lepsie hodit, nez data z GPS prijimaca. Bezny track, zaznamenany GPS pristrojom, je kvoli nepresnosti GPS vyskovo az tak zubaty, ze z neho zratane sumy stupani a klesani su prehnane a nerealisticke. U GPS, ktore maju aj barometricky vyskomer, su udaje iste doveryhodnejsie, avsak zubatost sposobena nepresnostou bude iste aj tu. V prilohe uvadzam ilustrativny obrazok - hore je vyskovy profil povodneho tracku a dole je profil tracku, v ktorom bola GPS vyska nahradena DEM datami v programe TopoFusion.
GPS_DEM_track_elevation.JPG
(82.96 KB, 722x793 - prehliadnuté 130 krát.)
«
Posledná zmena: September 20, 2008, 09:28:43 od bogi
»
Zaznamenané
V12
Hero Member
«
Odpoveď #3 kedy:
September 19, 2008, 06:56:01 »
Viem si docela dobre predstavit soft, do ktoreho natiahnem PLT/GPX s trackom, na zaklade zvolenych parametrov sa to prefiltruje. Ako parametre by som dal :
- vzdialenost 2 susednych bodov
- vyskovy rozostup
- rychlostny rozdiel
- odchylku od smeru
Vhodnym nastavenim by sa vsetky krivky pekne vyrovnali. A to nehovorim este o nejakej interpolacii ci aproximacii, no myslim ze odfiltrovanim by uz nebola potrebna. Takto upraveny track by sa vysypal spat bud do PLT, alebo GPS.
Zeby som sa do niecoho takeho pustil ? Dlhe zimne vecery sa blizia zavratnou rychlostou. Predosly Silvester som stravil s Topo Layerom, tento mozem TrackFiltrom. Dokonca s troskou chute by to mohol sypat rovno do Excelu...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #4 kedy:
September 19, 2008, 07:23:13 »
suttorad, tato tema mi vrta v hlave uz dlhsie ... Nie som spokojny s tym, ake zubate (najma vyskovo) mam tracky. Ale aj ulety v rychlosti byvaju znacne. V juli som bicykloval s kamosom, co mal taky lepsi cyklocomputer s barometrickym vyskomerom. Dal sa z toho stiahnut do PC vyskovy a rychlostny profil a sumarne statisticke udaje. Statistikam z jeho cyklokompjutera som mal dovod verit ovela viac, nez statistikam, zalozenym na mojom GPS tracku. Mozno by sa dalo nejaky filtrovaci program tak doladit, zeby sa jeho vysledky co najviac podobali udajom z vierohodnejsich specializovanych pristrojov, co nie su zalozene na GPS. Len museli by sme mat merania z jedneho aj z druheho.
«
Posledná zmena: September 19, 2008, 08:30:46 od bogi
»
Zaznamenané
V12
Hero Member
«
Odpoveď #5 kedy:
September 19, 2008, 08:53:15 »
Uvidime, kolko casu mi zozerie firemna EURomania, mozno sa do toho naozaj pustim.
Zaznamenané
maro_ba
Full Member
«
Odpoveď #6 kedy:
September 19, 2008, 09:40:05 »
bogi, ono ked mi vyjde na rovine ze som spravil celkovo 111 vyskovych metrov tak to az zaboli
)
to som siel len po hradzi, ale cestou tam som siel cez rusovsky park a tam boli tie chyby v rychlosti, teda v urceni polohy
Zaznamenané
V12
Hero Member
«
Odpoveď #7 kedy:
September 20, 2008, 10:34:23 »
Chlapci, mate zaujem o taky program ? Ak ano, idem s oprasit vedomosti zo statistiky a matematiky a v dohladnej dobe sa do toho pustim.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #8 kedy:
September 20, 2008, 11:22:43 »
suttorad, ja urcite zaujem mam ...
Chcelo by to prediskutovat, co by ten program mal robit.
Zaroven ma zmysel pozriet na web, co uz existuje.
Nasiel som zaujimavy program
GPS-Track-Analyse.NET
Dokaze zaujimave veci, napr.:
- Najst susedne body, ktore prekracuju nastavene limitne hodnoty pre vyskovy rozdiel, vzdialenost, rychlost. Da sa najdene body vymazat, ale zial len po jednom ... to mi prave na tomto peknom programe vadi.
- Vyhladit vyskovy profil nejakou interpolacnou metodou
- Nahradit vyskove data SRTM DEM datami z internetu
- Korigovat nadmorsku vysku v celom tracku o nastavenu hodnotu - da sa tak korigovat zlu kalibraciu barometrickeho vyskomera
- Najst pauzy v tracku (ked si stal) za ucelom ich vymazania
EDIT: Tu su ku tomu fora:
http://gps-freeware.foren-city.de/
http://www.naviboard.de/vb/forumdisplay.php?f=86
Mozno ten program robi, co chceme, este som nestihol tie fora prejst.
«
Posledná zmena: September 20, 2008, 12:00:23 od bogi
»
Zaznamenané
V12
Hero Member
«
Odpoveď #9 kedy:
September 20, 2008, 06:25:36 »
Citácia: bogi September 20, 2008, 11:22:43
suttorad, ja urcite zaujem mam ...
Chcelo by to prediskutovat, co by ten program mal robit.
Zaroven ma zmysel pozriet na web, co uz existuje.
Nasiel som zaujimavy program
GPS-Track-Analyse.NET
Dokaze zaujimave veci, napr.:
- Najst susedne body, ktore prekracuju nastavene limitne hodnoty pre vyskovy rozdiel, vzdialenost, rychlost. Da sa najdene body vymazat, ale zial len po jednom ... to mi prave na tomto peknom programe vadi.
- Vyhladit vyskovy profil nejakou interpolacnou metodou
- Nahradit vyskove data SRTM DEM datami z internetu
- Korigovat nadmorsku vysku v celom tracku o nastavenu hodnotu - da sa tak korigovat zlu kalibraciu barometrickeho vyskomera
- Najst pauzy v tracku (ked si stal) za ucelom ich vymazania
EDIT: Tu su ku tomu fora:
http://gps-freeware.foren-city.de/
http://www.naviboard.de/vb/forumdisplay.php?f=86
Mozno ten program robi, co chceme, este som nestihol tie fora prejst.
Z tohto neviem zrealizovat iba vyskove data, vsetko ostatne sa da jednoducho a rychlo - track natiahnem do databazy a par SQL SELECT / DELETE riesi vsetky problemy...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #10 kedy:
September 20, 2008, 07:43:11 »
Myslim, ze vobec nemusi byt zly napad najprv vyskove data v tracku nahradit DEM datami (napr. cez GPS-Track-Analyse.NET) a az takto zmeneny track dalej upravovat nejakym programom. Nestane sa potom to, co pise maro_ba - na uplnej rovine mu nepresnost GPS vytvorila 111m prevysenie.
Na inak skvelom programe GPS-Track-Analyse.NET mi najviac vadi nemoznost naraz odstranit vadne body. Priklad: Siel som na bicykli dole kopcom dlhociznou Lubochnianskou dolinou. Moja rychlost bola do 50 km/h. Avsak v tracku je povedzme zo 10 bodov s rychlostami okolo 90 km/h a tie vyslovene kazia statistiku. Vyhladavat a vymazavat tieto body po jednom je pakaren. GPS-Track-Analyse.NET sice vie taketo body najst, avsak nevie ich naraz vymazat. Bola by velka pomocka, keby nejaky program taketo body bud vymazal, alebo ich nejako interpoloval medzi predch. a nasledujucim korektnym bodom.
Zaznamenané
rasto
Full Member
Príspevkov: 116
«
Odpoveď #11 kedy:
September 20, 2008, 08:16:58 »
Ahojte,
ma ta gpska aj barometer? ak ano tak mam prax ze barometer je presnejsi ako free dem data. vtedy byva jedine problem s absolutnou hodnotou ale ostane je ok. Samozrejme ak mas gps bez barometra tak free dem model moze pomoct. na pracu s trackami osobne pouzivam
http://www.visivaworld.it/blog.php/tcx-converter-by-ddaaxx/
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #12 kedy:
September 20, 2008, 09:25:29 »
Neviem, co pouziva maro_ba, ale ja pouzivam obycajne PDA, cize moje tracky maju cisto GPS vysku. Ta je prilis "zubata" a vychadzaju z toho nerealisticke sumarne prevysenia. Preto sa mi nahradenie GPS vysky DEM vyskou javi byt vhodne.
Zaznamenané
maro_ba
Full Member
«
Odpoveď #13 kedy:
September 20, 2008, 10:33:06 »
mam bezbarometrovy venture cx
Zaznamenané
rasto
Full Member
Príspevkov: 116
«
Odpoveď #14 kedy:
September 21, 2008, 07:50:56 »
tak to potom hej, meranie vysky len z gps signalu je urcite menej presne ako slusny free dem model. - ten softik co som dal link predtym to vie tiez robit ako aj kopec dalsich. AJ ked je jasne ze model nebude vsemocny - typicky prechod cez pezinsku babu po hlavnej ceste - tam je vidno chyby oproti zaznamu s baro resp aj realnej situacie. ale to poznate vsetci...
Zaznamenané
Strán: [
1
]
2
3
...
6
Tlačiť
« predchádzajúce
ďalšie »
Skočiť na: