GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: neviem si vybrat turisticke gps zariadnie  (Prečítané 3397 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
dankez
Jr. Member
**

Príspevkov: 51

Zobraziť profil WWW
« kedy: November 03, 2008, 03:49:14 »

ahoj, chcel by som poziadat o radu aku navigaciu by som si mal vybrat.

poziadavky:
- budem sa pohybovat mimo turistickych chodnikov (peso sem tam byke)
- potrebujem co najpresnejsie zaznacit polohu veci v mape (napriklad jaskyne, brala, posedy, pramene )
- vydrz baterie by bol idealny aspon na 1 dnovu turu (cca 8-12 hod)
- dobra synchronizacia s pc, export import dat
- pouzitie v aute velkym + (nieje podmienkou)
- odolnost voci poveternostnym vplyvom

pozeral som zariadenia garmin oregon 300 ale tiez ma zaujali pda/gps, v recenziach bol vsade rovnaky rozdiel presnosti. a tak neviem ci nekupit multifunkcne zariadenie ako pda+gps a opatrit si ktomu puzdro alebo radsej kupit jednoucelovku napriklad oregon 300

bude rad za kazdy navrh..

s pozdravom DankeZ
Zaznamenané

mifo
Newbie
*

Príspevkov: 37

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: November 03, 2008, 04:33:05 »

pda do terenu by som urcite nekupoval. skus radsej staru dobru klasiku GPS Map 60 CSx, Colorado alebo uz spominany Oregon.
Su to pristroje urcene do terenu a funguje aj navigacia po cestach.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7575

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: November 03, 2008, 05:10:41 »

mifo, v terene mimo turistickych znaciek uvidi na 60CSx ci Oregone figu borovu. Smútok  Sam pise:
budem sa pohybovat mimo turistickych chodnikov

Navigacia na cestach funguje v 60CSx aj Oregone s obmedzeniami.

Nie je PDA ako PDA. Lisia sa vyhotovenim - zapustene ci vystupujuce tlacitka, zapusteny displej, viac ci menej robustna konstrukcia, vymenitelnost baterii.

Chce to komplexnejsie porovnanie, o to sa pokusim v dalsom prispevku.
« Posledná zmena: November 03, 2008, 05:45:53 od bogi » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: November 03, 2008, 05:11:09 »

Toto je tu večná a nerozhodnuta otazka ...

Ak to potrebujes hlavne na zber dat v terene a nepotrebujes mat nevyhnutne na mape lesne cesty mimo turist. znaciek, vies pouzit aj Garmin mapu SK Topo v2. Avsak pokial chces mat na mape aj siet lesnych ciest, Garmin mapa Ti moc nepomoze a pomoze Ti skor Mapa lesnych ciest, ktora je dostupna pre PDA SW OziExplorer. Pozri si ju - v najvyssom rozliseni ju mozes mat v PDA. Zlepsuju sa aj mapy Shocart, ich vyhodou je turisticke znacenie a lepsia prehladnost. Pozri si nejaku oblast, ktoru dobre poznas, na online mapach z tychto 3 liniek.

Vydrz baterii u PDA je dana najma nastavenim frekvencie taktovania procesora. SW pre rastrove mapy je menej narocny na vykon procesora. Napr. OziExplorer mi v pohode bezi na 200 MHz a dosahujem takto vydrz baterie cca 7h, niekedy aj viac. Nie je drahe zaobstarat si druhu bateriu do vacsiny PDA a vacsina PDA umoznuje vymenu baterie v terene. Taktiez nie je problem PDA pocas obednej ci inej pauzy uspat. Garmin Oregon udava vydrz baterie 15-16 hod.

Ponukam 3 priklady na porovnanie:
Garmin Oregon 300
Magellan MobileMapper 6
ASUS A696

Model PDA znacky ASUS som vybral cisto ilustrativne. Existuju aj PDA a PDA telefony s vyssou vybavou, tie su samozrejme drahsie.

Garmin Oregon 300, cena okolo 13000 Sk, udavana vydrz baterii 15-16h
+ outdoor prevedenie
+ vydrz baterii, tuskove baterie
+ elektromagneticky kompas, barometricky vyskomer (model 300 a vyssi)
- slabe mapy, maly vyber topo map (pre SK prakticky len SK Topo v2)
- len mapy Garmin formatu
- funkcnost obmedzena na to, co poskytuje Garmin firmware
- obmedzenia pri automobilovej navigacii (nefunguje hlasova navigacia)
Pozn.: Niektori tvrdia, ze Oregon ma menej citlivy GPS chip, nez Colorado

PDA Magellan MobileMapper 6, cena okolo 23 000 Sk, udavana vydrz baterii 10h
+ outdoor prevedenie
+ vydrz baterii, tuskove baterie
+ elektromagneticky kompas, barometricky vyskomer
   (kompas len ako Today Plugin, pre vyskomer nie je zatial SW podpora)
+ siroky vyber GPS SW
+ siroky vyber rastrovych map, moznost pouzit aj vektorove Garmin mapy
+ vhodne na automobilovu navigaciu (funguje hlasova navigacia, siroky vyber SW ...)
+ cez Bluetooth mozny pristup na Internet
+ citlivy GPS chip sirfSTAR III, vhodny aj na outdoor ucely a geocaching
+ moznost pouzit akykolvek aj neGPS SW, kompatibilny s OS Windows Mobile 6
- mensi displej 2.7''
- vyssia cena

PDA ASUS A696, cena od 7000 Sk, typicka vydrz baterii PDA 4-8h v zavislosti na nastavenej frekvencii taktovania procesora
+ siroky vyber GPS SW
+ siroky vyber rastrovych map, moznost pouzit aj vektorove Garmin mapy
+ vhodne na automobilovu navigaciu (funguje hlasova navigacia, siroky vyber SW ...)
+ Bluetooth, WiFi - mozny pristup na Internet
+ moznost pouzit akykolvek aj neGPS SW, kompatibilny s OS Windows Mobile 6
+ velky 3.5'' displej
+ citlivy GPS chip sirfSTAR III, vhodny aj na outdoor ucely a geocaching
+ vyhodna cena
- nema outdoor prevedenie
- mensia vydrz LiIon baterii, su vsak vymenitelne v terene
- nema elektromagneticky kompas, ani barometricky vyskomer
« Posledná zmena: November 04, 2008, 08:08:08 od bogi » Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: November 03, 2008, 06:12:55 »

K tomu Magellanu pridam, ze to bezi na Windows Mobile platforme, takze pouzitelnost je rovnaka, ako v pripade ASUS-u. Komu by odolnostou ten Magellan nestacil, moze si obstarat PDA Archer, ten znesie viac, nez clovek Úsmev
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
dankez
Jr. Member
**

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #5 kedy: November 04, 2008, 09:16:46 »

dakujem za vycerpavajuce info, ten magellan sa mi zda uz moc drahy nato ze to potrebujem iba pre osobne pouzitie v ramci konicku.
zaujala ma moznost nahadzat do pda rozne mapy a zase v lese nerobim kazdu chvilu kotrmelce tak by to mohlo mat aj celkom postacujucu odolnost + nahradna bateria aj vydrz. teraz uz iba najst pda/gps, ktore ma vyhovujuce vlastnosti.
Zaznamenané

bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: November 04, 2008, 09:39:58 »

dankez, pokial to chces do terenu, nejake moc nobl by som nekupoval ... skus porozmyslat prave nad tym A696. Pripadne daj vediet, medzi akymi modelmi sa rozhodujes a mozeme to este prediskutovat.

Co sa tyka PDA SW pre offroad potreby, najrozsirenejsi v nasich koncinach je OziExplorer. Pozri si sekciu fora Offroad GPS software.
Zaznamenané
dankez
Jr. Member
**

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #7 kedy: November 04, 2008, 09:52:40 »

rozhodujem sapreve nad asusom A696 a mio p560. dalsie alternativy som nenasiel ak su rad si ich pozriem. skusenosti nemam ziadne s pda takze ani netusim co si mam vsimat a co nie.
Zaznamenané

bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: November 04, 2008, 10:00:29 »

Pozor - bateria v Mio P560 sa neda vymenit v terene - da sa vymenit len v servise. Skoda ...
Existuje podobny starsi model Mio P550 s vymenitelnou bateriou, so sympatickymi oblejsimi tvarmi "do ruky", ten je zial dodavany len s dnes uz vybehovym OS Windows Mobile 5. To nie je az taka nevyhoda, sam som rok a pol pouzival WM5 a bol som spokojny. Avsak kupovat dnes novy pristroj, asi by som hladal stroj s WM6.

Vsimol som si, ze niektori ponukaju A696 s WM5 a niektori s WM6. Byt Tebou, v pripade zaujmu o tento model by som to preveril u konkretneho predajcu.
« Posledná zmena: November 04, 2008, 10:04:49 od bogi » Zaznamenané
JD5820
Newbie
*

Príspevkov: 18

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: November 04, 2008, 03:32:34 »

od mio by som zobral asi A501(neviem ci sa da este kupit), A701, A702.
Ja by som zobral a702, len skoda ze ked som v auguste kupoval a501 tak stalo nejakych 8000 a a702 12000 bez map na cestu teraz stoji a702 tiez nejakych 8000. na A501 mi vyhovuje ten zapusteny displej par krat mi padlo na dlazku a nic mu nieje
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: November 04, 2008, 04:17:42 »

JD5820, ide o to, ci chce mat v PDA aj telefon - to neziadal. V horskych dolinach casto nie je GSM signal a telefonna cast v takom pripade len zbytocne vycerpava baterie. Sam mam PDA telefon, avsak telefonnu cast casto na turach vypinam a zapnem len pocas pauzy na mieste, kde je nadej na signal. PDA bez telefonnej casti mavaju vacsi 3.5'' displej, co povazujem za vyhodu. A501 je len s WM5 a A702 je drahsi.
« Posledná zmena: November 04, 2008, 04:22:17 od bogi » Zaznamenané
JD5820
Newbie
*

Príspevkov: 18

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: November 04, 2008, 04:57:18 »

na ten telefon som zabudol, a tu a702ku som nahodou napisal bez dph ale este by mohol napisat kolko penazi chce do toho vrazit.
Zaznamenané
dankez
Jr. Member
**

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #12 kedy: November 09, 2008, 06:31:12 »

Uz som na 99% rozhodnuty pre asus A696.
Teraz akurat zistujem co vsetko sa da do toho pda nahadzat. hlavne ma zaujimaju vektorove mapy respektive nieco ako google earth.
Zhanam nieco co ma vektorove mapy pre turistov alebo satelitne snimky. respektive mozno aj oba by boli dobre Mrknutie
tie satelitne nemusia  byt okamzite vykreslovane do pda, stacilo by to mozno aj ako neskorsi export do google earthu.
takze asi sa budem niekolko hodin prehrabavat v gps offroad fore.

Zaznamenané

bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: November 09, 2008, 07:48:24 »

Mam pocit, ze mas pomylene pojmy rastrove a vektorove mapy. Mapy zalozene na obrazku (bitmape) sa nazyvaju rastrove a to su aj satelitne mapy. Mapy reprezentovane datovymi strukturami (body - points, lomene ciary - polylines, oblasti - polygons) su vektorove mapy.

Pre pohyb v terene mimo turistickych znaciek sa Ti do PDA viac hodia rastrove mapy.
Pozri v sekcii Offroad GPS Software vsetko, co sa tyka aplikacie OziExplorer.
Pozri tiez program Googleak - da sa nim v PC stiahnut online mapy (Google, Yahoo, ...) a ulozit ich vo formate pre OziExplorer. Potom ich mozes pouzit v PDA bez internetu.
« Posledná zmena: November 09, 2008, 10:23:25 od bogi » Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Príspevkov: 282

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: November 13, 2008, 02:12:33 »

Ako chodite v terene so satelitnymi mapami na PDA? Povedzme ze sa stiahne velkost 18 z googlu. To napriklad u MM6  na displeji bude vidiet tak kolko clovek dopluje.
A ked odzoomoje co bude vidiet na mape? ta sa tiez zoomuje? Nikdy som to nerobil. Ozi ma len 50 a 200% alebo oziCE ma viac? Ako je to vyriesene?
Zaznamenané
Strán: [1] 2   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.09 sekund, 21 otázok.