GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: 1 ... 5 6 [7] 8   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Vektorizacia rastrovych map  (Prečítané 28274 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
lacop
Sr. Member

Príspevkov: 460

Zobraziť profil
« Odpoveď #90 kedy: December 05, 2008, 02:02:08 »

Ja by som hlavne chcel poďakovať svojim učiteľom (bogi a geohladac). Výsledok budem vždy považovať za kolektívne dielo a nerobím si naň žiadne nároky. Každý ho môže použiť ľubovoľne podľa vlastného uváženia.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7575

Zobraziť profil
« Odpoveď #91 kedy: December 05, 2008, 09:15:15 »

Laco, nasiel som si v schranke DVDcko s LC, takze datovy prenos sa podaril!  Smiech
Diki aj za pridany obsah! Úsmev TIFF som uz vyskusal, naozaj TIFFuje. A nepapa RAM. A ma krajsie farby, nez ozfx3. Úsmev
Doma s 1GB RAM nemam sancu s nim nieco urobit, ale buduci tyzden v robote sa s nim pohram. Asi mu skusim trocha zvysit kontrast. Vyskusam potom, ci vznikne trocha vyraznejsi OZFX3. Skusim aj 8bit TIFF s packbits kompresiou, aj ECW a porovnam vysledok. Nakoniec ho vylozim v niektorom strankovanom formate, ktory nie je narocny na RAM.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #92 kedy: Január 20, 2009, 11:06:42 »

... toto ešte dlhujem bogimu.

MAPA LESNÝCH CIEST - CELÉ SLOVENSKO (skalibrovaná, formát TIFF)  + Z NEJ EXTRAHOVANÉ LESNÉ CESTY (formát PLT)
=== 776 MB (813 969 408 bajtov)  === 65536 x 30720 pixelov ===

Je to vo formáte TIFF. Priložený je samozrejme aj kalibračný súbor MAP pre OziExplorer. Tento formát TIFF (8-bitová farebná hĺbka, kompresia packbits) sa v OziExploreri správa rovnako rýchlo ako formát OZFX3 a je nenáročný na operačnú pamäť počítača - netreba mať obamy z veľkosti súboru.

http://www.mediafire.com/file/jy0tjyt4gmz/LesneCesty-SK.tif.part01.rar
http://www.mediafire.com/file/qdmmgmuinkd/LesneCesty-SK.tif.part02.rar
http://www.mediafire.com/file/tjmdq5zybwc/LesneCesty-SK.tif.part03.rar

Oplatí sa stiahnuť aj z tejto mapy extrahované lesné cesty. Osobitne pre červené (8 PLT súborov) a osobitne pre zelené (8 PLT súborov) cesty. Slovensko je rozdelené na 8 častí (autor tohto rozdelenia je risototh), 2 riadky po 4 štvorce označené od 1.1 (severozápad) po 4.2 (juhovýchod). Tieto PLT súbory lesných ciest si človek môže otvoriť nad hocijakou mapou.

http://www.mediafire.com/file/uzaztztygx5/Lesne_cesty_cervene_SK.plt.rar
http://www.mediafire.com/file/2uwnelmmtnt/Lesne_cesty_zelene_SK.plt.rar

POZNÁMKA:
Do formátu OZFX3 (pre OziExplorerCE) sa "MAPA LESNÝCH CIEST - CELÉ SLOVENSKO" dá prekonvertovať programom Img2ozf: http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf_setup_303.exe

PLT súbory lesných ciest do formátu GPX prekonvertujeme programom GPSBabel: http://www.gpsbabel.org/download.html

Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #93 kedy: Január 21, 2009, 06:44:41 »

lacop :
Skvela praca, hned ako budem moct sa na to pozriem. Super GC doplnok !
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #94 kedy: Január 21, 2009, 08:30:06 »

Diki Laco za TIFF vo vybornom formate!  Smiech
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 1140

Zobraziť profil
« Odpoveď #95 kedy: Január 21, 2009, 09:03:39 »

Vdaka Laco, perfektna praca, ten tiff je supeeeeeeeeeeeeer....
Dik
Zaznamenané
japo
Newbie
*

Príspevkov: 22

Zobraziť profil
« Odpoveď #96 kedy: Apríl 26, 2009, 08:46:20 »

super praca , chlapci...

mohol by tie veci co boli na mediafire niekto kamsi zavesit ?
z mediafire uz to nejde...

vdaka !
Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #97 kedy: Apríl 27, 2009, 05:18:23 »

japo :
Bohuzial sa to uz nemoze nikam vylozit, chlapcom z NLC sa nepacili tieto aktivity a ich stanovisko akceptujeme.
Zaznamenané

pawo
Newbie
*

Príspevkov: 8

Zobraziť profil
« Odpoveď #98 kedy: Máj 03, 2009, 08:18:57 »

Lacop prosim ta mozes reuploadnut cervene a zelene trasy? Mediafire vypisuje chybu..
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #99 kedy: Máj 03, 2009, 08:36:09 »

Lacop prosim ta mozes reuploadnut cervene a zelene trasy? Mediafire vypisuje chybu..
Bohuzial to nejde, mame dohodu z NLC Zvolen, ktoru sa snazime dodrzat...
Ak sa s nimi dohodneme, potom to znova bude volne k stiahnutiu...
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #100 kedy: Júl 09, 2009, 08:40:23 »

EDIT: Toto je iba čisto informačno-teoretický príspevok.

Na MTBiker.sk pokračovala jedna diskusia takto:

PROLÓG
Citácia: risototh
... keby som sosol turisisticke znacene trasy ako pngcka z turistickamapa.sk, skalibrovali by ste to, pripadne zvektorizovali?
Citácia: risototh
tak laco, je to hotove

VEKTORIZÁCIA TZT (turistických značených trás)
Vďaka Rišovi mám k dispozícii 3x5 štvorcov s čiarami turistických značiek (červená, žltá, modrá, zelená) o rozmeroch 15360x15360 pixelov (s väčšími rozmermi by sa už nedalo pohodlne pracovať), pôvodom z turistickamapa.sk. Z toho 2 štvorce sú s prázdnou informáciou (žiadne TZT), takže pracovať sa bude s 13-timi štvorcami. Každá farba TZT musí byť spracovaná osobitne, aby sa dala v OziExploreri osobitne načítať ako trasa s vlastnou priradenou farbou čiary. Čiže z každého štvorca vzniknú 4 štvorce, pre každú farbu zvlášť, to je dokopy 52 štvorcov. S každým, z týchto 52 štvorcov bude treba vykonať isté úkony, aby výsledkom boli PLT súbory trás pre 4 farby TZT (osobitne pre každý z 13 štvorcov, na ktoré je Slovensko rozdelené).

Postup, ktorý som prakticky overil:
Zistil som, že mapa na turistická mapa.sk používa mapovú projekciu mercator. Súradnice sú WGS84. Nie je to pravouhlá súradnicová mriežka (vzdialenosť medzi bodmi ľavého a pravého dolného rohu je väčšia ako vzdialenosť medzi bodmi ľavého a pravého horného rohu - aj keď je mapa obdĺžnik), čo sťažuje georeferencovanie pri vektorizácii. Bude teda potrebný naviac prevod na nejaké pravouhlé súradnice.

Pre ďalšie pokusy som si vybral mne blízky mapový štvorec pokrývajúci prevažnú časť východného Slovenska. Rišo ho pomenoval "TZT14-03x01.png" - kvôli pokusu som ho nerozdeľoval  na farby, nechal som všetko tak, ako je, aj s názvami rozcestníkov (v konečnom dôsledku sa zvektorizujú aj tie). Tento   štvorec som najprv skalibroval 3 bodmi v programe OziExplorer v3.95.4m. Súradnice kalibračných bodov som odčítal na originálnej stránke turistická mapa.sk. Z MAP súboru som si poznačil súradnice WGS84 rohových bodov mapy.

Nasleduje konverzia obrázku mapy z projekcie mercator na Krovákovu projekciu (používa pravouhlé súradnice) pomocou programu GlobalMapper v.10.02. Výsledný obrázok mapy som uložil vo formáte PNG a pomenoval ho "TZT14-03x01- KROVAK.png".

Nasledovať by mala vektorizácia. Aby som však počas vektorizácie mohol georeferencovať (priradiť rastrovým súradniciam súradnice vektora), musel som súradnice WGS84 rohových bodov mapy, (tie, ktoré som si poznačil) previesť na S-JTSK (pravouhlé súradnice). Na to som použil program TransDat v12.05.

Až teraz príde na rad vektorizácia. Obrázok mapy "TZT14-03x01- KROVAK.png" som načítal v programe Vextractor v3.97. V rámci georeferencovania som zadal S-JTSK súradnice príslušným pôvodným rohom mapy a spustil vektorizáciu. Výsledok som uložil vo formáte SHP. Tento výsledný SHP súbor som spätne pomocou programu TransDat v12.05 prekonvertoval na WGS84 (latitude/longitude).

Výsledný SHP súbor som importoval v OziExploreri v3.95.4m ako trasu a uložil do formátu PLT (viď príloha). Ako to dopadlo, vidno z animovaného obrázku nižšie. Sedí ako riť na šerbel.

Týmto spôsobom sa zvektorizuje všetkých 13 štvorcov pokrývajúcich Slovensko osobitne pre každú farbu TZT. Na rozdelenie TZT podľa farieb použijem program Adobe Photoshop CS2.Takže napríklad pre červenú TZT vznikne 13 PLT súborov. Keďže vidno, že tie PLT súbory nie sú extrémne veľké, bude možné tých 13 PLT súborov pospájať do jedného PLT súboru (červená TZT pre celé Slovensko). Takto bude na konci snaženia pre každú farbu TZT k dispozícii jeden PLT súbor pre celé Slovensko. Veľkosť výsledných pospájaných PLT súborov odhadujem na cca 100 000 trackpointov na jeden súbor.

... a až potom bude nasledovať najzložitejšia fáza: Spoločnými silami sa pokúsiť opraviť chyby TZT (niekedy až nezmyselné). Myslím tým chyby originálneho podkladu.

-----------------------------------------------

Poznámka: PLT súbor tracku TZT v prílohe je iba výsledok pokusu. Aj keď pokus bol úspešný, tento súbor nie je určený pre použitie v praxi. Slúži iba na ilustráciu možnosti vektorizácie TZT.

* TZT14-03x01.rar (211.72 KB - stiahnuté 44 krát.)
« Posledná zmena: Júl 09, 2009, 12:00:36 od lacop » Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #101 kedy: Júl 09, 2009, 09:12:01 »

Mam jednoduchsi postup - GPSForum Topo SK obsahuje tieto TZT a aj cast CZT - staci ich odtial vybrat pomocou GPSMapEditor - a. Okolie Blavy je v tej mape poopravovane, takze by malo byt OK.

Rozobratie spomenutej mapy na NEKOMERCNE ucely POVOLUJEM. Momentalne na tuto konverziu bohuzial nemam cas, takze kto chce, moze sa do toho pustit. Pre GPSForum urobi zasluzny cin a ziska nehynucu slavu  Úsmev
Zaznamenané

bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #102 kedy: Júl 09, 2009, 09:39:04 »

lacop, diki za zverejnenie zaujimaveho postupu!  Smiech

suttorad, rozdiel je v tom, ze lacop pise o zvektorizovani TZT z turistickamapa.sk a mapa GPSforum Topo SK pouziva TZT z inych zdrojov. Na portali turistickamapa.sk je vela TZT uz opravenych. Sam som tam nejake opravy posielal. Stalo sa mi uz aj to, ze som chcel poslat opravu na turistickamapa.sk a nasiel som TZT uz opravenu (voci staremu stavu napr. z map Shocart a SK Topo v2).

... a až potom bude nasledovať najzložitejšia fáza: Spoločnými silami sa pokúsiť opraviť chyby TZT (niekedy až nezmyselné). Myslím tým chyby originálneho podkladu.

Tato iniciativa sa mi paci. Nieco podobne prebieha cez portal turistickamapa.sk. Originalne vektorove data opravenych TZT z portalu turistickamapa.sk vsak nemame a nie su tam k dispozicii na stiahnutie. Preto odporucam nasu iniciativu zalozit skor na datach z mapy GPSforum Topo SK. Rozdiel medzi nami a portalom turistickamapa.sk by bol taky, ze u nas by boli TZT zverejnene na stiahnutie.
Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #103 kedy: Júl 09, 2009, 09:45:13 »

bogi :
Samozrejme s tymi opravami mas pravdu. Je otazne, co je rychlejsie - zvektorizovat a opravit TZT z turistickej mapy, alebo rozobrat a opravit GPSFT SK.

lacop :
Ak ma tur. mapa poopravovane cele Slovensko, po zvektorovani by to boli zaujimave data aj pre GPSFTSK, samozrejme za predpokladu, ze by som ich mohol zapracovat.
Zaznamenané

lafin
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #104 kedy: Júl 09, 2009, 09:50:01 »

bogi :
Samozrejme s tymi opravami mas pravdu. Je otazne, co je rychlejsie - zvektorizovat a opravit TZT z turistickej mapy, alebo rozobrat a opravit GPSFT SK.

lacop :
Ak ma tur. mapa poopravovane cele Slovensko, po zvektorovani by to boli zaujimave data aj pre GPSFTSK, samozrejme za predpokladu, ze by som ich mohol zapracovat.

Bohuzial len ten zdroj, z ktoreho sa to robilo nebol najstastnejsi...Šok(  Server Turisticka mapa ma vela chyb v mapach... subeh dvoch turistickych znaciek je v mape vzdy len jednou farbou... neviem, ako to chcete riesit, to sa da len fyzicky opravit...takze kopa roboty navyse... Mozno sa mylim, mozno to slo poriesit...
Zaznamenané
Strán: 1 ... 5 6 [7] 8   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.092 sekund, 21 otázok.