GPS forum.sk reklama

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | NAVIGON.sk | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3 ... 8   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Vektorizacia rastrovych map  (Prečítané 26408 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
lacop
Sr. Member

Príspevkov: 440

Zobraziť profil
« kedy: November 04, 2008, 01:09:47 »

Poznamka bogi 26.11.08:
Toto vlakno sice nezacalo vektorizaciou ... Avsak vektorizacia sa rychlo stala jeho nosnou temou.
Preto som sa dohodol so zakladatelom vlakna na jeho premenovani z "CompeGPS Land a CompeGPS Pocket Land" na "Vektorizacia rastrovych map".
=========================================================

Používa niekto CompeGPS Land?

Len teraz ho skúmam a vyzerá, že má niektoré zaujímavé vlastnosti. Vo verzii pre PDA-čka má dokonca aj údaje DEM (výškové dáta).

A vo verzii pre PC sa mi podarilo v ňom spojiť napr. Mapu lesných ciest s Ortofotomapou z Google Maps.

* LesneCestyPlusOrtoFoto.jpg (417.24 KB, 1320x900 - prehliadnuté 483 krát.)
« Posledná zmena: November 26, 2008, 09:55:58 od bogi » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7516

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: November 04, 2008, 01:25:30 »

Uz pred vyse rokom som sa s tym hral. Je to mocny SW. Vie naimportovat spustu mapovych formatov a ak si dobre pamatam, podporuje aj nejake vektorove formaty. U nas nie je rozsireny, inak je to vo Spanielsku.

Zaujimava vlastnost je, ktoru spominas - dokaze zobrazit v PC verzii naraz viacero map. Nielen transparentne cez seba, ale samozrejme aj vedla seba - to je prijemne, ked mas nejaky produkt rozdeleny na mapove listy. To OziExplorer nevie.

Keby si tak spojil Ortofoto a Lesne cesty pre cele SK ... to chcem! Úsmev  OK, viem, ze to nie je taka sranda.

EDIT: Este ma napadlo, ze to, co si urobil na obrazku, sa da dosiahnut aj v GlobalMapper-i a tusim staci aj neregistrovana verzia. Sam som predcasom robil takyto experiment. Poukazal som na nepresnost (posun suradnicnej mriezky) na VKU mape 127 tak, ze som ju prekryl s Garmin mapou SK Topo:
http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,529.msg5190.html#msg5190
« Posledná zmena: November 04, 2008, 01:34:55 od bogi » Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: November 04, 2008, 02:10:56 »

Díky za tip s GlobalMapperom, mám ho v plnej verzii, akurát ho neovládam, použil som ho iba raz na nejakú konverziu projekcie, tuším. Ale to prekrytie máp s použitím transparentnosti je pre mňa inšpirujúce (hlavne mi ide o Lesné cesty v kombinácii aj s inými mapami, napr. "dokresliť" aj moju najoblúbenejšiu mapu VKÚ).

To celé Slovensko ortofoto nie som schopný urobiť, pomocou programu Googleak si vyrábam len také ortofotomapy, aké mi ešte Ozi otvorí.
Aj keď som si jednu veľkú (cca 1 GB, GoogleZoom=18) pospájal (MM1B=0.791595, Width/Height=43711/38092). OziMapMerge to robil od večera do rána.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: November 04, 2008, 02:33:18 »

Mne by sa pacilo z Mapy lesnych ciest vytiahnut len cervene a zelene (pripadne aj len zelene) cesty prostrednictvom filtrovania bitmapy. Palo_TT aj suttorad take niekedy pred letom pokusne urobili - obaja inym sposobom. Takuto skalibrovanu rastrovu vrstvu lesnych ciest by potom slo v GlobalMapperi alebo CompeGPS naniest na lubovolnu inu rastrovu mapu - ortofoto, alebo VKU, alebo Shocart - co sa komu paci. Slo by to aj bez vektorizacie, o ktorej sme pred letom na mtbiker hovorili. Hoci vektorizacia by mala vyhodu v pouzitelnosti vrstvy aj na Garminoch.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: November 04, 2008, 03:07:05 »

Presne tak si to aj ja predstavujem, do VKÚ mapy vložiť len tie zelené a červené cesty iné nič (na bodkované poľovnícke chodníčky už potrebujem okuliare). Do ortofoto naviac aj čierne texty, názvy, prípadne doplniť garminovské vrstevnice (to som sa už podľa tvojho návodu naučil). Pomocou nahradzovania a spriehľadňovania farebných odtieňov to v bitmapovom grafickom editore ide celkom pohodlne urobiť.

EDIT: Ešte pridávam ukážku "predtým" a "potom". Úprava v jednoduchom bitmapovom obrázkovom editore Photofiltre Studio, cca 10 minút.

« Posledná zmena: November 04, 2008, 04:34:54 od lacop » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: November 04, 2008, 03:18:29 »

Palo_TT zanechal na mtbiker postup, pouzivajuci len cmd line nastroje z ImageMagick. Ide o tuto prilohu z mtbiker: http://forum.mtbiker.sk/download/file.php?id=13602
Na zaklade tohoto postupu je mozne napisat skript. Takto by slo to filtrovanie celkom zautomatizovat - nebolo by treba klikat v bitmapovom editore. Pravda, ked to robis len pre par mapiek, moze Ti to byt viac menej jedno.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: November 04, 2008, 04:45:15 »

Slo by to aj bez vektorizacie, o ktorej sme pred letom na mtbiker hovorili. Hoci vektorizacia by mala vyhodu v pouzitelnosti vrstvy aj na Garminoch.

S tou vektorizáciou si mi nasadil chrobáka do hlavy. Nikdy som nič také nerobil a zatiaľ nemám šajnu ako na to. Ak máš nejaký tip, budem vďačný (pozriem sa aj na mtbiker). Viem si tie červené a zelené lesné cesty predstaviť v PLT formáte v OziExploreri (podobne ako tie garminovské vrstevnice, sem-tam si ich ako track otvorím).
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: November 04, 2008, 04:56:15 »

Pozri WinTopo: http://www.wintopo.com/
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: November 04, 2008, 05:10:46 »

Vďaka, už aj sťahujem, vyzerá to na prvý pohľad dobre (WinTOPO Pro v3.3.0.0 ).
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: November 04, 2008, 07:45:30 »

Mozny postup georeferencovania vo WinTopo Pro (pozri aj http://www.wintopo.com/help/html/georef.htm):
1. Pixelove a WGS84 suradnice LH, PH, PD, LD bodu bitmapy precitas z Oziho kalibracneho suboru. Ide o sekcie MMPXY a MMPLL. Tieto udaje zadas vo WinTopo Pro v dialogu Georeference Data.
2. Vektorizaciou vzniknu georeferencovane utvary (shapes), ktore budu obsahovat WGS84 suradnice. Tie je vhodne vo WinTopo ulozit v .shp formate.
3. Shapefiles ide natiahnut do OziExplorera a v nom skonvertovat na GPX, alebo PLT.

Zo vzniknutych shapefiles sa da vytvorit aj transparentna Garmin mapa - nieco na sposob geohladacovej nadstavby SK Topo mapy, tu je postup: Ako vytvorit svoju vlastnu mapu (layer) pre Garmina
« Posledná zmena: November 04, 2008, 08:10:29 od bogi » Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: November 04, 2008, 08:38:19 »

Vďaka za rady a pomoc. Vektorizovať som si už trochu vyskúšal a začal som rozmýšľať ako to asi bude s kalibráciou.

... a presne takéto nasmerovanie som potreboval.

* vektorizacia-prvypokus.jpg (170.7 KB, 956x703 - prehliadnuté 306 krát.)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: November 04, 2008, 08:43:21 »

Dobry obrazok, nepytaj sa ma, ze kde to je ...  Úšklabok

EDIT:
Nie je mi celkom jasne, ako to dopadne kvoli zvlastnej projekcii mapy les. ciest.
Keby to bolo rozhasene, nieco vymyslime.
« Posledná zmena: November 04, 2008, 10:29:34 od bogi » Zaznamenané
geohladac
Sr. Member

Príspevkov: 444

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: November 04, 2008, 10:31:26 »

No chlopi, pozeram ze sa opat rozbiehate, asi je to posunom casu, ked uz je o 17:00 vonku tma Mrknutie

Ked som zacal robit nadstavbu SK Topo v2, tiez som sa chvilku hral s WinTopo, ale nedospel som k rozumnemu vysledku a preto som cesty prekresloval rucne, takze drzim palec.
Rucnej editacii sa aj tak nevyhnete, ale vase filtrovane obrazky su uchvatne, mne sa take nepodarili, takze asi budete uspesnejsi.
Prvym problemom, ktory budete riesit je nespojitost ciest ak cez ne nieco prechadza (popis, vrstevnica, budovy a pod). Dalej bude treba skontrolovat navaznost ciest v ich krizovatkach, vela ciest ma roznu hrubku, co wintopo nema rado a podobne...

Ak budete potrebovat trochu pomoct pri hrani sa s vektormi, som k dispozicii  Vyvalujem oči! Super! .
« Posledná zmena: November 04, 2008, 10:36:11 od geohladac » Zaznamenané

PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
geohladac
Sr. Member

Príspevkov: 444

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: November 04, 2008, 10:33:50 »

Dobry obrazok, nepytaj sa ma, ze kde to je ...  Úšklabok

EDIT:
Nie je mi celkom jasne, ako to dopadne kvoli zvlastnej projekcii mapy les. ciest.
Keby to bolo rozhasene, nieco vymyslime.

Naprava projekcie by sa asi dala riesit cez Mapedit, ktory dokaze vyplut nanovo vytvoreny rastrovy obrazok s kalibraciou, alebo aj cez Ozi pre PC by sa cosi take dalo...
« Posledná zmena: November 04, 2008, 10:37:31 od geohladac » Zaznamenané

PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: November 04, 2008, 10:44:58 »

Mna napadlo, ze projekciu by snad mohlo ist zmenit v GlobalMapperi z Lambertovej LCC na Lat/Lon.

Druhy napad je tento: Cela mapa les. ciest je pravouhly grid v JTSK suradniciach. Staci ti 1 bod a koeficient a vies vypocitat JTSK suradnice lubovolneho ineho bodu v bitmape. Tak bola generovana kalibracia pre mapu les. ciest.
Takze:
1. Prekonvertujes WGS84 suradnice do JTSK suradnic. Tie su v metroch.
2. Vo WinTopo zadas JTSK suradnice a ulozis shapes ako .shp. Ulozeny subor bude teda georeferencovany v JTSK.
3. Program sk2sk umoznuje konvertovat JTSK -> WGS84 v shapefiles, cim ziskas vysledny WGS84 shapefile.

Konverzie JTSK <--> WHS84 a program sk2sk pozri
PREPOCTY SURADNIC MEDZI SYSTEMAMI WGS84, S-42 a S-JTSK
v prispevku Kolekcia web liniek pre OziExplorer
« Posledná zmena: November 04, 2008, 10:52:15 od bogi » Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 ... 8   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.068 sekund, 22 otázok.