Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
Mapy
>
Mapy pre GPS
>
Freemap Slovakia- freemap.sk
Strán: [
1
]
2
3
...
5
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: Freemap Slovakia- freemap.sk (Prečítané 9007 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Dido
Jr. Member
Príspevkov: 61
«
kedy:
Október 15, 2008, 06:01:49 »
Citácia: bogi Jún 20, 2008, 09:24:10
Uplne koser je tvorit novu topo vrstvu z GPS trackov. Pokial by na tomto fore vzniklo nejake organizovane usilie v tomto smere, rad sa v ramci mojich moznosti pridam.
Nieco podobne v tomto duchu sa deje vramci Openstreetmap.org (street je v nazve trochu zavadzajuci, uz davnejsie sa nejedna iba o poulicnu siet) a na Slovensku pod hlavickou "Freemap Slovakia- freemap.sk" - podla moznosti a volneho casu, mapujeme aj lesne cesty, tursticke aj naucne chodniky, cyklotrasy...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7575
«
Odpoveď #1 kedy:
Október 15, 2008, 08:41:58 »
Dido, su tie turist. znacky a lesne cesty viditelne na stranke
http://www.freemap.sk/
, alebo miekde inde? Lebo Malych Karpatoch nad Bratislavou je tam toho pomenej. Par lesnych ciest tam naozaj je, ale naozaj malo a chybaju aj niektore asfaltove useky, napr. nad Peknou cestou.
Inak Bratislava ako taka je v OpenStreetMaps skvela, paci sa mi napr. ze elektrickove kolaje su osobitne znacene - to nema ziadna ina mapa a je to vyrazny orientacny prvok. OSM ma zaznaceny aj tunel pod hradom, to tiez ine online mapy nemaju.
OpenStreetMaps je sympaticka platforma, z ktorej mozu profitovat Garminaci aj majitelia PDAcok a viac, ci menej chytrych telefonov. Na OSM je dobre, ze sa pravidelne generuju aj v Garmin formate a ze su free aplikacie, napr. gpsVP pre PDA a smartfony, ci Mobile GMaps a Locify pre Java telefony, ktore ich dokazu zobrazit.
Zatial mi chyba taka podoba OpenStreetMaps v mobilnom zariadeni, co by vedela spolahlivo routovat. Gosmore je podla mna este v plienkach, GUI ani nahodou nie je pohodlne atd. Len tak zo srandy som si ho nahodil do PDA. Pravidelne konvertovane OSM do Garmin IMG formatu tiez nepodporuju routing ...
«
Posledná zmena: Október 15, 2008, 08:44:10 od bogi
»
Zaznamenané
Dido
Jr. Member
«
Odpoveď #2 kedy:
December 29, 2008, 01:07:07 »
Citácia: bogi Október 15, 2008, 08:41:58
Dido, su tie turist. znacky a lesne cesty viditelne na stranke
http://www.freemap.sk/
, alebo miekde inde? Lebo Malych Karpatoch nad Bratislavou je tam toho pomenej. Par lesnych ciest tam naozaj je, ale naozaj malo a chybaju aj niektore asfaltove useky, napr. nad Peknou cestou.
Napr.
http://www.freemap.sk/?zoom=11&lat=48.41266630998757&lon=17.38325855843256&layers=allinone%2Ctrails&maplayer=Trail
alebo tato kombinacia vrstiev
http://www.freemap.sk/?zoom=12&lat=48.360225936177585&lon=17.267558815426007&layers=relief%2Ccontour%2Ctiles%2Ctrails%2Cnames&maplayer=Extended
No dobre, je ich v podstate este malo, preto aj tie pokusy nejako spojit sily aj s ludmi viac lesno-turisticko-cyklo orientovanymi...
V podstate je Freemap Slovakia zamerne trochu nevyhraneny, nie je ani uplne cestny, ani uplne navigacny ani turisticky - pretoze nas bavi kreslit mapy bez ohladu na specializaciu - proste kade ideme robime log, piseme poznamky a kreslime do mapy.
Keby sa vsak k nam (freemap alebo openstreetmap) pridruzila nejaka specializovana komunita (zamerne nepisem pridala alebo priclenila, nemame zaujem nejako absorbovat ine komunity, skor si predstavujem take koordinovane tahanie spolocnej veci kazdy za svoj koniec) myslim, ze by nebol problem niektory z nevyhranenych moznych smerov trochu lepsie vyhranit.
Zaznamenané
geohladac
Sr. Member
Príspevkov: 447
«
Odpoveď #3 kedy:
December 29, 2008, 04:46:20 »
Dido, uz som ti ponukal pomoc, ale stroskotali sme na povode dat, ktore pochadzaju aj z NLC, aj ked to bolo manualne prekleslovane a korigovane...
V mojej topovrstve je v popise kazdej cesty povod a ci bola overena v terene alebo ju pozrel nas orientak Lafin, ked sa ti chce, mozes si len vybrat s GPS prejdene tracky... Problem je, ze to je len v popise, nie type cesty, takze je to piplava a podla mna zbytocna praca s extrahovanim...
Viem ze najschodnejsia cesta by bola oslovit priamo NLC, ale asi sa nenajde medzi nami clen, ktory by sa tejto papierovacky chytil, nehovoriac o riziku ze ak to nevyjde, tak sme zbytocne upozornili na uz existujuce projekty, ktore sa zo sedych stanu ciernymi...
Freemap alebo openstreetmap je zaujimavy projekt, ale pre tych, co maju kupenu SK Topo2 je nepotrebny a teda nas tazko presvedcis, aby sme investovali energiu a cas do niecoho, za co sme uz raz zaplatili...
Vyznamne pozitivum FREEMAP vidim v tom, ze mozeme (a rychlo) ovplyvnit obsah mapy, na tomto by si mal postavit nabor novych tvorcov
.
V tomto momente asi kazdy caka, s cim prijde Conan v SK Topo3, pokial nastane sklamanie, tak mas novych clenov istych, ak bude len jemne brblanie tak len zase dorobime nejaky layer k Topo3 a zivot ide dalej
.
Ja osobne mam freemap nahodeny aj v GPS, ale este som ho nepouzil, ja ficim ak sa da na rastrovych mapach v PDA a len ked idem na dlhsiu turu, beriem zrkadlovku alebo je vonku horsie pocasie, tak beriem Outdoor garmina s vektormi SK Topo2 s layerom...
Tym ale nechcem povedat, ze vas projekt je zbytocny, vazim si vasu pracu na nom, lebo viem co to obnasa. Spolupracu nevylucujem, ale nebudem robit rovnaku vec 2x...
Ostatny clenovia nech sa vyjadria, ked chcu... Extremny priliv novych kreslicov do radov Freemap vsak neocakavaj, na tomto fore su tak 5ti ludia, co vedia vytvarat nove mapy...
«
Posledná zmena: December 29, 2008, 05:03:50 od geohladac
»
Zaznamenané
SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
lafin
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 1140
«
Odpoveď #4 kedy:
December 29, 2008, 05:27:48 »
Pozrel som si dost podrobne mapu na
www.freemap.sk
. Mozem len s lutostou potvrdit, ze oblast Malych Karpat, ci uz len s vrstvou turistickych znaciek, vrstevnic, cyklotras... ci nie... ALE POKRYTIE Malych Karpat je velmi slabe.... Dokonca som tam nasiel i zopar nezmyslov, ktore nebudem radsej komentovat.... Kedze som robil opravu map pre Garmin, Shocart.... tak asi by som o lesnych cestach, chodnikoch mal nieco vediet....
Nebranime sa spolupraci, otazka len je akym sposobom si predstavuju clenovia freemap.sk spolupracu...
Tak, ako pise geohladac, nerad by som robil nieco dva razy... Je vela sposobov, ako urobit mapu, ale ak ma ta mapa vypadat tak, ako teraz, tak to nie je vyhra....
(
Skuste napisat sem na forum blizsie info, ako spolupracovat... pripadne mne na e-mail:
lfbox@seznam.cz
«
Posledná zmena: December 29, 2008, 07:14:09 od lafin
»
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7575
«
Odpoveď #5 kedy:
December 29, 2008, 07:06:59 »
Citácia: Dido December 29, 2008, 01:07:07
Napr.
http://www.freemap.sk/?zoom=11&lat=48.41266630998757&lon=17.38325855843256&layers=allinone%2Ctrails&maplayer=Trail
alebo tato kombinacia vrstiev
http://www.freemap.sk/?zoom=12&lat=48.360225936177585&lon=17.267558815426007&layers=relief%2Ccontour%2Ctiles%2Ctrails%2Cnames&maplayer=Extended
Je mi jasna sila skutocnosti, ze OSM, ci Freemap moze kazdy aktualizovat a je komunita, ktora denne generuje novu verziu z aktualnych dat. Otazkou vsak pre mna je, v akom mobilnom zariadeni a s akym SW by sa tieto mapy pouzivali. Myslim, ze softverova podpora OSM map v mobilnych zariadeniach je zatial ich dost velka slabina.
Napadaju ma tieto moznosti:
- Garmin format mapy v Garmin navigaciach ... su tu obmedzenia napr. vo vyhladavani adries v niektorych typoch pristrojov, avsak pre Topo ucely toto nie je nevyhnutne a v principe ide o schodnu cestu
- Garmin format mapy v PDA a smartfonoch ... Otazkou je, s akym SW by sa mapy pouzivali. Je ziaduce, aby slo o free SW. Jeden taky je: gpsVP. Nepodporuje routovanie. Niekto routovanie s turistickymi mapami pouziva, niekto nie.
- Rastrovy format v PDA, smartfonoch, mobilnych telefonoch a program typu gpsVP, Mobile GMaps, Locify, J2ME Map. Otazka je, ako dostat Freemap do tychto programov, ktore podporuju OSM.
- OSM alebo iny vektorovy format v smartfonoch, mobilnych telefonoch ... vhodny SW tohoto typu nepoznam. Zo zaujmu som skusal Gosmore, v sucasnosti ho vsak este nemozem doporucovat pre beznych pouzivatelov, ktori chcu hotove, funkcne a lahko pouzitelne riesenie.
Dido, aku moznost by si doporucil? Citatelia nasho fora sa totiz neuspokoja len s online mapou. Vsetci chceme mat mapy v mobilnom zariadeni s GPS.
Zaznamenané
Dido
Jr. Member
«
Odpoveď #6 kedy:
December 29, 2008, 09:48:57 »
Citácia: lafin December 29, 2008, 05:27:48
Dokonca som tam nasiel i zopar nezmyslov, ktore nebudem radsej komentovat.... Kedze som robil opravu map pre Garmin, Shocart.... tak asi by som o lesnych cestach, chodnikoch mal nieco vediet....
Napriek tomu, ze cesty na mape vznikaju z logov realne prejdenych tras, nezmysli sa uplne vylucit nedaju.
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #7 kedy:
December 29, 2008, 10:14:04 »
Citácia: Dido December 29, 2008, 09:48:57
Dokonca som tam nasiel i zopar nezmyslov, ktore nebudem radsej komentovat.... Kedze som robil opravu map pre Garmin, Shocart.... tak asi by som o lesnych cestach, chodnikoch mal nieco vediet....
Napriek tomu, ze cesty na mape vznikaju z logov realne prejdenych tras, nezmysli sa uplne vylucit nedaju.
K tomuto by som asi silne oponoval....toto urcite nebolo robene z logov... niektore veci boli stiahnute pocitam z ortofotomapy, ine vymyslene...
(
Su to veci, ktore su uplne mimo a z cestami nemaju nic spolocne... ten kraj velmi donre poznam.... takze to mozem tvrdit na sto percent...!!!
Zaznamenané
Dido
Jr. Member
«
Odpoveď #8 kedy:
December 29, 2008, 10:32:55 »
Citácia: lafin December 29, 2008, 10:14:04
K tomuto by som asi silne oponoval....toto urcite nebolo robene z logov... niektore veci boli stiahnute pocitam z ortofotomapy, ine vymyslene...
(
Su to veci, ktore su uplne mimo a z cestami nemaju nic spolocne... ten kraj velmi dobre poznam.... takze to mozem tvrdit na sto percent...!!!
OK - pripustam, ze okolie Bratislavy naozaj moze vykazovat to o com pises. OSM a Yahoo maju dohodu o pouziti ortofotomap, k dispozicii je iba blizke okoli BA. Tie vymyslene, o ktorych pises na dost prekvapuju. Tie cesty, ktore vznikli tymto sposobom, by mali mat oznaceny zdroj a samozrejme podliehaju oprave a korekcii, vzdy ked tade niekto z nas s GPSkou prejde.
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #9 kedy:
December 29, 2008, 10:43:39 »
Citácia: Dido December 29, 2008, 10:32:55
Citácia: lafin December 29, 2008, 10:14:04
(
Su to veci, ktore su uplne mimo a z cestami nemaju nic spolocne... ten kraj velmi dobre poznam.... takze to mozem tvrdit na sto percent...!!!
OK - pripustam, ze okolie Bratislavy naozaj moze vykazovat to o com pises. OSM a Yahoo maju dohodu o pouziti ortofotomap, k dispozicii je iba blizke okoli BA. Tie vymyslene, o ktorych pises na dost prekvapuju. Tie cesty, ktore vznikli tymto sposobom, by mali mat oznaceny zdroj a samozrejme podliehaju oprave a korekcii, vzdy ked tade niekto z nas s GPSkou prejde.
Toto je asi na dlhsiu debatu, pripada mi to nieco podobne, ako viedlo suttorada GPS cez potrubie, namiesto cesty...
Tu na
www.freemap.sk
je napriklad nakreslena cesta, ktora je v skutocnosti priesekom pre vedenie plynoveho potrubia, navyse na niektorych miestach neprechodna ( zarastena ). Takze pochybujem, ze by niekto niekedy tadial siel, a zameral to GPS... Toto je urcite z ortofotomapy a neoverene..tato ista chyba bola i v mapach Garminu...
Zaznamenané
Dido
Jr. Member
«
Odpoveď #10 kedy:
December 29, 2008, 10:52:52 »
Citácia: geohladac December 29, 2008, 04:46:20
Freemap alebo openstreetmap je zaujimavy projekt, ale pre tych, co maju kupenu SK Topo2 je nepotrebny a teda nas tazko presvedcis, aby sme investovali energiu a cas do niecoho, za co sme uz raz zaplatili...
Oki beriem na vedomie.
Ja som tiez investoval peniaze do komercnych map, napriek tomu neprestanem s Openstreetmap-om - pre mna to nie je otazka toho, ci to je nepotrebne alebo namahave. Tesi ma fakt, ze nieco tvorim, ze sa mi paci myslienka free-geodat. Paci sa mi, ze to co je na OSM nakreslene pochadza zo zdroja, ktory taketo pouzitie vyslovene povolil.
Freemap/Openstreetmap urcite v kratkom case nebude lepsi ako komercne mapy a pravdepodobne v mnohych miestach sveta vobec nema a nikdy ani nebude mat sancu. Pravdepodobnost, ze OSM bude mat niekedy 100% kompletne mapy Slovenska je tiez pomerne mala. A to, ze su tam chyby? Nuz, snad sa najde niekto, kto ich popri kritizovani aj opravi...
A este jednou vetou by som spomenul moznost ako nerobit jednu vec dvakrat: je k dispozicii celkom dost moznosti ako z OSM vektorovych dat filtrovat len vybrane, existuje konfigorovatelny konvertor z OSM do MP (polish formatu), tiez konfigurovatelny konvertor z OSM dat priamo do Garmin IMG. Ja by som volil cestu: nakreslim do OSM - stiahnem - vyfiltrujem - konvertujem - pouzivam - ale ako to tu citam, na to Vas asi tazko ukecam.
PS: Myslim, ze poprosim admina, ze by vyrobil novu temu Openstreetmap, ak myslite ze to ma zmysel a pripadne presunul prispevky z tejto temy, nech je tema cista o nadstavbe pre Male Karpaty.
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #11 kedy:
December 29, 2008, 11:00:30 »
No na to nas asi tazko ukecas...
Nehovorim, ze by sme nepomohli, ale napriklad z tej nasej nadstavby by sa dali vytiahnut data, ak by bol o ne zaujem... su urcite lepsie, ako cokolvek ine...tu v okoli...
Dalsia moznost je vyklikat cesty z mapy lesnych ciest...
Toto vsetko som ja osobne prezil uz tri razy, a neplanujem toto iste robit po stvrty raz....
Zaznamenané
Dido
Jr. Member
«
Odpoveď #12 kedy:
December 29, 2008, 11:31:50 »
Citácia: lafin December 29, 2008, 11:00:30
No na to nas asi tazko ukecas...
Nehovorim, ze by sme nepomohli, ale napriklad z tej nasej nadstavby by sa dali vytiahnut data, ak by bol o ne zaujem... su urcite lepsie, ako cokolvek ine...tu v okoli...
Dalsia moznost je vyklikat cesty z mapy lesnych ciest...
Toto vsetko som ja osobne prezil uz tri razy, a neplanujem toto iste robit po stvrty raz....
Nadstavbu sme uz kedysi rozoberali, viete mi napisat ako odlisim overenu cestu od tej, co je "iba" vyklikana z mapy? Iba podla slovneho popisu v prispevkoch fora?
Klikanie z mapa lesnych ciest - nemyslim ze je to volna mapa, takze lepsia cesta by bola ta spominana - cez NLC (myslim, ze tam aj mame kontakt, bude sa to riesit zaciatkom roku 2009) - nejde iba o presnost, rovnaky (mozno aj vyssi) doraz sa kladie na povod dat a zial vyklikanie zo zdrojov, ktore na to nedali suhlas nie su povoleny sposob ziskavania dat.
Ale...ak mate lubovolne tracklogy (nielen lesne cesty) pripadne s kratkym komentarom (napr. typ povrchu, vhodnost pre pesich, bike, traktor), ktore ste ochotni posunut na prekreslenie do OSM (samotne tracklogy nemusia byt zverejneme) - radi ich zakreslime.
Zaznamenané
geohladac
Sr. Member
Príspevkov: 447
«
Odpoveď #13 kedy:
December 30, 2008, 12:31:57 »
Citácia
Nadstavbu sme uz kedysi rozoberali, viete mi napisat ako odlisim overenu cestu od tej, co je "iba" vyklikana z mapy? Iba podla slovneho popisu v prispevkoch fora?
Kazda cesta v mape (layeri) ma popis, ktori hovori o triede cesty a jej povode, tam kde je na konci slovicko GPS, tak ta trasa bola vytvorena alebo prejdena s gps.... Problem je, ze popis sa neda hromadne oznacit (rozne typy ciest), treba sa v tom manualne prehrabavat... Ked mas mapsource, nainstaluj si Topolayer (SK Topo2 nemusis mat) a zoomuj pod 120m a uvidis... Zdrojaky mam... Este je moznost filtracie v textovom editore v zdrojaku co je vlastne textak a tak by sa dali odfiltrovat len riadky so slovkom GPS
Zaznamenané
SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
lafin
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #14 kedy:
December 30, 2008, 08:25:16 »
Citácia: Dido December 29, 2008, 11:31:50
Klikanie z mapa lesnych ciest - nemyslim ze je to volna mapa, takze lepsia cesta by bola ta spominana - cez NLC (myslim, ze tam aj mame kontakt, bude sa to riesit zaciatkom roku 2009) - nejde iba o presnost, rovnaky (mozno aj vyssi) doraz sa kladie na povod dat a zial vyklikanie zo zdrojov, ktore na to nedali suhlas nie su povoleny sposob ziskavania dat.
Ale...ak mate lubovolne tracklogy (nielen lesne cesty) pripadne s kratkym komentarom (napr. typ povrchu, vhodnost pre pesich, bike, traktor), ktore ste ochotni posunut na prekreslenie do OSM (samotne tracklogy nemusia byt zverejneme) - radi ich zakreslime.
Nadstavba bola riesena tak, ako pise geohladac... Nieco bolo urobene pomocou GPS, vacsia cast vyklikana z mapy NLC. Tie data su z NLC, ktore je platene z nasich dani, a navyse, ako mam info priamo z NLC Zvolen nemozu tieto data predavat, nie je na to upravena legislativa... takze ako sa chcete k nim dostat ?
Inak tie data su napodiv velmi presne, otazka je, ci na niektorych miestach, kde maju GPS problem ( hlboke doliny, ci problematicky prijem signalu ) ci sa da na 100 percent verit datam z GPS... Ani klasicke papierove mapy nie su presne... Tak naozaj neviem, aku presnost chcete urobit Vy vo Vasej mape
Ak mam skalibrovane mapy pre orientacny beh ( mierka 1:20000, 1:15000 ) a z nich
legalne
vyklikam lesne cesty, myslis, ze i to je nepresne ? Ucite je lepsie urobit take cesty, ktore pozname a vieme, ze napr. na mape NLC su presne zakreslene, nez neurobit nic, a cakat.....
Co sa tykatracklogov, asi ich mam najviac...
co sa tyka blizkeho okolia BA, najma Malych Karpat... ale prehrabavat a upravovat ich, tak na to momentalne najblizsieho pol roka nebudem mat cas...
Dam skor prednost uprave ciest pre mapu SK Topo v3, ak nam bude ponuknuta moznost ju upravit...
«
Posledná zmena: December 30, 2008, 08:33:43 od lafin
»
Zaznamenané
Strán: [
1
]
2
3
...
5
Tlačiť