reklama
Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
NAVIGON.sk
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
Mapy
>
Mapy pre GPS
>
Mapa lesnych ciest v aplikacii OziExplorer
Strán:
1
[
2
]
3
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: Mapa lesnych ciest v aplikacii OziExplorer (Prečítané 22889 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7516
Re: Mapa lesnych ciest v aplikacii OziExplorer
«
Odpoveď #15 kedy:
Január 26, 2009, 09:52:38 »
Nic si z toho nerob.
Ked je vela roboty, clovek nestiha vsetko, co by chcel.
Hlavne, ze sme si to vyjasnili!
Ak smiem posepkat ... Keby si trocha pohol s inou temou - s filtrovanim trackov: Stale sa potkynam o to, ako by sa to zislo.
Zaznamenané
V12
Hero Member
Príspevkov: 3652
«
Odpoveď #16 kedy:
Január 26, 2009, 10:03:45 »
Citácia: bogi Január 26, 2009, 09:52:38
Nic si z toho nerob.
Ked je vela roboty, clovek nestiha vsetko, co by chcel.
Hlavne, ze sme si to vyjasnili!
Ak smiem posepkat ... Keby si trocha pohol s inou temou - s filtrovanim trackov: Stale sa potkynam o to, ako by sa to zislo.
Ano, uz aj to mam na plane, vo velmi blizkej dobe.
Zaznamenané
Jazdim s Jankou Sygicovie
lacop
Sr. Member
Príspevkov: 440
«
Odpoveď #17 kedy:
Február 04, 2009, 03:25:43 »
PRIDÁVAM JEDEN ZAUJÍMAVÝ POSTREH
OTÁZKA:
http://forum.mtbiker.sk/viewtopic.php?f=22&t=15348&p=247480#p247480
Mam s tym problem. Netusim, co ho sposobuje ale popisem ho:
Ak otvorim tuto mapu (tiff) v Ozim na ZOOM 2.5, 5,10,20, ..., 50 je to OK (vyberiem si bod a ma nejake suradnice napr. N49 21.989' E21 18.6'). Ale ked dam Zoom 100
tak mi ten bod ukaze ako N49 02.168' E15 22.884' a ked dam ZOOm 125 tak 49 07.569' 16 33.619' ! Netusi niekto preco??? Spravne suradnice su tie N49 21.989' E21 18.6'...
S inou mapou (png to je OK pri akomkolvek zoome).
ODDPOVEĎ
(moja):
Máš dobrý postreh
, naozaj je to tak. Hneď som sa na to pozrel. Tento problém nesúvisí ani s kalibráciou mapy, ani s obrázkom mapy. Vyzerá to na chybu OziExplorera, jedná sa vlastne len o zlé interpretovanie súradníc v informačnom riadku (vľavo hore) OziExplorera. Body aj tracky ostávajú vždy tam, kde majú byť. Funkčnosť Oziho tento bug veľmi neovplyvňuje, ale na ten údaj z informačného riadku sa nedá spoľahnúť. Pri TIFF obrázkoch menších rozmerov (v pixeloch) sa tento bug neprejavuje, ozi si vie dokonca vytvoriť aj väčšie zoomy, nielen max. 125.
Doporučenie:
Skonvertuj si tú mapu do formátu OZFX3 pomocou programu img2ozf:
http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf.html
Pri tomto formáte sa táto chyba OziExplorera neprejavuje a umožňuje dokonca vytvárať väčšie zoomy. Ja tiež používam túto mapu vo formáte OZFX3. Formát TIFF som uploadoval hlavne z toho dôvodu, že sa dá otvoriť aj v grafických programoch a nielen v OziExploreri. Dajú sa z neho vytvoriť menšie mapy - výrezy aj s map súbormi v novej development verzii OziExplorer 3.96.3b a pod.
Tento TIFF sa do OZFX3 skonvertuje bez problémov a bez straty kvality obrázku.
EDIT:
Diskusia pokračovala ...
Citácia: Minikin
... ale ked si chcem trasu vytvorit rucne je to problem. Kliknem (bod sa ulozi spravne) ale ciara trasy sa zobrazi niekde niekolko sto km zapadnejsie ako by mala byt...
Vidíš, toto som neskúšal, naozaj sa v tom zoome 100 a 125% nedá vyklikávať trasa. Beriem späť svoj výrok, že "Funkčnosť Oziho tento bug veľmi neovplyvňuje". Naopak, tým pádom nie je taká veľká mapa vo formáte TIFF v OziExploreri celkom dobre použiteľná. V každom prípade to treba skonvertovať do OZFX3.
«
Posledná zmena: Február 04, 2009, 05:41:49 od lacop
»
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #18 kedy:
Február 04, 2009, 04:06:45 »
lacop, zaujimave zistenie!
Napriek tomu je zrarovany TIFF z 1. prispevku najvhodnejsi na distribuciu, pretoze je najmensi (menej ako 300 MB, mnou vytvoreny OZFX3 je o 100 MB vacsi).
OZFX3 si ktokolvek moze vytvorit sam, alebo pouzije linky od geohladaca, uvedene vyssie.
Ja tiez v PC radsej pouzivam OZFX3, lebo ma sirsiu a podrobnejsiu skalu zoomov.
Zaznamenané
pawo
Newbie
Príspevkov: 8
«
Odpoveď #19 kedy:
Máj 03, 2009, 10:56:12 »
Caute,chcem sa spytat ci aj vam to takto ukazuje tieto trasy lesnych ciest na mapy z Googleaku otvorene v Ozi Exploreri?
Napriklad niektore vedu cez rieku..Mapa je vystup Googleaku pre Ozi Explorer.
V CompeGPS to funguje spravne.Neviete poradit, v ktorom nastaveni v Ozi Exploreri mam chybu?
sered.gif
(203.5 KB, 1024x681 - prehliadnuté 202 krát.)
«
Posledná zmena: Máj 03, 2009, 11:38:45 od pawo
»
Zaznamenané
V12
Hero Member
Príspevkov: 3652
«
Odpoveď #20 kedy:
Máj 04, 2009, 06:48:17 »
Danu lokalitu velmi dobre poznam, ta mapa z googleaku ma dost posunutu kalibraciu. Preto Ti to nesedi. Inak vodne plochy na mapach TeleAtas nie su celkom spravne, no take odchylky, ako v tom Tvojom obrazku to nema. Kedy si to s Googleakom stahoval ? Je totiz mozne, ze Google sa chrani pred "stahovacmi" a okrem banov pri zurivom downloadovani kachliciek zacal vkladat umelu chybu. Ja som to skusal prave teraz a vyslo mi to tak, ako to je v prvej prilohe.
Do OZIExplorera ale existuje doplnok OZIDAT control panel (druha priloha), uz sa tu o nom kdesi diskutovalo a je tu aj navod, pouzi vyhladavanie. Pomocou neho vies posunut kalibraciu mapy. OZIDAT ale neopravi zdeformovanu kalibraciu, dokaze iba posuvat.
sered.PNG
(147.29 KB, 815x693 - prehliadnuté 161 krát.)
ozidat.zip
(246.94 KB - stiahnuté 76 krát.)
Zaznamenané
Jazdim s Jankou Sygicovie
pawo
Newbie
Príspevkov: 8
«
Odpoveď #21 kedy:
Máj 04, 2009, 09:30:56 »
Dik za radu o tom OZIDATE.Nieco take som potreboval a nevedel som to najst. Tu mapu z Googleaku som stahoval vcera.Zaujimave bolo ze v tom CompeGPS to pasovalo na prvu supu. Skusil som si stiahnut developersku verziu Ozi Explorera.A na pocudovanie v tej Lesne cesty sedia!
V starsej skusim posunut mapu s OZIDATOM.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #22 kedy:
Júl 27, 2009, 09:40:02 »
Linky
v uvodnom prispevku
temy boli aktualizovane. V zmysle dohody s NLC Zvolen bola do instalacneho balicka doplnena informacia o zdroji dat a doplnene boli licencne podmienky.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #23 kedy:
November 15, 2009, 09:12:22 »
Mapa lesných ciest v projekcii Mercator.
Vrátim sa ešte ku kalibrácii máp lesných ciest pre OziExplorer.
Mapa lesných ciest tak, ako je zobrazená na webe je v tzv. Krovákovej projekcii a používa súradnice S-JTSK (dátum elipsoidu). OziExplorer S-JTSK ani Krovákovu projekciu nepozná. Múdri ľudia (Timár-Danišík) prišli na to, že sa dá aproximovať tzv. Lambertovou konformálnou kónickou projekciou (LCC) a vypočítali aj parametre tejto projekcie tak, aby chyba aproximácie na území Slovenska bola čo najnižšia. Lambertovu konformálnu kónickú projekciu OziExplorer pozná. Chyba tejto aproximácie na Slovensku je menej ako 12 metrov, priemerne 6 metrov.
Existuje však aj iný spôsob
, ako mapu lesných ciest kalibrovať a nepoužiť žiadnu aproximáciu inou projekciou. Potrebný je k tomu program
Global Mapper
. Global Mapper pozná súradnice S-JTSK aj Krovákovu projekciu. Takže obrázok mapy je možné kalibrovať v Global Mapperi. Súradnice S-JTSK kalibračných bodov sa dajú priamo odčítať z on-line mapy lesných ciest. Výslednú skalibrovanú mapu je potom potrebné v GlobalMapperi preprojektovať na projekciu, ktorú OziExplorer pozná, napr. Mercator/WGS 84. Takáto mapa sa už dá v OziExploreri naimportovať.
Návod "ako na to" sa dá stiahnuť tu:
http://www.4shared.com/file/152689595/20a3c165/Lesne_cesty-kalibracia_Mercator-WGS84.html
V prílohe vidno, aký je rozdiel medzi Krovákovou projekciou a projekciou Mercator.
Krovak (LambertCC)_vs._Mercator.jpg
(291.14 KB, 941x849 - prehliadnuté 151 krát.)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #24 kedy:
November 15, 2009, 09:50:06 »
Laco, skvely navod, hned som ho aj precital!
Popisovanu moznost poznam a vrtala mi hlavou. Ako vsetko, ma to svoje vyhody a nevyhody.
Vyhoda je jasna - mapa je (mala by byt) presnejsia, nez pri pouziti aproximacie Krovakovej projekcie cez LCC.
Nevyhoda je, ze rotaciou a konverziami moze v nejakej miere utrpiet ostrost, farby, citatelnost mapy.
Predchadzajuca online mapa les. ciest po rotacii "na sever" nevyzerala dobre, mam par takych pokusnych map. Popisy tenkou kurzivou sa rozzubatili, tazko sa to citalo.
Aktualny najvyssi zoom online mapy je vsak uz ina kava, kvalita bitmapy je ovela vyssia a preto uz znesie nejake upravy.
Priebezne som v kontakte s NLC. Poskytnutie dat nasmu foru a cez nas a nase free produkty aj sirokej verejnosti nijako nespochybnuju, kvoli vysokej zaneprazdnenosti tak planuju urobit do Vianoc. Tych par tyzdnov musime este pockat. Medzicasom si chcem vyjasnit, v akom vektorovom formate mozu data poskytnut a chcem na vzorke dat vyskusat konverziu do nami pouzivanych formatov.
«
Posledná zmena: November 16, 2009, 11:05:40 od bogi
»
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #25 kedy:
November 16, 2009, 04:16:00 »
Citácia: bogi November 15, 2009, 09:50:06
Vyhoda je jasna - mapa je (mala by byt) presnejsia, nez pri pouziti aproximacie Krovakovej projekcie cez LCC.
Nevyhoda je, ze rotaciou a konverziami moze v nejakej miere utrpiet ostrost, farby, citatelnost mapy.
Predchadzajuca online mapa les. ciest po rotacii "na sever" nevyzerala dobre, mam par takych pokusnych map. Popisy tenkou kurzivou sa rozzubatili, tazko sa to citalo.
Aktualny najvyssi zoom online mapy je vsak uz ina kava, kvalita bitmapy je ovela vyssia a preto uz znesie nejake upravy.
Tá presnosť je z hľadiska praxe dobrá aj pri "aproximácii Krováka Lambertom". Priemerná chyba je cca 6 m, čo pri druhom najvyššom zoome mapy LC (ten je asi pre použitie najpraktickejší) robí nepresnosť cca 1 pixel.
Čo sa týka skreslenia starej mapy LC pri preprojektovaní na Mercator, môžem tvoju skúsenosť potvrdiť. Tie nápisy malou kurzívou boli nerozlúštiteľné. Skúšal som to pred 1 a 1/2 rokom, keď som si vyrábal mapy pre java aplikáciu MapNav (tá pozná jedine projekciu Mercator), vďaka tomu som objavil GlobalMapper. Ale na druhej strane treba povedať aj to, že už vo východzom podklade tá malá kurzíva bola nepríjemne rozštvorčekovaná.
Teraz s novou verziou mapy LC to už je lepšie, aj keď po prekonvertovaní do projekcie Mercator stratu kvality rastrového obrázku vidno (hlavne tie nápisy malou kurzívou). Je pravda, že som nepoužil ako podklad novú mapu LC v najvyššom zoome, ale o stupeň nižšom (v najvyššom, ako vravíš to bude iná káva). Prikladám pre porovnanie obrazovky zo symbianovského mobilu, z programu SmartComGPS (tam je ešte naviac prevod do formátu OGF2). Snímky pre lepšiu možnosť posúdenia sú v zoome 100% a 200%.
LC-SmartComGPS.jpg
(137.13 KB, 490x650 - prehliadnuté 133 krát.)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #26 kedy:
November 16, 2009, 04:23:12 »
V tomto druhom najvyssom zoome je strata ostrosti pisma predsa len viditelna.
Zaujimavy by bol vysledok pokusu v najvyssom zoome. Tipujem, ze tam to nebude vadit.
Dalej tipujem, ze zmensenie obrazku najvyssieho zoomu o 50% vysky, sirky prinesie kvalitnejsi obrazok, nez origo druhy najvyssi zoom. Ten sa mi svojou ostrostou voci najvyssiemu trocha nevidi ...
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #27 kedy:
November 16, 2009, 10:13:53 »
Ja som sa porovnaním možností použitia MAXIMÁLNEHO zoomu mapy lesných ciest a MAXIMÁLNEHO MÍNUS JEDNA zoomu zaoberal už pred časom.
Ako som písal v súkromnej správe, čo sa týka MAXIMÁLNEHO zoomu, pri odzoomovaní v OziExploreri "miznú" vrstevnice (pri odzoomovaní na 50% a ešte horšie na 25%).
Na prvom obrázku je porovnanie mapy stiahnutej v maximálnom zoome pre projekciu Krovak a Mercator.
Na druhom obrázku je porovnanie mapy stiahnutej v maximálnom zoome v OziExploreri pri oziexplorerovskom zoome 50% a mapy stiahnutej v predposlednom maximálnom zoome pri oziexplorerovskom zoome 100%. Začínajú sa strácať vrstevnice na mape stiahnutej v maximálnom zoome.
Na treťom obrázku je porovnanie mapy stiahnutej v maximálnom zoome v OziExploreri pri oziexplorerovskom zoome 25% a mapy stiahnutej v predposlednom maximálnom zoome pri oziexplorerovskom zoome 50%. Ešte viac sa strácajú vrstevnice na mape stiahnutej v maximálnom zoome. Na mape stiahnutej v predposlednom maximálnom zoome je to ešte celkom O.K.
... a ešte pre úplnosť pridávam porovnanie mapy stiahnutej v maximálnom zoome v OziExploreri pri oziexplorerovskom zoome 100% a mapy stiahnutej v predposlednom maximálnom zoome pri oziexplorerovskom zoome 200%.
Krovak(LCC)_vs._Mercator_v_najvyssom_zoome.jpg
(356.18 KB, 1228x853 - prehliadnuté 120 krát.)
50%MAX_vs._100%MAX-1.jpg
(422.37 KB, 1187x840 - prehliadnuté 98 krát.)
25%MAX_vs._50%MAX-1.jpg
(500.41 KB, 1186x840 - prehliadnuté 123 krát.)
100%MAX_vs._200%MAX-1.jpg
(360.89 KB, 1230x838 - prehliadnuté 113 krát.)
«
Posledná zmena: November 16, 2009, 10:29:34 od lacop
»
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #28 kedy:
November 16, 2009, 10:28:30 »
Hm, s tymi miznucimi vrstevnicami mas pravdu.
Mozno by to chcelo o pixel hrubsie vrstevnice, zobrazene trocha svetlejsou hnedou.
Najvyssi zoom vsak v jeho prirodzenom rozliseni vyzera ovela lepsie, nez prizommovany susedny zoom. Kurzivove napisy su velmi dobre citatelne. Ciarkovane a bodkovane chodniky su velmi dobre viditelne.
Ked porovnam hornu dvojicu obrazkov (Krovak vs. Mercator), rozdiel je maly, ako som predpokladal. U Krovaka su vsak predsa len chodniky trocha vyraznejsie. Ale nie je to podstatny rozdiel.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #29 kedy:
November 17, 2009, 03:32:28 »
Budem ešte porovnávať mapu LC v maximálnom zoome (2,6 m/pixel) s mapou LC v predposlednom maximálnom zoome (6,6 m/pixel). Mapu LC v maximálnom zoome som však predtým v grafickom programe zmenšil na 50% (5,2 m/pixel).
Vľavo je vždy mapa stiahnutá v maximálnom zoome zmenšená v grafickom programe na 50%. Vpravo je mapa stiahnutá v predposlednom maximálnom zoome. Porovnávané je v OziExplorerovských zoomoch 100%, 50% a 25%.
Z obrázkov vyplýva, že
u mapy stiahnutej v maximálnom zoome je oveľa väčšia disproporcia v hrúbke 100-metrových a 20-metrových vrstevníc. To potom spôsobuje tzv. miznutie vrstevníc po odzoomovaní smerom dole v OziExploreri.
Ešte porovnám mapu LC v maximálnom zoome s mapou LC v predposlednom maximálnom zoome s ohľadom na veľkosť obrázku mapy v pixeloch a veľkosťou súboru mapy v MB.
Mapa LC v predposlednom maximálnom zoome má rozmer 65 536 x 30 720 pixelov, vo formáte TIFF (8-bitová farba, kompresia packbits) má súbor veľkosť 707 982 kB. Po skonvertovaní do formátu OZFX3 má veľkosť 379 562 kB.
Mapa LC v maximálnom zoome má rozmer 161 792 x 76 800 pixelov. Veľkosť súboru v MB si môžeme domyslieť, myslím si, že sa nepomýlime ak budeme násobiť 6-kou.
Mne z toho vyplynulo to, že pre praktické použitie mi viac vyhovuje mapa LC v predposlednom maximálnom zoome.
Poznámka:
Predstavme si ešte mapu LC v maximálnom zoome (2,6 m/pixel) zobrazenú na displeji mobilného zariadenia (napr. 3,5" displej, 240 x 320 pixelov). V zoome 100% sa zobrazí územie o veľkosti 624 x 832 m. To je pre bežnú prax veľmi malé územie na zorientovanie sa. Pri zoome 50% by to bolo 2-krát viac, teda 1 248 x 1 664 m. To je už celkom dobré. Pre ešte lepšie zorientovanie sa v teréne potrebujeme odzoomovať ešte raz, teda na 25 %. To už vidíme územie 2 496 x 3 328 m. Lenže k orientácii v turistickej mape sú potrebné viditeľné vrstevnice. Tie nevidno, alebo vidno veľmi zle.
100%MAX50%_vs._100%MAX-1.jpg
(400.67 KB, 1207x832 - prehliadnuté 108 krát.)
50%MAX50%_vs._50%MAX-1.jpg
(472.28 KB, 1201x829 - prehliadnuté 108 krát.)
25%MAX50%_vs._25%MAX-1.jpg
(243.84 KB, 1029x511 - prehliadnuté 100 krát.)
«
Posledná zmena: November 17, 2009, 03:47:51 od lacop
»
Zaznamenané
Strán:
1
[
2
]
3
Tlačiť
« predchádzajúce