Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
Mapy
>
Mapy pre GPS
>
Mapa lesnych ciest v aplikacii OziExplorer
Strán:
1
2
[
3
]
4
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: Mapa lesnych ciest v aplikacii OziExplorer (Prečítané 25244 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7575
Re: Mapa lesnych ciest v aplikacii OziExplorer
«
Odpoveď #30 kedy:
November 17, 2009, 06:26:29 »
Laco, ohladom toho, co je pristupne na online webe NLC, s Tebou suhlasim.
Keby sa pouzil najvyssi zoom, vrstevnice pri odzoomovani miznu.
Citatelnost chodnikov (bodkovana, ciarkovana) je dobra len v najvyssom zoome a prave toto povazujem za jeho prinos, spolu so zlepsenou citatelnostou kurzivoveho pisma.
Aky je Laco podla Teba prinos novej verzie v 2. najvyssom zoome oproti predoslej verzii, kde tento zoom bol najvyssi? Ked odignorujeme ten najvyssi zoom, prinos je ziaden, alebo minimalny.
Pohravam sa s myslienkou presvedcit NLC, aby nam raster nanovo vygenerovali. Pretoze o tom sme sa vcera doobeda rozpravali a ani nevylucuju, zeby take pre nas urobili. Mozno by sme mohli zmenit temu tymto smerom. Ake by teda mali byt nase priania?
a) Jedna moznost je, ako som uz spomenul, chciet hrubsie a mozno aj svetlejsie (zltsie) ciary menej vyznamnych vrstevnic. Vrstevnice by boli citatelne aj po vacsom odzoomovani a popisky by boli lepsie viditelne, nez pri pouizti 2. najvyssieho zoomu. Takisto chodniky by boli lepsie viditelne. Suhlasim, ten najvyssi zoom je vela dat. Chcelo by to v takomto pripade Slovensko regionalne rozdelit. Najvyssi zoom by bol vhodny len pre OziExplorer, lebo ten vie skvelo odzoomovat a obrazok je stale dobry.
b) Druha moznost je chciet zlepsenie 2. najvyssieho zoomu - napr. trosicku zvacsit pismo pre kurzivove popisky. Pri tomto rieseni by sme podla mna stale stratili to, co nova verzia podla mna zasadne zlepsila - viditelnost chodnikov v najvyssom zoome.
c) Tretia teoreticka moznost je, ze by sme poziadali o vygenerovania rastra v rozliseni medzi sucasnym najvyssim a 2. najvyssim zoomom.
Netusim, co sa s NLC da vyjednat, ale pokusim sa s nimi o tom diskutovat. Rad by som bol, aby sme ich skvelu mapu vedeli co najlepsie pouzit.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
Príspevkov: 460
«
Odpoveď #31 kedy:
November 17, 2009, 06:43:43 »
Skúsim to zhrnúť do jednej vety: Treba zvýrazniť lesné chodníky.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #32 kedy:
November 17, 2009, 06:51:41 »
Citácia: lacop November 17, 2009, 06:43:43
Skúsim to zhrnúť do jednej vety: Treba zvýrazniť lesné chodníky.
Ale v ktorom zoome? V tom druhom najvyssom je to uz prehustene. Co si predstavujes pod zvyraznenim? Farbu, alebo hrubku? Bud prosim konkretnejsi.
Podla mna by pomohlo, keby chodniky boli uplne cierne. Teraz su sede. Na PDAcko Ti bude svietit slnko ...
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 1140
«
Odpoveď #33 kedy:
November 17, 2009, 07:00:15 »
Nechcem sa miesat do odbornej debaty... ale podla mna je schodnym riesenim len bod a bogiho prispevku. Skusit vyjednat s NLC upravu najvyssieho zoomu. Jedine tak to bude mat prinos pre navigaciu v lese... Pripadne este ma napada bodkovane, nevyrazne chodniky zvyraznit inym typom ciary...
Nezabudajte vsak, ze su tam i ine veci, ktore by sa zisli, napr. prieseky, na to som uz upozornoval...
Takze skor sa priklanam k bodu a a uprava mapy v NLC, ak samozrejme budu ochotni to upravit...
«
Posledná zmena: November 17, 2009, 07:09:25 od lafin
»
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #34 kedy:
November 17, 2009, 07:08:17 »
lacop, (musim Lacov rozlisit
):
Tie chodniky nie su nezmyslom. Nebyt mapy NLC, lafina by ani len nenapadlo obnovit byvaly chodnik a zrealizovat projekt jeho precistenia, opravy a vyznacenia na oficialnu cyklotrasu. Ide o singletrack nad Vydricou, hodne diskutovany na mtbiker.
Mozno by kompromisom mohol byt zoom medzi, cize moznost c).
Nic inak nebude branit mat v PDAcku komplet SK 2. najvyssi zoom + ten najvyssi len pre lokalitu, kde sa nachadzas... ten najvyssi pouzit len v pripade, ked sa chces zorientovat v najblizsom okoli.
Najvyssi zoom v PC verzii OziExplorera by sa dal pouzit na presnejsie vyklikanie trasy.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #35 kedy:
November 17, 2009, 07:09:51 »
Citácia: bogi November 17, 2009, 06:51:41
Ale v ktorom zoome?
V dvoch najvyšších.
Citácia: lafin November 17, 2009, 07:00:15
Pripadne este ma napada bodkovane, nevyrazne chodniky zvyraznit inym typom ciary...
Tak, ako píše lafin, iným typom čiary, výraznejším. Prípadne aj inou farbou čiary. Tých chodníkov nie je až tak veľa, aby to mapu strašne prehusťovalo.
Citácia: bogi November 17, 2009, 07:08:17
Tie chodniky nie su nezmyslom.
To som nikdy nepovedal. Práve naopak. Od začiatku mi vadí, že sú málo výrazné. A tiež som už veľakrát vďaka tým nenápadným bodkovaným (čiarkovaným) čiaram objavil nové krásne traily.
Citácia: bogi November 17, 2009, 06:26:29
Aky je Laco podla Teba prinos novej verzie v 2. najvyssom zoome oproti predoslej verzii, kde tento zoom bol najvyssi?
Ja považujem za prínos aj zlepšenie kvality obrázku. Dosť výrazne sa prejavuje v oziexplorerovskom zoome 200% (obrázok nižšie).
«
Posledná zmena: November 18, 2009, 07:53:42 od lacop
»
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #36 kedy:
November 17, 2009, 07:25:45 »
Mne sa to vidi takto:
Vrstevnice dat svetlejsou hnedou. Chodniky dat total ciernou. A este jedna vec ... V legende maju pod sedou plnou "hranica JPRL". Ide o uzemnu hranicu, nie chodnik. Toto by som navrhol vynechat - aby to v mape, generovanej pre nas, jednoducho nebolo.
Ak chceme ako zaklad zobrat najvyssi zoom, zvysit hrubku vrstevnic na 2 px. Chodniky zvyraznit zvysenim hrubky na 2px. Pripadne aj zmenit bodkovane na povedzme kratkociarkovane. Do najvyssieho zoomu sa aj vyraznejsie chodniky "zmestia", ved ako su tam hrube cervene a zelene ...
Keby nam vedeli poskytnut malu vzorku po takejto uprave, vedeli by sme, ci je to po odzoomovani OK. Takisto by sme vedeli odhadnut, ci by nestacilo kompromisne riesenie c).
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #37 kedy:
November 18, 2009, 08:30:12 »
Áno, Bogi, toto by mohol byť správny postup. Som rád, že sa mi podarilo rozdúchať túto diskusiu. Ja sa skôr prikláňam k tretej ceste, k zoomu niekde medzi terajším najvyšším a predposledným, teda k tvojmu bodu c). Ale nevadilo by mi, aj keby to bol najvyšší zoom. Samozrejme v oboch prípadoch s úpravami, ako navrhuješ vyššie, prípadne podobnými podľa uváženia.
Teraz všetko závisí od ochoty NLC vygenerovať nový raster. Neviem, aká by to bola pre nich záťaž. Ak by NLC povedalo, že nový raster nebudú generovať, bolo by dobré nájsť niekoho, kto by tak urobil (niekoho, kto vie pracovať s programom ArcGIS Desktop). To však závisí od toho, či NLC poskytnú všetky dáta na to potrebné, alebo iba niektoré vybrané dáta.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #38 kedy:
Február 08, 2010, 02:23:46 »
Veci, ktore sme vyssie diskutovali, sa v tychto dnoch naplnaju!
NLC nam vyslo v ustrety - vypoculo nase prianie raster pre nas nanovo vygenerovat s upravami podla nasich priani. Este robime finalne upravy ... prilozene obrazky berte preto zatial ako predbezne.
Podarilo sa dohodnut reprojekciu mapy do WGS84 / Mercator. Urovne zoomu budu teraz zodpovedat urovniam podla standardu Google maps v mierkach 1:18000 a 1:36000.
Mierka 1:18000 je myslena pre OziExplorer a ine softvery ci zariadenia (aj Garminy s podporou rastrovych map), ktore vedia zoomovat.
Mierka 1:36000 je myslena pre SW v Java mobiloch ako je TrekBuddy, ktory zoomovat nedokaze.
C0000230d.png
(82.38 KB, 256x256 - prehliadnuté 182 krát.)
C0000461e.png
(54.56 KB, 256x256 - prehliadnuté 189 krát.)
Zaznamenané
Šumil
Newbie
Príspevkov: 29
«
Odpoveď #39 kedy:
Február 08, 2010, 03:02:59 »
Super sqvelééé správy z NLC a veľká poklona všetkým, ktorí sa pričinili o tento výsledok.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #40 kedy:
Február 09, 2010, 03:11:53 »
Finalna verzia rastrovych podkladov pre GPS navigacie vyzera v 2 generovanych mierkach podla prilohy.
C0000230d.png
(83.93 KB, 256x256 - prehliadnuté 220 krát.)
C0000461e.png
(56.61 KB, 256x256 - prehliadnuté 202 krát.)
«
Posledná zmena: Február 09, 2010, 03:31:34 od bogi
»
Zaznamenané
Šumil
Newbie
«
Odpoveď #41 kedy:
Február 09, 2010, 06:05:24 »
Oprav ma bogi ak sa mýlim,oproti predošlým rastrovým podkladom je potlačená sýtosť farieb, u vrstevníc to vyzerá na zvýraznenie veľkosti označenia stúpania a zdajú sa mi zvýraznené aj vodné toky.Určite to malo svoj zámer.Prosím podelíš sa oň? Dík.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #42 kedy:
Február 09, 2010, 06:21:05 »
Sytost farieb nie je potlacena. Fonty popiskov vrstevnic, vodnych tokov a miestnych nazvov boli upravene tak, aby boli v mierke 1:36000 co najlepsie citatelne. Vodne toky su kusocek hrubsie, v mierke 1:36000 teraz lepsie vidno prerusovanu modru ciaru.
V pripade miestnych popiskov slo o najtazsi kompromis. Chcel som, aby pismenka boli v mierke 1:36000 sice male, ale co najlepsie citatelne. Kompresia obrazkov spravi svoje ... Tenky font finalnej verzie sa mi javi byt predsa len o nieco lepsie citatelny, nez tucny font predbeznej verzie v prispevku vyssie.
Zaznamenané
Šumil
Newbie
«
Odpoveď #43 kedy:
Február 09, 2010, 06:52:17 »
Dík za vysvetlenie.Final verzia vyzerá dobre.Ono čo sa týka popiskov, podľa mňa pri pohybe v teréne je dôležitejšia predsa len čitateľnosť lesných ciest, vrstevníc a vodných zdrojov a to sa myslím podarilo.Dobrá práca bogi.
Zaznamenané
FUNY MA
Newbie
Príspevkov: 3
«
Odpoveď #44 kedy:
Február 08, 2012, 10:12:43 »
Zdravím
lacop
(event. Bogi) no skúšal som kalibráciu III.vojenského mapovania mapového listu č. 4567
podľa toho návodu čo si tu dal cez Global Mapper
. Výsledok kalibrácie S-JTSK/Křovak som dal pre zaujímavosť exportovať do kmz súboru - otvoril som ho v google earth a odchýlka 150 m, to je ešte viac ako keď som súradnice z kilometrovej siete Křováka prevodníkom prevádzal na zemepisné súradnice a pomocou nich som následne kalibroval v OziExploreri. Kde môže byť problém? Kalibračné body som vyčítal so súradnicovej siete na tejto mape a použil som tie priesečníky X a Y, ktoré boli najbližšie k rohom mapy. Kalibračné body 3. Stopro robím nejakú primitívnu blbosť.
«
Posledná zmena: Február 08, 2012, 10:37:46 od FUNY MA
»
Zaznamenané
Strán:
1
2
[
3
]
4
Tlačiť