GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3 ... 7   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Realne skusenosti s TomTom Go 730T  (Prečítané 16681 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
ok
Newbie
*

Príspevkov: 9

Zobraziť profil
« kedy: Február 10, 2009, 08:32:06 »

Pocul som vela chvaly na Tomtom Go 730T. Je tu niekto, kto ju aj realne pouziva? Ak ano podelte sa prosim o svoje postrehy, co sa vam na nej paci a co nie, pretoze chvaly vyrobcov su jedna vec a realita druha.
Chcel by som napriklad vediet, ako je to s aktualizaciou map u TomTom. Pisu ze ak vydaju do 30 dni od kupy nove mapy, tak ich aktualizuju zdarma, ale co ked ich aktualizuju neskor? Kolko radovo stoji aktualizacia oficialne a je mozne ju zohnat aj inak? Niekde som cital, ze je dobre pripajat to k PC a k netu cca 1x za tyzden - pytam sa: na co?  Šok Na to urcite nebudem mat cas...
Vyuziva niekto sluzbu TomTom Map Share aj na Slovensku? Alebo je to len hudba buducnosti.
Pytam sa, lebo rozmyslam o kupe tejto navigacie a chcem si tieto veci pozistovat dopredu, aby som po kupe neostal sklamany Nepoviem nič.
Takze prosim vsetkych ktori su ochotni prispiet svojou "troškou do mlyna"  Smiech. Dakujem.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7575

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Február 10, 2009, 08:40:13 »

Nepoznam nikoho konkretneho, kto je pravidelnym navstevnikom tohoto fora dlhsi cas a mal by TomTom. Urcite tu boli taki, co si TomTom kupili, avsak na fore nediskutuju. Pred par dnami sa na veci ohladom TomTom pytal uzivatel Ludek, skus mu poslat sukromnu spravu cez forum.

Ohladom aktualizacii TomTom:
TomTom ma zavedenu predplatenu sluzbu Map Update Service, citujem: Služba Map Update Service™ je dostupná všetkým zákaznikom TomTom za štvrťročný poplatok vo výške 9.95 Euro*. Nové mapy sú k dispozícií každý štvrťrok po celú dobu trvania užívateľského predplatného a zahŕňa všetky zmeny v dopravnej sieti, ktoré boli overené spoločnosťou TeleAtlas.
Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Február 10, 2009, 09:03:15 »

Predminule leto som istu dobu skusal TomTom Navigator 6 v PDA, vtedy ma ale velmi neoslovil - mapa SK bola velmi riedka. Ako aplikacia bol ale OK - jednoduche a priamociare ovladanie, rychle odozvy - skratka fajn. A pokial viem, TT v tomto trende pokracoval. Toto forum je inak plne staznosti na Garmin, na TT tu neprska nikto. Myslim, ze toto je smerodatne.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
hurkar
Sr. Member

Príspevkov: 367

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: Február 10, 2009, 11:25:34 »

o Tom Tom všeobecne sa asi najmenej diskutuje, lebo tie sa asi iba kupujú a užívajú, asi bez pripomienok a diskutovania ako tu na tomto fóre alebo "u susedov" o Garmine. Osobne ikeď mám asi najspoľahlivejšieho Garmina intenzívne sa zaujímam o ostatné značky. Medzi ne patrí aj Tom Tom ale aj I-Go alebo v poslednej dobe "Janka Sygicovie" ale aj Navigon nevyzerá zle...
ale skús toto: http://forum.navigovat.mobilmania.cz/forum-1817/Navigace-TomTom.html?sid=62b402a5468669adc8de3210f085ac4d

alebo toto: http://forum.navigovat.mobilmania.cz/viewtopic.php?f=1817&t=1039465&p=5540031&hilit=+730&sid=62b402a5468669adc8de3210f085ac4d#p5540031
Zaznamenané

NUVI 350
Patrick
Hero Member

Príspevkov: 658

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: Február 11, 2009, 09:44:59 »

TomTom GO 730T som používal pár týždňov a asi jediná výhrada ktorú k nemu mám je to, že nemá aktívny držiak. Na druhej strane treba uznať že držiak ktorý používa je asi najľahší a najjednoduchší spomedzi všetkých GPS navigácií na trhu. Parada je ze v baleni je napr. aj koliska na prepojenie s PC.

Zaujimavy je aj desktop soft TomTom Home cez ktory sa daju tahat aktualizacie ci uz fw alebo map, da sa cez to uplne simple zalohovat cely system a navyse su k dipozici take ficury ako "Najkrajsie trasy" kde okrem tych od redaktorov TopGear je aj kopa zaujimavych tras od beznych uzivatelov. Rozhranie navigacie sa da pomocou TT HOME celkom slusne customizovat. Len taka blbost - v Garmin Garage je asi stovka vehicle icons, cez TomTom HOME sa ich da stiahnut niekolkokrat viac.

Aby sme boli objektivni tak sme mali pripad kedy si chlapik cez TomTom HOME stiahol aktualizaciu fw a navigacia prestala fungovat, nepomohol reset, stale blikal na uvodnom screene iba cerveny kriz. Bug jak svina ale riesenie v podstate okamzite vygooglitelne: support.tomtom.com
« Posledná zmena: Február 11, 2009, 10:04:28 od Patrick » Zaznamenané

Nokia N96 + Sygic Mobile Maps
TomTom XL IQ Routes
Garmin eTrex
Mio A702
afinko
Sr. Member

Príspevkov: 284

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #5 kedy: Február 11, 2009, 10:18:02 »

Hoci som mal strasi model od TomTom, mozem len potvrdit ze aplikacia TomTom Home je uplne super, da sa tam s navigaciou spravit uplne vsetko, dokonca ju aj online ovladat cez pocitac. So starsim modelom som robil dost cachre machre ked som si chcel "vynovit" mapy Úsmev a samozrejme som ho hned na zaciatku uplne zabil. Pomerne rychlo som vygooglil softik original od TomTom "TomTom Clear Flash tool", ktory sa o vsetko postaral, nakoniec som tam aj rozbehal nove mapy. TomTom ponuka podporu pre zakaznikov (aj pre starsie modely) na asi najvyssej urovni zo vsetkych predajcov GPS, Garmin sa v tejto oblasti este ma co ucit (alebo je to taktika Garminu, ako prinutit zakaznikov si kupit novy stroj, namna to asi nezaberie Úsmev
Zaznamenané
hurkar
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: Február 11, 2009, 10:32:47 »

Ako je to u TT so záznamom prejdenej trasy? Pokiaľ si naplánujem trasu v PC a prenesiem do TT ako sa správa pokiaľ musím zmeniť trasu napr kôli obchádzke, nebude ma posielať naspäť alebo ju iba prepočíta?
Zaznamenané

NUVI 350
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: Február 11, 2009, 10:47:46 »

hurkar, v jednej otazke miesas dve celkom rozne veci:

- zaznam prejdenej trasy = track ... typicky nesluzi na navigovanie, v automobilovych navigaciach sa neda navigovat trackom, v niektore turisticke navigacie podporuju spatnu navigaciu prejdenym trackom (aby si sa vedel vratit k autu Mrknutie ).

- naplanovana trasa pre navigovanie = route

Anglictina medzi tymito roznymi typmi GPS dat jasne rozlisuje. V slovencine sa to zial miesa. Smútok Osobne radsej pouzivam pojmy track a route aj v slovencine.

Track obsahuje aj datum a cas dosiahnutia trasoveho bodu (trackpoint), toto route neobsahuje. Track moze obsahovat aj nadmorsku vysku. Ta je ina v aute a na padaku.

Route neobsahuje casove udaje ani nadmorsku vysku a naopak moze obsahovat nejake navigacne udaje. Route je typicky tvorena postupnostou waypointov (prejadzovych bodov).

Format GPS dat (tracks, routes, waypoints) je rozny pre rozne navigacie a GPS pregramy. Napr. GDB je specificky format pre Garmin, KML pre Google Earth, PLT a RTE pre OZiExplorer atd. Najpodporovanejsi univerzalny format GPS dat je GPX.
Zaznamenané
hurkar
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: Február 11, 2009, 10:52:54 »

sorry pletiem si to stále, ale porozumel si mojej otázke budeš mi vedieť na ňu odpovedať ty bogi, alebo niekto iný?
Zaznamenané

NUVI 350
Ludek
Jr. Member
**

Príspevkov: 53

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: Február 11, 2009, 06:15:45 »

Plánovať trasu si v PC môžeš, ale ju tam neprenesieš. Musíš pracovať z TomTom Home a tam si vytvoríš Itenerár. Môžeš si vytvoriť viacero trás a potom si len vyberáš, ktorú chceš. Keď máš RDS-TMC a si v "Krajine" kde to aj funguje a je nejaký problém na trase pred tebou, tak ti prepočíta automaticky novú trasu, alebo sa ťa opýta. Záleží len na tom ako si to predvolíš v GO.
Zaznamenané
ok
Newbie
*

Príspevkov: 9

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Február 11, 2009, 09:33:43 »

Chlapi, velmi pekne dakujem za vase postrehy. Ani som necakal, ze toho bude tolko. S Ludkom som sa spojil nakoniec aj telefonicky.
Este by som sa chcel opytat na internu pamat 2GB. V TT GO 930, je 4GB. Zvazujem, ci sa oplati si priplatit na tu 930. Co vy na to? Ta by mala mat este aj vylepsenu technologiu na urcovanie polohy - netusim o co ide. Je to nejako pouzitelne? Okrem toho su tam mapy USA, ale tie potrebujem asi ako stierace na ponorke.
Na navigacie.sk som cital o modeloch 740, 940, ze uz maju mat 3D zobrazovanie budov. Predavaju sa uz? Alebo sa to len chysta?  Šok
Nebol by som 2x nadseny, keby to vyslo tyzden po tom ako by som si kupil 730-ku. Nepoviem nič
Otazka na nejakych obchodnikov ak su tu - takym letmnym pohladom do buducnosti, vidite nejake sance na znizenie cien v blizkej buducnosti?? Smiech
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: Február 11, 2009, 09:49:47 »

ok:

skus niekde zistit, snad u Ludeka alebo Patrika, kolko TomTom mapy Europy zaberaju miesta. Z toho Ti vyjde, ci 4GB maju pre Teba zmysel.

Vylepsena technologia na urcovanie polohy ... tuto TomTom ficuriu nepoznam. V aute moze byt problem s presnym urcenim polohy v meste pod vysokymi budovami, prip. pri nejakom brale. Myslim vsak, ze v praxi to nie je az take vazne. Nase Slovensko nie je az tak sialene bralnate a Petrzalka nie je Manhattan.  Úsmev

Spresnene urcenie polohy by som bral pre ucely mapovania, cize zberu dat (waypointy, tracky) pre ucely tvorby ci doplnania mapy. Taktiez geocacheri by taku vlastnost ocenili. Vseobecne si myslim, ze pre pouzitie do automobilu zvycajna presnost GPS postacuje. Ale iste ide o zaujimavu vlastnost a vobec by som ju nehcel nazvat zbytocnou.

Co sa 3D zobrazovania budov tyka, nenechaj sa prehnane zlakat na tuto vec. Je to viac menej na efekt. OK, moze to napomahat pri orientacii, ale podla mna skor pesiakovi. Ako sofer predsa nemozes stale pozerat na displej. Potrebujes mat prehladne znazornenu krizovatku a sposob Tvojho prejazdu cez nu + spravne casovane hlasove instrukcie a nie 3D budovy v okoli. Ked tam su a su riesene ako priesvitne (inak nevidis za ne napr.na dolezitu krizovatku), tak OK, ... nie som proti tymto doplnkom, len je naozaj zbytocne tieto viac efektne nez funkcne doplnky precenovat.
Zaznamenané
Ludek
Jr. Member
**

Príspevkov: 53

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: Február 11, 2009, 10:44:52 »

Tá GO930 na lepšie určovanie polohy tkvie vtom. že aj keď prídeš do tunela, tak stále vie kde sa momentálne nachádzaš a nebude po východe von hneď hlásiť prepočítavanie trasy. Má to vraj v sebe niečo ako gyroskop a zaznamenáva smer a rýchlosť a tým pádom ťa vedie stále na mape. Stávalo sa nám hlavne v Prahe, že navigácia predvlani mala vždy chaos po opustení tunela. 
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: Február 11, 2009, 10:54:29 »

Má to vraj v sebe niečo ako gyroskop a zaznamenáva smer a rýchlosť a tým pádom ťa vedie stále na mape.

To je zaujimave! V tunelovych alpskych krajinach sa to moze zist. Aj iGO8 v mojom PDA zvlada tunely, normalne mi aktualizovalo polohu a po vychode z tunelu obvykle nenastal ziaden zmatok. Fungovalo to na principe predpokladu, ze sa v tuneli pohybujes konstantnou rychlostou. Keby vsak v tuneli bola krizovatka (dost bezne v mestskych tuneloch) a zle by si odbocil, moje PDA/iGO8 by to nemalo ako zistit. Tvrdis teda, ze TomTom by zbadal aj zle odbocenie v tuneli a to je naozaj zaujimave.
Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: Február 11, 2009, 11:10:52 »

Urcit poluhu v tuneli a zistit neodbocenie je mozne iba na zaklade prepojenia tachometra auta s navigaciou a elektromagnetickeho kompasu. Iba tak sa zabezpeci naozaj spolahlive navadzanie bez GPS dat. Inak takto fungovali uplne prve navigacne systemy, ktore za tienidlom presuvali papierovu mapu. Je dost dobre mozne, ze ten TT ma elektromagneticky kompas, no prepojenie s tachometrom auta nema urcite. A bez neho to nejde, meranie rychlosti na zaklade akceleracie je za beznych okolnosti beznym hardwarom velmi nepresny. No GPS ma tzv deadrecon - po nastavenom case bez GPS prijmu sa zafixuje posledna znama rychlost, s ktorou sa pocita. Toto funguje dovtedy, kym sa rychlost vozidla nezmeni. Potom je to uz iba varenie z vody...
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
Strán: [1] 2 3 ... 7   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.078 sekund, 21 otázok.