Naco je dobre nejaku oblast "nacachovat" do Google Earth cache?Moznosti vyuzitia je viac:
- Pouzitie
Google Earth (Google Zem) na navigaciu v terennom automobile v oblasti bez pristupu ku internetu
- Akekolvek ine "offline" pouzitie Google Earth (bez potreby pristupu ku internetu)
- Pripojenie Google Earth cache ku programu
SAS.Planet- Vytvorenie skalibrovanych map pre
OziExplorer z map Google Earth
Ako som sa ku teme dostal:
Ked som sa zacal zaoberat temou Google Earth a vyuzitia jeho cache, zistil som, ze najdalej v tejto oblasti su rusky pisuci autori. Snad najlepsie tooly a prirucky v tejto oblasti napisal Bielorus vystupujuci pod menom zed, jeho stranky su tu:
http://starmen.at.tut.by/default.html S jeho programami som mal tu tazkost, ze azbuka sa mi nezobrazovala spravne na zmysel niektorych dialogov a nastaveni som sam nerozlustil. Tak som ho oslovil, poslal mi obrazky tych dialogov v azbuke a zacali sme sa bavit aj o lokalizacii jeho programov.
Inspirovany mojim zaujmom zed pripravil multijazycne prostredie pre logicky prvy program v retazi, ktory ma za ulohu automaticke nakesovanie nejakej oblasti do Google Earth cache. Ten program sa vola
PlaceMaker. Pripravil som pren
anglicky aj slovensky preklad.

DOWNLOAD:
http://narod.ru/disk/8253109000/PlaceMaker_Final_20090430.rar.htmlVlastnosti programu PlaceMaker:PlaceMaker dokaze vygenerovat KMZ subor, ktory ked sa nacita do Google Earth, staci pod nim kliknut na "Prelet" a zacne automaticke cachovanie.
Program PlaceMaker ma v porovnani so znamejsimi neruskymi programami niekolko pokrocilych vlastnosti:
-
Hranica oblasti pre cachovanie moze byt definovana lubovolnym polygonom, ten sa lahko naklika v Google Earth a nacita do PlaceMakera.
-
Program dokaze zistit, ci sa dana dlazdica uz nachadza v Google Earth cache a nadefinuje placemarks (znacky miest, ktorymi bude viest prelet) len pre chybajuce miesta.
-
Netreba maturovat nad vyskou kamery, staci zadat cislo zoomu tak, ako sme zvyknuti z Googleak a pod.
- Ponuka
automaticky vypocet kroku posunu (cize hustoty generovanych znaciek miest) podla zvoleneho zoomu a velkosti naraz snimanej plochy
- Umoznuje nacachovat
aj historicke snimky Google Earth, napr. zelene okolie BA od Geodisu
Dalsie zedove tooly:Na program PlaceMaker nadvazuju dalsie zed-ove tooly. V poradi druhy je
CacheMaster, ktory dokaze
extrahovat rozne typy dat z Google Earth cache (obrazky, vyskove data, vektorove data...). Ku obrazkom (Google kachlicky 250x250) vie vygenerovat Oziho .map subor. Taketo skalibrovane kachlicky ide spojit cez OziMapMerge alebo GlobalMapper do velkej mapy. CacheMaster vie kachlicky ulozit aj vo forme cache programu GoogleMV (je to taky zjednoduseny Googleak) a tuto cache ide pripojit ku
SAS.Planet v spravnej Google Earth projekcii (Lat/Lon).
Dalsie zedove tooly prinasaju:
- moznost pouzit
Google Earth bez internetu a bez 2GB obmedzenia cache- moznost
prekonat 2 GB limit cache pri pripojeni ku internetu prostrednictvom proxy servera