Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
GPS navigácia pre PC, PDA a mobil, GPS moduly a ostatne GPS zariadenia
>
GPS navigácia v PDA
>
Napajanie PDA pocas turistiky z AA clankov
Strán: [
1
]
2
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: Napajanie PDA pocas turistiky z AA clankov (Prečítané 4477 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
geohladac
Sr. Member
Príspevkov: 447
Napajanie PDA pocas turistiky z AA clankov
«
kedy:
Máj 29, 2009, 02:52:11 »
Nakolko sa vedie diskusia o tom ako napajat PDA z AA clankov (tuzkoviek) na gc.sk
http://www.geocaching.sk/diskusia.php?mtheme=2&theme=3682
a urcite sa tu najdu uzivatelia co gc.sk nesleduju ale tato tema ich zaujima, tak moje poznatky dam aj sem:
Vacsina PDA dokaze spravne pracovat pri napati 5V - 10% (baterka ale nemusi byt naplno nabyta), v praxi mam odskusane 4,6V na mojom HTC Cruise v pohode (pokusy s autonabijackou a odrusovanim radiostanice, nie s napajanim z bateriek)...
V pda je DOWN convertor co robi z 5V na USB 3,6V az 4,1V podla stavu nabitia baterky, pricom limituje vsupny prud z USB na 500mA. Tieto jednoduche v PDA zabudovane DOWN konvertory maju ucinnost 75 - 85% a potrebuju minimalne rozdiel napati 0,5V medzi vstupom a vystupom (teda pokial nepozadujete plne nabitu vnutornu bateriu, tak staci na USB napatie aj 4,4 - 4,5V pre funkcne PDA).
Pri pouziti konvertora z 2xAA v serii na 5V je pouzity UP convertor, tiez s ucinnostou 70 - 80% .
Pri pouziti konvertora z 4xAA v serii na 5V je pouzity convertor s vystupnym transformatorcekom, ucinnost 60 - 70% pri jednoduchych zapojeniach, je vacsi a drahsi ako UP convertor...
Aby to nebolo take jednoduche, tak treba brat do uvahy aj fakt, ze bateria (je jedno aky druh) nema linearnu zavislost prud / cas / kapaciata... Teda zjednodusene povedane pri pouziti 2xAA je prud dvojnasobny voci 4xAA, pri pouziti napr 2100 mAh NiMh a prude 210 mA by mala byt vzdrz 10 hodin, ale pri prude 420mA to bude menej ako 4 hodiny (teda nie polovica)...
Co z toho vypliva? Pokial hladame najlacnejsi a zaroven najucinnejsi pridavny zdroj bude bohate stacit puzdro pre 4xAA so Sanyo Enelop, pricom vyuzijeme minimalne 70 - 80% kapacity baterie (merania:
http://www.stefanv.com/electronics/sanyo_eneloop.html
), pre nudzove pouzitie pouzitie alkalickych baterii by som pridal prepinac na volbu pre 3 alebo 4 clanky (Alcal / NiMh), z alkalik ale nevyuzijeme ani 50% kapacity...
Pokial pozadujeme dlhu vydrz a maximalne vyuzitie kapacity baterii, je riesenie pouzit 8x NiMh v serii, v Lidli kupit autonabijacku pre motoroly s mini usb za 4€, pouzit plosak s elektronikou a kabel s konektorom, pohrat sa so spinacou frekvenciou pre dane napatie (zmenou jedneho kondiku) a mame paradne riesenie.
Nevyhodou NiMh baterii je ale vaha a rozmery vzhladom na kapacitu, preto kto pozaduje male rozmery a vahu pouzije nahradnu lion bateriu ku fotaku, staci alternativny vyrobca (ak mame ku nej externu nabijacku) a UP konvertor
Ak pouzijeme kupeny zalozny zdrojcek pre 2x AA, pouzijeme 2100 mAh NiMh, baterku v PDA mame vybitu tak z NiMh budeme odoberat 0,5A (odber na USB) x (5V / 2,4V, pomer napati) x 1,25 (ucinnost) = 1,3 Ampera , takze do hodiny su NiMh baterky vyflusnute. Samozrejme co PDA to original, takze odber 0,5 A je urcite mensi, ale v principe matika plati a pri mensom odbere sice baterky odidu neskor, ale menej je nabita vnutorna bateria
Pri rieseni 4x AA v serii bez menica pri prude 0,5A bude doba napajania a zaroven nabijania okolo 3 hodin...
V pripade ze je PDA pripojene k pomocnemu zdroju od pociatku (nie az po vyflusnuti vnutornej baterky), tak sa vyrazne predlzuje doba prevadzky pri vsetkych rieseniach...
Zaznamenané
SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
geohladac
Sr. Member
Re: Napajanie PDA pocas turistiky z AA clankov
«
Odpoveď #1 kedy:
Máj 29, 2009, 02:54:00 »
Nedalo mi to, hodil som PDA HTC Cruise na regulovatelny zdroj, bateria ukazovala kapacitu 38%, na PDA zapnuty OziCE, podsvietenie na 50%. PDA zacalo indikovat nabijanie pri 4,0V, tu su namerane hodnoty na USB konektore (prud je vstupny, nie baterkovy!):
4,0V - 150mA
4,1V - 200mA
4,2V - 220mA
4,3V - 240mA
4,4V - 260mA
4,5V - 300mA
4,6V - 340mA
4,7V - 400mA
4,8V - 450mA
4,9V - 480mA
5,0V - 490mA
5,3V - 700mA
Zaver je taky, ze s mojim PDA netreba pouzivat menic, asi dorobim konektor na bicyklove svetlo s 4AA clankami pre pripad nudze
Ak by niekto potreboval premerat svoje PDA ako sa mu sprava pri urcitom napati tak PM
Zaznamenané
SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7577
«
Odpoveď #2 kedy:
Máj 29, 2009, 05:01:35 »
Citácia: geohladac Máj 29, 2009, 02:52:11
Pri rieseni 4x AA v serii bez menica pri prude 0,5A bude doba napajania a zaroven nabijania okolo 3 hodin...
Z dovodu jednoduchosti a nizkej hmotnosti som s Mio A701 nosieval do terenu druhu LiIon bateriu. Pri jednodennych vyletoch som ju nemusel casto pouzit, ale parkrat sa mi velmi zisla. A701 mi po znizeni frekvencie procesora na 200 MHz, co na OziExplorer naozaj stacilo, vydrzala okolo 7 hodin. Nahradna LiIon ma pred 2 rokmi stala az okolo 900 Sk, casom zlacnela zhruba na polovicu. Cena je podla mna jedinou nevyhodou riesenia so zaloznou LiIon bateriou. Drobnou nevyhodou je aj potreba restartovat zariadenie pri vymene. Do cenoveho porovnania treba zahrnut nielen suciastky, ale aj 4 NiMh AA akumulatory. Vyhodou vyssie popisovaneho riesenia s AA clankami naopak je, ze moze byt pouzite pre rozne zariadenia, nabijatelne z USB.
Riesenie s napajanim z AA clankov je podla mna skor pre zrucnych v elektronike, ktori uz maju v sufliku pajkovacku, NiMh baterie a mozno aj vacsinu z tych par potrebnych suciastok. Tam niet nad cim vahat. Tym nepajkujucim odporucam skor nahradnu LiIon alebo LiPol bateriu. Pravda, niektore PDA a vacsina PNA neumoznuju vymenit bateriu v terene (len v servise).
«
Posledná zmena: Máj 29, 2009, 05:12:09 od bogi
»
Zaznamenané
geohladac
Sr. Member
«
Odpoveď #3 kedy:
Máj 29, 2009, 05:13:32 »
Citácia: bogi Máj 29, 2009, 05:01:35
Pravda, niektore PDA a vacsina PNA neumoznuju vymenit bateriu v terene (len v servise).
Ja mam tiez doma len PDA, na ktorych sa da vymenit baterka v terene, PDA bez takejto samozrejmosti by som nekupil, ale cela vec bola nastartovana prave PDA jedneho geocachera, kde je potrebne rozobrat PDA, vytiahnut bateriu z konektoru...
Tento sposob napajania je pouzitelny aj pre cestne Garmin a ine navi, kde su tiez zabudovane baterie...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #4 kedy:
Máj 29, 2009, 05:23:55 »
Jasne, viem, ze napr. pomerne rozsirene a cenovo vyhodne PDA Mio P360 a P560 neumoznuju vymenu baterie v terene. Taktiez viem, ze vela obcasnych geocacherov pouziva napr. Garmin nuvi na odlov kesiek. Vo vacsine PNA navigacii na baze WinCE sa da pustit OziExplorer a aj tuto moznost niektori pouzivaju.
Zaznamenané
V12
Hero Member
Príspevkov: 3652
«
Odpoveď #5 kedy:
Máj 30, 2009, 09:07:50 »
K staremu HP2210 som pouzival autoadapter cez specialny konektor - na jednej strane je jack samica a na druhej zasa placaty konektor, taky isty, ako ten, co trci z kolisky. Skusal som toto PDA pripojit na zdroj 4xAA NiMH (4.8V, 2500 mAh) a chodilo to OK. Ten isty zdroj som istu dobu pouzival aj k FZ30, ale s 8xAA
Moj terajsi hx2490 sa da pouzit takym istym sposobom, no nemam uz ten zdroj, nemam to uz ako otestovat.
Zaznamenané
Jazdim s Jankou Sygicovie
Globetrotter
Newbie
Príspevkov: 10
«
Odpoveď #6 kedy:
Máj 30, 2009, 10:59:20 »
Ja v terene ako zalozny zdroj ku Samsung Omnia pouzivam solarnu nabijacku so zabudovanou 1500 mAh Li-Pol bateriou. Kupene na eBay za 12 U$D aj s postovnym
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #7 kedy:
Máj 30, 2009, 11:15:06 »
Globetrotter, pokial sa tu zabudovanu LiPol bateriu da nabijat aj z 220V pred vyletom, ide o vyborne riesenie - nizka hmotnost a univerzalnost.
Zaznamenané
Globetrotter
Newbie
Príspevkov: 10
«
Odpoveď #8 kedy:
Máj 30, 2009, 11:41:19 »
bogi, samozrejme, ze sa to dobija aj z 220V, alebo cez USB z PC. Plus v baleni boli koncovky pre mini USB, Nokia (tenka aj hruba), Samsung, Motorola.
Vlastnosti:
Solar panel: 0,4W
input: 5V 500mA
output: 5,5V 800mA
Zaznamenané
japo
Newbie
Príspevkov: 22
«
Odpoveď #9 kedy:
December 27, 2009, 03:04:23 »
kedze sa mi nechcelo moc bastlit a vystavovat moje PDA dakemu riziku -
tak pouzivam nabijacku s funkciou nabijania USB zariadeni :
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=175&pg=det&article=35405
PDA (HP 614c) vacsinou pouzivam komplet zapnute - teda GSM/3g, OZI + zapis do nmea logu, ani nic nevyhadzujem z veci beziacich v pozadi...
zo standartnou baterkou ma vydrz cca 3 - 3,5 hod, s big baterkou cca 6 hod..
vypnute GSM predlzuje vydrz o cca 30 min - ale nemeral som to dako exaktne..
zoslabovanie jasu ( ozi funkcia) - nevsimol som ziadne evidentne predlzenie...
vypnutie podsvietenia ( ext sw) - detto - co ma dost sklamalo , je mozne ze to o nieco predlzilo vydrz ale nebolo to to, co som od toho ocakaval...
zopar postrehov :
- dost velka investica - cca 30 E za nabijacku + cca 30 E za 12 ks 2000mA RECYKO clankov
- 1 sada (4*2000mA RECYKO) predlzi zivot mojho HP o cca 2hod
- fajn je ze nemusim vypinat PDA
- v lete sa mi stavalo ze moje HP vyplo nabijanie kvoli vysokej teplote baterky, co sa mi deje aj v aute... hlavne pri IGO....
- pokial je standartny odber ( OZI ) da sa fungovat len stym USB nabijanim - bohuzial pri zazvoneni , datovom prenose, SMS a pod... sa mobil zresetuje
- sem tam sa podari vymenit baterku za jazdy ( ked je mobil napajany USB )
- orig baterka sa mi nabije max na 70-80 %
pred letom som kupil aj solarnu nabijacku z Agemu - dakych 10 E.-
ma tiez USB out...
- no ako zaloha pre PDA na navigaciu je to uplna somarina...
- za dva naozaj slnecne dni to dobilo 4*2100 RECYKO na dakych 60 %...
Zaznamenané
V12
Hero Member
Príspevkov: 3652
«
Odpoveď #10 kedy:
December 27, 2009, 04:49:24 »
japo :
Mno, mne vypnutie podsvietenia na hx2490b predlzi zivot 2880 mAh baterie z cca 8 na cca 10 hodin, baterka ma uz viac ako rok. Takze spokojnost. Dalsie natiahnutie zivotnosti o cca 2 hodiny dosiahnem znizenim frekvencie CPU z 520 na 200 MHz, co na OZICE bohate staci. Ked bola baterka nova, po naformatovani vydrzala skoro 16 hodin s vypnutym dispejom, 200 MHz OZICE s aktivnym GPS a logovanim trasy.
Zaznamenané
Jazdim s Jankou Sygicovie
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #11 kedy:
December 27, 2009, 06:28:32 »
japo:
V prvom mojom prispevku v tejto teme pisem o mojich skusenostiach s Mio A701.
Uz tristvrte roka pouzivam HP iPAQ 614c. Zaobstaral som si ku nemu 3000 mAh bateriu. Pri zapnutom OziExploreri a logovani trasy mi vydrzi v teplejsej casti roka okolo 8h. Displej pri odkladani PDA (ved stale don necumin
) vypinam externym programom DeltaLock - tym zamknem aj HW tlacitka.
Skusenost z dneska: Ozi zapnuty okolo 9:30 v Niznej Boci, trasa viedla cez Rovnu holu a Bocianske sedlo do Vysnej Boce. Pocas 30min. prestavky v Bocianskom sedle bolo PDA uspate, inak slo stale aj so zapnutym GSM. Pocas vyletu som mal jeden asi 3min. hovor. PDA som mal odlozene vo vrecku vetrovky, kde prilis nevychladlo. Mapu som pozeral tak zo 3-4 krat na minutku-dve, inak bolo PDA odlozene. Vo Vysnej Boci okolo 15:00 bola bateria nabita zhruba na 25%. Cize za 5hodin ubytok baterie 75%. Nie zle na zimne podmienky. Keby som viac telefonoval, za tychto 5h by asi bolo po baterke.
Externe USB napajanie vobec neuvazujem zakupit. Mam este povodnu standardnu bateriu a to mi spolu s tou 3000mAh na jednodnove vylety staci.
«
Posledná zmena: December 28, 2009, 08:01:41 od bogi
»
Zaznamenané
ozembuch34
Hero Member
Príspevkov: 853
«
Odpoveď #12 kedy:
December 27, 2009, 09:30:32 »
solarne nabijacky. ja by som bral tu VARTU
http://www.conrad-sk.com/websale7/Solarne-nabijacky.htm?shopid=conrad&act=category&cat_index=SHOP_AREA_14719_0502015
ak V12 zisti ako rozchodit jeho upravene ini na NAVIGON s MN6 nebudem vahat si VARTU zakupit. davno mam totiz vymyslene ze navigon budem pouzivat na geocyklotury.
«
Posledná zmena: December 27, 2009, 09:40:24 od ozembuch34
»
Zaznamenané
japo
Newbie
«
Odpoveď #13 kedy:
December 27, 2009, 10:56:44 »
daj pozor na to ze solarne nabjacky s USB out nenapajaju pocas nabijania...
napajaju len z nabitych clankov!!!
...ani tie dve mignonky co su ktomu nenabijes za den silneho slnka v pohybe -
vsetky su silne citlive na uhol dopadu slnecnych lucov, takze aj za poludnajsieho slnka nenabijas ked si otoceny od slnka...
Zaznamenané
japo
Newbie
«
Odpoveď #14 kedy:
December 29, 2009, 10:01:32 »
BOGI :
ten soft nevypina podsvietenie , len display....
takze nesetri baterku :-(
jediny soft ktory to robi na HP614 :
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=469435
ale diky za skvely tip - tusim pol roka som zhanal sw kt vypise kod stlaceneho tlacitka...
potreboval som to do OZIscreen designera...
Zaznamenané
Strán: [
1
]
2
Tlačiť
« predchádzajúce
ďalšie »
Skočiť na:
Prosím vyberte cieľ:
-----------------------------
Vitajte na GPSforum.sk