GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1]   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Babia hora od Hviezdoslavovej horarne  (Prečítané 4817 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7577

Zobraziť profil
« kedy: August 07, 2009, 07:58:49 »

Babia hora (1723 m.) je menej znamy slovensky vysokohorsky masiv. Malokoto zo vzdialenejsich oblasti sem zavita. Pritom ide o masiv, vyssi nez Velky fatransky Krivan. Je to najvyssi slovensky masiv hned po vsetkych Tatrach co mame. Aj mne bol dlho "od ruky", kedze sa nachadza na jednom z najsevernejsich miest Slovenska, dokonca severne este aj od Oravskej priehrady. Lezi priamo na polskej hranici.

Mnohokrat som Babiu horu videl z inych slovenskych pohori. Vyborne ju byva vidiet zasnezenu v zime a na jar z Tatier, Fatier a dalsich pohori. Velakrat som si vravel, ze raz tam musim ist. Ten den nastal pred necelymi dvoma tyzdnami. Vymakol som nadherne pocasie po predchadzajucich dazdoch, vdaka comu bola na letne obdobie vynikajuca viditelnost.

Charakter vyletu je pesi, pretoze velka vacsina trasy je na horskom bicykli nezjadzna. V lete ide o priemerne narocny celodenny vylet s celkovym vyskovym prevysenim okolo 1000 metrov. Trasa nam trvala asi 6 hodin, podla turist. znacenia je to nieco cez 7 hodin. V zimnych mesiacoch predpokladam vyssiu narocnost, doporucujem vyrazit okolo osmej rano, aby z toho nebola nahanacka so svetlom. Vody na vylet netreba brat privela, pretoze zhruba v polovici stupania sa nachadza pramen a to iste plati aj o zostupe. V zimnej casti roka by som sa vsak na pramene nespoliehal, mozu byt pod snehom. Pred nepriaznou pocasia sa na vystupovej trase da ukryt v dvoch pristreskoch, jednom na hornej hranici lesa a druhom v pasme kosodreviny. Pri tom spodnom je pramen.

Trasa vyletu je fialovou, track najdete v prilohe. Na mape Shocart je vidno, ako je znacenie TZT nepresne.

Odporucanym startovaciom aj koncovym miestom je razcestie cervenej a modrej znacky pri Hviezdoslavovej horarni, kam sa da dostat autom od Namestova smerom na Oravsku Polhoru. Za Namestovom miniete Zubrohlavu, prejdete cez Rabcu a medzi Rabcou a Oravskou Polhorou odbocite smerom ku horarni. Odbocka je vyrazne vyznacena. Cestou ku horarni je umiestneny zakaz vjazdu, pod nim je vsak povolenie pre navstevnikov horarne. Auto zaparkujte na krizovatke s modrou znackou, po ktorej je to ku horarni slaba polhodinka. V priestoroch horarne sa nachadza stala expozicia Oravskeho muzea - expozicia Hviezdoslavovej Hajnikovej zeny. Ako vsetky nase muzea a jaskyne, otvorena je 6 dni v tyzdni okrem pondelka.

Hviezdoslavova horaren. Vsetky fotky sa po kliknuti zvacsia.

Po prehliadnuti horarne pokracujte zltou znackou. Trasa vedie naucnym chodnikom, su tu tabule, ktore popisuju rastlinstvo, zivocisstvo a formovanie pohoria ustupom ladovcov. Docital som, sa, ze hrubka ladovca v posl. dobe ladovej tu dosahovala az 300 metrov.

Naucne tabule. Fotky sa kliknutim zvacsia.

Spociatku mierne stupanie lesom sa postupne zostrmi, smreky sa zacnu postupne zmensovat. Zhruba za 2 hodiny od horarne les vystrieda kosodrevina. Tu zbadate uz aj zimne tycove znacenie. Je namieste, pretoze v zime tu byva aj 2 metre snehu. Babia hora pozna aj laviny a ma zial aj svoje obete. Oblast pokryva Horska sluzba.

Samotny vrchol je velmi zaujimavy, pretoze holny charakter masivu je len zo slovenskej strany. Na vrchole je pomerne skalnato. Zo severnej polskej strany je strma skala. Vrchol zaujal svojim vyhladom. Nielenze sa prvykrat odkryla polska krajina s blizkymi obcami takmer celymi v lese, ale zvlast zaujal najma pohlad na slovensku stranu. Na Tatry a oravske pohoria som zrazu pozeral z opacnej strany, ako som bezne zvyknuty. Ponad Oravsku priehradu bolo vidno Vysoke, Zapadne, Nizke Tatry, Chocske vrchy, Kubinsku holu, nieco z Velkej Fatry a severnu cast Malej Fatry. A samozrejme blizky, tiez vysokohorsky (nad 1500 m.n.m.) masiv oravskej hory Pilsko.

Pohlad z vrcholu cez Oravsku priehradu, vlavo vzadu Zapadne Tatry

Na vrchole bola kopa ludi, takmer vsetci boli Poliaci, ktori sem vystupili z polskej strany. Stoji tu pamatnik papeza Jana Pavla II, ktory v mladsich rokoch na Babiu horu viackrat vystupil. Pamatnik vznikol zo zbierky viacerych oravskych obci. Je tu i akysi kamenny vetrolam, ktory zo skal postavili turisti.

Pamatnik papezovi Janovi Pavlovi II. text lahsie precitate po kliknuti na fotku.

Najkrajsi na vylete bol hreben z Babej hory smerom na Malu Babiu horu (1511 m.), kam sme pokracovali cervenou znackou. Na tomto useku som si uvedomil, nakolko tento vylet predcil vsetky moje ocakavania. Cakal som mimoriadne rozlahly a pomerne fadny holny kopec tyku Kralova hola a prekvapilo ma skalnatejsie vysokohorske prostredie a zaujimavy hreben s vlastnym charakterom, ktory snad najviac pripominal strednu cast Nizkych Tatier. Hreben poskytuje krasne vyhlady vo vysokohorskom prostredi pasma kosodreviny. V slnecnom pocasi je radost nim ist.

Pohlad spat na Babiu horu z hrebena

Pohlad na Malu Babiu horu zo sedla pred nou

Pohlad spat na Babiu horu z Malej Babej hory. Vidno, ze s polskej strany je teren podstatne strmsi.

Zostup z Malej Babej hory je v lesnej casti pomerne strmy. Pocas klesania narazite na oznaceny neupraveny pramen. Velmi opatrne je mozne nabrat z neho vodu. Pil som ju, chutila a neublizila mi. Casom trasa klesne na asfaltku a klesanie sa velmi zmierni. Doslapat treba cervenou znackou ku autu po odbocku k horarni.

* BabiaHora.gpx (156.64 KB - stiahnuté 118 krát.)
« Posledná zmena: August 21, 2009, 06:35:02 od bogi » Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: August 07, 2009, 08:14:43 »

Som zvedavy na track ako sa bude prekryvat s GPSFTSK.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: August 07, 2009, 11:20:10 »

Su tam tie iste chyby, ako na mape Shocart. Oprav mam viac, ked budes mapu rekompilovat, daj vediet a poslem vsetky naraz.

* BabiaHora_GPSFTSK.jpg (270.98 KB, 722x765 - prehliadnuté 2331 krát.)
« Posledná zmena: August 07, 2009, 11:42:58 od bogi » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: December 29, 2011, 06:28:29 »

Ludia, vcera to bol extra zazitok:

www.youtube.com/watch?v=4q0CmpXJDO4
Zaznamenané
jandol
Sr. Member

Príspevkov: 484

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: December 29, 2011, 08:12:20 »

Perfektné  Úsmev
Zaznamenané

Nuvi350
stano
Hero Member

Príspevkov: 560

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: December 29, 2011, 08:46:49 »

supersky pohlad
predvcerom to iste bolo na vapennej len chybal sneh Plač Som v rozpakoch Nepoviem nič
Zaznamenané
Rizoto
Jr. Member
**

Príspevkov: 54

Oregon 200

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #6 kedy: December 30, 2011, 10:25:31 »

Ludia, vcera to bol extra zazitok:

www.youtube.com/watch?v=4q0CmpXJDO4
Som ti kýval z Choča Úsmev . Je tam novy opraveny chodnik a zimna trasa býva trosku ina ako letna tak preto ta nepresnost smerom od hajovne na B. Horu.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: December 30, 2011, 10:52:11 »

Dalsie video: http://www.youtube.com/watch?v=2R-rlEX8j9w
Zaznamenané
Strán: [1]   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.117 sekund, 22 otázok.