GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1]   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: OziExplorer a MapGrabber  (Prečítané 4647 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
petr_2
Hosť
« kedy: August 16, 2009, 08:18:20 »

Narazli jsem na následující problém, mapgrabberem jsem si stáhl nejaké mapy ve formátu pro OZI, vytvořilo to jak map soubor tak bitmapu, kterou  jsem následně konvertoval pro použití ve smartcomgps, v tom taky mapa perfektně chodí, když ji ale otevřu v oziexp, tak se tváří jako nezkalibrovaná, tedy nevidím souřadnice (jejich ukazatel v ozi je stále na 0). Setkal se s tím někdo? :-(

pokud by mi ještě někdo poradil jak následně v ozi naplánovat trasu, kterou je pak možné přenést do smartcomgps pro potřeby navigace bylo by to super, díky
« Posledná zmena: August 17, 2009, 04:29:41 od bogi » Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: August 16, 2009, 06:44:57 »

Ked to OZI odmietne otvorit skalibrovane, urob kalibraciu nanovo v nom, to by v spolupraci s online mapou nemal byt ziadny problem.
So smartcom Ti ale poradit neviem, nepoznam ho, snad poradi niekto iny.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7577

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: August 16, 2009, 08:29:27 »

Narazli jsem na následující problém, mapgrabberem jsem si stáhl nejaké mapy ve formátu pro OZI, vytvořilo to jak map soubor tak bitmapu ...
...když ji ale otevřu v oziexp, tak se tváří jako nezkalibrovaná

Pripoj sem MapGrabberom vygenerovany .map subor ako attachment ... problem bude v nom.
Zaznamenané
petr_2
Hosť
« Odpoveď #3 kedy: August 16, 2009, 09:33:25 »

posílám jeden *map soubor, taky jsem ho podezdříval, jen tak pohledem lajka mi příjde jiný způsob zapsání formátu jakým je to zkalibrováno, jinak oziexp to otevře, jen nepíše souřadnice a nenechá zakreslit body, ale jak jsem psal smartcomgps tu mapu normálně zobrazí a gps tam normálně vykresluje polohu

* Mapa 1.map (2.3 KB - stiahnuté 83 krát.)
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Príspevkov: 460

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: August 16, 2009, 09:50:54 »

MapGrabberom vyrobený kalibračný súbor vyzerá zhruba takto:

Map Calibration data file v2.0
\Map00.jpg
2276
1078
80;58;154350;494524;
557;417;154459;494425;
1080;270;154625;494503;

... čiže je tam údaj o veľkosti mapy v pixeloch a jej trom bodom sú priradené zemepisné súradnice. Nič viac. Nič o projekcii mapy a pod. Pre nepravouhlý súradnicový systém je to nepoužiteľné, napríklad mapy s projekciou mercator (GoogleMaps, Cykloserver.cz). Suttorad dobre radí, že obrázok mapy treba skalibrovať priamo v OziExploreri. Alebo, ak je mapa v projekcii mercator, dá sa použiť aj program Frontmap ( pozri http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,2590.0.html ).

Mimochodom: Mne sa nikdy ani v SmartComGPS nepodarilo otvoriť mapu kalibrovanú MapGrabberom.

K tej príprave trasy pre SmartComGPS v OziExploreri. Nič jednoduchšie. SmartComGPS používa tie isté formáty akp OziExplorer (PLT, WPT, RTE). Takže napríklad vyklikanú trasu v OziExploreri máš po uložení vo formáte PLT (prípona *.plt), má názov napr. pokusnatrasa.plt. V telefóne po nainštalovaní SmartComGPS nájdeš na SD karte priečinok DATA\SmartComGPS\TRACKS. Do neho skopíruješ súbor trasy, napr, pokusnatrasa.plt. V menu SmartComGPS ideš do TRASY/NAHRANIE TRASY/, vyberieš trasu, a je to.

O Oziexploreri sa viac dozvieš tu: http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,956.0.html

Návod k SmartComGPS je v prílohe.

EDIT: Kým som písal, pribudol príspevok. ... ale ten súbor, ktorý si priložil, nie je vytvorený MapGrabberom, ako si písal v prvom príspevku, je to OziExplorerovský .map súbor. Takže si tú mapu skalibruj v OziExploreri ešte raz a malo by to chodiť.

EDIT2: V prílohe je opravený súbor MAP. Vyskúšaj, či funguje.

* SmartComGPS-guide.pdf (647.6 KB - stiahnuté 208 krát.)
* Mapa 1.map (2.33 KB - stiahnuté 101 krát.)
« Posledná zmena: August 16, 2009, 10:16:30 od lacop » Zaznamenané
petr_2
Hosť
« Odpoveď #5 kedy: August 16, 2009, 10:34:32 »

no, musím uznat, že kdo umí umí, opravený map soubor s mapou v ozi slape jako hodinky a dá se tam vyklikat body trasy, nezkoušel jsem ji zatím ukládat, to si nechám na zítra :-) jediná připomínka ten soubor co jsem poslal je z mapgrabberu, 100% jsem tyhle mapy v ozi nekalibroval, ale to je detail, porovnám původní a opravený soubor a snad se chytím, jde mi jen o to moci vytvářet trasy (kdo si to má pamatovat kudy vede cesta :-) ) jinak jak jsem psal tak ty mapy v smartcomgps fungují, teda určí aktuální pozici v mapě, takže pokud Ti to dříve nechodilo, zkus mu dát ještě šanci

Ještě jednou díky za rady, zítra dám vědět jak dopadlo studium map souborů a plánování tras , pěkný večer.
Zaznamenané
petr_2
Hosť
« Odpoveď #6 kedy: August 17, 2009, 01:05:49 »

tak map soubory jsem zeditoval a fungují, což je úspěch, teď ještě válčím s oziexp. u těch plánování tras. pomocí track bodů si vyklikám trasu a co s tím, nevím jak ji uložit do nějakého přenositelného formátu aby se dle toho dalo navigovat, přece jen pojmy trasy a cesty jsou dost zavádějící i když chápu, že trasy jsou z bodů a z tras vznikají cesty prakticky nevím jak to vyexportovat :-(
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: August 17, 2009, 01:30:27 »

Zaznamenané
petr_2
Hosť
« Odpoveď #8 kedy: August 17, 2009, 11:36:18 »

:-) ok, ideální způsob předvedení pro blbce mého formátu :-) jen ještě jedna prosba :-) pokud kliknu na uložení trasy neotevře se mi dialog pro její pojmenování a uložení :-( netuším jestli to hodí někam rovnou nebo je ještě někde chyba, pokud si dám vypsat body a ty označím je to ok u jejich seznamu mi nabízí uložení do plt souboru
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: August 18, 2009, 06:08:34 »

Trasu nemusis ukladat prostrednictvom oznacenia trasovych bodov. Mozes ju ulozit priamo zo zoznamu tras.

Trasa musi byt v zozname tras oznacena a musi obsahovat aspon 1 bod. Inac nie je co ulozit. Potom kliknes na ikonku ulozenia oznacenej trasy. Na prezentacii od lacop si vsimaj, kde je mysaci kurzor pred ulozenim trasy. Tu ikonku stlac.

Pozri si tiez navody ku OziExploreru, najdes ich v zaverecnej casti tohoto prispevku:
http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,956.msg9306.html#msg9306
Zaznamenané
petr_2
Hosť
« Odpoveď #10 kedy: August 18, 2009, 08:23:04 »

ale ano to je mi jasne, ale i kdyz to snad delam dobre nekde je chyba, vyklikam body, v ovladani trasy se mi objevi trasa, počet bodu, vzdalenost.., kdyz ji vyberu a kliknu na ikonu diskety tak se neotevre dialog pro ulozeni trasy, ten se mi otevre jen pokud si dam prehled bodu a ty oznacim pak je muzu ulozit do souboru trasy, nekde delam blbou chybu a nevim kde :-( obvykle nebyvam takhle malo bystry :-(
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: August 18, 2009, 09:02:00 »

Aku pouzivas verziu? Mam teraz otvorenu registrovanu 3.95.4m. Ale ani trial verzia mi to nerobi tak, ako popisujes. Skus aktualnu verziu z http://www.oziexplorer3.com/eng/oziexplorer.html, pripadne development verziu z http://www.oziexplorer3.com/dev/development_version.html.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: August 18, 2009, 11:46:13 »

S tým som sa už stretol, presne na toto sa sťažoval jeden user na mtbiker.sk. Problém bol v tom, že on mal cracknutú verziu 3.95.4m (vymenený originálny súbor OziExp.exe za cracknutý). Okrem toho, že je to crack, je to aj vadný crack. Ak je to tvoj prípad, tu ti nikto neporadí. Toto nie je warezfórum.
Zaznamenané
petr_2
Hosť
« Odpoveď #13 kedy: August 18, 2009, 12:10:21 »

tak jsem osel, nemel jsem oznacenou trasu uz to jede, teda ale zamestnal jsem takovou blbostí dost lidi :-( , ale diky vsem za pomoc a hlavne trpelivost
Zaznamenané
Strán: [1]   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.081 sekund, 20 otázok.