GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3 ... 5   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Garmin nuvi 350  (Prečítané 7896 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
jandol
Sr. Member

Príspevkov: 484

Zobraziť profil
« kedy: August 23, 2009, 11:52:52 »

Ahojte, som tu nový a som ohromený aké je tu nadšenie pre túto činnosť. Nikde som nevidel tému pre garmin nuvi350, tak som si ju dovolil založiť.
Mám tento prístroj a mám tam Slovakia topo v2 a aj City navigator Europe NT 2009.
Som v navigovaní úplný začiatočník ale veľmi rád ho používam pri turistike.
Mám otázku. Vie tento typ garmin nuvi350 hlasovo navigovať aj v mape Topo ak sa odchýli od stanovenej trasy ? Je tu niekto z okolia Trnavy kto by ma do tejto činnosti vedel viac zasvetiť ?
Ďakujem
Zaznamenané

Nuvi350
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: August 23, 2009, 01:29:49 »

S Nuvi 350 som sa dost dlho hral, aj som s nim najazdil par desiatok kilometrov ci ako sofer, alebo spolujazdec. Tato navigacia ma jedinu chybu - nepodporuje planovanie trasy cez viac prejazdovych bodov, co mi nejde do hlavy preco. Ved 3 roky dozadu to bola vlajkova lod Garminu za nekrestanske prachy, konkurencia tuto funkciu ponukala uz aj vtedy a to za cenu polovicnu.

Navigovanie je vec mapy - v Tvojom pripade SK Topo v2 je funkcia vypoctu trasy po TZT v mape podporovana - cize navadzat to bude a v pripade odbocenia trasu samozrejme prepocita. Otazna je ale presnost TZT v SK Topo v2, ktora je hooodne mizerna. Tento problem by ciastocne mala vyriesit nova SK Topo v3, no termin jej vydania je vo hviezdach.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7577

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: August 23, 2009, 01:48:05 »

Navigacie, ktore poskytuju moznost len jedneho prejazdoveho bodu, su na navigovanie v prirode mimo ciest pre auta velmi obmedzene pouzitelne - a to aj vtedy, ked routuju po turistickych znackach. Pod pojmom navigovanie nemam na mysli ukazanie polohy na mape, ale skutocne navigovanie, cize navedenie na spravny smer ku dalsiemu priechodziemu bodu trasy. S obmedzenymi moznostami navigacie sa da vysporiadat tak, ze pred vyletom zadas priechodzie body trasy medzi Oblubene body a potom v terene sa nechat navigovat vzdy na nasledujuci z tychto bodov. Bod dosiahnes, vyberies dalsi v poradi a nechas sa navigovat na ten. Nic lepsie asi nevymyslis.

Dalsim obmedzenim v terene je vydrz baterie. PNA navigacie mavaju nevyberatelnu bateriu, cize neda sa ju v terene vymenit za druhu nabitu. Predpokladam, ze ani plne nabita bateria Ti dlhsie ako 3-4 hodiny nevydrzi.
Zaznamenané
jandol
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: August 23, 2009, 03:56:20 »

Tak som tu, musel som odbehnúť. Ďakujem za odpovede, čo mám s tým odskúšané, plne toto čo tu píšete potvrdzuje. S tou výdržou batérie je to tak, že ak vypnem podsvietenie a neprepína sa zbytočne, tak batéria vydrží cca 4-5 hodín.
Nepatrím už medzi mladíkov (vekovo) Úsmev, a turistika ma chytila za srdce. Preto uvažujem o zakúpení nejakého turistického navigátora napr. Oregon 550t alebo niečo podobné, čo by mi bolo pomocníkom i pri prípadnom zablúdení v lese. Poraďte mi niečo
Ďakujem
Zaznamenané

Nuvi350
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: August 23, 2009, 04:21:10 »

ak vypnem podsvietenie a neprepína sa zbytočne, tak batéria vydrží cca 4-5 hodín

To nie je take zle ... skoda, ze sa bateria neda vymenit.

uvažujem o zakúpení nejakého turistického navigátora napr. Oregon 550t alebo niečo podobné, čo by mi bolo pomocníkom i pri prípadnom zablúdení v lese. Poraďte mi niečo

Moznosti je vela pocnuc obycajnym Java mobilom, ku ktoremu treba kupit bluetooth GPS modul, cez PDA ci smartfon so zabudovanym GPS po turisticku navigaciu napr. Oregon. Ide o to, kolko do toho chces "vrazit" a aku funkcnost pozadujes.

Najlacnejsie, ale zaroven menej komfortne riesenie je dokupit ku mobilu za cca 30€ BT modul a pouzit free aplikaciu napr. TrekBuddy.
Najlacnejsie PDA stoja do 200€ a ponukaju siroke moznosti pouzit rozny GPS softver, free aj komercny. Na nasom fore najviac pouzivame OziExplorer.
Od ceny cca 200€ su dostupne turisticke navigacie Garmin, ktore su vode odolne a znesu aj o nieco nesetrnejsie zaobchadzanie. Uz Oregon 200 by Ti mohol stacit, ak nepozadujes barometricky vyskomer a elektromagneticky kompas. Do Oregonu Ti doporucujem free mapu GPSForum Topo Slovakia.
Zaznamenané
hurkar
Sr. Member

Príspevkov: 367

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: August 23, 2009, 05:11:20 »

... ďalším nedostatkom 350-ky je že nezaznamenáva prejdenú trasu. to mi vadí najviac. baterka pri vypnutom svetle vydrží aj mne ako sa píše hore. je to ale závislé aj na tom či naviguje alebo iba zobrazuje kde som. už sa tu písalo o zdrojoch napätia ktoré majú USB koncovku a dalo by sa nabiť aj v teréne... že to nevie viesť cez viac prejazdových bodov je nedostatok, ale je to popisované aj v manuáli. ale o čom sa nepíše v manuáli je že v mapsource si naplánujem trasu prenesiem ju do 350-ky ale ona ju po odpojení nevidí...

ale napríklad nemrzne pri zapnutých viacerých mapách nad jedným územím. teda nie topo a rd ale napr mapa EU+topo alebo rd + iná regionálna mapa...
Zaznamenané

NUVI 350
jandol
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: August 23, 2009, 05:36:32 »

Do Oregonu Ti doporucujem free mapu GPSForum Topo Slovakia.

To sú aké mapy ? Sú podrobnejšie ? Dajte o nich viac informácií.
Zaznamenané

Nuvi350
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: August 23, 2009, 05:44:31 »

Nainstaluj si ju do MapSource. Linku mas vyssie.
Zaznamenané
jandol
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: August 23, 2009, 05:51:50 »

A budú sa dať tieto mapy stiahnuť aj do nuvi350 ? A bude to fungovať ? Neviem či tam bude dosť voľnej pamäte, nebude treba dokúpiť SD kartu ?
« Posledná zmena: August 23, 2009, 06:05:06 od bogi » Zaznamenané

Nuvi350
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: August 23, 2009, 06:02:14 »

Ano, mapa funguje v kazdom nuvi.

Kompletna mapa momentalne vyzaduje volnych 72MB v pamati pristroja alebo na karte. Avsak mapa sa sklada z matice 14 x 6 (cize spolu 84) mapovych segmentov a do navigacie mozes z MapSource poslat aj len 1 segment, alebo lubovolnu skupinu oznacenych segmentov. Priklad: Ked oznacim len Tatry (Zapadne, Vysoke, Belianske), ide o 4 segmenty, ktore spolu zaberaju 5 MB.
Zaznamenané
hurkar
Sr. Member

Príspevkov: 367

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: August 23, 2009, 07:29:25 »

A budú sa dať tieto mapy stiahnuť aj do nuvi350 ? A bude to fungovať ? Neviem či tam bude dosť voľnej pamäte, nebude treba dokúpiť SD kartu ?

funguje v pohode

sám ju používam
Zaznamenané

NUVI 350
jandol
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: August 26, 2009, 12:05:05 »

Chcem sa spýtať skúsenejších. Mám N350, naviguje spoľahlivo ale... Ak stojím v napr. teréne (na lúke) strelka kompasu sa mi automaticky nenastaví na sever. Ak sa pohnem, potom skočí do správnej polohy.
Alebo ak mám GPS vodorovne v dlani kompas ukazuje na sever. Ale ak sa na mieste otočím napr o 90 st. doprava, strelka stojí a ukazuje na východ. Keď sa pohnem napr. 1m, začne ukazovať správne. Je to normálne ? Alebo je tam niečo vadné ?
ďakujem
Zaznamenané

Nuvi350
jandol
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: August 26, 2009, 12:11:25 »

Ešte doplním otázku, že či sa dá GPS prístroj nejak otestovať "ako auto na STK" cez PC
Zaznamenané

Nuvi350
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: August 26, 2009, 01:02:12 »

jandol :
Tebou popisovane spravanie je OK, pretoze Nuvi350 nema elektromagneticky kompas, ten je vybavou iba v drahsich turistickych navigatoroch. Vysledny efekt je taky, ze sa musis pohybovat a GPS podla zmeny suradnic urci smer. Len pri tom pohybe davaj bacha, aby si neskoncil ako moja manzelka pri geocacherskom vycviku - tak sa zapozerala na displej, ze skoncila v potoku vo vode vyse kolien. Moje GPS taktiez nema elm. kompas...
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
jandol
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: August 26, 2009, 01:16:54 »

jandol :
Tebou popisovane spravanie je OK, pretoze Nuvi350 nema elektromagneticky kompas, ten je vybavou iba v drahsich turistickych navigatoroch. Vysledny efekt je taky, ze sa musis pohybovat a GPS podla zmeny suradnic urci smer. Len pri tom pohybe davaj bacha, aby si neskoncil ako moja manzelka pri geocacherskom vycviku - tak sa zapozerala na displej, ze skoncila v potoku vo vode vyse kolien. Moje GPS taktiez nema elm. kompas...
Ďakujem, doteraz som si to nejak nevšimol... čím ma ešte prekvapí...
Zaznamenané

Nuvi350
Strán: [1] 2 3 ... 5   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.067 sekund, 21 otázok.