GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3 ... 9   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ktoré GPS zariadenie s presnostou do 50 cm  (Prečítané 17530 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
jano_17
Newbie
*

Príspevkov: 20

Zobraziť profil
« kedy: November 27, 2009, 07:30:16 »

Nazdar borci,,,neviete mi poradit,potrebujem velmi presne GPS zariadenie,,,s presnostou do 50 cm,,,,o aku znacku sa mam zaujímat?, Bezne moto GPS to isto nebude,,ale neeviem,,na ktorý smer sa mam pustit hladat...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7577

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: November 27, 2009, 07:47:51 »

Hm, to budes musiet nacriet hlboko do penazenky.  Nepoviem nič

Pred casom tu niekto predaval Magellan MobileMapper CX ... za 1100€ a to bola dobra cena za pouzity kus.

Ak to nie je tajne, na aky typ cinnosti potrebujes tuto presnost?
« Posledná zmena: November 27, 2009, 08:05:20 od bogi » Zaznamenané
Mapoid
Full Member

Príspevkov: 237

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: November 27, 2009, 08:20:43 »

Ani ten by myslim nestacil. :-( Protoze, aby se dosahlo teto presnosti, tak je potreba mit SW pro zpracovani mereni (MobileMapper) a ten take 'neco' stoji.

Pokud by stacila presnost cca 'trochu pod metr', tak prichzi v uvahu jeste Magellan MobileMapper 6  (MM6) + ten SW na postprocessing. Jednou jsem sice potkal geodety, kteri MM6 pouzivali a tvrdili mi, ze s online korekcemi dosahuje presnosti nekolik cm, ale kdyz jsem se na to ptal u ceskeho zastoupeni Magellanu, tak mi tvrdili, ze to neni mozne. Tak nevim, komu spise verit. Je take mozne, ze jsem tem geodetum spatne rozumel, ale kazdopadne jsem na vlastni oci videl, jak MM6 pouzivali k zamerovani. Online korekce dostavali pres mobil.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: November 27, 2009, 08:32:22 »

Je rozdiel nielen cenovy medzi MobileMapper CX a MobileMapper 6 ... je to ina trieda (aspon podla vyrobcu).
Pre MobileMapper CX uvadzaju "real time accuracy" pod 1 meter a pri pouziti postprocessingu pisu "sub-foot accuracy".

Product Sheet: http://www.promagellangps.com/assets/datasheets/MMCX_Br%28Len%29_2.pdf

Jednou jsem sice potkal geodety, kteri MM6 pouzivali a tvrdili mi, ze s online korekcemi dosahuje presnosti nekolik cm, ale kdyz jsem se na to ptal u ceskeho zastoupeni Magellanu, tak mi tvrdili, ze to neni mozne. Tak nevim, komu spise verit. Je take mozne, ze jsem tem geodetum spatne rozumel, ale kazdopadne jsem na vlastni oci videl, jak MM6 pouzivali k zamerovani. Online korekce dostavali pres mobil.

To je velmi zaujimave! Keby si vedel o tom zistit viac ...

* untitled.jpg (25.64 KB, 615x118 - prehliadnuté 101 krát.)
Zaznamenané
Mapoid
Full Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: November 27, 2009, 08:51:28 »

Ja vim, ze CX je vyssi trida jak do presnosti, tak do ceny.

MM6 jsem nabizel, jako levnejsi variantu, pokud by stacila presnost nekde mezi 0.5 a 1 m. A navic me porad 'strasi' ti vyse zminovani geodeti. Prece to nejdou uplne lamy. Meli MM6 namontovany na merici tyci k tomu pripojeny mobil a presnou externi antenu. Tak si rikam, ze treba nekdo objevil nejaky hack, jak u MM6 dosahnout subfoot presnosti. Zastoupeni Magellanu to pak z obchodnich duvodu popre, protoze proc by si pak nekdo kupoval CX, kdyz by stacil podstatne levnejsi MM6?

Fakt nevim, jestli jde se SIRF III dosahnout subfoot presnosti a pokud ano, jestli to nejak jde realizovat u MM6.

Zas tak moc me to netrapi, protoze me by zcela uspokojila presnost okolo 1 metru. A v soucasne dobe si vystacim s nekolika metrovou presnosti.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: November 27, 2009, 08:56:41 »

Verim tomu, ze ti geodeti vedeli velmi dobre, co robia ...

Tiez nepotrebujem podmetrovu presnost, ale tema je to zaujimava. Úsmev
Ak to dokaze MM6, preco by to nedokazalo ine PDA so sirfSTAR III a externou GPS antenou ?
Je mi jasne, ze ti geodeti pouzivali kopu specialneho vybavenia.
Zaznamenané
Mapoid
Full Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: November 27, 2009, 09:51:52 »

Treba se ti geodeti jeste znovu objevi. Dela se u nas vodovodni rad a zamerovali, kde na nej budou jednotlive domy napojeny.

Pokud budou zamerovat i realne provedeni a bude to delat stejna firma, tak se urcite poptam do detailu. Akorat, ze to bude az za pul roku az rok. :-((

Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: November 27, 2009, 10:35:15 »

A nemohlo to byt tak, ze MM6 bral klasicky signal a cez telefon korekciu pre DGPS z nejakeho majaku s presne znamou poziciou ? Na taku presnost totiz nestaci ani WAAS/EGNOS. Inak ked som bol v lete na dovolenke, synovec mi ukazoval papiere k nejakej polnohospodarskej masine (kombajn, traktor ? Nepamata sa), ktora bola vybavena GPS s presnostou na 10 cm. To GPS dokazalo sejacku naviest do riadku a fungovalo ako autopilot. Strojnik bol iba na zapnutie, vypnutie a kontrolu. Na svoju cinnost to ale potrebovalo nejaky majak. Nemcina nie je moja silna stranka.
« Posledná zmena: November 28, 2009, 02:21:09 od V12 » Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: November 27, 2009, 10:50:52 »

A nemohlo to byt tak, ze MM6 bral klasicky signal a cez telefon korekciu pre DGPS z nejakeho majaku s presne znamou poziciou ?

Predpokladam, ze to muselo byt nejako tak...  Potrebuje spresnovacie data a pokial ich neposkytuje GPS chip, zostava uz len internet.
« Posledná zmena: November 27, 2009, 11:24:46 od bogi » Zaznamenané
Amater
Hero Member

Príspevkov: 1331

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: November 28, 2009, 06:58:55 »

Nazdar borci,,,neviete mi poradit,potrebujem velmi presne GPS zariadenie,,,s presnostou do 50 cm,,,,o aku znacku sa mam zaujímat?, Bezne moto GPS to isto nebude,,ale neeviem,,na ktorý smer sa mam pustit hladat...

Moje obľúbené  Úsmev
http://www.agis.sk/produkty/geodeticke  Mrknutie
Zaznamenané

Navigácia Ťa dostane do miest, kade by si v živote nešiel a potom Ťa s tade zložito vymotá, aby si mohol povedať:
Ako dobre, že tú navigáciu mám, inak by som sa stratil.
Mapoid
Full Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: November 29, 2009, 04:51:14 »

A nemohlo to byt tak, ze MM6 bral klasicky signal a cez telefon korekciu pre DGPS z nejakeho majaku s presne znamou poziciou ?

Jasne, presne tak to bylo! MM6 tech geodetu bral pomoci mobilu online korekce z CZEPOS.
http://czepos.cuzk.cz/_servicesProducts.aspx

Takze podle stranek CZEPOSu by melo byt mozne dosahnout presnosti do 10 cm. Ovsem za predpokladu, ze GPS umi zpracovat RTK data. Problematice nerozumim a podrobne jesem to nezkoumal, ale na internetu jsem narazil na informaci, ze SIRF III neumi zpracovavat RTK data. Mozna to ovsem neni pravda, nevim.

Dalsi moznost je, ze lze pomoci nejakeho programku RTK data prelozit do formatu vhodneho pro SIRF III.

Kazdopadne nikde v materialech Magellanu neni uvedeno, ze by bylo mozne dosahnout lepsi presnosti nez trochu pod metr (offline zpracovani mereni pomoci zrejme RINEX korekci a pomoci draheho software od Magellanu). A jak uz jsem rikal, i v CR zastoupeni Magellanu mi tvrdili, ze lepe jak metr to s MM6 nejde. Je ovsem mozne, ze to prece jen jde, ale nechteji, aby to veslo ve znamost, protoze kdo by pak kupoval mnohem drazsi bratricky MM6?

Nevite nekdo, jak to tedy je s temi RTK korekcemi a SIRF III?

EDIT:
Tak jsem trochu zapatral a vypada to, ze je mozne se starsimi turistickymi GPS pristroji dosahnout presnosti do pul metru. Melo by to jit s GPS se SIRF II (ne SIRF III)
http://www.precision-gps.org./Hardware.htm

EDIT 2:
Tak jsem zjistil, ze by to mohlo dobre fungovat i se SIRF III. Pry existuje verze firmware pro tento chipset (nevim jestli originalni nebo neoficialni), ktera umoznuje ziskat z chipsetu vsechna potrebna "surova data". Pak uz jde jen o to vzit tato data a RTK korekce a nejak to zpracovat.

Takze muj zaver je, ze ti geodeti nekecali a vedeli, co delaji. Nejspise meli nejak 'poupraveny' firmware SIRF III a k tomu nejaky obsluzny program  pro vyuziti RTK korekci.
« Posledná zmena: November 29, 2009, 06:04:40 od Mapoid » Zaznamenané
jano_17
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: November 30, 2009, 05:15:26 »

Nazdar chalani,,,
konkretne potrebujem zariadenie s týmito parametrami,,,nejde mi o cenu,,,len chcem vediet, ktore zariadenia to splnaju...
Parametre:
-presnost merania do 50 cm v realnom case
-schopnost prijmania a spracovania signalov SKPOS prípadne iných refernecných staníc
-výstup je spracovaný v GIS prostredí ESRI ArcView 9.x
-schopnost pracovat aj v narodnom suradnícovom systeme S-JTSK
-schopnost pracovat s podkladovými datami rastoveho formatu (hlavne georeferencovaný JPEG)
-schopnost pracovat s podkladovými datami vektoroveho formatu (hlavne ESRI shapefile)
-prepojenie s PC cez USB
-príjem signalu zo satelitov GPS
-príjem signalu zo satelitov GLONAS
-odolnost voci narazom, vode a prachu

Neviete o nejakom zariadení, ,,ktore by splnalo vsetky tieto podmienky??? Dakujem za pomoc,,,
Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: November 30, 2009, 06:37:36 »

jano_17 :
Fiiiha, co ides vymeriavat dialnice pre PPP projekty ? Úsmev
Teraz vazne - s takymito zariadeniami tuto asi nema skusenost nikto, skus sa pozriet na www.presne.sk, maju v ponuke rozne geodeticke zariadenia. Urcite Ti poradi niekto z ich podpory.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
jano_17
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: November 30, 2009, 07:07:32 »

jano_17 :
Fiiiha, co ides vymeriavat dialnice pre PPP projekty ? Úsmev
Teraz vazne - s takymito zariadeniami tuto asi nema skusenost nikto, skus sa pozriet na www.presne.sk, maju v ponuke rozne geodeticke zariadenia. Urcite Ti poradi niekto z ich podpory.

No poviem ti pravdu,,,tento prístroj ide sluzit na podobne projekty ako si vymenoval,,,len ho je asi tazko aj zohnat,,,,
Zaznamenané
Mapoid
Full Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: November 30, 2009, 07:36:48 »

Asi by sel ten zminovany Magellan MobileMapper CX nebo treba Trimble R3.

Jen si nejsem jisty, zda umeji ty online korekce.

Urcite se najdou i lepsi a take drazsi...

Po vcerejsim pruzkumu na internetu jsem dospel k nazoru, ze se presnych mereni pomoci GPS da dosahnou velmi lacino. Tebe vsak penize netrapi, takze proc neco bastlit na kolene, kdyz to jde nekde v rozmezi 2-4.000 EUR koupit.
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 ... 9   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.086 sekund, 21 otázok.