GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: 1 [2] 3 4 ... 13   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: OREGON 450  (Prečítané 15340 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7577

Zobraziť profil
« Odpoveď #15 kedy: August 26, 2010, 12:10:16 »

Ano, v pripade navigacii Garmin je vseobecne mozne mat v pristroji nainstalovanych viacero map a prepinat ich podla potreby.
Zaznamenané
zyx66
Newbie
*

Príspevkov: 6

Zobraziť profil
« Odpoveď #16 kedy: August 26, 2010, 08:16:35 »

Bogi, vies mi este povedat,  ci tieto turisticke navigacie (alebo konkretne (Oregon 450) ked ich chcem pouzit v aute funguju rovnako co sa tyka podsvietenia, teda ze stale svietia a udaje su stale viditelne, alebo sa to stmieva ako mobil po napr. 15 sekundach a teda je to v aute neprakticke. Dakujem
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #17 kedy: August 26, 2010, 08:24:33 »

Oregon je nastavitelny - podsvieteny moze byt aj trvalo. Aby nebolo treba kopu veci pri roznom style pouzitia prepinat, ma moznost vytvorit si profily. Profil si mozes predstavit ako sadu nastaveni. Medzi profilmi sa mozes prepinat - jeden je vzdy aktivny. Takze si mozes pripravit turisticky, automobilovy, geokesersky profil atd.

Pri pouziti v aute je prakticky jedinym badatelnym handicapom je absencia hlasovej navigacie. Oregon len pipne pred krizovatkou (okrem modelu 200, ktory vobec nema zvuk). A ma samozrejme mensi displej, nez plnokrvne navigacie do automobilu.
Zaznamenané
zyx66
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #18 kedy: August 26, 2010, 09:25:41 »

Vdaka Bogi. Este jedna vec - presnost vyskoveho udaju pri GPS navigaciach bez alebo s barometrickym vyskomerom.

Vsade je pisane ze barometricky vyskomer je super, lebo presne odmeria nadmorsku vysku. Viem si predstavit ze ked idem napr. na cykloturu a nakalibrujem vysku podla geodetickeho bodu a nemeni sa pocasie, tak je ten udaj presny. Ale chcem vediet, ako presny je tento udaj pri zmene pocasia, teda ze kalibroval som ho za slnecneho pocasia, idem idem a o dve hodiny vyjdem na kopec za intenzivneho dazda a teda za zmenenych tlakovych pomerov. Neviem radovo o aku zmenu/nepresnost v merani vysky sa jedna a teda ci je zmena pocasia nejak podsatne zmeni nameranu vysku alebo nie. Neviem ci rozdiel tlaku vzduchu pri zmene zo slnecneho pocasia na lejak je zmena v snimani vysky o -2m alebo -10m. Vdaka za odpoved.
Zaznamenané
zyx66
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #19 kedy: August 30, 2010, 11:36:32 »

Ok takze odpoviem si sam. Za takychto okolnosti je mi barometricky vyskomer na dve veci a je lepsie sa spolahnut na vyskovy udaj z mapy  Úsmev ak sa mylim, opravte ma  Vyplazujem jazyk
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #20 kedy: August 30, 2010, 12:11:46 »

Oregon 450 ma aj automaticku kalibraciu vyskomera. Pozeral si do manualu?

Zaujimavy zdroj informacii okrem manualu je Garmin Oregon Wiki, konkretne ku vyskomeru: ODKAZ

Pise sa tam:
Based on experimentation it appears that over a relatively long time period the altimeter will adjust to approach GPS elevation.

Cize GPS vyska sa pouziva na priebeznu aktualizaciu kalibracie barometrickeho vyskomera. Zmysel to ma prave v tom, aby sa barometricky vyskomer adaptoval na zmenu tlaku.

Barometricky vyskomer ma oproti vyskovemu udaju z GPS dat podstatnu vyhodu v tom, ze nim stanovena vyska na rozdiel od GPS vysky nie je v kratkom casovom useku (minuty, par desiatok minut) zatazena badatelnou chybou. Tak rychlo sa atmosfericky tlak nemeni. Naproti tomu GPS vyska kolise aj v priebehu par minut - aj ked stojis na mieste, je to dane GPS technologiu. Vyska je totiz prostrednictvom GPS urcena menej presne, nez horizontalna poloha. Pritom aj horizontalna poloha plave typicky v rozsahu niekolkych metrov okolo tvojej skutocnej polohy. Je to ovplyvnene pouzitou technologiou v kozmickom segmente, velkou vzdialenostou pozorovatela od satelitov, konstelaciou satelitov, vlastnostami atmosfery atd.

Ide v podstate o to, nakolko je pre Teba presnost vyskoveho udaja dolezita. GPS vyskomer Ti poskytne vyskovy udaj s presnostou povedzme +-20m, vo vacsine casu vsak presnejsie. Pokial si chces zratavat denne nastupane metre, barometricky vyskomer je vhodnejsi, lebo eliminuje postupne scitavanie chyb GPS vysky. Pokial ti staci vediet vysku vo vacsine casu vyletu na urovni priblizne +- 10m, staci Ti aj GPS vyska.

Je este aj tretia cesta. Po vylete je mozne v PC nahrat do tracku tabulkovy vyskovy udaj z dat SRTM alebo ASTER. Tie prve maju horizontalny rozostup vyskovych dat okolo 90m (3 sekundy) a druhe okolo 30m (1 sekunda). Takyto vyskovy udaj je priblizny, pretoze profil terenu medzi bodmi, vzdialenymi od seba 90m, nie je znamy. Pouzitim SRTM alebo ASTER dat sa napriek tomu da dospiet ku rozumnym hodnotam denne nastupanych metrov, rozkolisanost GPS vysky sa tym eliminuje.
« Posledná zmena: August 30, 2010, 08:24:03 od bogi » Zaznamenané
sigimoon
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #21 kedy: September 12, 2010, 06:50:38 »

pls mam taku kapku hlúpu otázku  Gúľam očami uložil som si v oregone 450 zopár zemepisných bodov a teraz by som si ich chcel odložiť do pc. do mapsourcu mi to vyexportovať nešlo. nenašlo ich to. viete niekto poradiť?
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #22 kedy: September 12, 2010, 07:14:27 »

Mne ulozene body (waypoints) MapSource aj BaseCamp nacita, takze netusim, s cim mas tazkost. Robis to v MapSource spravne? Transfer -> Receive From Device, musi najst Oregon, potom v checkboxe oznacis import waypointov (resp. ekvivalent v slovencine).

Skus si nainstalovat posledny BaseCamp. Kad ho nastartujes, Oregon staci pripojit kablom a v programe netreba nic robit, BaseCamp zacne automaticky nacitavat data.

Predpokladom samozrejme je, ze tie body v Oregone naozaj mas ulozene. Zoznam ulozenych bodov mozes  zobrazit cez spravu bodov (waypointov) v hlavnom menu.
Zaznamenané
sigimoon
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #23 kedy: September 13, 2010, 06:20:57 »

diky bogi za radu. v mapsourci ked postupujem ako si pisal, tj klik na prijat zo zariadenia, zaskrknut zemepisne body a potom klik na prijat. vypise ze na danom zariadeni sa ziadne zemepisne body nenachadzaju. v basecampe ich zobrazuje, len neviem ako ich zkopcit do pc. len nechapem preco jeden soft ich vidi a druhy nie...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #24 kedy: September 13, 2010, 07:33:15 »

Mas najnovsiu verziu MapSource? http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209

V BaseCampe body najdes, ked kliknes na All Data (resp. ekvivalent v Slovencine).
Vybrane body mozes ulozit ako GDB alebo GPX.

Pozri obrazky.

* untitled.jpg (67.28 KB, 324x549 - prehliadnuté 85 krát.)

* untitled1.jpg (64.32 KB, 303x676 - prehliadnuté 63 krát.)
« Posledná zmena: September 14, 2010, 09:34:22 od bogi » Zaznamenané
ZLATAK_SVK
Sr. Member

Príspevkov: 369

Zobraziť profil
« Odpoveď #25 kedy: September 14, 2010, 10:08:23 »

ani z mojho OR 550 mapsource nenatiahne WPT...
stalo sa tak dakedy po prvych updateoch FW GPS a MAPSOURCE

da sa to obist cez natiahnutie current waypointov cez FILE/OPEN
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #26 kedy: September 14, 2010, 10:20:20 »

Preco ich mne natiahne??   Čo???
MapSource aj Oregona som updateoval skokovo, preskocil som viacero verzii, mozno je to bugom nejakej medziverzie, co nieco v Oregone po..babrala.

diki za tip

BaseCamp zacal hrozne, Garmin ako oby vysiel na zaciatku s nedorobenou verziou, cim si BaseCamp pokazil povest. Avsak v sucasnosti je uz slusne doladeny a poskytuje viac funkcnosti, nez MapSource.

Javi sa mi, ze G chce s MapSource celkom skoncit, vid zmenu sposobu Lifetime aktualizacii CNE.
Zaznamenané
ZLATAK_SVK
Sr. Member

Príspevkov: 369

Zobraziť profil
« Odpoveď #27 kedy: September 14, 2010, 11:05:23 »

jo, BC je teraz uz fajn, ale stale mi tam chybaju dake veci, ktore som vyuzival v MS.
Ale odkedy BC podporuje import CustomMaps, MS som uz ani nepouzil

jo, je mozne ze to domrvila daktora Beta verzia FW, lebo som to hladal na webe a moc ludi sa nestazovalo. Ked sa raz naserem, tak cele GPS resetnem a nahram tam nacisto poslendnu alfa verziu. Snad to pomoze
co treba vsetko odzalohovat?
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #28 kedy: September 14, 2010, 11:18:35 »

To, co zmizne hard resetom, cize body, trasy a aj routes, ak mas a potrebujes uchovat.
Ohladom geocachces v GPX formate neviem, ale asi tiez odzalohovat.
Mapy a POI by mali ostat.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #29 kedy: Október 16, 2010, 04:32:47 »

ani z mojho OR 550 mapsource nenatiahne WPT...
stalo sa tak dakedy po prvych updateoch FW GPS a MAPSOURCE

Mozne vysvetlenie je tu: http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=16293&pid=228023#post_228023

Zlatak, vyskusaj ...

Oregon 200 pozna len USB rezim, nejde ho priopojit v "Garmin mode" a tym padom sa neda pouzit ani ako externy GPS modul. Mozno v tejto odlisnosti (ze u mna defaultom je USB mod) je vysvetlenie, preco mne MapSource waypointy nacita.
Zaznamenané
Strán: 1 [2] 3 4 ... 13   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.104 sekund, 20 otázok.