Chcel by som na tomto mieste upozorniť na novú verziu programu RouteConverter (ďalej len RC). Napriek svojmu názvu neslúži iba na konverziu TRACK na ROUTE (či naopak), alebo záznamu trasy z jedného formátu na iný. Je to výborný a plnohodnotný program na tvorbu trás, ciest, či záujmových bodov. Prekvapí jednoduchou obsluhou a množstvom výborných funkcií.
Osobne som takýto program už dávno hľadal. MapSource už dávno používam iba na UPLOAD dát do Garminu, inak je nepoužiteľný. Cykloserver je čím ďalej tým lepší, na cyklo/turistiku dobre použiteľný, ale na presnejšie plánovanie trás sa nehodí, práca s výškovým profilom prakticky neexistuje (iba náhľad).
RouteConverter si môžete zdarma stiahnuť z jeho domovskej adresy:
http://www.routeconverter.de/ ...
priamy odkaz na 32-bitovú verziu pre Windows:
http://www.routeconverter.de/download/RouteConverter.exev súčasnosti vo verzii 2.4. Ide o Open Source projekt, na vývoji sa podieľa viacero programátorov. Pre jeho použitie musíte mať v počítači nainštalovaný Java RunTime modul, čo už asi máte. Ak nie, RC vám s inštaláciou modulu pomôže. Vynikúcou vlastnosťou RC je, že ho netreba inštalovať. Nahráte na disk a používate. Keď sa vám RC prestane páčiť, alebo vám začne chýbať tých 6,5 MB, čo program zaberie, vymažete ho. Paráda !!!
RC je od verzie 2.4 vybavený aj
slovenskou a českou jazykovou mutáciou !!! Stačí vojsť do nastavenia, vybrať Slovenčinu a program reštartovať.
Krátky popis programu :RC od verzie 2 dokáže naraz zobraziť trasu na mape, zoznam bodov aj výškový profil, všetko v jednom okne. Pritom kliknutím do výškového profilu vám RC ukáže polohu bodu na mape, kliknutím do zoznamu bodov ukáže bod na výškovom profile aj na mape. V zozname bodov program dokáže bodu/bodom priradiť názov miesta, nadmorskej výšky a iné (používa služby serveru geodata). Veľmi ľahko sa tak dá na mape zistiť napríklad miesto aj názov najvyššieho bodu trasy, hĺbka údolia oproti okolitému terénu, alebo nejaké kritické miesto, proste čo potrebujete.
RC je založený na Google MAP API, ale mapové podklady umožní prepínať, pričom k dispozícii je napr aj Mapnik, T@H, terén, mapa, samozrejmosťou je satelitný aj kombinovaný pohľad.
V jednom súbore môžete editovať viacero trás, ciest, zoznamov bodov, v RC môžete medzi nimi prepínať. Pridané sú aj pokročilé funkcie práce s trasovými datami, ako napr vyhľadanie nadbytočných bodov v ceste, delenie a spájanie trás atď.
Osobne používam RC na prípravu cyklotrás v neznámom teréne. Napr naposledy mi krásne pomohol s prípravou niekoľkých cykotrás a záujmových bodov pre dovolenku v Česku. Začal som tak, že trasu som si nahrubo načrtol na Cykloserveri, tu Cykloserver nemá konkurenciu. Potom som trasu exportoval do súboru a otvoril som ju v RC, v ňom som ju aj dokončil. Trasu vygenerovanú Cykloserverom treba upresniť, doplniť, často aj dosť podstatne zmeniť. Mapy T@H a Mapnik obsahujú často neuveriteľné detaily a tak sa mi podarilo nakresliť si trasu tak, že som tomu po pár dňoch v teréne ani sám nechcel veriť. Často som si pri návrhu pomohol satelitným pohľadom - keď som už nevidel prechod, chodník, mostík či lávku na žiadnej mape, pozrel som sa na zem ako pilot z lietadla (ale s dobrým ďalekohľadom) a často som objavil schody, tunel pre chodcov či chodník pre rybárov. Proste paráda.
Netvrdím, že RC nemá chyby. Jedna ma aj pekne štve, ale naučil som sa s ňou žiť. Budúcu trasu (ROUTE) je dobre projektovať ako stopu (TRACK), lebo program sa snaží stále routovať a kreslí blbosti. V takom prípade je lepšie vidieť na mape jednoduché spojnice trasových bodov. Keď si v RC takto trasu dokončím, prepnem ju na cestu (ROUTE) a tak ju uložím na disk. Potom ju už spomínaným, nešťastným MapSourcom nahrám do Garmina.
RC má na svojej stránke nápovedu, ale aj fórum, kde sa dá dozvedieť o programe asi najviac. Väčšina komunikácie tam však prebieha v nemčine.