GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3 ... 8   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Garmin eTrexVista - Meranie vzdialenosti  (Prečítané 20910 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
2212igor
Newbie
*

Príspevkov: 30

Zobraziť profil
« kedy: Január 05, 2008, 01:38:56 »

Vie mi nie kto prosím vysvetliť, prečo pri zapnutom automatickom zázname prešlej trasy (bez zapnutej navigácie) je iný údaj o celkovej prešlej vzdialenosti na stránke - Trasový počítač a aj na ďalších stránkach v dátovom poli a iný na stránke výškomer, ktorá vykresľuje nadmorskú výšku v závislosti na prejdenej vzdialenosti.

V dátových poliach na akejkoľvek stránke pri voľbe Celková prešlá trasa je údaj o vzdialenosti nižšší, ako na stránke Výškomer.

Taktiež keď po ukončení náhrávania prejdenú trasu uložím, tak údaj uloženej prešlej trasy sa nezhoduje ( je vyšší) s údajom celkovej prešlej trasy v akomkoľvek dátovom poli (napr. v trasovom počítači)

Zdá sa mi to dosť veľká závada napr. pri trase, ktorá po uložení vykazovala vzdialenosť 2,32 km bol údaj v dátovom poli len 2,07 km. Mal som GPS na bicykli a na trase cca 60 km bol rozdiel niekoľko km !!!

Veď presné meranie prešlej vzdialenosti by mala byť jedna zo základných funkcií GPS. Ako sa dá potom veriť ostatným údajom na výpočet ktorých je použitá prejdená vzdialenosť ako napr. rôzne priemery, plochy atď.
Zaznamenané
Garmin
Newbie
*

Príspevkov: 23

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Január 05, 2008, 05:01:27 »

To preto, že výškomer berie do úvahy aj výšku, údaj je v priemete 3D.

Celková prešlá trasa - berie sa do úvahy len 2D priemet.

Nič nie je dokonalé.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7579

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Január 05, 2008, 07:45:30 »

2212igor, Mobile XT zial nema stranku "Vyskomer", ako tvoja Vista.

Taktiež keď po ukončení náhrávania prejdenú trasu uložím, tak údaj uloženej prešlej trasy sa nezhoduje ( je vyšší) s údajom celkovej prešlej trasy ...

Pises, ze aj prejdeny track vykazuje vacsiu dlzku a Garmin tvrdi, ze udaj vo Vyskomeri zapocitava skutocne prejdenu "priestorovu" vzdialenost. Ako tu "vacsiu" dlzku tracku vycitas??? Mohlo by ist tiez o priestorovu vzdialenost? Ked si pozriem profil tracku v MapSource, vidim jeho dlzku len na vodorovnej osi, cize nejde o skutocnu dlzku. Rovnaku hodnotu vidim v Track Properties v sumarnom prehlade pod tabulkou. Zaujima ma, ci dokazem nejakym sposobom zistit skutocnu dlzku tracku, ci uz v PDA alebo v PC, aj ked nemam onen "Vyskomer".
Zaznamenané
2212igor
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: Január 06, 2008, 11:42:46 »

Čo napísal Garmin - myslel som si to aj ja. Ale je to pekná hlúposť. Načo je dobrý nejaký fiktívny údaj o prejdenej vdialenosti v 2D priemete, keď skutočne prešlá vdialenosť je iná??? Pri výstupe a následnom zostupe na nejaký vysoký vrchol s prudkým stúpaním môže byť ten rodiel aj 40 %.
Nechápem, prečo, keď eTrex Vista (a možno aj iné GPS) vedia zaznamenať skutočne prejdenú trasu v 3D priemete, prečo nie je takýto údaj dostupný aj priebežne v akomkoľvek dátovom poli?
Tým zároveň aj odpovedám bogimu - po uložení prešlej trasy do pamäti sa vo vlastnostiach prešlej trasy objaví údaj o vdialenosti - a to ten správny t.j. v 3D priemete. Tento údaj však nie je dostupný priebežne v dátových oknách. T.j. keď ideš celý deň hore-dole-hore-dole tak na konci dňa máš na trasovom počítači pekne nezmyslený údaj o skutočne prešlej trase. Až keď si trasu uložíš, dozvieš sa koľko si vlastne prešiel -t.j. pekná hovadina nie Čo???
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: Január 06, 2008, 11:59:12 »

2212igor, ty tam mas aspon ten Vyskomer
Chcelo by to nejaky namakanejsi nastroj na vyhodnocovanie trackov (do PC, pripadne do PDA), ktory by z akehokolvek tracku vypocital aj preslu 3D vzdialenost. Uz dlhsie mam par nastrojov vyhliadnutych, ze ich preskumam ... toto je jedna z veci, ktoru je dobre si vsimat.
Zaznamenané
ayayayay
Jr. Member
**

Príspevkov: 98

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: Január 06, 2008, 01:33:33 »

Načo potom tie prístroje sú ? ? ? ? ? ?  Presnosť merania je niekoľko metrov, keď v ňom nie je výškomer, tak ani presne nezmerajú prejdenú vzdialenosť. Asi to ozaj bude tak ako mi odpísal jeden predajca: pýtal som sa že či má TOPO2 autorouting. Odpísal mi :Topo2 nepodporuje autorouting, slúži hlavne na zorientovanie sa v priestore . . . . . .
Potom sú tie prístroje iba trochu drahé hračky.  . . . .. . .
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: Január 07, 2008, 04:10:00 »

Nasiel som tool Trackan (Track Analyser), ktory dokaze na PC zobrazit 3D dlzku tracku, ako aj kopu dalsich parametrov tracku.
Dokaze sice otvorit len OziExplorer track, avsak priaznivci inych GPS rieseni mozu pouzit kopu free programov na konverziu tracku do Ozi formatu: GarTrax, G7ToWin, GPSBabel ...

Autorova Home Page
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: Január 07, 2008, 05:25:37 »

Dalsiou aplikaciou pre PC, ktora vie zobrazit 3D dlzku tracku, je Track Profiler.
Zaznamenané
ayayayay
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: Január 07, 2008, 07:58:04 »

Zaznamenané
ayayayay
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: Január 07, 2008, 08:00:19 »

a ako ste to vyriešili v teréne ?  ako zistíte skutičnú vzdialenosť - aj tú cez kopce ?
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Január 07, 2008, 08:06:25 »

ayayayay , no ved mi porad! Ja to viem len na PC.
Zaznamenané
2212igor
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: Január 07, 2008, 08:31:57 »

a ako ste to vyriešili v teréne ? ako zistíte skutičnú vzdialenosť - aj tú cez kopce ?
 o to mi práve ide. Všetky ostatné spôsoby, ako zistiť 3D dĺžku tracku sú úplne zbytočné. Ide mi o to, že máš GPS za niekoľko tisíc korún a keď si na turistike, alebo biku tak ťa počas túry kŕmi nejakými úplne nepotrebnými údajmi typu - 2D prešlej vzdialenosti t.j. vdialenosti fiktívnej t.j. vzdialenosti dvoch bodov v rôznych nadmorských výškach premietnutých do roviny - akože papierovej mapy t.j. údaj úplne, ale úplne zbytočný. S tebou môže ísť kamarát, ktorý má na biku cyklokomputer za 3 stovky a ten mu zráta vzdialenosť úplne presne. A určite presnejšie ako GPS za tisícky na pešej turistike zráta vzdialenosť obyčajný krokomer. Na čo potom tie prístroje sú???
Asi na to, že keď sa ocitneš potme tak vieš zistiť kde je sever.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: Január 07, 2008, 09:22:00 »

Na čo potom tie prístroje sú???
Asi na to, že keď sa ocitneš potme tak vieš zistiť kde je sever.

Tak ku tomu GPS pristroj naozaj nepotrebujem!
Ku klucikom mam pripnuty malicky magneticky kompas. Funguje aj medzi 4 stenami, aj ked sa nehybem a nepotrebuje baterky. Kupil som ho za bagatel ako suvenir.

Vieme, ze kompas zalozeny na GPS prijimaci pocas statia "nefunguje" a pri zvlast pomalom postupe, najma v husto zarastenom terene, je v koncoch. To nie je nedostatok GPS prijimacov, ale vec pouzitej technologie. GPS pristroj nie je primarne kompas.

Primarnou funkciou GPS pristrojov je urcenie polohy podla nastaveneho suradnicneho systemu. Aj nadmorsku vysku mozno v tomto kontexte povazovat za doplnkovy udaj. V pripade zakryteho vyhladu ti GPS pristroj nemusi vediet urcit nadmorsku vysku, polohu vsak este moze dokazat urcit.

Ako by pocas vyletu ovplyvnilo tvoje rozhodovanie, ci si presiel 16 alebo 17 priestorovych km? Ako by si 3D vzdialenost 2 bodov po nejakej krivolakej trase urcil z mapy??? Ktory udaj je ti pri praci s mapou praktickejsi, 2D, alebo 3D?

Pre orientaciu v terene potrebujes vediet urcit svoju polohu a zobrazit ju v 2D suradnicnom systeme mapy. Pri praci s mapou merias vodorovne vzdialenosti bodov. Pre taketo meranie je pri mapach a aj na displeji navigatora prilozena mierka. 3D dlzka preslej trasy ma len doplnkovy vyznam. Sluzi len pre tvoju osobnu vykonnostnu statistiku. Pre zorientovanie sa v terene ti nijako nepomoze.

Tiez by som vsak bol rad, keby som si preslu priestorovu vzdialenost mohol v mojom PDA priebezne pozriet. Mozno taky program pre PDA najdem.
Zaznamenané
maro_ba
Full Member

Príspevkov: 106

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #13 kedy: Január 07, 2008, 09:38:28 »

3D dlzka preslej trasy ma len doplnkovy vyznam. Sluzi len pre tvoju osobnu vykonnostnu statistiku.

a tu bude v pohode stacit zistit doma pri pc, ako si vyssie pisal.

Ak sa niekto pohybuje v kopcoch, pravdepodobne mu prejdenu vzdialenost viac pokazi zhorseny signal, ako 2D vzdialenost
Zaznamenané
ayayayay
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: Január 09, 2008, 07:49:39 »

Ja som chcel GPS prístroj namiesto tachometra na bicykel. Nebicyklujem sa pre nejakú výkonnosť, ale píšem si koľko som kedy prešiel - len tak pre seba.  Takže očakával som od toho, že mi to ukáže aktuálne kilometre - ale tu vidím, že to zistím až doma na PC.  Tiež by sa ho dalo (okrem orientácie} použiť na zistenie vzdialenost - koľko zostáva do vrcholu kopca a pod.  Ale keď nedokáže merať  vzdialenosť - aké sú potom presné ostatné údaje Čo????   Že si potom môžem trasu hodiť v PC a pozreť údaje - to môžem zostať pri tachometri  a trasu si naklikať aj potom.........
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 ... 8   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.469 sekund, 21 otázok.