GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: 1 ... 5 6 [7] 8   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Garmin eTrexVista - Meranie vzdialenosti  (Prečítané 20910 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
Amater
Hero Member

Príspevkov: 1331

Zobraziť profil
« Odpoveď #90 kedy: Január 29, 2008, 06:37:43 »

Na moje dotazy dovozcovi Garminov t.j. firmy Conan na rozdiely v nameranej vzdialenosti mi odpísali, že Garmin eTrex Vista Hcx ( s barometrickým výškomerom) meria vdialenosť 3D t.j. v nameranej vzdialenosti je zohľadnené aj prevýšenie...

Noooo, že by sa geodeti mýlili. Je to možné, nikto z nich totižto nemá GPS s barometrickým výškomerom. To bola len teória a polemika medzi troma účastníkmi

Nech už pošlú to oficiálne vyjadrenie, a budeme to vedieť na 100%.
Zaznamenané

Navigácia Ťa dostane do miest, kade by si v živote nešiel a potom Ťa s tade zložito vymotá, aby si mohol povedať:
Ako dobre, že tú navigáciu mám, inak by som sa stratil.
2212igor
Newbie
*

Príspevkov: 30

Zobraziť profil
« Odpoveď #91 kedy: Január 29, 2008, 07:12:17 »

Keďže sa živím prácou nestále využívajúcou geomtrické plány môžem potvrdiť, že v geodézií sa marajú pozemky v priemete do roviny a to preto, že katstrálne mapy sú dvojrozmerný nástroj a keďže sa vyhotovujú v presných mierkach, je plošné vyjadrenie výmery pozemku jeho priemetom do dvojrozmernej roviny. Takto sa merajú v geodézií pozemky bez ohľadu na to, či sa merajú GPS-kom alebo klasicky prístrojom t.j. tzv. totálnou optickou stanicou. GPSká s presnosťou, ktorá vyhovuje požiadavke presnosti geodetických prác (rádovo milimetre max niekoľko centimetrov) sú prístroje, ktorých cena ide do miliónov Sk. Preto takmer 99,9 % geodetických práca sa vykonáva klasicky optikou. Takže áno - geodeti sa nemýlili... Ale napriek tomu dúfam, že GPS s baromtrickým výškomerom meria vzdialenosť 3D a odchylka, ktorá vzniká porovnaním dvoch údajov v jednom meraní je spôsobená inými faktormi...
Zaznamenané
maro_ba
Full Member

Príspevkov: 106

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #92 kedy: Január 29, 2008, 07:51:42 »

Igor, ta prva cast o geodetoch suhlasim GP sa meraju v 2D, ale samozrejme su aj geodeticke ulohy, ktore vyzaduju poznat 3D vzdialenost, kazda totalka meria naraz 2D aj 3D

co sa tyka GPS, je jedno ci ma barometer, vzdy meria 2D vzdialenost. je to logickejsie
Zaznamenané
2212igor
Newbie
*

Príspevkov: 30

Zobraziť profil
« Odpoveď #93 kedy: Január 29, 2008, 09:02:03 »

Súhlasím... ale len v prípade, že plánujem trasu podľa mapy t.j. podľa 2D priestoru tak keďže je mapa v merítku, nemôže počítať s výškou a vdialenosť naplánovanej trasy z bodu do bodu je 2D - to je logické. Ale keď trasu fyzicky prejdem, prístroj ukladá jednotlivé body do pamäti aj s ich výškovým parametrom, tak údaj o skutočne prešlej trase by mal byť údaj aj s nastúpanými a naklesanými metrami t.j. 3D. Ak to GPS-ka nevie, tak pre mňa osobne je to veľké sklamanie, pretože ten údaj v nej skrátka je, ale výstup v podobe informácie na displeji je iný. Ale stále mám pochybnosti o tom, ako to stále je. Prečo okamžitý údaj na trasovom počítači je iný ako údaj po uložení tej istej trasy? Veď ak tam pôsobil nejaký vplyv v podobe slabnúceho signálu, resp. jeho výpadku, tak toto pôsobenie malo rovnaký vplyv na tú trasu aj na meranie 2D aj na 3D.
Zaznamenané
maro_ba
Full Member

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #94 kedy: Január 29, 2008, 09:35:03 »

Igor, ved to, ze ja ked si prejdenu trasu pozriem v GPS a ked si ju pozriem v ozi exploreri, tak ta vzdialenost sedi presne.
Vyssie sa pisalo, ze mapsource zaokruhluje, mozno v tom bude problem.

3D vzdialenost si samozrejme mozes vycitat, ale nie v GPS, ale v externom programe

edit: skor by som povedal ze v GPS chyba funkcia pocitania sikmej vzdialenosti, ale nechyba to urcite turistom, pre ktorych je to zanedbatelne, skor tym paraglajdistom, horolezcom. Aj ked myslim, ze horolezci prave tento udaj potrebuju najmenej, kedze ich nezaujima aku vzdialenost presli, ale skor poloha a kolko vyskovych metrov nastupali
Zaznamenané
lafin
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 1141

Zobraziť profil
« Odpoveď #95 kedy: Január 29, 2008, 09:47:31 »

@maro_ba

Aky externy program pouzivas na vycitanie 3D vzdialenosti ? Mne osobne nechyba 3D vzdialenost, lebo ako pisal i bogi tu vyssie, tie rozdiely medzi 2D a 3D su naozaj minimalne.... Ja na bike pri nejakej dlhsej ture, kde idem i lesnym chodnikmi a naberiem prevysenie i cez 1000 m v celkovej dlzke s porovnani s tachometrom je ten rozdiel na tu dlzku takmer nulovy....
Zaznamenané
maro_ba
Full Member

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #96 kedy: Január 29, 2008, 09:49:25 »

lafin, ziadny. Mne 3D vzdialenost nechyba, ja o tych malych rozdieloch viem. Bogi sem hodil nejake externe programy, je to niekde na prvej stranke, prve prispevky.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7579

Zobraziť profil
« Odpoveď #97 kedy: Január 29, 2008, 10:18:23 »

Nuz citam to tu ... priam hamletovska otazka ... 2D, ci 3D ??

Dostal som od Amatera track jeho zostupu z Chopku cez Kosodrevinu na Srdiecko. Vrchna cast medzi Chopkom a Kosodrevinou popri malotanierovom vleku Doppelmayr (kua spominam si, ako ten tanier nechce drzat pod ritou  ) patri medzi najstrmsie prevadzkovane zjazdovky na Slovensku. Vybrat sa tade peso priamo hore je spojene so zrychlenim tepu, zvysenym odsavanim kyslika z okolia a este aj s globalnym oteplenim. Miestami je tam 30% stupanie. Amater mal to stastie, ze sa vybral smerom dole.

Miesto cinu:

Dokazovy material:

Vidime, ze rozdiel 3D - 2D = 3888.3 - 3527.4 = 360.9 m

Myslienkovy experiment:

Keby sa Amater vybral medzi Kamennou chatou a parkoviskom na Srdiecku po najkratsej drahe (usecke), obcas by ryl brazdu do svahu a obcas by letel trocha nad terenom. Aby som tento pripad hypotetickeho sadizmu (Amater prepaaaac ...  ) geometricky namodeloval, pomohol som si free mapou Slovakia TOPO20. Ta obsahuje len vrstevnice. Kedze nema cesty, dostal som zelanu usecku:

V tomto namodelovanom pripade by pre track platila Pytagorova veta:
3D = ( (2300)^2 + (1976 - 1206)^2 )^0.5 = 2425 m
3D - 2D = 2425 - 2300 = 125m.

Porovnanie vysledkov:

Zaujimavy je ten velky rozdiel medzi vysledkom z tracku a z namodelovaneho experimentu. 360 voci 125 metrov. Pricinu vidim v tom, ze vyskove udaje v Amaterovom tracku su hodne poskakujuce. Tu je taky divoky usek, v naznacenom bode Amater stupa takmer kolmo hore 154%, avsak hned nasledujuci bod uz pada takmer kolmo dole -151%.

Ked sa taketo poskakovanie poscituje (Amater, co si robil Čo???  ), vznika z toho zrejme ten rozdiel.

Vyhladenie tracku:

Nedalo mi a klikol som 3x na gombik Smooth (vyhladenie). Tvar tracku sa badatelne nezmenil, razom vsak 3D vzdialenost klesla z povodnych 3888.3 m na 3689.2 m.

Takze mame treti udaj 3D - 2D = 3689 - 3527 = 162 m.

Zaver?

Aky je teda skutocny rozdiel medzi 2D a 3D Čo???
Je to tazka hamletovska otazka, pretoze sme opat pri presnosti GPS.
Ale aspon orientacne vysledky pre predstavu mame!
Zaznamenané
maro_ba
Full Member

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #98 kedy: Január 29, 2008, 11:09:46 »

bogi a GPS mu ukazovalo 2D ci 3D? kedze to je dalsia otazka, ktora tu od igora zaznela
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #99 kedy: Január 29, 2008, 11:46:19 »

bogi a GPS mu ukazovalo 2D ci 3D? kedze to je dalsia otazka, ktora tu od igora zaznela

Amater mi poslal iba track. Co mal na displeji, netusim.
Zaznamenané
rasto
Full Member

Príspevkov: 116

Zobraziť profil
« Odpoveď #100 kedy: Január 30, 2008, 08:49:32 »

A mozno sa vsetci trocha mylime. Ved v podstate co robiGPS - raz za sekundu spocita polohu a podla nastavenia tracklogu tento zaznamspolu s nadmorskou vyskou zapise do logu. Takze ci uz pristroj samotny alebo mapsource, oziexplorer, trackan vlastne zo suradnic pocita vziadelosti, nastupane cisla, ETA... Preto sa asi aj bude vysledok soft od softu a aj udaja od displeja odlisovat podla algoritmu- a skutocne asi az zaznam z lietadla ci padaku da odpoved ci  ten konkretny model zahrna aj 3D udaj. moj stavkovy typ je ze nie.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #101 kedy: Január 30, 2008, 10:14:28 »

Ved v podstate co robiGPS - raz za sekundu spocita polohu a podla nastavenia tracklogu tento zaznamspolu s nadmorskou vyskou zapise do logu.

Ano, ved nikto netvrdi nic ine  (dufam ), preto som tu uz niekde pisal, ze track je velmi doveryhodny zdroj informacii. Nech GPS ukazuje cokolvek, v tracku su zaznamenane trackpointy s ich nameranymi hodnotami. Este mala poznamka - nadmorska vyska moze a nemusi byt zapisana do tracklogu. Pri malom pocte viditelnych satelitov GPS dokaze urcit 2D polohu, nevie vsak zistit nadm. vysku. Takyto bod sa vsak ulozi do logu. Vacsinou je mozne urcit nadm. vysku.

Preto sa asi aj bude vysledok soft od softu

Vsetky tieto softy vychadzaju z tych istych dat, ulozenych v tracklogu. Vysledky sa mozu lisit len z dovodu zaokruhlenia, alebo vyhladenia extremov.

Osobne si myslim, ze Garmin pristroje, ani outdoorove, nezaznamenavaju 3D vzdialenost v ziadnom zobrazenom udaji. Rad by som sa mylil. Uz som sa tu pytal, ci to niekto niekde nasiel jasne napisane v Garmin dokumentacii (manualy, help, ofic. Garmin web). Bez toho je to len v rovine domnienok, ktorym nedoverujem. Chyba nam ten jasny padakovy experiment.
Zaznamenané
maro_ba
Full Member

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #102 kedy: Január 30, 2008, 10:29:15 »

no a myslim, ze tymto by sme mohli tuto temu, ktora urcite kazdemu nieco dala uzavriet Podstatne je, ze sa zodpovedala otazka, pre ktoru tato tema vznikla
Zaznamenané
maro_ba
Full Member

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #103 kedy: Január 30, 2008, 10:37:47 »

ja mam este otazku na niekogo s barometrickym urcenim vysky:
Ked si ulozite v GPS tracklog, ktory si nehate vytvarat, ulozi sa vam aj s vyskami?.
Ja mam venture cx a ked active tracklog ulozim, tak mi z neho vypusti nadmorske vysky a este nejaky udaj, nespominam si ktory.
Raz som sa tak oklamal, ked som si chcel v ozim pozriet profil trasy
Zaznamenané
Amater
Hero Member

Príspevkov: 1331

Zobraziť profil
« Odpoveď #104 kedy: Január 30, 2008, 12:14:50 »

Ked si ulozite v GPS tracklog, ktory si nehate vytvarat, ulozi sa vam aj s vyskami?.

Takto to ukladá aj s výškami, aj .....:
Track
Zaznamenané

Navigácia Ťa dostane do miest, kade by si v živote nešiel a potom Ťa s tade zložito vymotá, aby si mohol povedať:
Ako dobre, že tú navigáciu mám, inak by som sa stratil.
Strán: 1 ... 5 6 [7] 8   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.093 sekund, 20 otázok.