Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
GPS navigácia na turistiku
>
Turistické, cyklisticke a fitness GPS Garmin
>
Garmin eTrexVista - Meranie vzdialenosti
Strán:
1
...
6
7
[
8
]
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: Garmin eTrexVista - Meranie vzdialenosti (Prečítané 20910 krát)
0 užívateľov a 4 Hostí prehliada túto tému.
2212igor
Newbie
Príspevkov: 30
«
Odpoveď #105 kedy:
Január 31, 2008, 09:57:38 »
3D vzdialenost si samozrejme mozes vycitat, ale nie v GPS, ale v externom programe
bogi a GPS mu ukazovalo 2D ci 3D? kedze to je dalsia otazka, ktora tu od igora zaznela
track je velmi doveryhodny zdroj informacii. Nech GPS ukazuje cokolvek, v tracku su zaznamenane trackpointy s ich nameranymi hodnotami. Este mala poznamka - nadmorska vyska moze a nemusi byt zapisana do tracklogu. Pri malom pocte viditelnych satelitov GPS dokaze urcit 2D polohu, nevie vsak zistit nadm. vysku. Takyto bod sa vsak ulozi do logu. Vacsinou je mozne urcit nadm. vysku.
Čiže zaznamenaný traclog obsahuje údaj o výške - na tom sme sa asi zhodli. Ak mám barometrický výškomer tak eliminujem výpadok signálu 3D a každý bod má aj výškový parameter. Keď tento tracklog uložím v GPS, aký je rozdiel medzi jeho uložením v GPS alebo v PC v akomkoľvek programe. Začínam tušiť (aj keď sa mi to vôbec napáči), že údaj o 3D vzdialenosti skutočne nie je prístupný v GPS, ale je to bordel, pretože aj keby boli rozdiely medzi 2d a 3D minimálne tak údaj o 2D vdialenosti je úplne zbytočný fiktívny údaj, ktorý môže človeka pri pohybe v teréne len pomýliť. Absurdné je to však preto, že GPS má úložený údaj aj s výškovým parametrom, ale nám ho neukáže...aj keby to určite dokázal. a ak je to tak, tak trvám na svojom názore, že ak výrobca tvrdí, že jednou s funkcií GPS-ka je meranie skutočne prešlej vzdialenosti, tak je to zavádzanie spotrebiteľa, pretože 2D vzdialenosť nie je skutočne prešlá vzdialenosť.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7579
«
Odpoveď #106 kedy:
Január 31, 2008, 10:22:16 »
Keď tento tracklog uložím v GPS, aký je rozdiel medzi jeho uložením v GPS alebo v PC v akomkoľvek programe.
Ziaden.
ak výrobca tvrdí, že jednou s funkcií GPS-ka je meranie skutočne prešlej vzdialenosti, tak je to zavádzanie spotrebiteľa, pretože 2D vzdialenosť nie je skutočne prešlá vzdialenosť.
Kde vyrobca ktoreho pristroja tvrdi, ze GPS-ko meria
skutocnu
(3D) preslu vzdialenost? Mozes citovat? Myslim, ze taky citat tu nebol. Bolo tu "mimoriadnu spolahlivost a presne udaje". Aj 2D udaje mozu byt presne a pristroj moze byt pritom spolahlivy.
Zaznamenané
maro_ba
Full Member
Príspevkov: 106
«
Odpoveď #107 kedy:
Február 02, 2008, 09:25:42 »
Amater
prepac, trosku som to poplietol, nadmorska vyska mi v tracklogu ostava, bolo by divne keby nie
ale ked si v GPS ulozim activelog a ten ulozeny si stiahnem do PC, tak z neho vyhodi datum, cas zaznamu bodu a rychlost
Zaznamenané
Fulleren
Newbie
Príspevkov: 3
Re: Garmin eTrexVista - Meranie vzdialenosti
«
Odpoveď #108 kedy:
Máj 20, 2010, 08:08:05 »
Otazka, pre mna ako novacika na tomto fore, ktory rozmysla nad kupou turistickeho GPS. Je tento problem, spominany v tomto vlakne iba problemom Garmin Etrex rady? Ako je to s novou radou pristrojov - Garmin Oregon a Dakota
? Ci je to uplne to iste s meranim vzdialenosti? Dakujem
P.S.: Len ci sa mi vyplati - mam zalusk na vistu hcx, ale nie som isty ci sa mi vyplati priplatit za oregon (aj ked vo viacerych veciach urcite lepsi) a tato diskusia ma trosku rozladila
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #109 kedy:
Máj 20, 2010, 08:32:31 »
Fulleren, GPS sluzi najma na urcenie polohy, meranie vzdialenosti je len sekundarne aplikacne vyuzitie.
Porstrednictvom GPS je Tvoja poloha urcena s urcitou nepresnostou. Poloha, stanovena GPS prijimacom, plave +- par metrov po okoli. Je to sposobene napr. premenlivymi vlastnostami atmosfery Zeme a pocas dlhsej doby aj zmenou konfiguracie satelitov na oblohe (nie su stacionarne, voci Zemi sa hybu).
Na presne meranie vzdialenosti su urcite lepsie pristroje na to urcene, napr. cyclocomputer, pocitajuci otacky kolesa, alebo napr. geodeticke pristroje. Na orientacne meranie pre amaterske ucely GPS isto postacuje.
Medzi Vistou HCX a Oregon/Dakota zasadny rozdiel v merani vzdialenosti nebude. Pouzivaju v principe tu istu technologiu. Rozdiel medzi nimi je hlavne v obladani, funkcnosti, displeji, vykone.
Zaznamenané
Fulleren
Newbie
Príspevkov: 3
«
Odpoveď #110 kedy:
Máj 21, 2010, 08:17:03 »
Dakujem, viacmenej si mi velmi rozumne odpovedal. Ano co sa tyka merania vzdialenosti, tak to chapem. Len ma trosku zaskocila mozna odchylka, ktora moze vzniknut ako bolo v diskusii tohto vlakna rozoberane...a ak niekdo chodi po horach (premiet z 3d -> 2D) je to trosku zahada, ze niekedy ta chyba/ochylka moze zmiast.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #111 kedy:
Máj 21, 2010, 08:44:57 »
Rozdiel medzi 2D a 3D vzdialenostou sa velmi precenuje. Z ocakavania ovela vacsieho rozdielu vznikla aj tato tema. Cloveku je proste tazko v nasom gravitacnom "zajati" vystupat par stoviek metrov a z toho to precenenie vznika. Zabudame, aku velku vzdialenost prejdeme, aby sme tych par sto metrov vystupali. Na cestnom bicykli, ci autom, je rozdiel medzi 2D a 3D vzdialenostou maly, povedal by som, ze na urovni chyby merania prostrednictvom GPS. Jasna odchylka vznika az pri pesom pohybe strminou, pri lyzovani, skialpinizme atd.
Zaznamenané
MHs
Newbie
Príspevkov: 12
«
Odpoveď #112 kedy:
Marec 02, 2011, 06:26:44 »
tiež som sa s výpočtom trasy hral, zvlášť keď sa mi kolegovia-turisti smiali, že počas cca 40 minútového čakania ( pri pive) na zubačku na Štrbskom plese nabehlo cca 300 m dráhy...
Doma som potom pri teste bateriek nechal môj OREGON 12 hodín na okne a zistil som, že som "spravil" 1,4 km a asi 300 m celkové prevýšenie...
Podľa turistických tabuliek pre vzdialenosti na TZT sa najpresnejšie ukazuje výpočet trasy v
http://utrack.crempa.net/index_cz.php
Zaznamenané
Mapoid
Full Member
Príspevkov: 237
«
Odpoveď #113 kedy:
Marec 08, 2011, 08:33:33 »
300 m za 40 minut odpovida 7.5 m za minutu, tedy rekneme 12 cm/s.
To je proste nepresnost dana systemem mereni. Presnost urceni polohy je rekneme 5 m a vypoctena poloha se neustale drobne meni i kdyz se GPS nepohybuje.
Zaznamenané
Strán:
1
...
6
7
[
8
]
Tlačiť
« predchádzajúce
ďalšie »