GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1]   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Nabijanie baterii priamo v Oregon GPS  (Prečítané 2055 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
geohladac
Sr. Member

Príspevkov: 447

Zobraziť profil
« kedy: Júl 17, 2011, 12:16:42 »

Kedze mi skoncila zaruka a obcas pri intenzivnejsom keskovani by sa mi hodilo, aby sa mi NiMh akumulatory v Oregon 300 priebezne v aute nabijali, tak som spravil "nabijaciu" upravu.

!!! Vopred upozornujem, ze navod je vhodny len pre ludi s mikropajkou, so znalostou prace s CMOS a SMD suciastkami !!! Za akekolvek zavady sposobene tymto postupom odmietam niest zodpovednost, ak sa rozhodnete upravu spravit, je to na vase riziko!

par merani:
Odber z baterii pri vypnutom GPS: 5uA
Odber z baterii pri zapnutom GPS bez podsvietenia: 100mA az 230mA cyklicky kolise
Odber z baterii pri zapnutom GPS s max. podsvietenim: 190mA az 330mA cyklicky kolise

Cielom upravy je umoznit nabijanie NiMh akumulatorov priamo v GPS bud z USB nabijacky alebo z USB portu pocitaca. Nakolko maximalny prud z PC USB by nemal byt vyssi ako 500mA, tak maximalny nabijaci prud by nemal presiahnut 170mA, vzhladom na spotrebu Oregona 300.

Po tejto uprave MUSIA byt v GPS pouzivane LEN nabijacie baterie, nabijanie obycajnych alebo alkalickych baterii moze viest k vybuchu! . Pouzitie nenabijacich baterii je sice mozne, ale pred pripojenim GPS k PC alebo nabijacke je bezpodmienecne nutne baterie vybrat!!!

Na prvom obrazku je rozobraty Oregon, treba opatrne odpojit plochy vodic v konektore na doske odklopenim cierneho plastu na nom.

Na druhom obrazku je detail konektoru, vodic pripojime na vrchny vyvod tlmivky z vyvodu c.3

Na tretom obrazku je detail + polu baterie, katodu schotkyho diody pripojime na spolocnu plosku medzi tranzistorom a vacsim keramickym kondenzatorom.

* oregon1.jpg (158.92 KB, 1024x408 - prehliadnuté 78 krát.)

* konektor.jpg (276.95 KB, 733x971 - prehliadnuté 83 krát.)

* bateria+.jpg (328.78 KB, 1024x797 - prehliadnuté 90 krát.)
« Posledná zmena: Júl 17, 2011, 12:37:01 od geohladac » Zaznamenané

SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Júl 17, 2011, 12:17:26 »

Pre upravu som pouzil dva 33R SMD odpory zapojene paralelne (koli tepelnemu vykonu), teda maju odpor 16R5. Dalej je v serii zapojena 200mW SMD schotkyho dioda (S4 2F), vsetko suflikove zasoby suciastok. Dioda ma ubytok 0,35V pri 130mA. Katoda je pripojena na + pol baterie. Anoda je pripojena na odpor a druhy koniec je pripojeny na smaltovany drat a tento je pripojeny na tlmivku z 3 pinu konektora.

Po odskusani som fixol vsetky vyvody a drot termolepidlom, nakolko dostava Oregon na biku dost zabrat.

Pri skladani treba dat pozor na spravne osadenie tesnenia proti vode.

Nabijaci prud je od 120 do 130mA podla stavu akumulatora. Skusane s nabijackou aj pripojene na PC.
Trvaly prud mensi ako desatina kapacity je pri NiMh akumulatoroch povazovany za bezpecny. Pri 2000mAh NiMH je to 200mA, 130mA teda v pohode vyhovuje aj keby som na baterky s pripojenou nabijackou zabudol aj tyzden. Pri vypocte nabijacieho casu netreba zabudat, ze do baterii treba dodat 1,4 nasobok naboja (ucinnost nabijania).

Nabijaci cas uplne vybitych 2000mAh baterii bude teda 2000 x 1,4 : 130 =  cca 22 hodin...

* uprava.jpg (262.05 KB, 1024x566 - prehliadnuté 70 krát.)

* hotovo.jpg (264.62 KB, 1024x584 - prehliadnuté 72 krát.)
« Posledná zmena: Júl 17, 2011, 01:22:00 od geohladac » Zaznamenané

SGS+ + PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7579

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Júl 23, 2011, 07:40:46 »

Kazdy to zrejme upravovat nebude, ide o navod pre specificku skupinu technicky zdatnych pouzivatelov. Je to vsak velmi zaujimavy navod, ktory sa urcite niektorym bude hodit. Nevyhodou riesenia je velmi dlhy cas nabijania (za noc sa nenabije).

geohladac, ak dovolis, presuniem to medzi navody.
« Posledná zmena: Júl 25, 2011, 02:14:35 od bogi » Zaznamenané
geohladac
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: November 30, 2011, 04:52:11 »

Nevyhodou riesenia je velmi dlhy cas nabijania (za noc sa nenabije).

V pripade pouzitia nabijacky, ktora dava vacsi prud nie je problem nabijat aj vacsim prudom. Vsetky moje nabky na 230VAC pre miniUSB su 1A /5V, taktiez vela nabiek do auta ma tento prud. Taktiez vela pocitacov znesie zatazenie USB portu do 1A.

V pripade poziadavky vyssieho prudu treba znizit hodnotu odporu. Napriklad pre nabijaci prud 600mA to je 3,3 Ohm. Netreba ale zabudat na to, ze odpor musi zniest vykonovu stratu 1,3W a taktiez schotkyho dioda musi byt 1A.

Jednoduchsie sa mi ale zda pouzit nahradnu sadu baterii a mat so sebou nabijacku pre AA ci uz do siete alebo do auta Úsmev . Moj primarny ciel prerabky bola moznost nudzovo dobijat / obcerstvovat ACCU v aute co splna a zapojenie funguje spolahlivo.
Zaznamenané

Strán: [1]   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.072 sekund, 21 otázok.