GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1]   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: GPS Data logger  (Prečítané 1320 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
hegysk
Newbie
*

Príspevkov: 5

Zobraziť profil
« kedy: Október 03, 2011, 04:14:31 »

Zdravim,

potreboval by som poradit, v oblasti usb gps som uplne strateny...
To co potrebujem je USB gps data logger ktorym dokazem merat (co najspolahlivejsie), *zrychlenie, *pretazenie, priemerna rychlost, maximalna rychlost. (* - boli by vhodne ale niesu nutne). V reale myslim nieco take ze si do auta zoberiem nootebook, umiestnim GPS modul (aky, poradte), a po urcitom useku budem vediet vytiahnut tieto data. Skusali sme to na iphone4 nejakym softom ale pri tom zrychleni to vypisalo v kolonke speed po chvili nieco ako #error a domerali sme. Taktiez neviem ci kazdy GPS modul stiha rychlosti nad 300 km/h povedzme.

Za vsetky rady dakujem!

S pozdravom Andrej.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7579

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Október 03, 2011, 05:06:34 »

Niektore GPS zariadenia maju v specifikacii urcene hranicne hodnoty spravneho fungovania, ako napr. max. nadm. vysku, max. zrychlenie. Napr. ku GPSMAP 60 som nasiel tieto udaje:

Altitude Limit: 18,000 meters (60,000 feet) max
Velocity Limit: 515 meters/second (1000 knots) max
Acceleration Limit: Less than 4g
Jerk Limit: 20 m/sec
Operating temperature: -25 to 65 Celsius
Operating Humidity: 5% to 95%

Pozri tiez wikipediu: http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System

Restrictions on civilian use

The U.S. Government controls the export of some civilian receivers. All GPS receivers capable of functioning above 18 kilometres (11 mi) altitude and 515 metres per second (1,001 kn)[54] are classified as munitions (weapons) for which U.S. State Department export licenses are required. These limits attempt to prevent use of a receiver in a ballistic missile. They would not prevent use in a cruise missile because their altitudes and speeds are similar to those of ordinary aircraft.

Vo vseobecnosti, udaje, ktore ta zaujimaju, zaznam trasy priamo neobsahuje (GPS chip ich neposkytuje), avsak daju sa zo zaznamu trasy vypocitat vhodnym softverom, prip. zariadenie moze mat na to podporu vo firmveri.

Ak to potrebujes do auta a tym nie je F1, GPS chip myslim nemas sancu dostat mimo jeho funkcnej oblasti. Samozrejme, softver spracovavajuci data z cipu uz moze byt vselijaky.

Tazkost vidim najma v tom, ze udaje z GPS cipu su trvalo zatazene chybou urcenia polohy radovo v metroch az desiatkach metrov (v zavislosti od vyhladu na oblohu a od aktualnej geometrickej konstelacie satelitov). Civilny sektor nema k dispozicii GPS cipy s takou funkcnostou, ako vojensky sektor USA a NATO. Nie som predvedceny o tom, ze sa civilna GPS technologia hodi na naozaj presne merania. Na merania so slusnou vypovednou hodnotou sa hodi. Vysledky treba rozumne interpretovat. Existuju rozne nastroje na filtraciu zaznamu trasy od uletenych hodnot.
« Posledná zmena: Október 03, 2011, 05:13:28 od bogi » Zaznamenané
hegysk
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Október 03, 2011, 05:11:26 »

dakujem, ale mne ide v praxi fakt iba o to na urcitom useku (niekde zapnem, niekde vypnem) naloggovat maximalnu dosiahnutu rychlost a ostatne sa da vyratat ak vieme dlzku trasy. Potesilo by ma to keby boli informacie take aby sa z nich dali robit grafy umernosti ako napr rychlost za cas (zrychlenie z 0-100km/h napr.) alebo priemerna rychlost za dany usek a tak. Existuje take nieco? Co by bolo najidealnejsie? (samozrejme ze to nemusi byt so 100percentnou presnostou)

/cize nepotrebujem vediet vysky, lokaciu atd (ked bude zaznamenavat bude, nebude tak nebude to je jedno!) ale hlavne aby tam bol ten rychlostny rozdiel to je pre mna dolezite!

Dakujem.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: Október 03, 2011, 05:24:34 »

Bezny GPS softver poskytuje graficky profil zaznamu trasy, na x-ovej osi byva vzdialenost alebo cas a na y-ovej nadmorska vyska alebo rychlost. Ak potrebujes viac, zaznam trasy (track) sa da skonvertovat do csv formatu a dalej pouzit Excel, z ktoreho si mozes nechat vygenerovat grafy.

Je kopa nastrojov na vypocet roznych statistik zo zaznamu trasy. Take zakladne data, ako min, max, priemerna rychlost tam samozrejme byvaju. Pozri napr. utrack.crempa.net, trackprofiler, trackan, GPS-Track-Analyse.NET, GPS Altitude Chart, everytrail.com ... pouzi google a hladaj aj na nasom fore (hore je [Vyhladavanie] - doporucujem pouzit pred pisanim kazdeho prispevku).
Zaznamenané
hegysk
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: Október 03, 2011, 05:26:38 »

Okej takze v suhrne hovoris ze ten tvoj modul co si poradil by mal na toto stacit, a mal by vyhoviet, ano? dik
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: Október 03, 2011, 05:40:58 »

V principe vsetky GPS zariadenia vyhovuju, pretoze je len niekolko vyrobcov cipov, ktori si navzajom konkuruju a hlavne pouzivaju tu istu GPS technologiu, takze prakticke rozdiely nie su pre nas podstatne. Rozdiely v presnosti su skor vysledkom rozdielov v pouzitej GPS antene, kde za kratsi koniec casto tahaju z hladiska GPS nie moc vhodne navrhnute niektore telefony/smartfony. Ale ani na ne sa to neda zovseobecnovat.

Pre tvoje ucely (notebook v autobobile) by mal stacit aj bezny USB GPS modul v cene okolo 50 EUR + vhodny SW v notebooku.
Inou alternativou je pouzit napr. fitness GPS hodinky a data do PC preniest az po uskutocneni merani.
Zaznamenané
hegysk
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: Október 03, 2011, 08:23:55 »

Oukej, takže sumár nr.2:

http://www.alza.sk/holux-m-1000c-d118568.htm
Tento kúsok mi padol do oka, s týmto by to teda šlo, chápem správne?

ešte by som poprosil nejaký software ktorý hlavne číselne vyjadruje naloggované hodnoty (teda nie vyznačenie trasy atď...) a veľké ďakujem prislúcha radcom a tomuto fóru :-)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: Október 03, 2011, 09:02:53 »

s týmto by to teda šlo, chápem správne?

ano

ešte by som poprosil nejaký software ktorý hlavne číselne vyjadruje naloggované hodnoty

http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,7485.msg45831.html#msg45831
Zaznamenané
hegysk
Newbie
*

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: Október 03, 2011, 11:26:56 »

Čo??? No a teraz mi prišla na um druhá otázka... V akej frekvencií "refreshuje" taký logger (napr. ten čo som pastol) dáta. Myslím je možné že aj 10 informácií za sekundu?
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: Október 04, 2011, 06:38:14 »

Predpokladam, ze len 1x za sekundu. Viac hladaj na webe a studuj, malo by to byt v manuali. Opakujem, nie su to zariadenia na presne merania.
Zaznamenané
Mapoid
Full Member

Príspevkov: 237

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Október 04, 2011, 03:44:11 »

Starsi moduly davaji souradnice po 1s, novejsi 50x za sekundu. Ovsem, cim kratsi cas, tim vice se projevi chyby mereni. Hustym vzorkovanim se nepresnosti zvyrazni.

Navic muze byt v modulu nebo GPS cipu zapnute nejake prumerovani, filtrovani a podobne.

Zalezi na co to chces. Pokud bys chtel neco opravdu presneho a kvalitniho, tak bych doporucil telefon Openmoko Freerunner a k nemu nejakou externi antenu. Osobne jsem to nezkousel, ale melo by s nim byt mozne dosahnout presnosti na, rekneme, decimetry a dokaze poskytovat nekolik desitek odectu za sekundu. Je to ovsem reseni pro fandy, kteri umeji Android a veci kolem Linuxu.

A dale si nastudovat zpracovani surovych GPS dat - postprocessing...

Pro opravdu presna mereni je to asi nejjednodussi reseni. Nebo take pouzit stareho Garmina 12XL (muze mit externi antenu) nebo ty nejstarsi eTrexy (myslim, ze nemyze mit externi antenu). Bohuzel jsou to stere prijimace a tudiz podstatne mene citlive nez ty soucasne...
Zaznamenané
Strán: [1]   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.066 sekund, 21 otázok.