GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1]   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Garmin Etrex 20(30) verzus Oregon 450  (Prečítané 1510 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
synalik
Jr. Member
**

Príspevkov: 66

Zobraziť profil
« kedy: December 27, 2011, 09:33:45 »

Ahojte, dnes som prišiel o môj Garmin Legend HCx. 4 roky slúžil mne, odo dnes dúfam, že bude rovnako spoľahlivo slúžiť niekomu inému Smútok.
Chcel by som si teda zakúpiť nový prístroj. Stojím však pred rozhodnutím či Etrex 20 (30), alebo Oregon 450. Kedysi som mal požičanú Dakotu 20-tku, ako aj Montanu, tak predpokladám, že čo sa týka ovládania, tak je na tom Oregon rovnako. Paramtere oboch sú mi zhruba jasné, čo by mňa najviac zaujímalo je:
- výdrž bateriek v teréne (ak máte odsledované prosím napíšte mi max. časy výdrže /ja by som mával aktivovaný šetriaci režim, vrátane min. podsvietenia/.
- pri Oregone by som rád poznal váš názor na čitateľnosť displeja cez deň (použitie aj na biku), dosť sa bojím o jeho možné poškodenie vplyvom nárazu napr.
- či Etrex podporuje tvorbu rastrovných máp (napr. z google maps)
- spoľahlivosť barometrického výškomeru (prípadne či sa dá vypnúť - žeby sa výška získavala len zo satelitov)
- či je pri Etrex o niečom funkica Glonass (či zlepšuje presnosť lokalizácie)
Za vaše skúsenosti vopred ďakujem Úsmev
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7579

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: December 27, 2011, 10:49:28 »

- výdrž bateriek v teréne (ak máte odsledované prosím napíšte mi max. časy výdrže /ja by som mával aktivovaný šetriaci režim, vrátane min. podsvietenia/.

Na mojom O200 okolo 15 hodin v lete a moze byt o nieoc menej v zime, pouzivam bezne 2200 mAh NiMh

- pri Oregone by som rád poznal váš názor na čitateľnosť displeja cez deň (použitie aj na biku), dosť sa bojím o jeho možné poškodenie vplyvom nárazu napr.

Moj O200 ma slabsie citatelny displej nez O450. Mensie displeje Garminu (Dakota, 62, novy EDGE) su o nieco lepsie citatelne nez vacsi displej O450. Vo vseobecnosti je O450 vhodny na bicykel, jeho sila je najma v univerzalnosti a vacsom displeji.

- či Etrex podporuje tvorbu rastrovných máp (napr. z google maps)

ano

- spoľahlivosť barometrického výškomeru (prípadne či sa dá vypnúť - žeby sa výška získavala len zo satelitov)

Vypnut sa da. Vo vseobecnosti je barometricka vyska presnejsia.

Ja by som volil urcite O450. Vacsi displej sa da pouzit aj bez papierovej mapy, poskytuje lepsi prehlad.
Zaznamenané
jandol
Sr. Member

Príspevkov: 484

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: December 28, 2011, 08:34:08 »

Ja mám OR550, a používam baterie SANYO eneloop 2500 mAh aj 2000 mAh. Čitateľnosť displeja je na slnku veľmi dobrá. Výdrž batérií cca 16 hodín, ale to záleží od toho ako často budeš do GPS pozerať, prepínať mapy atď. Na túru kde je predpoklad jej trvania 12 a viac hodín brať do batoha vždy rezervné baterky.
Zaznamenané

Nuvi350
MHs
Newbie
*

Príspevkov: 12

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: December 28, 2011, 09:27:47 »

mám OREGON 300,
výdrž na NiMh cca 10-12 hod ( aspon 2500 mAh, nabíjané max 10 krát, potom sa kapacita znižuje Smútok  )
čím viac slnečného svetla tým lepšia čitateľnost (pod určitým uhlom)
priame upevnenie na bike na základe vlastnej skúsenosti neodporúčam ( https://picasaweb.google.com/108709043832309078152/128_BlaGor_cykloPapradno )

MHs
Zaznamenané
synalik
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: December 28, 2011, 09:53:28 »

Ďakujem pekne za odpovede, aj na základe vašich skúseností zvažujem čím ďalej toho Oregona 450. Dnes som sa dozvedel, že známy ho má, tak mi ho vraj na budúci rok na pár dní požičia. Tá výdrž ma dosť zaujímala, bo chodievam aspoň 2 - 3 x do roka na týždňový výlet. Legend HCx s 2850 mAh baterkami mi vydržal 25 - 26 hodín, takže stačili 3 - 4 páry bateriek.
Nemáte nikto negatívnu skúsenosť s odolnosťou dotykového displeja Oregona? Teda čo sa týka mechanického poškodenia (bo sa poznám - hodím ho do ruksaku a bojím sa, že bude po ňom Smútok ).
Zaznamenané
MHs
Newbie
*

Príspevkov: 12

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: December 28, 2011, 10:00:23 »

doporučujem ochranné puzdro http://www.garmin.sk/?cls=stoitem&stiid=2341
v tom ho mam stále pripnutý karabinkou na popruhu na batohu, kto by stale "chodil" do batohu.
Zaznamenané
synalik
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: December 28, 2011, 10:22:27 »

Jasné, počas turistiky pripnutý na batohu, len počas transportu vlakom, prípadne podobne som Legend nosil v batohu...ale je fakt, že ochranné púzdro čosi zachráni.
Zaznamenané
ozembuch34
Hero Member

Príspevkov: 853

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: December 29, 2011, 01:32:56 »

ja mam na 450tke a 550tke  ochranne folie na display za 50centov. je to cina , je to tenke a bolo to na nejaky mobil tak som to musel z dlzky zostrihnut. priehladnost vyborna ,drzia dobre, chrania display pred poskriabanim, snimanie dotyku vyborne.

na 300vke som mal ale nejaku foliu z foto predajne.bola pomerne draha. ta bola ako plast . jedna stych hrubsuch folii. odlepovala sa tazko. dal som ju dole lebo bola poskriabana uplne.  kazdy jeden skrkancek na nej ostal. nemusel som sa vsak bat ze ak oregon spadol displayom rovno na kamen ze by sa mu nieco stalo.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: December 29, 2011, 07:04:22 »

V ruxaku ho neznicis, tazko. Mne staci folia. Nosim ho v lete v ladvinke, v zime vo vetrovke a na bike na riaditkach (ziaden problem a nieco som s nim uz pobicykloval aj v tazkych terenoch).
Zaznamenané
synalik
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: Január 15, 2012, 01:10:49 »

Ďakujem pekne za rady, požičal som si od kamaráta Oregon 450 s predinštalovanou mapou Slovakia TOPO 3. Doinštaloval som k nej lesné cesty + mapu z openstreetmap, aktualizoval som firmware. Do navigátora som šupol NiMH baterky 2850mAh a šiel na túru. Po 7,5hod túre som došiel dom, stav bateriek bol cca 50%. Navigátor som vypol a ráno keď som ho zapol boli baterky úplne vymlátené (pri zapnutí bliklo asi na 2 s logo Garmin a navigátor sa vypol). Po vložení nových bateriek sa ma navigátor pýtal na jazyk, pýtal si skalibrovať kompas, mapy boli maximálne oddialené, prepol sa používateľský profil na "Rekreačný" (akoby sa resetli nastavenia). Toto sa mi zopakovalo aj po ďalšej túre, rád by som sa opýtal, či ste sa s tým niekto stretli.
Oproti Legend Hcx Oregonu sa mi zdá, že Oregonu viac "lieta" signál...teda ak prejdem po chvíli dva krát po tej istej trase, tak je odchýlka dosť vysoká (možno 10-15m pri sile signálu satelitov 3m).
Ďalej by som sa rád opýtal, či existuje nejaká skratka na "opustenie Menu"...keď som v Menu "zahrabaný" v tretej, štvrtej úrovni, tak musím 3 - 4 x stlačiť krížik aby som sa dostal do hlavnej ponuky. Skúšal som držať krížik dlho (ako tomu bolo pri Legend(, no nefungovalo mi to.
Je fakt, že Oregon mi dobre sadol do ruky veľmi dobre, jednoducho sa ovláda (aj moja milá mi to potvrdila), tak pomerne silno zvažujem kúpu.
Vďaka za každý postreh.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Január 15, 2012, 10:12:52 »

Mam O200 2 roky a co popisujes s bateriami a nejakym samovolnym resetom sa mi este nestalo.

Legenda som nemal takze neviem porovnat.

Oregonu naozaj chyba rychly prechod do hlavneho menu. Jeho ovladanie je sice pomerne jednoduche pre novacikov, natukas sa vsak. Preto je vhodne predpripravit si profily a prepinat sa medzi nimi.
Zaznamenané
rado
Newbie
*

Príspevkov: 13

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #11 kedy: Január 16, 2012, 10:25:34 »

Vidím, že sa zatiaľ nevyjadril žiadny vlastník eTrexa, tak začnem ja - eTrex 30 som si kúpil "pod stromček" v akcii Conanu, 6 rokov som používal Vista C. Vydržal by som s ňou ešte chvíľu, a keby Garmin neaktualizoval tento rok radu eTrex, išiel by som jednoznačne do Oregonov. Mal som v minulosti v ruke ako Oregony, tak aj Dakotu 10. Lenže novými eTrexami mi Garmin parádne zamiešal karty...

Nakoniec som zvolil eTrex, preto, lebo:
- malé rozmery a lepšia čitateľnosť displeja s nulovým podsvietením
- väčšia výdrž bateriek (udávajú tuším 25 hodín)
- má paperless geocaching a veľa pamäte (najväčšie mínusy starých Legend/Vista)

Jeho najväčšie zápory:
- menší komfort ovládania bez touchscreenu hlavne pri písaní názvov
- pomalší procesor = pomalšie prekresľovanie mapy

Ku konkrétnym otázkam:

1) Baterky - používam Conrad 2500mAh a vydržia cca rovnako ako v pôvodnej Vista C. Absolvoval som na jedno nabitie koncom decembra 4 cca 5-6 hodinové túry s GPS v hornom vrecku batoha (ako datalogger - nepracoval som s ním aktívne, a podsvietenie vypnuté). Zapnutý režim GPS+Glonass aj WAAS. Po tej štvrtej na druhý deň bežal, ale prepnutie podsvietenia na 100% ho vyplo. Úsmev

2) Oregon/displej... iní sa vyjadrili kompetentnejšie.

3) rastrové mapy podporuje, už som to aj vyskúšal cez mobac

4) barometrický výškomer je v pohode, neviem či sa dá vypnúť (nehľadal som to ale na Vista C sa tuším nedal) akurát po zmenách tlaku mu trvá pár minút kým sa nakalibruje a začiatok tracklogu máva nesprávnu výšku pokiaľ na to človek zabudne. Toto bolo rovnaké aj pri Viste.

5) Toto mi je ťažko hodnotiť. Mám to zapnuté, a fakt je, že človek vždy vidí viac družíc. Nemám pocit, že by presnosť samotná bola lepšia, ale lepší je zrejme príjem signálu v tienených oblastiach (budovy/les).
Zaznamenané
synalik
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: Január 17, 2012, 12:05:53 »

Vidím, že sa zatiaľ nevyjadril žiadny vlastník eTrexa, tak začnem ja - eTrex 30 som si kúpil "pod stromček" v akcii Conanu, 6 rokov som používal Vista C. Vydržal by som s ňou ešte chvíľu, a keby Garmin neaktualizoval tento rok radu eTrex, išiel by som jednoznačne do Oregonov. Mal som v minulosti v ruke ako Oregony, tak aj Dakotu 10. Lenže novými eTrexami mi Garmin parádne zamiešal karty...
Nakoniec som zvolil eTrex, preto, lebo...

Ďakujem Ti pekne za názor, no dnes som si objednal Oregon 450. Mám ho na skúšku vyše týždňa a je fakt že to písanie názvov je oveľa jednoduhšie, ako aj pohyb v mape a rýchlosť prekresľovania mapy. Je fakt, že mi tam chýba aspom jedno tlačidlo s funkciou Menu (toto mi na ňom z hardware chýba oproti Legendu asi najviac). Trošku ma mrzí, že zaznamenaný Track dosť "lieta" v porovnaním s Legendom, akoby mal Oregon slabšiu anténu, alebo čip.
Asi by som špekuloval s kúpou viac, žiaľ nikto koho by som poznal nemá Etrex 20/30, tak by som nemal s čím porovnať Smútok
Zaznamenané
rado
Newbie
*

Príspevkov: 13

Zobraziť profil WWW
« Odpoveď #13 kedy: Január 17, 2012, 12:16:45 »

Tá voľba je vždy o kompromise, človek musí dať prioritu buď komfortu ovládania a veľkému displeju, alebo "vreckovým" rozmerom a výdrži bateriek, nemôže mať oboje.

Ja som kvôli rozhodovaniu skočil do Žiliny do predajne, aby som si obidva mohol vyskúšať naživo - tých etrexov je medzi ľuďmi veru zatiaľ málo.

Ale Oregony sú tiež výborné mašinky, tak nech slúži. :-)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: Január 17, 2012, 08:03:28 »

synalik, dobre si urobil! Velkost displeja a dotykove ovladanie vyhrava aj u mna.

Ohladom presnosti, ja som spokojny. Zaujima ma, ako sa bude spravat konkretny kus, ktory ti pride. Moze zalezat aj na verzii FW. Pred prvym skutocnym pouzitim ho nechaj 15-20 minut zapnuty bez pohybu na volnom priestranstve s dobrym vyhladom a presnost hodnot az potom. Nie je to celom tak ze zapnem a idem, pojmy almanac a ephemeris tu uz boli spominane. Nacitanie kompletnej navigacnej spravy, ktora je potrebna na presne urcenie polohy, trva okolo 15 minut za idealnych podmienok vyhladu na oblohu.
Zaznamenané
Strán: [1]   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.114 sekund, 21 otázok.