GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: [1] 2 3   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ako pouzit viacero predpripravenych mapovych zostav v Garmin navigacii  (Prečítané 23653 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7579

Zobraziť profil
« kedy: Marec 29, 2008, 09:36:36 »

UVOD

Program MapSource bezne pouzivame na odosielanie mapovej zostavy do navigacneho pristroja, alebo na SD kartu. Ked tak robime, predtym ulozena mapova zostava sa na zvolenej destinacii (pristroj alebo karta) kompletne prepise.

Mnohi z vas, ktori bezne cestujete po Europe, pouzivate v Garmin navigacii velke objemy mapovych dat. Cela mapa CNE NT 2008 zabera viac, nez 1 GB. Garmin navigacie typicky podporuju len pomale USB 1.1 rozhranie. Cital som staznost jedneho motorkara na svoje Zumo - tykala sa prave pomaleho nahravania map do modelu s velkou vnutornou pamatou, avsak bez slotu na SD kartu. Je velmi nepohodlne, pokial potreba doplnit nejaku malu mapku velkosti par desiatok MB vedie ku potrebe prepisat celu, vyse gigabajtovu mapovu zostavu. Zial, program MapSource funguje prave takto.

Skutocnost je vsak taka, ze cely gigabajt nemusite kvoli opakovanym malym zmenam dookola prepisovat. Trik spociva v:
- moznosti sucasneho pouzita viacerych mapovych zostav
a zaroven
- v zvoleni ucinnej strategie rozdelenia mapovych produktov do mapovych zostav

STRATEGIA ROZDELENIA MAPOVYCH PRODUKTOV DO MAPOVYCH ZOSTAV

Zakladom ucinnej strategie je oddelit od seba staly a premenlivy mapovy obsah. Rozdelime teda mapove produkty na take, ktore chceme mat v pristroji vzdy (takzvany staly obsah) a take, ktore potrebujeme len docasne (premenlivy obsah). Stale mapy budeme udrziavat v jednej mapovej zostave, ktoru nebudeme prepisovat. Vyhodne vyuzijeme tu vlastnost, ze mnohe Garmin pristroje rozoznavaju aj ine mena mapovych zostav, nez je gmapsupp.img. Kedze MapSource dookola prepisuje gmapsupp.img, pre staly obsah je vhodne zvolit ine podporovane meno.

MOZNOSTI POUZITIA VIACERYCH MAPOVYCH ZOSTAV

Jednu moznost vam ponukne aj MapSource. Ako ciel prenosu si mozete zvolit pristroj, alebo pamatovu kartu. MapSource vam mapovu zostavu vzdy ulozi pod menom gmapsupp.img. Podla zvoleneho ciela ju ulozi do Garmin adresara v pristroji, alebo na karte. Mozete mat teda celkom 2 subory gmapsupp.img: jeden v pamati pristroja a druhy na pamatovej karte. Mnohe navigatory a PDA vsak maju malu vnutornu pamat a jej vyuzitie pre ulozenie map je obmedzene. Kazdy nemoze tuto moznost ucinne vyuzit.

Obozretne mozete pre vasu mapovu zostavu pouzit aj meno gmapbmap.img. Standardne sa taketo meno zostavy pouziva pre tzv. basemap, co po slovensky znamena "zakladna mapa", alebo aj "prejazdova mapa". Ide o mapu s cestnou sietou obmedzenou len na dialnice, rychlostne komunikacie a  najdolezitejsie cesty najvyssej triedy. Basemap je zadarmo a mozete ju pouzit napr. na navigaciu uzemim, ktorym prechadzate po dialnici a pre ktore nemate k dispozicii detailnu mapu. Pokial vsak mate celu trasu pokrytu detailnymi mapami, basemap je vam zbytocna. V tomto pripade mozete meno gmapbmap.img pouzit pre staly, alebo premenlivy mapovy obsah. POZOR!!! >>Originalnu basemap si odzalohujte do PC!<<

Navigacne zariadenia Garmin typicky podporuju aj dalsie mena pre mapove zostavy. Podobne aj PDA a telefony s Mobile XT. Moze ist o tieto mena: gmapsup2.img, gmapprom.img, gmapprom1.img, gmapoem.img. Mozno tento zoznam nie je uplny.

Ako to docielit, aby mapova zostava mala meno napr. gmapsup2.img, ked MapSource zapisuje gmapsupp.img? Snad najjednoduchsi sposob je pouzit citacku kariet a subor na karte cez PC jednoducho premenovat. Cez citacku vsak nepremenujete subor v pristroji. V pripade navigatorov, ktore sa daju pripojit ku PC v rezime USB disku (napriklad Nuvi), mozete subor premenovat cez PC. V pripade Windows Mobile s Mobile XT premenujte subor cez ActiveSync, alebo priamo v PDA.

Teraz celkom konkretne pre niektore modely Garmin navigacii. Pozor - podporovane mena mozu zavisiet od verzie SW alebo firmware!

Garmin Mobile XT - podporovane mapove zostavy (verzia 4.20.XX Windows Mobile a novsie)

Pristroj: gmapbmap.img, gmapsupp.img, gmapsup2.img
Karta: gmapbmap.img, gmapsupp.img, gmapsup2.img, gmapprom.img
Poznamky: gmapbmap.img sa berie z pristroja len vtedy, ak sa gmapbmap.img nenachadza na karte. Ak sa nachadza na karte, berie sa z karty. Mapy, ktore sa nachadzaju v zostave gmapbmap.img, nejde v Mobile XT vypnut. Ak je gmapbmap zostaveny z viacerych mapovych produktov, plati to o celej zostave.

Garmin nuvi 2xx - podporovane mapove zostavy

Pristroj: gmapbmap.img, gmapsupp.img, gmapsup2.img, gmapprom.img, gmapprom1.img, gmapoem.img
Karta: gmapbmap.img, gmapsupp.img
Poznamky: gmapsup2.img je možné v internej pamäti použiť len ak existuje gmapsupp.img. Mapa v gmapoem.img sa neda vypnut. Ak gmapoem.img obsahuje viac mapovych produktov, tak len jeden z nich sa neda vypnut, posledny v poradi.

Sam nuvi nevlastnim, D A K U J E M clenom rbarat a Afl1 za otestovanie a poskytnutie informacii. Cerpal som z tohoto vlakna.

Garmin Mobile PC - podporovane mapove zostavy:

starsie verzie: gmapbmap.img, gmapsupp.img, gmapsup2.img, gmapprom.img
od 5.00.70: gmapbmap.img, gmapsupp.img, gmapprom.img, gmapprom1.img

DODATOK

Premenlivy mapovy obsah si mozete predpripravit a udrziavat aj v PC. Ako to myslim? Ak sa casto vraciate na tie iste miesta, mapove zostavy tychto oblasti si mozete predpripravit a ulozit na PC. Jednoducho poslete zostavu cez MapSource na kartu, odtial ju presuniete do PC a vhodne ju premenujete podla map, ktore v nej mate. Takto predpripravene mapove zostavy mozete podla potreby kedykolvek skopirovat na kartu, alebo do pristroja. Tym prepisete vas premenlivy mapovy obsah.

Nevyhodou sucasneho firmware nuvi je, ze na karte nepodporuje gmapsup2.img, pripadne dalsie mena. Preto sa moze hodit trik - spojit viacero predpripravenych mapovych zostav do jednej cez gmaptool. Priklad spojenia dvoch zostav do vyslednej gmapsupp.img:

gmaptool -j -o gmapsupp.img gmapsupp_prva.img gmapsupp_druha.img

EDIT:
Dnes uz gmaptool ma aj GUI verziu, co ho viac spristupnuje aj menej pocitacovym GPS nadsencom. Namiesto vyssie uvedeneho prikazoveho riadku pouzite v GUI verzii zalozku Join podla obrazku:

« Posledná zmena: Apríl 03, 2010, 04:58:12 od bogi » Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Marec 29, 2008, 01:04:14 »

Bogi : Vytlac to a nechaj to zviazat, toto je hodnotnejsie, nez vsetky diplomovky z ekonomickej univerzity
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Marec 29, 2008, 03:07:32 »

suttorad, idea o stalom a docasnom obsahu mapovych zostav prisla od teba, ked sme sa o tom niekedy v novembri bavili ... ja som sa len potrapil s formulaciami.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: Október 03, 2008, 09:42:19 »

Aktualizovany uvodny prispevok:

Garmin Mobile PC - podporovane mapove zostavy (verzia 5.00.50g):

gmapsupp.img, gmapsup2.img, gmapprom.img
Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: Október 03, 2008, 10:36:56 »

Aktualizovany uvodny prispevok:

Garmin Mobile PC - podporovane mapove zostavy (verzia 5.00.50g):

gmapsupp.img, gmapsup2.img, gmapprom.img

gmapbmap nechodi ?
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: Október 03, 2008, 11:16:15 »

Aaa jasne ... doplnene. Diki.
Zaznamenané
pietro
Jr. Member
**

Príspevkov: 55

Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: Október 04, 2008, 07:21:05 »

Podakovanie, bogi, aj odo mna ! Uz som o tom niekde cital, ale pekne si to zhrnul a na navyse nasom fore Úsmev .
Pozrel som do Colorada a vidim tam gmapbmap. Zabera skoro 100 MB a to je dost. Skusim je odtial preniest do PC a ked mi zmizne 'zakladna prejazdova mapa', budem len rad, lebo ta bola temer nepouzitelna. Usetrim pamat na ine mapy. Mam aj kartu, ale na dovolenke som zistil ako velmi je karta pomala proti pamati pristroja. Zvlast pri preklesovani mapy po odzoomovani (vacsia porcia mapovych dat).
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: Október 04, 2008, 07:49:51 »

100 megova basemap??  To by mohla byt taka, v ktorej su aj vyskove udaje. Inac si to neviem vysvetlit. Pretoze celosvetova basemap pre Mobile XT (free) zabera 32 MB.

SD karty sa vyrabaju s velmi roznymi rychlostami citania/zapisu. Asi tam bude pes zakopany. Ja tu svoju ked vlozim do rychlej USB2.0 citacky, 1GB subor (trebarz avi video) na nu skopirujem z PC za zhruba 2 minuty. Opacnym smerom (z karty do PC) precitam 1 GB zhruba za 1 minutu.
« Posledná zmena: Október 04, 2008, 08:26:55 od bogi » Zaznamenané
pietro
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: Október 04, 2008, 09:28:24 »

Ci mal vyskove udaje, netusim, neskusal som. Ale je tam cely svet. Amerika, Australia, vsetko. Presne ma 94 932 992 B Úsmev
Ale vykopol som ju. Bola velmi hruba, fakt iba tie naj-hlavne cesty. Mam ju ale v PC.
Ale urobil som par pokusov so subormi v Colorado.
1. Najprv som premenoval gmapsupp na gmapsup2, Col. videl iba basemap
2. Odstranil som basemap, Col. nevidel ziadnu mapu
3. Jednu z map v pamati Col. som premenoval gmapsupp, teraz uz tuto jednu videl, ostatne nie
4. Premenoval som jednu z map na gmapbmap a teraz uz videl basemap aj gmapsupp aj gmapsup2

Z toho mi vyplyva, ze Garmin (colorado ?) potrebuje aby aspon jedna z map sa nazyvala gmapbmap.img. Doplnil by som snad, ze musi byt dodrzany isty menny postup. Prva by sa asi mala volat gmapbmap. Druha gmapsupp. Tretia (zda sa) gmapsup2. Dalej neviem Úsmev

Uz som to viackrat pisal - je to sialene. Aby uzivatelia na forach skusali ako zakupeny pristroj funguje??? To je neuveritelne. Jedine ze sme sialenci. Asi ano. Moj kamarat, hardwarista, hovori, ze ked sa rozhodne pre nejaky obvod za 23 korun, dostane k nemu datasheet na 50 stranach, kde su popisane vsetky moznosti aj nemoznosti obvodu. Neviem, mozno je to tak myslene - keby vyrobca vsetky informacie hodil na web, mali by fankluby o 90% menej tem. Asi to tak ma byt.

« Posledná zmena: Október 04, 2008, 10:02:28 od pietro » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: Október 04, 2008, 10:00:53 »

Z toho mi vyplyva, ze Garmin (colorado ?) potrebuje aby aspon jedna z map sa nazyvala gmapbmap.img

Skus este poexperimentovat, ci Colorado nahodou nepozna aj gmapprom, gmapprom1 a gmapoem.
gmapbmap sa neda vypnut - to asi vies. gmapoem sa tiez neda vypnut, ale asi len prva mapa v zostave, ak je ich viac.
Dalej skus, ci berie basemap aj z karty a ak je aj v pristroji aj na karte, ktory berie.
Mohli by sme potom mapove zostavy Colorada doplnit do zaveru uvodneho prispevku.

Uz som to viackrat pisal - je to sialene. Aby uzivatelia na forach skusali ako zakupeny pristroj funguje???

Kazdy Garmin pristroj ma iny firmware a nikde nezdokumentovane odlisnosti su aj medzi roznymi verziami firmware toho isteho modelu. To by este nebolo to najhorsie. Horsie je, ze nove modely Garmin tradicne hadze na trh ako nedorobene beta verzie a predava ich za tie iste peniaze, akokeby boli dotiahnute. Som v rozpakoch Dotiahnut Mobile XT do stabilneho stavu trvalo vyse pol roka a s Coloradom to tiez nebolo slavne.
« Posledná zmena: Október 04, 2008, 10:58:45 od bogi » Zaznamenané
pietro
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Október 04, 2008, 10:20:53 »

gmapbmap sa neda vypnut - to asi vies.
Vypnut? Chces povedat, ze ked ju vymazem, tak nemam (akoby) ziadnu mapu... Lebo vypnut sa da. Doteraz som ju mal v Garmine (v pamati pristroja) a skoro vzdy vypnutu. Teda vypnutu, ale nastrojmi Garminu.
gmapoem sa tiez neda vypnut, ale asi len prva mapa v zostave, ak je ich viac.
Prepac, ale teraz nerozumiem. Vskutku neviem, ci mam niekde v Garmine gmapoem. Colorado ma este nejaky usek pamate, kam sa neviem dostat. Nahrava tam napr waypointy (a ine). Neviem ich vymazat inak, ako z klavesnice Garminu. Co ma pekne s..e, ale to uz som odbocil od temy. Ale asi nemam inu mapu, lebo o nej ani neviem. Zatial vsetky mapy co som mal moznost zvolit, som videl v pamati Colorada.
OK, poskusam este viac. Chvilu to trva Úsmev Ale akosi mam pocit, ze nazvy map, ktore su v int pamati, mozu byt na karte tiez. Ak by to tak bolo, tak mozeme mat 2x viac map. K, preco toto Garmin nenapise aspon do PDF manualu niekde na webe, ked uz tlaceny manual je uplne na h Čo???

Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: Október 04, 2008, 10:58:10 »

Vypnut som myslel v menu pristroja, kde sa zobrazuje zoznam map a kde sa mapy daju oznacit/odznacit. Colorado nepoznam, ale este som sa nestretol s Garmin pristrojom, ktory by umoznoval vypnut basemap.

gmapoem zrejme nikde nemas, ale ved mapovu zostavu s takym menom vies vytvorit. Pisal si, ze si experimentoval s gmapsup2. Tak ho premenuj na gmapoem, ci ho bude vidno. Podobne skus aj gmapprom.
Zaznamenané
pietro
Jr. Member
**

Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: Október 04, 2008, 11:41:44 »

Po vysvetleni pojmov takto:
Je to tak, v Colorade sa da podla vsetkeho vypnut basemap. Proste je mozne vypnut vsetky mapy tak, ze zapnuta nie ani jedna. Ci tam existuje niekde (mne utajena) mapa gmapoem, to neviem. Ale ked som vypol basemap, nevidel som uz nic Úsmev
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: Október 05, 2008, 07:01:50 »

Netvrdil som, ze GMAPOEM niekde v Colorade existuje. Avsak lubovolnu GMAP*.IMG mapovu zostavu vies predsa cez PC premenovat - tak som to myslel.

Tento navod je o tomto: V MapSource oznacis mapove segmenty mapovych produktov, ktore povazujes za "staly obsah" a posles ich do GPS (alebo na kartu). V GPS (alebo na karte) vznikne GMAPSUPP.IMG. Ten cez PC premenujes napr. na GMAPSUP2.IMG. Ale takisto mozes GMAPSUPP.IMG premenovat na GMAPPROM.IMG alebo GMAPOEM.IMG a vyskusat, ci bude v navigacii rozoznany. Potom pokracujes - pooznacujes v MapSource mapove segmenty mapovych produktov, ktore povazujes za "premenlivy obsah" a posles do GPS (alebo na kartu). Vznikne ti GMAPSUPP.IMG. To je princip - vzdy ti vznikne GMAPSUPP.IMG, ale nic ti nebrani ho premenovat na ine podporovane meno mapovej zostavy.
« Posledná zmena: Október 05, 2008, 07:48:58 od bogi » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: Október 05, 2008, 07:44:09 »

Este ku tej basemap: Si si isty, ze sa ti mapove produkty z GMAPBMAP.IMG zobrazuju v obrazovke Map Info (alebo MapSource, neviem ako sa to v Colorade vola)? Mam na mysli obrazovku, kde sa formou checkboxov (fajok) daju jednotlive mapy oznacit/odznacit (t.j. zapinat/vypinat). Lebo mozno ta obrazovka ukazuje vsety mapove produkty okrem tych, co su obsiahnute v basemap.

Pozri si moje dve prilohy. V prvom obrazku vidis, ze mam v pristroji aj basemap, ta sa vsak nevyskytuje v zozname z 2. obrazku, cize neda sa oznacit/odznacit. Efektivne to funguje tak, ze sa neda vypnut.

Specifikom Garmin basemap je, ze sa zobrazuje len vtedy, ked pre dane uzemie nemas podrobnu mapu. Aj ked sa na displeji nezobrazuje (je prekryta detailnou mapou),  ostava zapnuta. Jedna vec je zapnutie/vypnutie, ina vec je, ktora mapa je viditelna (to je vec priority mapy).

Ked vratis do stroja povodnu basemap a ukazes mi na obrazku, ze pri nej je moznost ju fajkou oznacit/odznacit, potom to bude jasne.

* GMXT_MapSets.jpg (13.72 KB, 240x320 - prehliadnuté 389 krát.)

* pc_capture101.jpg (10.91 KB, 240x320 - prehliadnuté 322 krát.)
« Posledná zmena: Október 05, 2008, 07:46:48 od bogi » Zaznamenané
Strán: [1] 2 3   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.107 sekund, 21 otázok.