GPS forum.sk reklama

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | NAVIGON.sk | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: OziExplorer - program pre rastrove mapy (PC, PDA, PNA)  (Prečítané 73719 krát)
0 užívateľov a 5 Hostí prehliada túto tému.
lacop
Sr. Member

Príspevkov: 440

Zobraziť profil
« Odpoveď #45 kedy: November 20, 2008, 10:51:04 »

Ak som dobre pochopil, tak máš problém s orientáciou pri vyznačení obdĺžnika výberu kachličiek na vytvorenie mapy. A chceš aby sa dané obdĺžniky čiastočne prekrývali (ako radil Bogi). Ja by som využil pre orientáciu údaj o zemepisných súradniciach v ľavom hornom rohu okna Googleaku, ktoré zodpovedajú polohe kurzoru. Obdĺžnik začnem naťahovať od ľaváho horného k pravému dolnému rohu. Súradnice tých rohov si poznačím a tak mám zaznamenané rovnobežky a poludníky ohraničujúce môj výber. Stanovím si veľkosť prekrytia máp na napr. 10 sekúnd a pri ďalšom výbere obdĺžnika sa už viem od čoho odpichnúť.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7516

Zobraziť profil
« Odpoveď #46 kedy: November 20, 2008, 11:03:41 »

Na veci, co sa tykaju viac programu Googleak, nez OziExplorera, som zareagoval tu:
http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,974.msg13373.html#msg13373
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #47 kedy: November 22, 2008, 07:33:32 »

Vyhrabal som na svojom notebooku starsiu verziu img2ozf 1.43:
http://bogi.gpsforum.sk/tools/img2ozf143.rar
Tato verzia vyraba predosly strankovany format .ozf2.
Tento format je podporovany aj v OziCE v2.x.
Format .ozf2 na rozdiel oz .ozfx3 akceptuje aj OziMapMerge 1.05.
Zaujimave je, ze img2ozf 3.03 berie .ozf2 ako vstupny format a prekonvertuje ho do .ozfx3.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #48 kedy: November 22, 2008, 09:50:37 »

Vyhrabal som na svojom notebooku starsiu verziu img2ozf 1.43:

Z oficiálnej stránky Oziexplorera sa okrem najnovšej verzie 3.03 dá stiahnuť aj verzia 2.08. Tiež podporuje formát OZF2 a aj pri jej použití platí to, čo vyššie napísal bogi.

http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf.html
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #49 kedy: November 22, 2008, 11:00:22 »

Vidis, to som si nevsimol. Diki!

Laco, spominal si, ze mas velky .ozfx3 subor, generovany cez OziMapMerge.
Zaujimalo by ma, ci je mozne z takehoto .ozfx3 urobit bitmapu.
Ak si dobre pamatam, OziPC to pre .ozfx3 vyrobeny cez OziMapMerge odmietne.
DeMapper to v principe neodmietne, avsak mam tu skusenost, ze pri konverzii vacsej mapy padne.
Je tu este jeden rusky cmd line tool ozf2img.
http://shurila.blogspot.com/2008/02/ozimapmerge-ozf2img.html
Neviem, ci ide o vetvu DeMappera (lebo tusim aj ten ma ruske korene), alebo ide o dielo niekoho ineho. Ak sa Ti chce, vyskusal by si, co s Tvojim velkym .ozfx3 spravi tento ozf2img?

Keby to slo, dalo by sa OziMapMerge pripadne pouzit aj viacurovnovo.
Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #50 kedy: November 22, 2008, 01:27:46 »

Velky ozfx3 by sa mal dat v OZI PC prerobit na bitmapu este jednou elegantnou cestou - pouzit mapgrabber. Este som to neskusal, najde sa niekto, kto to testne ?
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #51 kedy: November 22, 2008, 03:38:45 »

Laco, spominal si, ze mas velky .ozfx3 subor, generovany cez OziMapMerge.
Zaujimalo by ma, ci je mozne z takehoto .ozfx3 urobit bitmapu.

Ten môj mapmergeovský .ozfx3 súbor má 1GB a rozmer 43000 x 38000 pixelov. S ním to ani nemá význam skúšať, asi by mi vybuchol  notebook.

Nedávno, keď som riešil spájanie veľkých štvorcov máp z atlasu.sk (17500 x 17500), som to trochu skúmal. Prakticky som prišiel na to, čo píše vyššie bogi. OziExplorer mapu vytvorenú v MapMerge ako obrázok ihneď odmietne uložiť a aj na to upozorní, že to nejde. DeMapper ju však ako obrázok uloží, ale len keď nie je extrémne veľká. Tú moju obrovskú samozrejme ako obrázok neuloží (vznikne iba jeden jalový .png súbor).

MapGrabber je zase použiteľný iba na nie veľké mapy. V podstate sa mi s ním nikdy nepodarilo urobiť mapu 15000 x 15000. Do toho rozmeru však nepotrebujeme MapMerge. Sú to ešte vždy veľkosti, ktoré Ozi zvláda aj v obrázkových formátoch (v TIFF s 8-bitovou farbou bez kompresie aj väčšie). Ak uvažujem 1000 pixelov na jedno potiahnutie mapy myšou v MapGrabberi, tak moju skúsenosť potvrdzuje aj vyjadrenie autora programu v návode (Known Bugs: found by me and another users.  Memory out when grabbing more than 10X10 screens).

« Posledná zmena: November 22, 2008, 03:44:03 od lacop » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #52 kedy: November 22, 2008, 04:14:57 »

Ku tomu MapGrabberu: Existuje nieco podobne, pochadza to z fora ce4you.cz a vola sa to WebMapSaver.
Robi to iste ako MapGrabber, len neviem, ci vie vytvorit aj kalibraciu.
Jeho zaujimavostou je spajaci nastroj BitMapCombine. Tento cmd line nastroj sa da pouzit aj osobitne. Jeho vyhodou je, ze potrebuje RAM len na jeden "riadok" zosnimanych kachliciek, nepotrebuje na celu vytvaranu bitmapu. Danou za to je, ze vie robit len s .bmp. Javi sa z toho, zeby mohol zvladat aj vacsie bitmapy.
Tu som uz o tom pisal, su tam aj linky: http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,828.msg11251.html#msg11251

Otazka na Laca: Robis s Ozim dlhsie nez ja ... Existuje nejaka starsia verzia OziMapMerge, ktora by vytvarala .ozf2, cize nie .ozfx3?
Myslim, ze neexistuje ... Ta sucasna verzia je totiz 3 roky stara.
« Posledná zmena: November 22, 2008, 04:18:25 od bogi » Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #53 kedy: November 22, 2008, 08:05:06 »

Otazka na Laca: Robis s Ozim dlhsie nez ja ... Existuje nejaka starsia verzia OziMapMerge, ktora by vytvarala .ozf2, cize nie .ozfx3?
Myslim, ze neexistuje ... Ta sucasna verzia je totiz 3 roky stara.

Neviem, či s ním robím dlhšie, je to síce 5 rokov, ale prvé roky bol vzťah medzi mnou a OziExplorerom skôr platonický. Keď sa pozriem na stránky Oziho v histórii, nachádzam zmienku o verzii 1.04 OziMapMerge z augusta 2004 : http://www.oziexplorer3.com/whats_new.html. V histórii MapMerge zase píšu toto: Beta Version 1.00 Released July 2004. Bohužiaľ, žiadnu z tých starších verzií nemám.

K WebMapSaveru: Predčasom som ho skúšal, ale aj tohtoročná i minuloročná verzia boli nespoľahlivé, preto som ho nechal tak. Čo sa týka ukladania mapy otvorenej v OziExploreri pomocou  WebMapSaveru, hlavný problém je ten, že WebMapSaver narozdiel od MapGrabbera si pýta url adresu stránky, z ktorej sa má obrázok ukladať.

Ale skúsme sa zamyslieť, ako by vyzeral výsledný súbor obrázku mapy veľkej napr. 40000 x 40000 pixelov. Keď som kedysi WebMapSaver skúšal použiť na sťahovanie máp z atlas.sk, darilo sa mi sťahovať kachličky o veľkosti 1000 x 650 pixelov a súbor v .bmp mal 2,47 MB. Takže nám vyjde výsledný súbor pre našu veľkú mapu 40 x 62 x 2,47 MB = 6,125 GB.  To je jeden súbor. Amen cma.

Otázka je: Načo sú niekomu také veľké mapy vo formáte obrázku pre použitie v OziExploreri?

Pre ilustráciu uvediem niektoré moje skúsenosti s veľkými súbormi:

- O tom 1 GB súbore vyrobenom v MapMerge som písal v príspevku niekde vyššie.

- Mám v Googleaku vyrobený súbor o veľkosti 16640 x 15872 pixelov. Súbor .gif má 151 MB. Ozi ho ešte otvorí.

- Zo stránky http://mapy.atlas.sk/ si sťahujem kachličky 250 x 250 pixelov (pri zoome napr. max-2). Organizované sú do štvorcov 70 x 70 kachličiek. Výsledný štvorec v .jpg má teda 17500x17500 pixelov. Takýto veľký obrázok potom kalibrujem vo FrontMape (potom však projekciu zmením na LCC pre Slovensko, opravením súboru .map). V OziExploreri takúto skalibrovanú mapu nejde otvoriť, je veľká. Obrázok mapy prekonvertujem do formátu TIFF (nekomprimovaný, môže byť farba aj 24 bitov). OziMapMerge aj Img2ozf už takúto mapu v .tif formáte otvorí. Teda, ak v OziMapMerge spojím 4 také mapy, výsledný štvorec má 35000 x 35000 pixelov, čo pri danom zoome a rozlíšení cca 1,2 m/pixel zodpovedá územiu cca 40 x 40 kilometrov. MNE TO STAČÍ.

Ak niekoho zaujíma sťahovanie z ATLASU.SK, tu je nejaká diskusia: http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/viewtopic.php?t=1944

« Posledná zmena: November 22, 2008, 08:27:28 od lacop » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #54 kedy: November 22, 2008, 09:39:22 »

Laco, vacsie mapy naozaj netreba. Úsmev Vacsine ludi mapy do 15000x15000 musia predsa stacit. Komu nie, moze pouzit OziMapMerge a maticu 2x2 ci 3x3 takychto map spojit. Jediny mozny zmysel megamapy je komfort prehliadania mapy v PCcku. Kto potrebuje pokryt siroke uzemie, nech si vytvori sustavu trocha sa prekryvajucich mapovych listov.

Zaujimalo ma, kde su hranice pouzitia OziExplorera a co sa este da. Ludia, co sa pytaju, chcu casto aj nemozne. Chcel som si tuto temu vycistit. V tomto zmysle boli pre mna Tvoje odpovede uzitocne. Diki moc!  Úsmev

OziExplorer pouzivam asi rok a pol a GPS temam sa intenzivne venujem este o kusok kratsie. Moje PDA ma ten rok a pol, predtym som nemal dovod. Ale mapy ma bavili vzdy, do prirody chodim rad a tam mapy treba - to bol pre mna odrazovy mostik ku GPS temam.
« Posledná zmena: November 23, 2008, 01:44:14 od bogi » Zaznamenané
geohladac
Sr. Member

Príspevkov: 444

Zobraziť profil
« Odpoveď #55 kedy: November 22, 2008, 10:46:51 »

bogi, gratulujem  Smiech . Cakal som kedy sa do tej vektorizacie pustis a nesklamal si  Úšklabok . Viem si celkom zivo predstavit, ako to pouzijem pre Garmin mapy, ak mi das suhlas  Mrknutie
Zaznamenané

PDA HTC Touch HD + Garmin Oregon 300 + Nokia E66 + PDA Asus 636N. Vlastnil som: PDA HP hw6515; PDA HTC Cruise; Garmin Vista HCx; BT GPS MSI SF200
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #56 kedy: November 22, 2008, 11:26:30 »

geohladac, tracky som vylozil, aby ich ini mohli pouzit. Budem rad, ked Ti budu uzitocne.

Prisiel som prave na jednu zaujimavu vec.

WinTopo umoznuje pre vektorizaciu zvolit:
a) Break vectors at intersections
b) Continue vectors across intersections.
V pripade a) vznikne ovela viac segmentov. Skonvertovany PLT ci GPX je vacsi.

Avsak: Mapsource umoznuje selektovat segmenty klikanim. Kedze ziaden segment nejde cez krizovatku, mozes si cez "Track Join Tool" (nastroj na spajanie trackov) zo segmentov vyskladat zelany track. Spojeny track mozes ulozit na disk ci poslat do GPS. Nemam skusenost s vymozenostou turistickych Garminov "spatna navigacia trackom", ale snad by to mohlo ist aj takto pouzit. Okrem toho, GPSBabel a dalsie tooly umoznuju skonvertovat track do route. V PDAcku je uzitocne aj len to, ked si track vysvietim na displeji vyraznou farbou. Pozrite v prilohe - vyklikal som si, co ma prave napadlo (nad Peknou cestou).

GPX tohoto typu ma strasne vela segmentov a dlho sa do MapSource nacitava. Zaujimave je, ze OziExplorer aj GPSTrackMaker nacitaju PLT track v momente, avsak nacitanie ekvivalentneho GPX im tiez riadne trva. Pritom GPX bol vyrobeny prave z toho PLT.

OziExplorer aj GPSTrackMaker umoznuje mysou oznacit track segmenty obdlznikovej oblasti. Tie je potom mozne ulozit do osobitneho suboru, napr. vyrobit GPX a ten natiahnut do MapSource. Toto je cesta, ako GPX zmensit, aby sa MapSource pri jeho nacitavani nezapiekol.

Vlastnost MapSource, ze sa da klikat na segmenty a tvorit takto "spojeny" track, sa mi velmi paci. V OziExploreri som taketo ale nenasiel. Ide to v Ozim urobit??

* SelectedTrackSegments.PNG (103.87 KB, 738x839 - prehliadnuté 123 krát.)
« Posledná zmena: November 23, 2008, 01:45:11 od bogi » Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #57 kedy: November 23, 2008, 09:25:32 »

OziExplorer aj GPSTrackMaker umoznuje mysou oznacit track segmenty obdlznikovej oblasti. Tie je potom mozne ulozit do osobitneho suboru, napr. vyrobit GPX a ten natiahnut do MapSource.

Vlastnost MapSource, ze sa da klikat na segmenty a tvorit takto "spojeny" track, sa mi velmi paci. V OziExploreri som taketo ale nenasiel. Ide to v Ozim urobit??

Bogi má na mysli nástroj OziExplorera, ktorým sa vyznačí obdĺžniková oblasť a aktívnymi sa stanú všetky trasové body príslúchajúcej sekcie trasy (tej sekcie, ktorá bola vyznačením dotknutá). Čiže stačí tým nástrojom vybrať aj jeden trasový bod a aktívnymi sa stanú všetky tr. body sekcie. Problém je ten, že akokoľvek veľký obdĺžnik vyznačíme, Ozi urobí aktívnymi len body JEDNEJ sekcie (ako sa rozhoduje v tomto prípade, že ktorej, som neskúmal). A ďalší problém je ten, že naraz môžu byť aktívne body iba jednej sekcie. Nenašiel som spôsob na štýl podržania klávesy CTRL a pridávania sekcií. Dala by sa síce každá sekcia uložiť a potom spájať, ale vyklikanie trasy mi potom príde rýchlejšie.

Ak by niekto našiel riešenie, potešilo by. Vyznačiť však obdĺžnik aktívnych bodov bez ohľadu na príslušnosť k sekcii (iný nástroj) nefunguje, nedokončené sekcie sa potom nezmyselne pospájajú.

Prečo som sa nad tým zamýšľal. OziCE, okrem toho, že strašne pomaly načítava trasu, má limit 20 000 trackpointov. Zaujímavé je, že napr.      taký SmartComGPS na Symbiane s tým problém nemá a PLT súbory lesných ciest načíta a dokonca celkom rýchlo.
« Posledná zmena: November 23, 2008, 09:27:27 od lacop » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #58 kedy: November 23, 2008, 10:27:42 »

Tiez som dospel ku tomu, ze Ozi to nedokaze. Ale v MapSource to ide uplne pohodlne. Staci lesne cesty prekonvertovat do GPX. Pri natiahnutej SK Topo v2 to na orientaciu ako-tak staci.

Chcelo by to tool, v ktorom by slo otvorit skalibrovanu Ozi mapu a ktory by umoznoval vyskladanie vysledneho tracku zo segmentov.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #59 kedy: November 23, 2008, 07:57:20 »

Jeden pokus s veľkou mapou v "obrázkovom" formáte:

VSTUP: - 4 obrázky rovnako veľkých štvorcov mapy z atlas.sk v JPG formáte o rozmeroch 17500 x 17500 pixelov (kalibrované vo FrontMap)

SPOJENIE: - spojené v programe PanaVue ImageAssembler Enterprise Edition (Each source image and the resulting image is limited to a maximum side length of 100 000* pixels. This is the only limitation.) Výstupný JPG obrázok má rozmery 35000 x 35000 pixelov a veľkosť 887 934 kB.

KONVERZIA: - konverzia farebnej hĺbky z 24 bitov na 8 bitov v programe Corel PhotoPaint. Konverzia do formátu TIFF (bez kompresie) v programe Corel PhotoPaint.  Výstupný TIFF obrázok má rozmery 35000 x 35000 pixelov a veľkosť 1 196 565 kB.

KALIBRÁCIA: - spojením 4 existujúcich MAP súborov so súčasným prepočítaním x/y súradníc.

OTVORENIE A POUŽITIE V OZIEXPLORERI: - bez problémov

NAJHLBŠÍ DOJEM: - išiel som pri notebooku vykvitnúť, keď pracoval s takými veľkými súbormi

« Posledná zmena: November 23, 2008, 07:59:24 od lacop » Zaznamenané
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.069 sekund, 21 otázok.