GPS forum.sk

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 21   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: OziExplorer - program pre rastrove mapy (PC, PDA, PNA)  (Prečítané 81370 krát)
0 užívateľov a 5 Hostí prehliada túto tému.
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7579

Zobraziť profil
« Odpoveď #120 kedy: December 11, 2008, 07:05:58 »

Jediny probléém je že nie som progamátor a ked vidím niečo ako:
...
tak ma už teraz začína bolieť hlava.

Zatial Ta hlava boliet nemusi, pretoze este to nie je v oficialnej verzii gpsVP:

November 29th, 2008: This feature is not yet in the last official version of gpsVP (0.4.14). It is already available in code source (from r167 in the trunk, r183 for all variables).

Kedy to bude neviem, ale vyzera to byt zaujimava vlastnost. Elegantne sa nou da obist Tvoj problem zmenenych farieb, mapa sa javi celistvo a na jej velkosti nezalezi.

6. Transformácia do ozfx3 filu síce hodne zhorší farebné podanie v tieňoch ale prekvapivo je to niečo s čím si vie náš mozog dobre poradiť. Podanie sa stane čiernobielejším ale zrejme pretože sme zvyknutí na videnie za šera, čitanie kníh s čb obrázkami a pod. chápeme že toto je krík a toto roklina. Aj ked prísne teoreticky obraz je v tieňoch oveľa horší ako originál nevadí to natoľko. Je to použiteľné.
...
Predpokladám že PDA nie sú schopné pracovať priamo s bmp - ani s malými, takže konverzia pre PDA do ozf3 bude nutná.

V PDA mozes pouzit aj ECW format, ktory zachovava farby. OZFX3 totiz redukuje farby na 256, ECW to nerobi.
Stiahni si free AU ECW compressor tu: http://www.advisory-unit.org.uk/site/aegis3/aegis_ecw.html
V hlavnom okne nechaj pocet riadkov, stlpcov nastaveny na 1 a 1. Systemom drag&drop prenes gif alebo jpg alebo bmp z Prieskumnika do Compressora. Vyskusaj najprv defaultne Compression ratio 10. Vo File Path nastav rovnake meno cieloveho suboru ako je vstupny obrazok, ale bez pripony (aby sa ulozil ako .ecw). Stlac gombik Compress. Vznikne .ecw subor. Potom v .map subore prepis treti riadok - zmen priponu na .ecw. Nic viac netreba menit. Mapu otvoris v PC aj PDA.
Podla mojho nazoru je ECW pre ortofoto (tzv. satelitne) mapy vhodnejsi, nez OZFX3. Pre klasicke mapy je vsak vhodnejsi OZFX3.
« Posledná zmena: December 11, 2008, 07:08:32 od bogi » Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Príspevkov: 282

Zobraziť profil
« Odpoveď #121 kedy: December 12, 2008, 01:18:32 »

Bogi, to s t7m ecw je výborný návod, dakujem pekne.
Kompresia je PODSTATNE rýchlejšia(v porovnaní s kompresiou do ozfx3 je compurový čas len nepatrný), výsledný file pri kompresii 10 podstatne menší ako u ozfx3.
Farebné podanie je lepšie ako u ozfx3. Bohužiaľ zvyšuje sa šum, aj pri 5x kompresii je podstatne vyšší ako u ozfx3 takže dochádza ku strate delailov viditeľné hlavne v tieni.
Ja teda uprednostním ozfx3 pri nastavení na 256 farieb jeho farebné podanie nie je problém. Voči prednastaveným 48 som protestoval ale po zmene na 256 je to fajn.

Mám jednu otázku. Ako si dostal cache z googleaku do gpsVP tak aby si to mohol prezerať? Mne sa to nejako nedarí. Veľmi rád by som sa na to pozrel ako to funguje.
program mam otvoreny v počitači ale proste neviem ako tam ten obraz dostať.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #122 kedy: December 12, 2008, 01:56:19 »

Mám jednu otázku. Ako si dostal cache z googleaku do gpsVP tak aby si to mohol prezerať? Mne sa to nejako nedarí. Veľmi rád by som sa na to pozrel ako to funguje.
program mam otvoreny v počitači ale proste neviem ako tam ten obraz dostať.

balkanista, cache som nedostal do gpsVP a ani som to neskusal ... ved som pisal, ze to este nie je v oficialnej verzii gpsVP. Je to len v aktualne menenom zdrojovom kode. Aby sa to dalo vyskusat, bolo by to treba prekompilovat. Jednoduchsie by bolo kontaktovat vyvojara, ci by na otestovanie neposlal zbuildovane binarky niektorej viac-menej stabilnej vyvojovej verzie.
« Posledná zmena: December 12, 2008, 09:27:26 od bogi » Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #123 kedy: December 17, 2008, 02:24:54 »

Trochu som počítal. Naťahujem si zoom 18 štáty Balkánu (Slovinsko, Chorvátsko,Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko, Grécko, Rumunsko, Bulharsko ) a Turecko. 10 balkánskych štátov má 765937 km2 a Turecko 783562 km2.
Mám naťahaný zoom 18 na 100% /ak som niečo neprehliadol/ vo všetkých Balkánskych štátov s výnimkou Grécka /skoro nič/ Rumunska/cez polovicu/ a Bulharska /aspoň 3/4/.
Z Turecka mám len malú časť ale odhadom to bude aspoň toľko ako Grécko percento pokrytia je podobné.

Moje tiles v googleaku majú niečo cez 80 GB. Pokúsil som sa urobiť kvalifikovaný odhad koľko bude objem dáť pri exporte do Ozi, eportujem to ako .bmp.
Vychádza mi niečo medzi 3-3.5 TERAB!!!. Aj po spracovaní na OZF3 file to bude asi 750 GB!
Veľmi zhruba súčasné pokrytie tohto teritória je niečo okolo 60%, skôr menej.
Po kompletnom pokrytí v budúcnosti to bude takmer 1.5 TB a to aj v OZFX3 !!!

Pozerajúc sa na tieto čísla mi vychádza dôležitosť robiť routing a primitívnu navigáciu priamo v googleaku alebo v niečom čo je schopné čítať priamo jeho tiles.
Inak objem dát prerastá cez bežnú hlavu. Hrubo OXF3 zaberá 7.5x viac miesta /ja mám tam asi1/4 prekryv exportovaných plôch/

Inak ešte jednu informáciu. Mazal som asi 20GB cache v Googleaku a v Norton commanderi to trvalo asi týždeň. Teraz má moja cache asi 10mil. files.
Nožná to turbocopy bude fungovaťpre kopírovanie ale nemaže to...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #124 kedy: December 17, 2008, 03:59:15 »

Hm, tiez sa mi zda, ze vo vysokom rozliseni okolo 1m/px je prakticky nemozne plosne generovat Ozi mapy pre tak obrovske teritorium, ako spominas.
Neviem nic o tom, zeby olegich mienil zapracovat pripojenie GPS prijimaca ku Googleak. Okrem toho, Googleak bezi len na PC.
Spominany gpsVP bezi aj na PDA. Keby si kontaktoval autora, nejaku vyvojovu verziu by Ti mohol poslat.

Avsak aj v pripade gpsVP je tu tato otazka:
Ako prenesies len relevantnu cast cache na SD kartu pre pouzitie s PDA? Moderne PDA spapa SDHC karty, tie sa vsak zatial nevyrabaju v tych objemoch dat, ako by si potreboval.

Ako prakticke riesenie pre PDA sa mi javi, keby si generoval mapy pre OziExplorer priamo na mieste - podla toho, kde sa nachadzas. Ozi mapy by boli len docasne data, generovane z primarnej Googleak cache. Len ku tomu treba elektriku a cas. To moze byt pri Tvojich expediciach problem.

Keby sa tak dalo nasledovne:
Nejaky program by sluzil na manageovanie Googleak cache. Dokazal by si v nom oznacit oblast cache, kotru chces prekopirovat na SD kartu. Takto by si ziskal cache pre gpsVP v PDA (pre uvazovanu novu verziu).
Mozno by olegich poradil, ako pre danu obdlznikovu oblast zistit, ktore adresare z cache je treba prekopirovat. Mozno by sa aj autori gpsVP dali na to nahovorit, zeby spravili takyto Googleak Cache Manager. Alebo by mozno vedeli aspon poradit, ako ho urobit. Mozno by sa chytila takato otazka v Googleak vlakne na TrekBuddy fore.

Ine ma zatial nenapada.  Mrknutie

EDIT ku mazaniu cache:

V NTFS filesystenme je mazanie velkeho mnozstva malych suborov pomale. Za uvahu by mohlo stat vyskusat FAT32 filesystem. Len neviem, aku max. velkost moze mat.

Skus mazat adresarovu strukturu v prikazovom riadku takto:
rd /s /q <adresar>
Help najdes cez prikaz rd /?
Mohlo by to byt rychlejsie nez v Total Commanderi, ale nemuselo.
« Posledná zmena: December 17, 2008, 04:05:28 od bogi » Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #125 kedy: December 17, 2008, 04:34:01 »

Problem FAT32 je maximalna velkost suboru - je tu hranica 4 giga. Velkost jednej particie a logickej jednotky ma taktiez obmedzenie, no limit nepoznam - este som nan nenarazil, pretoze na velke subory (nagrabovane videa ci rendrovane animacie) pouzivam v zasade NTFS, tam 4-gigovy limit nie je.
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #126 kedy: December 17, 2008, 05:10:22 »

Zmazat velky 4gb subor problem nie je. To su len sekundy. Problem su 3 miliony malych suborov. Ak to dam mazat v comandri ako celok tak to ide pomalsie a pomalsie a pomalsie.
Musi sa vysypavat kos. ale aj tak to proste ide hrozne pomaly.

Inak ohladom gpsvp.
Struktura dat v cachi ukazuje ze je robena len nejako mapovo. Proste musim byt moznost priradit cislam adresarov suradnice. Mysim tym 5cifernym
Toto mi az tak starost nerobi aj ked by to nafore nebolo vysvetlene tak olegich to urcite urobi. Musi byt mozne urobit index a tam si clovek pozrie ze napr 70444 je albansko a na zapad od neho je 70443 /napriklad/.

Robenie map v terene je pre pesibusovanie asi nie problem ale pre offroad je to horsie. Ale mozno je to naozaj najlepsia moznost. Mat zo sebou nieco ako EEE1000H - tu akurat pevny disk urcite pojme celu cache - a proste vygenerovat pre pda to co potrebujeme. Ale pre jazdu vozom sa mi to zda otravne - tu by bolo lepsie keby to ukazovalo polohu. A to gpsvp by mohlo robit.
« Posledná zmena: December 17, 2008, 05:22:36 od balkanista » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #127 kedy: December 17, 2008, 05:33:23 »

Musi sa vysypavat kos. ale aj tak to proste ide hrozne pomaly.

Na to som zabudol ... Defaultne funguje mazanie tak, ze presuva mazane subory do kosa (Recycle Bin). Lenze to sa da vypnut. Mohlo by to mazanie o nieco zrychlit. A hlavne netreba vysypavat kos. Mrknutie

Ako vypnut Recycle Bin pre konkretny disk drive:
Pravy klik na Recycle Bin | Propetries | Global Tab => Configure drives independently | Local Disk (X:) Tab | [x] Do not move files to the Recycle Bin.

Este maly dodatok: Recycle Bin pouzivaju len GUI programy Windows Explorer, total Commander a pod. Prikazy na mazanie z command line (del, rd) ho nepouzivaju. Cize ak by si pouzival rd /s /q <directory>, Recycle Bin nemusis deaktivovat.

Inak ohladom gpsvp.
Struktura dat v cachi ukazuje ze je robena len nejako mapovo. Proste musim byt moznost priradit cislam adresarov suradnice. Mysim tym 5cifernym
Toto mi az tak starost nerobi aj ked by to nafore nebolo vysvetlene tak olegich to urcite urobi. Musi byt mozne urobit index a tam si clovek pozrie ze napr 70444 je albansko a na zapad od neho je 70443 /napriklad/.

Suhlasim.
« Posledná zmena: December 17, 2008, 05:46:56 od bogi » Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #128 kedy: Február 06, 2009, 09:44:14 »

Skusal uz niekto novu Development verziu OZI PC  3963b ? Zda sa, ze Route Editor je nejaky pokaslany...
Zaznamenané

lacop
Sr. Member

Príspevkov: 460

Zobraziť profil
« Odpoveď #129 kedy: Február 06, 2009, 10:00:40 »

Áno. Dal som ju do užívania paralelne k verzii 3.95.4m. Je to vývojová verzia, ROUTE EDITOR ešte nie je pre ňu "dovyvíjaný", o čom nakoniec píše aj autor OziExploreru na svojej stránke.

Používam ju (3.96.3b) iba kvôli jednej novej funkcii. Dá sa v nej uložiť aj iba mnou vybraná časť mapy ako obrázok a dokonca k tomu novému obrázku vyprodukuje aj kalibračný súbor MAP.

Zo stránky OziExplorera:

ROUTES do not work - routes are still being developed and cannot be used.
Route Control (Editor) is not complete, the buttons refer to the track (it is a copy of the track control and is not complete).
The only buttons that work are the route waypoint add and insert buttons, at this stage a route can be created on the map but nothing can be done with it.

Ináč, vyšla nová verzia -OziExplorerCE Development Version 2.27d

* SaveSelectedRegionAsMap.jpg (420.98 KB, 984x731 - prehliadnuté 99 krát.)
« Posledná zmena: Február 06, 2009, 10:09:47 od lacop » Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #130 kedy: Február 06, 2009, 11:33:38 »

Áno. Dal som ju do užívania paralelne k verzii 3.95.4m. Je to vývojová verzia, ROUTE EDITOR ešte nie je pre ňu "dovyvíjaný", o čom nakoniec píše aj autor OziExploreru na svojej stránke.

Používam ju (3.96.3b) iba kvôli jednej novej funkcii. Dá sa v nej uložiť aj iba mnou vybraná časť mapy ako obrázok a dokonca k tomu novému obrázku vyprodukuje aj kalibračný súbor MAP.

Zo stránky OziExplorera:

ROUTES do not work - routes are still being developed and cannot be used.
Route Control (Editor) is not complete, the buttons refer to the track (it is a copy of the track control and is not complete).
The only buttons that work are the route waypoint add and insert buttons, at this stage a route can be created on the map but nothing can be done with it.

Ináč, vyšla nová verzia -OziExplorerCE Development Version 2.27d

To je tak, ked som necital ReleaseNotes Smútok
Zaznamenané

bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #131 kedy: Február 13, 2009, 02:41:15 »

Zjavila sa nova verzia OziMapMerge 1.10.

Popis zmien:

* Much faster than version 1.05 - the speed increase may be a factor of 3 for a single image re-projection to a factor of 50 for merging many maps.
    * Added bilinear filtering to the re-projection process so the final image will have a smoother look. Bilinear filtering will have no affect if you are doing significant scale reduction on an image, the effective range is 50 to 100% resizing.
    * Added sharpening to reduce the blurring effect of the bilinear filtering.
    * Improved color lookup algorithm (colors in final image may match source images better).
    * Other minor changes.

Download: http://www.oziexplorer3.com/mapmerge/ozimapmerge_110_setup.exe

balkanista, mohlo by to byt pre Teba zaujimave porovnat s predch. verziou rychlost spajania aj farebne podanie.
Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #132 kedy: Február 13, 2009, 06:41:47 »

Absolútne nefunkčné. Ak to pustím tak to nič nerobí len stúpa hodnota max loaded map (mám stanovenú na 10 skúšal som zložiť 3 mapy) niekde na 20000 na to prestalo baviť a stopol som to.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #133 kedy: Február 13, 2009, 08:14:01 »

Taky bug predch. verzie tu uz bol spominany, ak sa nemylim ...
Asi by to mal niekto Desovi Newmanovi presne popisat, ako sa to da zreprodukovat.
Teraz, ked robil novu verziu, by bol iste nachylny to opravit.
Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #134 kedy: Február 14, 2009, 02:50:36 »

Ako dostanem do Ozika GeoTIFF, ktory uz ma kalibraciu v sebe ?
Zaznamenané

Strán: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 21   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.082 sekund, 21 otázok.