Domov
Nápoveda
Vyhľadávanie
Fotogaléria
Prihlásiť
Registrovať
Partneri:
Lacné GPS navigácie
|
Techbox.sk
|
forum.GARMIN.sk
|
Motorové oleje
|
Navigaciavmobile.sk
Vitajte,
Hosť
. Prosím
prihláste sa
alebo
sa zaregistrujte
.
1 hodina
1 deň
1 týždeň
1 mesiac
navždy
Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky
:
Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>
CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>
Navigácia GPS - forum, mapy, bazár
>
GPS software
>
Offroad GPS software
>
OziExplorer - program pre rastrove mapy (PC, PDA, PNA)
Strán:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
21
Dole
« predchádzajúce
ďalšie »
Tlačiť
Autor
Téma: OziExplorer - program pre rastrove mapy (PC, PDA, PNA) (Prečítané 81371 krát)
0 užívateľov a 5 Hostí prehliada túto tému.
balkanista
Sr. Member
Príspevkov: 282
Re: OziExplorer - program pre rastrove mapy (PC, PDA, PNA)
«
Odpoveď #165 kedy:
Marec 20, 2009, 03:08:28 »
Mne to vcelku fajn funguje s jpg súbormi. Ale s veľkými tiff je to jednoznačne nepoužiteľné, ak niekto myslí opak tak mu zopár naládujem a to sa teda pozriem čo s tým bude robiť.
Ako písal bogi, nová verzia trpí na predčasné ukončovanie, stará na number uploaded maps. Skúšal som to na dvoch počítačoch a u daného súboru sa správajú identicky, teda asi to závisí od toho čo spájam a nie na akom počítači robím.
Ešte jednu vec som neskúsil a to je spojenie ozf3 file. Len tak pre srandu či to nechodí. Vyskúšam a dám vedieť
Zaznamenané
balkanista
Sr. Member
Príspevkov: 282
«
Odpoveď #166 kedy:
Marec 20, 2009, 06:32:37 »
A viete čo? Predstavte si že merge pre ozfx3 funguje perfekte.
Dokonca kvalita ním neklesá.
Vytvorením ozfx3 súboru voči tiff kvalita v tieňoch síce hodne poklesne (teda práve tam kde ju potrebujeme najviac aby bolo aspoň niečo vidieť) ale merge už ju dalej nezhoršuje. A prvý raz môžem povedať že to fungovalo dobre. Vytvoril som mapu zoom 16 z asi tretiny Madarska za 3 hodiny.
Zdá sa že jednoducho veľké tiff súborý to nevlázde mergnúť.
Čiže postup je naprv. z oxfx3 -ovať a až potom merde pardon merge...
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
Príspevkov: 7579
«
Odpoveď #167 kedy:
Marec 20, 2009, 07:11:04 »
Ja som skusal mergovat 4 Googleakom vyrobene bmp v matici 2x2. Povedal som si, ze aspon to MapMerge prekonvertuje do ozfx3 ... a figu prekonvertoval!
Vyskusam aj ja najprv vyrobit ozfx3 subory a tie potom zmergovat. Cely proces spracovania sa tym vsak hodne predlzi, avizovane velke zrychlenie sa takto v praxi nekona.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
Príspevkov: 460
«
Odpoveď #168 kedy:
Marec 20, 2009, 09:38:50 »
Nedalo mi a vyrobil som v googleaku 6 máp v GIF formáte (viď príloha). MapMerge mi 2x zhavaroval. Potvrdzujem balkanistove a bogiho skúsenosti.
Previedol som mapy do OZFX3, trvalo to 35 minút. Spustil som MapMerge a všetko prebehlo v poriadku. V prílohách vidno dôkaz, že pri použití OZFX3 sa nezaťažuje fyzická RAM-ka. Výsledný OZFX3 má rozmery cca 32000 x 25000 pixelov a veľkosť cca 600 MB. Spájanie trvalo 1 hod. 15 min.
Aj balkanista píše, že s OZFX3 mu to fungovalo. Toto bude zatiaľ asi tá správna cesta.
mapyZgoogleaku.jpg
(89.76 KB, 550x470 - prehliadnuté 76 krát.)
MapMerge-konfig.jpg
(282.38 KB, 1246x878 - prehliadnuté 96 krát.)
prve3mapy.jpg
(284.06 KB, 1246x878 - prehliadnuté 74 krát.)
prve3mapyPLUSdruhe3mapy.jpg
(294.83 KB, 1246x878 - prehliadnuté 67 krát.)
temporary.jpg
(339.43 KB, 1246x878 - prehliadnuté 68 krát.)
finish.jpg
(266.98 KB, 1246x878 - prehliadnuté 74 krát.)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #169 kedy:
Marec 20, 2009, 09:42:01 »
Nooo do OZFX3 som tie 4 bitmapy prekonvertoval (to trvalo ...
) a medzitym mi bezi MapMerge. Zatial sa javi, ze balkanista ma pravdu, k zacykleniu programu zatial nedoslo. Number of Maps Loaded je 4, robi riadok 17000 z 24000 ...
EDIT - hotovo! MapMerge fucal na mojom starom notebooku hodinu a 17 minut.
Mam vyslednu mapu zhruba 25000x23000px
Trocha z ineho sudka:
Pridavam do
2. prispevku
uvodnej stranky vlakna:
- Manual na pouzitie OziCE ScreenDesigner-a z linky
http://www.technika.ilcik.cz/system-gps/programy/oziexplorerce/version2xx/screen-designer/index.html
- Manual OziExplorer3D - amatérská tvorba plastické mapy pro turisty z linky
http://www.technika.ilcik.cz/system-gps/programy/oziexplorer3d/index.html
- Manual OziExplorer CE 1.12.3 z linky
http://www.technika.ilcik.cz/system-gps/programy/oziexplorerce/index.html
Tieto pekne napisane ceske manualy sa mozu hodit vsetkym OziManiakom, najviac vsak tym, ktorym anglictina moc nevonia.
«
Posledná zmena: Marec 21, 2009, 10:40:26 od bogi
»
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #170 kedy:
Marec 25, 2009, 09:29:02 »
Na
http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/
sa nachádzajú celkom pekné mapy už aj s tieňovaným terénom.
Pokúsil som sa takúto mapu s tieňovaním skonvertovať do formátu OZFX3 aby som zistil, ako bude vyzerať v OziCE. Výsledok ma po prevode pomocou Img2ozf sklamal. Tiene vyzerali zle, výsledok je v prílohe.
Spomenul som si, že bogi experimentoval s formátom ECW (pozná ho aj OziCE) a o kvalite mapy v ECW sa vyjadroval pochvalne. Urobil som teda pomocou programu ECW Compressor konverziu do ECW a výsledok ma veľmi potešil (viď príloha). Tiene už vyzerali temer rovnako ako v originálnej mape (BMP formát). Po prenesení mapy do PDA-čka a spustení OziCE ma čakalo zase trochu sklamania. OziCE pracoval s tou ECW mapou dosť pomaly.
Mal si podobnú skúsenosť, bogi?
Ešte info o veľkosti mapy (13715x10023 pixelov) :
BMP ................ 393 MB
OZFX3 ............. 48,7 MB
ECW ................ 64,6 MB
OZFX3.jpg
(506.53 KB, 1298x900 - prehliadnuté 140 krát.)
ECW.jpg
(484.08 KB, 1298x900 - prehliadnuté 121 krát.)
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #171 kedy:
Marec 25, 2009, 10:03:48 »
Tienovanie je zaujimava vec, len niekedy vadi. Napr. ked Ti na displej PDA svieti slnko a ty mas zasedenu dolezitu oblast mapy tienovanim, nevidis tam takmer nic. Znizuje to totiz kontrast. Paci sa mi tienovanie, ktore vie na zaklade vyskovych dat robit Ozi 3D, lebo v tom pripade ide mieru tienovania nastavit.
Takze moj nazor by som zhrnul takto: Do PC moze byt, ak to nie je prehnane a neznizuje citatelnost popisov a detailov na mape. Do PDA radsej nie.
Co sa ECW tyka: Ano, v PDA je to pomalsie. najma pri moc velkych mapach. Avsak v pripade map velkosti ako uvadzas sa mi to zdalo byt pouzitelne. V pripade ortofotomap som s ECW dosahoval najlepsie vysledky, mozno aj lepsie, nez s OZFX3. Avsak na klasicke mapy je myslim lepsi OZFX3 format. Tam potrebujes citatelne pismo popiskov, nehodi sa moc, ked ciary su prilis zubate atd. Mozno sa to nezda, ale OziCE ma postupnym vyvojom velmi zdokonaleny system vyhladenia mapy pri zoomovani (da sa to zapnut/vypnut). Toto vyhladenie sa pre ortofoto nehodi, lebo snimku mierne rozostri, avsak pre klasicke turist. mapy sa hodi a vysledok je lepsi, nez s ECW.
Viac nez urcite spomalenie prekreslovania pri posune mapy mi na ECW vadi mensi rozsah zoomov, ktory je k diszpozicii v najma v PC (v PDA je to o nieco lepsie, avsak tiez nie celkom idealne). Dost si totiz zakladam na moznosti zoomovania v OZiExploreri podla potreby. Pouzivam moznost nastavenia, ktore zoom levely ma img2ozf ulozit do OZFX3. Sluzi ku tomu OziDat Control Panel. Zoomy 90 az 40% cez img2ozf vobec nevyrabam, pretoze OziCE podla mna zoomuje a vyhladzuje skvelo a dostatocne rychlo. Napr. 50% zoom predstavuje dost velky narast velkosti OZFX3 suboru a to je podla mna zbytocne. Naopak vsak zvyknem do OZFX3 ukladat 33% a 25% zoom, casto poskytuju velmi uzitocny prehlad v sirsom okoli na malom displeji PDA. Takze OZFX3 je v porovnani s ECW sice vacsi, avsak je to vyvazene lepsim zoomovanim a predpripravenim nizsich zoom levelov do OZFX3 suboru.
Takze ECW ano aj nie
, skor pre ortofoto, kde sa nim da vyznamne usetrit miesto.
«
Posledná zmena: Marec 25, 2009, 11:06:59 od bogi
»
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #172 kedy:
Marec 29, 2009, 10:10:24 »
Este sa mi ziada pridat ku predoslemu prispevku:
ECW zachovava farby, je vsak stratovou kompresiou.Mieru kompresie sa da nastavit.
OZFX3 je bezstratova kompresia, avsak moze dojst ku farebnemu skresleniu, kedze max. pocet farieb je 256.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #173 kedy:
Apríl 08, 2009, 06:30:39 »
Vysla nova
development verzia OziExplorer CE 2.30d.2
(PDA, PNA).
Hlavne zmeny su dve:
- If you have 10,000 waypoints loaded the calculation of nearest waypoints can take 500 - 700 milliseconds and this must be done every time the position changes (only when the nearest waypoint list is on the page of course). A new method has been developed which reduces this to about 50 milliseconds for most screen updates with a full update only needed occasionally.
- jpg, png and bmp image files can now be used as map images. Only 8bit and 24bit color formats are supported. The images must be small as they must be fully loaded into memory. This is experimental at this stage.
Cize:
-
zrychlenie vykreslovania
v pripade natiahnutia
velkeho mnozstva waypointov
- experimentalne bola pridana moznost pouzit
bmp, jpg, png
bitmapy namiesto ozfx3, ozf2 alebo ecw. Bitmapy vsak musia byt male, aby vosli do RAM.
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #174 kedy:
Apríl 08, 2009, 09:19:21 »
Citácia: bogi Apríl 08, 2009, 06:30:39
Vysla nova
development verzia OziExplorer CE 2.30d.2
(PDA, PNA).
Nestíham to už ani sledovať.
Už je na tej linke novšia verzia - OziExplorer CE 2.30d.3 aj s novým Screen Designerom, u ktorého pribudla zaujímavá možnosť - vyrobiť si tlačidlo na spustenie iného programu (je potrebné zadať plnú cestu k danému programu).
Use a Button to execute an external program
(located at the bottom of the parameter list in "Other Command") - limited to 50 characters - include full path to exe file, parameters are ok.
Skúšal som to, ale asi nezadávam dobre full path k programu, ktorý je v
My Device\Program Files\CapSure 1.09\capsure.exe
.
Nevie mi niekto poradiť, ako zadať FULL PATH?
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #175 kedy:
Apríl 08, 2009, 09:58:01 »
Mne to funguje ... zadal som \Program Files\capsure\capsure.exe
Skus teda u Teba zadat \Program Files\CapSure 1.09\capsure.exe bez toho My Device.
Alebo je MM6 iny?
OziCE_ExternalProgram.jpg
(7.18 KB, 316x72 - prehliadnuté 61 krát.)
Zaznamenané
lacop
Sr. Member
«
Odpoveď #176 kedy:
Apríl 08, 2009, 10:18:57 »
Díky bogi, už to funguje aj mne. Ja som tam na začiatok pathu vždy niečo iniciatívne pridal a to bola chyba.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #177 kedy:
Apríl 10, 2009, 05:45:41 »
Dnes som mal zaujimavu prilezitost porovnat si spojenie okolo 2400 kachliciek Ozi map rozmeru 250x250px v nastrojoch MapMerge for OziExplorer a GlobalMapper.
Bolo to blizko max. poctu 2500 map, ktore MapMerge podporuje. Zaujimavy udaj je aj 1 GB RAM na mojom starom notebooku.
Tych 2400 kachliciek som ziskal nastrojom
GE JPG Extractor
, ktory popisujem
v tomto vlakne
. Kalibracne .map subory som pre tych 2400 kachliciek vygeneroval programom
QRST Converter and Calibrator
.
Treba na tomto mieste vysvetlit, ze ortofoto obrazky z
Google Earth
su
v projekcii Lat/Lon
, cize nie v projekcii Mercator, v ktorej su Google Maps a ine webove mapove servery (Yahoo Maos, Live Maps, OpenStreetMap atd.). Lat/Lon projekcia je valcova projekcia a je zodpovedna napr. aj za "pretiahnutie" Slovenska v novych verziach MapSource (diskutovane v inom vlakne). Dolezite je vediet, ze
v Lat/Lon su rovnobezky a poludniky vzdy navzajom rovnobezne, vzdy su od seba rovnako vzdialene
(ide teda o pravouhly grid, suradnicne jednotky su v zemepisnych stupnoch). Cim dalej od rovnika, tym viac sa prejavuje skreslenie v zmysle roztiahnutia obrazku na sirku. Je to dane tym, ze poludniky sa smerom ku polom zbiehaju, Lat/Lon projekcia to vsak ignoruje.
Lat/Lon projekcia teda nezachovava uhly
a to je podstatny rozdiel voci Mercator projekcii, ktora uhly zachovava, a to aj na velke vzdialenosti.
OK ... preco teda tu projekciu spominam? Aby ste si uvedomili, ze ortofoto mapy, ziskane akymkolvek sposobom z Google Earth, vyzeraju inac, nez v Google Maps. Aj ked ide o ten isty zdroj obrazkov. Uvadzam priklad - vlavo Google Earth, vpravo Google Maps:
Teraz ku samotnemu spajaniu obrazkov:
1) MapMerge
Nepodarilo sa mi tych 2400 kachliciek spojit v projekcii Lat/Lon.
Aj v najnovsej verzii MapMerge 1.12 sa prejevila chyba, ktoru davnejsie v tejto teme spominal balkanista: Number of loaded maps rastlo do nekonecna, s tym aj spotreba RAM a program ostaval stale na riadku 0. Klasicke zacyklenie. MapMerge mi vsak vyborne zafungoval, ked som ako vyslednu projekciu nastavil
Mercator
. Tych 2400 kuskov povodne stvorcovej mapy bolo spojenych do mapy asi 12000 x 18000 px za zhruba stvrthodinku na naozaj starom notebooku s 1.9 Ghz Celeronom. Vyborny vysledok!
Dostal som takto mapu v klasickej projekcii Mercator, ktora zachovava uhly. Ostrost mapy je napriek jej "projekcnemu pretiahnutiu" na vysku dobra.
2) GlobalMapper 10
Odvazil som sa tych 2400 kachliciek podstrcit GlobalMapperu a nestihal som sa divit, ako je tento program sikovny!
Zvolil som
File | Open All Files in a Directory Tree
. Zadal som filter
*.map
. Zacal nacitavat tych 2400 JPEGov. Otvoreny som mal Task Manager a sledoval som, co sa deje s RAM. Pri pusteni programu som mal alokovanych takmer 1 GB RAM a po nacitani vsetkych JPEGov, co trvalo asi 5-7 minut, bolo alokovanych asi 1.4 GB. Projekciu som po natiahnuti JPEGov nemenil, chchel som mat tieto ortofoto mapy aj v originalnej Lat/Lon projekcii. Potom som zvolil
File | Export Raster and Elevation Data
. V tomto menu som vyskusal viacero moznosti. Prvou bol export v
ECW
formate a to sa ukazala ako najlepsia moznost. Export bol totiz velmi rychly, zhruba ako nacitanie JPEGov. Potom som skusil vyexportovat
GeoTiff
. Vsimol som si, ze ponuka 8 bitovu farebnu hlbku a packbits kompresiu, cize format, s ktorym OziExpolorer naraba strankovane (netaha ho cely do RAM, to iste plati aj o ECW). GeoTiff bol vyexportovany korektne, na rozdiel od ECW to vsak trvalo asi hodinu a pol. Z toho zhruba polovicu casu trvala redukcia farieb na 256.
Export z GlobalMappera negeneruje .map subor, takze georeferencovane ECW aj GeoTiff subory bolo treba v OziExploreri naimportovat. V pripade ECW nebolo treba zadat ziadne dodatocne udaje, u GeoTiffu som zadal datum WGS84 a projekciu Lat/Lon. Nielen s ECW, ale aj s GeoTiffom narabal OziExplorer strankovane. Mapa sa otvorila rychlo, spotreba RAM bola minimalna. Mapa v Lat/Lon projekcii bola stvorcova cca 12500x12500px. V Mercator projekcii bola 12500x18000, aj z toho vidno mieru skreslenia v Lat/Lon projekcii.
Ked som podrobnejsie pozrel na kvalitu vyslednych map.
ECW vyhral
nielen
vo farebnom podani
(to je pochoipitelne, lebo u ECW nedoslo ku redukcii farieb), ale na moje prekvapenie
aj v ostrosti
. Hoci malo, ale predsa. Za ECW format hovori aj o nieco lepsi
rozsah zoomov
, ktory OziPC podporuje (u GeoTiff medzi 100% a 50% nie je nic, u ECW je aj 75%). A este jedna vobec nie zanedbatelna vec:
Velkost ECW suboru
je
42 MB
a velkost TIFFu je
140MB
.
ECW je zvlast vhodny format pre ortofoto mapy. V pripade klasickych map, kde zubate ciary a pismena nevyzeraju dobre, dosahuje ECW format horsi vysledok.
«
Posledná zmena: Apríl 10, 2009, 07:52:51 od bogi
»
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #178 kedy:
Apríl 15, 2009, 11:20:38 »
Vysla nova ostra (uz nie vyvojova) verzia
OziExplorer CE 2.31
a spolu s nou aj ostra verzia noveho Screen Designera.
Zmeny od poslednej development verzie:
* Added the ability to sort the waypoint list by Name or Distance from present position.
Dostupny je aj help novej ostrej verzie OziExplorera CE. Ci uz
na stiahnutie
, alebo vo forme
online helpu
. Tuto informaciu pridam aj na uvodnu stranku temy do druheho prispevku.
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
«
Odpoveď #179 kedy:
Apríl 24, 2009, 11:34:14 »
Vysiel
MapMerge for OziExplorer Beta Version 1.13
.
MapMerge doteraz umoznoval spojit max. 2500 map, co som aj testoval o 2 prispevky vyssie. Teraz sa pise, ze limit uz neexistuje (okrem casoveho
).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
There is no limit
on how many maps can be merged together or how big a map can be created except for the time needed to create it.
Changes
* Fixed issue with selected map area which is not drawn from the top left.
* Fixed some issues with missing maps (white areas) when merging many maps.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cez vikend vyskusam, ci bug sposobujuci zacyklenie "number of maps loaded", je stale pritomny.
Zaznamenané
Strán:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...