GPS forum.sk reklama

Partneri: Lacné GPS navigácie | Techbox.sk | forum.GARMIN.sk | Motorové oleje | NAVIGON.sk | Navigaciavmobile.sk
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dĺžkou sedenia
Novinky: Stiahnite si zadarmo turistickú mapu Slovenska >>    CMAPS - online vizualizácia trás, mapy lesných ciest >>

Strán: 1 [2] 3 4 ... 25   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Googleak - online mapy do PC, PDA, mobilu  (Prečítané 106897 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
lacop
Sr. Member

Príspevkov: 440

Zobraziť profil
« Odpoveď #15 kedy: November 12, 2008, 04:06:59 »

Googleak vie urobiť aj väščie mapy, čo sa týka veľkosti v pixeloch. Obmedzený budeš iba OziExplorerom, ten určite neotvorí obrázky väčšie ako 300 megapixelov. Ja mám takú svoju hranicu istoty stanovenú na 270 megapixelov. To zodpovedá obrázku mapy o veľkosti napr. 15000 x 18000 pixelov. Google má pri jeho zoome č. 18 rozlíšenie cca 0,8 m na pixel a pri zoome č. 17 rozlíšenie cca 1,6 m na pixel. Z týchto údajov treba vychádzať.

Na Slovensku je najlepšie rozlíšenie Google zoom č. 19, čo zodpovedá cca 0,4 m/pixel.
« Posledná zmena: November 12, 2008, 04:23:25 od lacop » Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Príspevkov: 282

Zobraziť profil
« Odpoveď #16 kedy: November 12, 2008, 04:36:27 »

Dakujem za odpoved. U zoomu c 18 ma pixel 0.8m tak u nas, na Balkane je to uz 1m a chodte sa pozriet na rovnik aky velky tam budu mat cernosi ... pixel.
Faktom je ze v oblastiach ktore ma zaujimaju je najlepsi tento zoom.
Obrazok 16384x16384 mi ozi uz nezvlada - plocha je cierna. Pocitacom to urcite nie je, mozno nemam najnovsiu verziu OZI.
Da sa v Gogleeku vygeneroat o nieco mensi subor? Medzi 8192x8192 a 16384x16384 je totiz veliky rozdiel.
Neesituje nejaky program pouzitelny na online tracking v terene na podkladoch z google maps podobny ako OZI ktory by ovsem zvladol vacsie subory?
Nieco som pocul o Trekbuddy, bola by to nahrada za OZI (ak to chodi na laptope)?
« Posledná zmena: November 12, 2008, 04:46:45 od balkanista » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7516

Zobraziť profil
« Odpoveď #17 kedy: November 12, 2008, 04:53:31 »

Prave som pozrel, ze mapa lesnych ciest SR, ktoru si mozes stiahnut z mtbiker fora, je jedna Ozi mapa (.ozfx3) v rozliseni
64000 x 30719 px.
Cize: OziExplorer vo formate .ozfx3 zvlada aj obrovske mapy. Do RAM totiz z .ozfx3 taha len male kusky. Stretol som sa uz aj s mapou celeho Tirolska v .ozfx3, subor mal velkost vyse 1GB a fungovalo to. Neviem, o ake pixelove rozlisenie slo.
Ozi dokaze natahovat do RAM len aktualne kusky mapy nielen z .ozfx3, ale aj z .TIF formatu - musi vsak ist o TIF vytvoreny s celkom konkretnymi parametrami (8bit farebna hlbka a packbits kompresia - nie ina).
Obmedzenie, ktore spominal lacop, sa pravdepodobne vztahuje na ostatne obrazkove formaty (JPG, PNG, BMP ...), ktore musia byt natiahnute do RAM cele. Mozno ide o obmedzenie programu img2ozf. To presne neviem.

Tak velke mapy, ako som vyssie spominal, by mohlo ist vyrobit jednym z tychto postupov:
- Vytvorit mapu v TIF formate s pozadovanymi vlastnostami TIFu ... len neviem, ci tak velky TIF spapa img2ozf
alebo
- Pouzit OziMapMerge na spojenie viacerych .ozfx3 suborov do jednej vacsej mapy.
- Pokial viem, OziExplorerCE podporuje aj .ecw format, je to menej zname. Neviem, ake su obmedzenia a nemam prakticku skusenost s konverziou do .ecw

Spajanie velkych map v OziMapMerge moze trvat aj dlhe hodiny.

TrekBuddy pouziva techniku "atlasov". Velka bitmapa je rozkrajana na male kusky. Mobilny telefon s podporou Java (to je minimalna poziadavka pre TrekBuddy) potom natahuje do pamati len tieto male kusky. Neviem, ci je nejake obmedzenie na max. velkost TrekBuddy atlasu, ci na pocet tych dielcich kuskov. Skus pozriet na TrekBuddy forum http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/index.php
« Posledná zmena: November 12, 2008, 05:11:56 od bogi » Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member

Príspevkov: 7516

Zobraziť profil
« Odpoveď #18 kedy: November 12, 2008, 04:56:37 »

Da sa v Gogleeku vygeneroat o nieco mensi subor? Medzi 8192x8192 a 16384x16384 je totiz veliky rozdiel.

Priznam sa, nerozumiem tejto otazke ... Aku velku oblast si v Googleak na mape s nizsim rozlisenim oznacis, taku Ti bude stahovat ...
Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #19 kedy: November 12, 2008, 06:05:44 »

Bogi, v GoogleOzi viem vytvorit len subor 8192x8192 a dalsi krok je len 16384x16384 - nic medzi tym. Pretoze posledne 16384x16384  jpg ozi uz nezvlada tak je to pre mna problem. Pokial to v tom gogleaku funguje tak sa tomu povenujem.
Diky za tip s tiff om vyskusam ho. Google Ozi totiz umoznuje aj tiff. Len teda neviem ake do bude obrovske ked komprimovane jpg ma cez 20 mega.
Zaznamenané
V12
Hero Member

Príspevkov: 3652

Zobraziť profil
« Odpoveď #20 kedy: November 12, 2008, 06:07:51 »

Limit otvarania ne-ozfx3 suborov je dany volnou RAM, mapa sa tam musi vpratat cela, ak nie, WIN zacne zurivo swapovat az nakoniec zaswapuje aj par giga. No pracovat sa s tym neda. Toto iste plati aj pre OZICE, je uzasne pozerat, s akou lahkostou si inak pomale PDA poradi s ozfx3 suborom 12k x 12k. S JPEG alebo cimkolvek inym by to neslo. Aj NONI GPSPlot ma limit niekde okolo 3kx2k, tiez je dosledkom spotreby RAM. Ten format ozfx3 je skratka perfektne premysleny.
S Googleak-om sa da stiahnut akakolvek velka mapa, problem je az pri konverzii na OZFX3, opat plati, ze zdrojovy obrazok sa musi vojst do RAM...
Zaznamenané

Jazdim s Jankou Sygicovie Úsmev
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #21 kedy: November 12, 2008, 06:23:09 »

No zatial som to skusal na desktop dual core so 4GB Ram aj ked na XP. Proste Ozi to neotvoril.
Ale ja v podstate nepotrebujem velke mapy.Mne by stacilo aj vela malych map ak by bol nejaky automatizovany postup.
Som zamestnany clovek, neviem si predstavit ako stahujem 1000 map a potrebujeme a vyuzijeme ich. V terene zatial by som pouzival laptop - samozrejme kvoli kapacite disku.
Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #22 kedy: November 12, 2008, 06:41:31 »

Ak mam tif file ktory nesplna tieto podmienky bude to mozne zmenit naprikal do Photoshope?

Ozi dokaze natahovat do RAM len aktualne kusky mapy nielen z .ozfx3, ale aj z .TIF formatu - musi vsak ist o TIF vytvoreny s celkom konkretnymi parametrami (8bit farebna hlbka a packbits kompresia - nie ina).

Zaznamenané
lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #23 kedy: November 12, 2008, 07:08:29 »

Spajanie velkych map v OziMapMerge moze trvat aj dlhe hodiny.

Toto môžem potvrdiť z osobnej skúsenosti. Pomocou OziMapMerge som si spájal do jednej mapy 9 ortofotomáp vytvorených práve programom Googleak. Výsledná mapa má rozmer 43711 x 38092 pixelov, rozlíšenie je 0.791595 m/pixel a veľkosť súboru mapy vo formáte OZFX3 je 1 040 162 816 bajtov.

OziMapMerge to spracovával cca 14 hodín.

... takže dajú sa aj veľké mapy. Tej veľkosti sa netreba báť. Oziexplorer mapu otvára veľmi rýchlo. V PDA OziexplorerCE s ňou má trochu (ale fakt len trochu) väčší problém, ale to absolútne nevadí. 1 GB mapa je aj v PDA vpohode použiteľná. (PLATÍ PRE VERZIU OziExplorerCE v1.12.3e)

OziExplorer mi otvára aj mapu v PNG formáte o veľkosti 16640 x 15872 pixelov (takže skutočná hranica veľkosti mapy pre Ozi bude niekde medzi týmto údajom a rozmerom neotvoriteľnej mapy, ktorý udáva balkanista). Tá mapa bola vytvorená Googleakom.

Tu sú údaje z MAP file:

OziExplorer Map Data File Version 2.2
ke-ge_google17.png
ke-ge_google17.png
.
.
.
MMPXY,1,0,0
MMPXY,2,16640,0
MMPXY,3,16640,15872
MMPXY,4,0,15872
MMPLL,1, 20.93994140625, 48.9008379023409
MMPLL,2, 21.2969970703125, 48.9008379023409
MMPLL,3, 21.2969970703125, 48.6764537077765
MMPLL,4, 20.93994140625, 48.6764537077765
MM1B,1.56
MOP,Map Open Position,0,0
IWH,Map Image Width/Height,16640,15872

« Posledná zmena: November 13, 2008, 07:52:23 od lacop » Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #24 kedy: November 12, 2008, 07:37:12 »

Ak mam tif file ktory nesplna tieto podmienky bude to mozne zmenit naprikal do Photoshope?

Robim obcas s PhotoShop - om, no neviem, ci dany typ TIFF-u pozna. Treba vyskusat.
Zaznamenané

balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #25 kedy: November 12, 2008, 07:51:09 »

Teda zatial sa mi ten "guglík" nepodarilo spustiť.
Stiahol som ho a otvoril winzipom a spustil googleak.exe lenze mi to dava spravu ze load libary .... gflax.dll failed module coould not be found hoci ho vidim  vo winzipe nad tym. este mi to potom napise ze object variable or with bock variable not set: 91 a otvori sa zlta obrazovka ovsem po stlacieni ikonky zeme sa nic nestane okrem spravy nothing to download.

Som len bezny uzivatel, tieto softwarove problemy ma naozaj stoja nervov...
Zaznamenané
V12
Hero Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #26 kedy: November 12, 2008, 08:06:33 »

Teda zatial sa mi ten "guglík" nepodarilo spustiť.
Stiahol som ho a otvoril winzipom a spustil googleak.exe lenze mi to dava spravu ze load libary .... gflax.dll failed module coould not be found hoci ho vidim  vo winzipe nad tym. este mi to potom napise ze object variable or with bock variable not set: 91 a otvori sa zlta obrazovka ovsem po stlacieni ikonky zeme sa nic nestane okrem spravy nothing to download.

Som len bezny uzivatel, tieto softwarove problemy ma naozaj stoja nervov...

Dufam, ze ho nespustas z prostredia WinZip. To tu kniznicu naozaj nenajde. Vo WinZip-e pouzi funkciu rozbalit do adresara a az odtial to spustaj.
Zaznamenané

lacop
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #27 kedy: November 12, 2008, 08:27:01 »

U zoomu c 18 ma pixel 0.8m tak u nas, na Balkane je to uz 1m a chodte sa pozriet na rovnik aky velky tam budu mat cernosi ... pixel.

Schválne ma to zaujímalo, tak som sa na to pozrel a máš skoro pravdu. Pokiaľ je pri Google zoome 18 v Košiciach 0,786 m/pix, v Sarajeve je to už 0,861 m/pix a u černochov (korektne afroafričanov) v Lagose je to už 1,184 m/pix. Ja si to osobne vysvetľujem tepelnou rozťažnosťou pixelov.
Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #28 kedy: November 12, 2008, 09:06:31 »

Uz mi to funguje - ale preboha je k tomu nejaky navod?  Hnev Neviem ani posunut tu mriezku ked som ju uz raz vytvoril a chcem trochu premiestnit. Okrem toho kolko "tiles" naraz mozem stahovat?
Kolko mega bude mat jeden na zoome 18 ? Okrem toho mi tam vyskakuju tie dotazy ked mam napisat pismena a nech tam pisem co chcem nie je to dobre. Naco je tamto proxy? atp.
Teda nejaky help dam dat mohli.

Inak afroafričania  - rozhodne sami seba tak nevolaju a to som v Afrike parkrat bol. Teda cierny a biely - pouziva sa to normalne ci uz black ci noir len nie negre.
Zaznamenané
balkanista
Sr. Member

Zobraziť profil
« Odpoveď #29 kedy: November 12, 2008, 09:40:57 »

Dobre, uz myslim ze to chapem  Smiech

Jedina otazka - vsetko co som stiahol zostava v pocitaci, nestrati sa to? Ak je to tak tak potom vlastne na navigaciu mu staci vlastne doma do laptopu si ponatahovat vsetko,
potom v terene najst podla suradnic miesto kde sa teraz pohybujeme, exportovat ho do OZI a navigovat na tejto mape?
Cize vlastne do oziho mi staci davat len mapy ktore si vytvorim v terene podla momentalnej potreby? Je to tak? To by bolo skvele!!!!!
Zaznamenané
Strán: 1 [2] 3 4 ... 25   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.088 sekund, 21 otázok.