Strán: [1] 2 3   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Garmin a vypocet trasy...  (Prečítané 5955 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
funsat
Newbie
*
Offline Offline

Príspevkov: 19


Zobraziť profil
« kedy: Máj 10, 2011, 04:23:21 »

Zdravim

Vie mi niekto poradit a vysvetlit prepocet trasy u Garmin-a?

napr. Poprad - Bratislava  vypocita cestu cez RK-NR-BA, mam zaskrtnutu  najrychlejsu trasu ...  / podla mna cez ZA je to rychlejsie ako spodom cez NR/

pokial by som mal zaskrtnutu NAJKRATSIU vzdialenost tak sa to da pochopit...

vypocet trasy AKO NAJRYCHLEJSIA  napr. na mapy.sk ide cez  ZA

cim to je???   stare mapy??? chybaju dialnice od ZA???

vdaka r
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
*****
Offline Offline

Príspevkov: 7801



Zobraziť profil
« Odpoveď #1 kedy: Máj 10, 2011, 06:44:18 »

Vypocet trasy je cisto matematicka zalezitost. Kazdy typ cesty je ohodnoteny nejakou priemernou rychlostou a krizovatkam moze byt priradene nejake priemerne zdrzanie. Od nastavenia tychto parametrov zavisi, aku trasu navigacia vypocita. Rozne navigacne zariadenia nielenze mozu pouzivat rozne mapy (Navteq, TeleAtlas, CEDA), ale aj rozne algoritmy vypoctu, preto ta ista trasa nemusi byt napr. v Garmine a v Sygic-u vypocitana rovnako.

Nanapisal si, ake zariadenie vlastnis. Pytas sa ci je to starymi mapami a nenapisal si, ake mapy v zariadeni mas. Najdes to v menu, hladaj nieco ako Mapy Info.
Zaznamenané
funsat
Newbie
*
Offline Offline

Príspevkov: 19


Zobraziť profil
« Odpoveď #2 kedy: Máj 10, 2011, 07:40:10 »

Vypocet trasy je cisto matematicka zalezitost. Kazdy typ cesty je ohodnoteny nejakou priemernou rychlostou a krizovatkam moze byt priradene nejake priemerne zdrzanie. Od nastavenia tychto parametrov zavisi, aku trasu navigacia vypocita. Rozne navigacne zariadenia nielenze mozu pouzivat rozne mapy (Navteq, TeleAtlas, CEDA), ale aj rozne algoritmy vypoctu, preto ta ista trasa nemusi byt napr. v Garmine a v Sygic-u vypocitana rovnako.

Nanapisal si, ake zariadenie vlastnis. Pytas sa ci je to starymi mapami a nenapisal si, ake mapy v zariadeni mas. Najdes to v menu, hladaj nieco ako Mapy Info.

mam  garmin 1490  CN EUROPE NT 2012.10

posledny update...

r
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
*****
Offline Offline

Príspevkov: 7801



Zobraziť profil
« Odpoveď #3 kedy: Máj 10, 2011, 08:24:19 »

Tym, zeby si mal staru mapu, to zrejme nebude. Predpokladam, ze useky dialnic v tomto poslednom vydani zodpovedaju realite. Takze to bude algoritmom vypoctu, pouzitym v Garmine a tym, ze trasa cez Zilinu je o par km dlhsia (hoci naozaj o malo).

Odhliadnuc od matematiky vsetci vieme, ze usek RK-ZA nie je prave vyhra ... Pokial nejazdis vyslovene mimo spicky alebo v noci, caka ta tam kolona. Jej tempo udava mensina dramatizerov,  ktori musia na rovnej ceste jadzit sedemdesiatkou, ak nie este pomalsie.  Mrknutie
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
*****
Offline Offline

Príspevkov: 628


WAREZ !?


Zobraziť profil
« Odpoveď #4 kedy: Máj 11, 2011, 07:10:08 »

Dalsia vec je, ze inak pocita Mapsource a inak samotna navigacia.
Zaznamenané
funsat
Newbie
*
Offline Offline

Príspevkov: 19


Zobraziť profil
« Odpoveď #5 kedy: Máj 11, 2011, 07:32:04 »

Dalsia vec je, ze inak pocita Mapsource a inak samotna navigacia.


ano, zda sa mi ze trasu na nav.  TomTom pocita tiez cez ZA /tu najrychlejsiu....

r
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
*****
Offline Offline

Príspevkov: 628


WAREZ !?


Zobraziť profil
« Odpoveď #6 kedy: Máj 11, 2011, 08:34:33 »

Ja som myslel na rozdiel medzi Mapsource a navigaciou Garmin (pristroj).
Zaznamenané
Mapoid
Sr. Member
****
Offline Offline

Príspevkov: 251


Zobraziť profil
« Odpoveď #7 kedy: Máj 11, 2011, 11:53:59 »

Vypocet optimalni trasy je v netrivialnim pripade pomerne narocna zalezitost, zejmena pokud je nekolik prujezdnich bodu na jejichz poradi nezalezi (uloha obchodniho cestujiciho). Teoreticky algoritmus je jednoduchy (vyzkouset vsechny kombinace), ale na slozitejsi mape (treba Evropy) by primocary vypocet trval asi dele nez je stari vesmiru...

Museji se tedy pouzit nejaka zjednoduseni. Proto asi pocita Mapsource a navigace na stejne mape jinak. Mapsource ma diky PC vetsi vypocetni vykon a tak asi muze pouzit presnejsi algoritmy.

Dalsim slabym mistem jsou mapy a vubec moznosti popisu/modelovani realneho stavu. Jak popsat komunikaci, ktera je dobre prujezdna, pokud nechytnes kamion nebo nejakeho pomaleho ridice? Jak popsat silnici, ktera je 'neprijemna' a ktera je prijemna. Modernejsi mapy a navigace zacinaji pouzivat informace o dennim prubehu rychlosti dosazitelne na dane komunikaci, t.j. zohlednuji zacpy ve 'spickach'.
 
Na jedne navigaci jsem videl moznost nechat si zobrazit dve nejlepsi trasy a moznost vyberu mezi nimi.

Idealni by bylo, kdyby bylo mozne nechat si spocitat nekolik nejlepsich tras. Druha nejlepsi casto vede po mnohem lepsich silnicich a je treba jen o 1 minutu (pri nekolika hodinach jizdy) delsi nez ta 'optimalni'.

Cele se to ovsem da take resit tak, ze navrzenou cestu zkontroluji v papirove mape a pokud se mi nezda, tak vlozim prujezdni bod a tim navigaci 'donutim', aby spocitala cestu, ktera se mi libi vice.
Zaznamenané
triktrak
Hero Member
*****
Offline Offline

Príspevkov: 628


WAREZ !?


Zobraziť profil
« Odpoveď #8 kedy: Máj 11, 2011, 02:03:11 »

Cele se to ovsem da take resit tak, ze navrzenou cestu zkontroluji v papirove mape a pokud se mi nezda, tak vlozim prujezdni bod a tim navigaci 'donutim', aby spocitala cestu, ktera se mi libi vice.

Presne tak  Smiech  ja si to kontrolujem este doma (pred cestou) cez Google Earth
Zaznamenané
funsat
Newbie
*
Offline Offline

Príspevkov: 19


Zobraziť profil
« Odpoveď #9 kedy: Máj 11, 2011, 06:59:52 »

Cele se to ovsem da take resit tak, ze navrzenou cestu zkontroluji v papirove mape a pokud se mi nezda, tak vlozim prujezdni bod a tim navigaci 'donutim', aby spocitala cestu, ktera se mi libi vice.

Presne tak  Smiech  ja si to kontrolujem este doma (pred cestou) cez Google Earth

no co dodat zaverom , racej by som cestoval pred predoslej kontrole trasy na PC, zial vybava a moznosti ma zlakali na g1490TV,  inac by som urcite  siahol po inej znacke TomTom...   Vyvalujem oči! Super!

r
Zaznamenané
bogi
Global Moderator
Hero Member
*****
Offline Offline

Príspevkov: 7801



Zobraziť profil
« Odpoveď #10 kedy: Máj 11, 2011, 08:21:52 »

Skontrolovat si vypocitanu trasu a neverit slepo navigacii je otazka zdraveho rozumu, a to s kazdym zariadenim, aj so zariadenim TomTom.

Co ti brani dat si 1 prejazdovy bod?
Zaznamenané
funsat
Newbie
*
Offline Offline

Príspevkov: 19


Zobraziť profil
« Odpoveď #11 kedy: Máj 12, 2011, 07:45:04 »

Skontrolovat si vypocitanu trasu a neverit slepo navigacii je otazka zdraveho rozumu, a to s kazdym zariadenim, aj so zariadenim TomTom.

Co ti brani dat si 1 prejazdovy bod?

mna len stve ze aktualizacia u TomTom je naozaj castejsia - lepsia a z toho sa odvijaju lepsie prepocty a planovanie trasy....    Jednoducho stiahol som si do garmina poslednú mapu a stale tam nieje napr. kruhovy objazd ktory tu mame vyse  1. roka...  dajej aj planovanie jednej trasy  ma vedie cez cestu kde je zakaz, ono je to najkratsia a najrychlejsia  trasa ale co z toho ked ta stoji NAVYSE u policajta 10-20euro , kto to pozna tak vie ale cudzinec je strateny...




Zaznamenané
kypo
Full Member
***
Offline Offline

Príspevkov: 230


Zobraziť profil
« Odpoveď #12 kedy: Máj 12, 2011, 08:05:59 »

Mas nejak podlozene to co tvrdis? Garmin vydava 4 akrualizacie za rok. TomTom ich vydava viac? Si si isty?

Ziadna mapa nebude nikdy 100% presna. Mapy Garminu su na velmi dobrej urovni, minimalne na takej ako TomTom...
Zaznamenané
funsat
Newbie
*
Offline Offline

Príspevkov: 19


Zobraziť profil
« Odpoveď #13 kedy: Máj 12, 2011, 08:34:02 »

Mas nejak podlozene to co tvrdis? Garmin vydava 4 akrualizacie za rok. TomTom ich vydava viac? Si si isty?

Ziadna mapa nebude nikdy 100% presna. Mapy Garminu su na velmi dobrej urovni, minimalne na takej ako TomTom...

ja vychadzam z fakta,   TomTom to ma uz davno  vyriesene a u Garminu stale cakam...  Najviac ma stve ta cesta ktoru povazuju za regulernu aj ked nieje...  Je to spevnena cesta pre smetiatov potahnuta asvaltom kde je zakaz viazdu...  Smútok
Zaznamenané
jandol
Hero Member
*****
Offline Offline

Príspevkov: 516


Zobraziť profil
« Odpoveď #14 kedy: Máj 12, 2011, 08:38:29 »

Mapy Garminu su na velmi dobrej urovni, minimalne na takej ako TomTom...
  Úsmev Úsmev Úsmev Smiech
Zaznamenané

Nuvi350
Strán: [1] 2 3   Hore
  Tlačiť  
 
Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.114 sekund, 20 otázok.